Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέμα... τιμής

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακρως αποκαλυπτικός ήταν προχτές, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Φώτης Κουβέλης, για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας, σε επιχειρηματικούς ομίλους. Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τις «διαδρομές» που ακολούθησε το κτίριο των «Ολυμπιακών Ακινήτων» που από το Δημόσιο μεταβιβάστηκε στη Μονή Βατοπεδίου και από εκεί στην εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφέστατος.

Είπε: Το ερώτημα είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο, ένα κτίριο των Ολυμπιακών Ακινήτων που προοριζόταν να στεγάσει το υπουργείο Εργασίας, το πουλάει στη Μονή Βατοπεδίου, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει μια δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον οποιοδήποτε, που θα μπορούσε να προσέλθει και να το αγοράσει και μάλιστα σε καλύτερη τιμή.

Αυτός είναι ο ...αριστερός χαρακτήρας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η ...καλύτερη τιμή πώλησης. Δε λέει κουβέντα για την πώληση της δημόσιας περιουσίας και για τις επιχειρηματικού τύπου δοσοληψίες κυβέρνησης - εκκλησίας, αλλά ασκεί ...κριτική επειδή η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, ώστε και κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος να μπορέσει να μπει στο παιχνίδι. Πεντακάθαρη διαχειριστική αντίληψη. Κι όχι από καμιά θέση αρχής, αλλά από θεσμο-προσήλωση στις αρχές των επιχειρηματιών αγοραπωλησιών. Και από τη σκοπιά κάποιων άλλων ...κεφαλαιοκρατών, που ζημιώθηκαν από τη χαριστική ρύθμιση κυβέρνησης - Μονής.

Ετσι είναι ο οπορτουνισμός. Οταν δε θέλεις να έχεις ξεκάθαρες θέσεις και παλατζάρεις πότε εδώ και πότε εκεί, μένεις να μετράς τα γρόσια του ξεπουλήματος, γκρινιάζοντας ότι θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα...

Διαχειριστικές ανησυχίες

Στην προσπάθεια απαξίωσης του διαχειριστικού κύρους του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου περιορίζεται τελευταία η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, με την πλειοψηφία της να επιλέγει μια «μάχη» επιστολών, με τις οποίες καταμαρτυρά στη διοίκηση διαχειριστικά λάθη και τακτική συγκάλυψής τους.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται την ώρα που οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα έπρεπε να καλούνται να σκεφτούν και να δράσουν προς την κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων τους και της πάλης για φτηνό ρεύμα για το λαό και τομέα ενέργειας λαϊκή ιδιοκτησία, καλώντας στον ίδιο αγώνα όλο το λαό.

Αλλά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ έχει άλλες στοχεύσεις και φτάνει στο σημείο να επικροτήσει την επιβολή ρήτρας καυσίμου, που θα επιφέρει νέες ανατιμήσεις στα οικιακά τιμολόγια, ενώ κατηγορεί και τη διοίκηση ότι λίγο πολύ χάρισε τα ποσά για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που έχει προσφέρει...

Το επόμενο βήμα θα είναι, προφανώς, οι συμβουλές για καλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες στα Βαλκάνια....

Υποκριτικός εορτασμός

Στις δωρεάν μετακινήσεις με τα συγκοινωνιακά μέσα της Αθήνας και σε διάφορες φιέστες, εξαντλούνται κάθε χρόνο οι κυβερνητικές ...πρωτοβουλίες επ' ευκαιρία της «Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο».

Ετσι και για φέτος, η κυβέρνηση αποφάσισε να είναι «ελεύθερες» την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Σεπτέμβρη, οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα. Επί της ουσίας, βέβαια, πρόκειται για «τζάμπα» απόφαση, η οποία απηχεί επακριβώς και τον «τζάμπα» (με την έννοια του ανώφελου) χαρακτήρα που έχει κάθε χρόνο ο - ούτως ή άλλως - υποκριτικός εορτασμός για τη «Μέρα Χωρίς ΙΧ».

Και είναι υποκριτικός ο εορτασμός, επειδή ακριβώς η πολιτική που ακολουθείται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενθαρρύνει - αν όχι πριμοδοτεί - και εδραιώνει την καθημερινή χρήση του ΙΧ και όχι τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ας αφήσουν, λοιπόν, κατά μέρος οι κυβερνώντες τους υποκριτικούς εορτασμούς. Οσο παραμένουν υποβαθμισμένες οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, τόσο θα αυξάνεται η κυκλοφορία των ΙΧ και κατά συνέπεια όλο και θα οξύνεται το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Εντυπώσεις

Στον εισαγγελέα έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης την εταιρεία «Μινέρβα», γιατί, όπως ανακοίνωσε, δεν έστειλε αρκετά αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις συμφωνίες και τις εκπτώσεις που κάνει στους πελάτες της.

Η εταιρεία, αναφέρεται, διαμήνυσε στο υπουργείο ότι τέτοιες συμφωνίες είναι «εμπιστευτικές και φυλάσσονται στο αρχείο της»!

Στα φράγκα της η επιχείρηση. Και, βέβαια, η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι αυτά έχει η «ελεύθερη αγορά» και η ασυδοσία που έχει εκχωρήσει στα μονοπώλια.

Ελα, όμως, που πρέπει να κάνει και κάτι για να δώσει την εντύπωση ότι ασχολείται με την ακρίβεια...

Κρίση πολυεθνικών

Τα μεγέθη των πολυεθνικών ομίλων που τον τελευταίο χρόνο «βαράνε κανόνι» είναι γιγαντιαία, δεν πρέπει, όμως, να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποια μεγάλα πολυεθνικά συγκροτήματα δεν ...αντέχουν τον υφιστάμενο ανταγωνισμό και βγαίνουν εκτός παιχνιδιού. Είναι και αυτός ένας από τους βασικούς κανόνες του ανταγωνιστικού χαρακτήρα των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Οι κεφαλαιοκράτες μπορεί από κοινού ως τάξη να εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη, κατακλέβοντας τον παραγόμενο από τους εργαζόμενους πλούτο, όμως η δίψα για όλο και μεγαλύτερα κέρδη τούς οδηγεί σε έναν ανελέητο μεταξύ τους ανταγωνισμό κυριαρχίας και επικράτησης στις αγορές, που εν τέλει γίνεται πόλεμος αλληλοεξόντωσης.

Η κρίση, που εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2007 με τις στεγαστικές τράπεζες στις ΗΠΑ και τώρα επεκτείνεται σε τραπεζικούς κολοσσούς, φαίνεται ότι είναι κρίση που αφορά κυρίως το χρηματοπιστωτικό τομέα, που φαίνεται επίσης να μην αγκαλιάζει για την ωρα τομείς της παραγωγής αν και στις ΗΠΑ υπάρχει επιβράδυνση στην οικονομία. Πάντως, οι επιπτώσεις που έχουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα μπορεί να προκαλέσουν ανατροπή στο σύστημα των πιστώσεων και της χρηματοδότησης της οικονομίας και με αυτήν την έννοια δεν αποκλείεται η εικόνα των ρυθμών επιβράδυνσης και στασιμότητας, που παρατηρείται σε κάποιες οικονομίες της ΕΕ, να γενικευτεί. Να ξεσπάσει, δηλαδή, κρίση.

Βέβαια, στις σημερινές συνθήκες εξέλιξης του συστήματος, ο ακριβής προσδιορισμός των φάσεων του οικονομικού κύκλου και των ορίων τους δεν είναι πάντα η πιο απλή υπόθεση. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ολόκληρης της προηγούμενης δεκαετίας, το άνοιγμα νέων αγορών (πρώην σοσιαλιστικές χώρες), άρα και εξαγωγής κεφαλαίων και η δυνατότητα που απέκτησαν οι πολυεθνικές για μαζική παραγωγή εμπορευμάτων που διατίθενται στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά παράγονται με σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε άλλες χώρες (Κίνα, Ινδία κλπ.), περιέπλεξαν, καμουφλάρισαν, ακόμα περισσότερο, σε σχέση με το παρελθόν, τον οικονομικό κύκλο των καπιταλιστικών οικονομιών. Κυρίως, συνέβαλαν στην υπερσυσσώρευση κερδών και κεφαλαίων και στη δημιουργία ασύλληπτων, μέχρι την εποχή μας, επιχειρηματικών μεγαθηρίων, που δρουν σε δεκάδες κλάδους, δεκάδων χωρών, εκμεταλλευόμενα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Η αναζήτηση του όλο και μεγαλύτερου κέρδους από τα συσσωρευμένα κεφάλαια οδήγησε στις «νέες χρηματιστηριακές συναλλαγές» και τα «παράγωγα», έναν απίθανο συνδυασμό χρηματοοικονομικών «στοιχημάτων» για κεφαλαιοκράτες, κάτι που για ορισμένους σημαίνει πρόσθετα κέρδη και για κάποιους άλλους τεράστιες ζημιές. Αυτό έγινε, για παράδειγμα, με το πετρέλαιο. Χωρίς να έχουν αλλάξει στο παραμικρό οι όροι και οι συνθήκες εξόρυξής του, τα «συμβόλαια» ακολούθησαν μια ξέφρενη πορεία, εκτινάσσοντας τη χρηματιστηριακή τιμή, από τα 50 δολάρια το Γενάρη του 2007, στα 147 δολάρια φέτος το καλοκαίρι. Οσοι «πόνταραν» στην αύξηση της τιμής κέρδιζαν όσο τα «συμβόλαια» ακρίβαιναν, ενώ από τον Ιούλη μέχρι τώρα που το πετρέλαιο «έπεσε» στα 90 δολάρια το βαρέλι, κάποιοι μετρούν «ζημιές» δισεκατομμυρίων.

Ολα αυτά είναι παιχνίδια που αφορούν την οικονομική ολιγαρχία και τα κέρδη της. Το γεγονός ότι διάφορες κυβερνήσεις, μαζί και η ΝΔ, επικαλούνται τις εξελίξεις για να εκβιάσουν την παθητικότητα των εργαζομένων, ώστε να περάσουν τα ακόμα πιο αντιλαϊκά τους σχέδια, είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά στο παραμικρό τα λαϊκά στρώματα, τα οποία θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους, για ανατροπή της πολιτικής, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται αποκλειστικά τα συμφέροντα, τα κέρδη και οι ζημιές, της πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Πεθαίνουν λόγω έλλειψης κρεβατιών!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιγράφουμε την είδηση από χτεσινό τηλεγράφημα: «Πάνω από 1.500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στα αυστραλιανά νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κρεβατιών αποκαλύπτει έρευνα του Αυστραλο-ασιατικού Κολεγίου Εκτάκτων Περιστατικών. Σύμφωνα με την έκθεση, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ιατρικού συνεδρίου που έγινε στη Μελβούρνη την Παρασκευή, ασθενείς που μεταφέρονται στα τμήματα εκτάκτων περιστατικών των νοσοκομείων με μικρές επιπλοκές στην υγεία τους, πεθαίνουν λόγω έλλειψης κρεβατιών. Ηλικιωμένοι, άτομα με ψυχασθένειες και άτομα που μεταφέρονται τις βραδινές ώρες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι άνθρωποι αυτοί θα ζούσαν σήμερα, αναφέρθηκε στο συνέδριο, αν είχαν δεχτεί τη σωστή θεραπεία εγκαίρως και δεν περίμεναν επί ώρες σ' έναν πάγκο του τμήματος εκτάκτων περιστατικών μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στο νοσοκομείο...».

Είναι χαρακτηριστικό πως «μία ματιά στις 10 το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, στα 20 τμήματα εκτάκτων περιστατικών της Βικτόριας έδειξε ότι πάνω από 200 ασθενείς περίμεναν για πάνω από οκτώ ώρες στα έκτακτα περιστατικά για ένα κρεβάτι νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή που από το 2002 έως το 2007 ο αριθμός των κρεβατιών στα νοσοκομεία της χώρας παρέμεινε ο ίδιος, τα έκτακτα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 38%». Ενώ «ακόμα και οι ασθενείς που μεταφέρονται στα τμήματα περιστατικών με μικροπροβλήματα διατρέχουν κίνδυνο της τάξης του 70%, να πεθάνουν λόγω του χάους που επικρατεί στα τμήματα αυτά».

Σημειώνουμε ότι όπως και στην πλειοψηφία των κρατών όπου ο καπιταλισμός θριαμβεύει, έτσι και στην Αυστραλία, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας έχουν προχωρήσει σε βάθος, όπως άλλωστε μεθοδεύεται και στη χώρα μας. Είναι αυτονόητο ότι δε χρειάζονται περισσότερα λόγια από την παραπάνω είδηση για να περιγράψει κανείς τις συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Διαφωνεί... επί της διαδικασίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο ΣΥΝ εμφανίζεται πολέμιος του «Καποδίστρια 2» επί της ...διαδικασίας. Σε δήλωσή του ο Θ. Γκοτσόπουλος, εκπρόσωπος του ΣΥΝ στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ... ανακάλυψε ότι «παράταξη που ηγείται ο κ. Κακλαμάνης εγκαταλείπει τα αυτοδιοικητικά της στοιχεία και ταυτίζεται απόλυτα με την κομματική γραμμή και την κυβερνητική πρακτική». Ετσι, διαφωνεί με την απόφαση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ (ΝΔ) να ανοίξει διάλογο για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση.

Χαρακτηρίζει τον «Καποδίστρια 2», απλά, «κολοβή μεταρρύθμιση απλών συνενώσεων - συγκολλήσεων δήμων χωρίς καμία αλλαγή στη λειτουργία τους και την οικτρή οικονομική τους κατάσταση». Μάλιστα, δηλώνει την αντίθεσή του στα σχέδια αυτά, ενώ υπενθυμίζει ότι απ' το θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ του Ιούνη, είχε διαφωνήσει, «διαπιστώνοντας τη στροφή της πλειοψηφίας από τις θέσεις της Κυλλήνης»!

Τότε, στην Κυλλήνη, οι δήμαρχοι που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ζήτησαν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ασκήσει πολιτικές και να πάρει αρμοδιότητες που αφορούν πολιτική προστασία, πρόνοια, προληπτική ιατρική, απασχόληση μέσα από την αύξηση της μερικής απασχόλησης και τη διαιώνιση της εργασιακής ανασφάλειας. Εθεσαν, δε, ως προϋπόθεση την «εφαρμογή της φορολογικής αποκέντρωσης», δηλαδή να μπορούν να εισπράττουν φόρους από τους εργαζόμενους. Μια χαρά συμφωνούσε, δηλαδή, στα σχέδια για τη νέα διοικητική δομή της χώρας.

Τώρα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ υποστηρίζει ότι διαφωνεί και θέτει θέμα ικανοποίησης των «τρεχουσών οικονομικών αναγκών της Αυτοδιοίκησης». Γενικόλογα λέει ότι «η λογική του εκσυγχρονιστικού νεοσυγκεντρωτισμού που προωθείται θα καταφέρει βαρύ πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες και πρέπει αγωνιστικά να το εμποδίσουμε».

Για την ουσία του ζητήματος δε λέει τίποτα. Δεν τον πειράζει που θα διαμορφωθεί ένας διοικητικός χάρτης για τη μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και τη διείσδυσή του σε νέους τομείς (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια). Αυτά είναι ...λεπτομέρειες.

Οι ... ενοχλημένοι!

Φαίνεται πως κάποιοι κάτοχοι δημόσιων αξιωμάτων ενοχλούνται ιδιαίτερα απ' τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους χώρους εργασίας.

Κάτι τέτοιο πρέπει να συνέβη και χτες στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου έγινε μια γιορτή στη μνήμη της Σοφίας Σλήμαν, δωρήτριας στο νοσοκομείο. Κάποιοι λοιπόν παραπονέθηκαν για την έντονη παρουσία οπτικού υλικού με θέμα τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, τα 40 χρόνια της ΚΝΕ και το Φεστιβάλ.

Για όλες αυτές τις δραστηριότητες - μεταξύ των οποίων ήταν και η εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας για τη συμβολή του ΚΚΕ στο κίνημα των υγειονομικών με μεγάλη συμμετοχή - είχαν πάρει και σχετική άδεια. Αλλά χτες ο διοικητής του «Σωτηρία», Ιωάννης Μυλωνάκης, μετά τη γιορτή επικοινώνησε με στέλεχος της Οργάνωσης του ΚΚΕ για να παραπονεθεί... ότι οι αφίσες ήταν πολλές. Και μετά χωρίς καμιά προειδοποίηση ο χώρος αποψιλώθηκε απ' τις αφίσες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οσο κι αν ενοχλήθηκαν οι κύριοι της εξουσίας δε θα μπορέσουν να κόψουν τους δεσμούς του ΚΚΕ με τους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα με τη «Σωτηρία», όπου οι φυματικοί εργάτες και διανοούμενοι - όπως ο Γιάννης Ρίτσος - το μετέτρεψαν σε φρούριο του αγώνα. Και κάτι τελευταίο: Ολοι αυτοί που ενοχλήθηκαν απ' τις αφίσες του ΚΚΕ τι νιώθουν για τις πάσης φύσεως διαφημιστικές και εμπορικές αφίσες των κάθε είδους εταιρειών που λυμαίνονται τα δημόσια νοσοκομεία;

Στρουθοκαμηλισμός με την ΕΕ

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα συμμετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πληροφορηθήκαμε από σχετικό δελτίο Τύπου, προκειμένου «να καταγγελθεί το υποτιθέμενο σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής που προωθεί η κυβέρνηση, με τη συμπαράσταση της Κομισιόν». Παίζουν με τις λέξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και εμπαίζουν τη νοημοσύνη μας. Οταν στηρίζουν την ΕΕ και τον «ευρωμονόδρομο», δεν ξέρουν ότι στηρίζουν, μεταξύ όλων των άλλων, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, για την οποία διαμαρτύρονται εκ των υστέρων για τα μάτια του κόσμου; Δεν ξέρουν ότι αυτή η στρατηγική, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, είναι κοινή σε ευρωενωσιακό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους δράσης στο μεγάλο κεφάλαιο; Πιστεύουν σοβαρά ότι ξύπνησε ένα πρωί η ελληνική κυβέρνηση και αποφάσισε να διαλύσει την «Ολυμπιακή», απόφαση στην οποία βρήκε συμπαραστάτη την Κομισιόν, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ παίζει το ρόλο του κακού, τον οποίο μοιράζεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια κατά τα άλλα καλή ΕΕ; Αλλά έτσι είναι οι οπορτουνιστές. Ευλογούν την ΕΕ και μάλιστα σε άλλα μεγάλα ζητήματα την καλούν να παρέμβει τάχα ενάντια στην κυβέρνηση και υπέρ του λαού. Τώρα που αποκαλύφθηκε ανάγλυφα η κοινή στάση τους πάνε να βγουν λάδι ως προσκυνητές της. Και μετά άμα τους λες δύναμη του συστήματος κλαψουρίζουν ...οι αριστερούληδες

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σημαντικό πολιτικό γεγονός

Σήμερα δίνεται το μεγάλο ραντεβού της εργατικής τάξης και της νεολαίας, το ραντεβού με το Κόμμα τους, με την 90χρονη Ιστορία του, με τη στρατηγική του που ανοίγει το δρόμο στο μέλλον. Τα φώτα του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που θα ανάψουν από σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια, θα φωτίσουν ακριβώς αυτήν την Ιστορία του Κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ. Οχι για να απεικονίσουν μουσειακά πλευρές, ηρωικές πράγματι, αυτής της Ιστορίας, αλλά για να αναδείξουν πολύτιμα πολιτικά συμπεράσματα για την πάλη του λαού σήμερα. Αυτόν το στόχο έχουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, γι' αυτό και αποτελούν μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Από τα ξερονήσια, τις διώξεις και το Ιδιώνυμο προπολεμικά, το μεγάλο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και την εποποιία του ΔΣΕ, την παρανομία και την πάλη με τον οπορτουνισμό, την αντιδικτατορική πάλη, μέχρι τους πιο πρόσφατους αγώνες για την ειρήνη και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, μέχρι τις ανατροπές και την ηρωική στάση του ΚΚΕ τη δεκαετία του '90... η Ιστορία του ΚΚΕ έχει να διδάξει πολλά σε κάθε εργάτη, σε κάθε νέο άνθρωπο. Διδάσκει και ατσαλώνει, ταυτόχρονα, στους αγώνες του σήμερα. Αποδεικνύει όλη αυτή η ιστορική διαδρομή ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανακούφιση του λαού, αν δεν αλλάξει ριζικά το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, αν δεν αλλάξει χέρια η εξουσία. Γι' αυτό και ο γιορτασμός των 90 χρόνων του ΚΚΕ φωτίζει το παρόν μας κι ανοίγει το δρόμο στο μέλλον.

Με περηφάνια στέκεται και η ΚΝΕ απέναντι στην Ιστορία του ΚΚΕ και γιορτάζει μαζί του, τα 40 της χρόνια. ΚΚΕ και ΚΝΕ απευθύνονται από κοινού στη νεολαία μέσα από το Φεστιβάλ που είναι μια κατ' εξοχήν νεολαιίστικη εκδήλωση. Απευθύνονται στους νέους με κείμενα και χρώματα, με μουσικές και ποιήματα, με συνθήματα που ξεσηκώνουν, για να δείξουν, ειδικά στη νεολαία που έχει μικρότερη πολιτική πείρα και διάφοροι καλοθελητές του συστήματος της τάζουν ευκαιρίες και τη «χαϊδεύουν φιλικά στην πλάτη», ότι δεν μπορεί να βρει διέξοδο στα προβλήματά της έξω από το πεδίο της ταξικής πάλης. Κι επειδή στο μεγαλύτερό της μέρος η νεολαία είτε κατάγεται, είτε ανήκει κιόλας στην εργατική τάξη, τα συμφέροντά της υπηρετούνται από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Κι αυτή η γιορτή του ΚΚΕ, η γιορτή του δίκιου των εργαζομένων, ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα. Περίπου 60 αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, τιμώντας τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Κουβαλούν μαζί τους τις εμπειρίες από την πάλη κάθε λαού ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, δυναμώνουν τους δεσμούς τους, ισχυροποιούν την πάλη των εργατών όλου του κόσμου.

Από σήμερα και για τέσσερις μέρες, κανένας εργάτης, κανένας νέος δεν πρέπει να λείψει από αυτήν τη γιορτή. Γιατί είναι δική τους γιορτή, τραγουδάει κι αναδεικνύει τα δικά τους «θέλω», τα δικά τους «πρέπει». Τιμά το δικό τους Κόμμα, το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ