Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομοβροντία!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με μια ομοβροντία θριαμβολογίας υποδέχτηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τις εκθέσεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ. Δηλαδή, τις εκθέσεις που υπαγορεύουν τη διαιώνιση της σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το σάρωμα της κοινωνικής ασφάλισης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κλπ. κλπ. Ολα αυτά βέβαια η κυβέρνηση επιχειρεί να τα αποκρύψει και συνεχίζει να παραπλανεί την κοινή γνώμη, με δηλώσεις όπως αυτές του Γ. Παπαντωνίου ότι «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα από τη μετα-ΟΝΕ εποχή». Πιο άνετη -καθ' ότι εκ του ασφαλούς- η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει βηματισμό και να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση των πιο πάνω κατευθύνσεων. Και ακόμα πιο άνετος ο Μάνος, ζητά εδώ και τώρα «διαρθρωτικές αλλαγές», που θα κάνουν «ανταγωνιστική» την ελληνική οικονομία, αποδίδοντας στην κυβέρνηση «ατολμία»!

Οπως καταλαβαίνετε, «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», όπως σπεύδει να προετοιμάσει το έδαφος η «Καθημερινή» με τον προχτεσινό κεντρικό της τίτλο ή, όπως προειδοποιούν τα «Νέα», ήρθε η ώρα για «σαρωτικές ανατροπές σε αγορές (σ.σ. πρώτα και κύρια εννοούν την αγορά της εργασίας), επαγγέλματα, ΔΕΚΟ»..!

Και σ' αυτή την επίθεση θα είναι μαζί τα δυο μεγάλα κόμματα, αφού -όπως διαπιστώνει και από το πρωτοσέλιδο άρθρο του στο προχθεσινό «Βήμα» ο Γ. Αλογοσκούφης- «η ομοψυχία τους στο θέμα αυτό είναι πράγμα πρωτοφανές για την πρόσφατη ελληνική ιστορία»...

Πρωτοφανές! Πρωτοφανές!

Η σύνοδος των πλανητών

Πέρασε και η χτεσινή, 5η του Μάη και, βέβαια, δεν πραγματοποιήθηκαν όσα πρόβλεπαν κάποιοι σύγχρονοι «προφήτες», με αφορμή τη συγκέντρωση πέντε πλανητών (Αρη, Δία, Αφροδίτης, Ερμή και Κρόνου), στην απέναντι από τη Γη (σε σχέση με τον Ηλιο) περιοχή. Γράφουμε για συγκέντρωση και όχι για ευθυγράμμιση, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Οι πέντε αυτοί πλανήτες βρίσκονταν χτες, λίγο πριν το μεσημέρι, στην ίδια περιοχή, όχι σε μια ευθεία γραμμή, αλλά σε μια ακτίνα περίπου 26 μοιρών.

Το φαινόμενο, βέβαια, ήταν σπάνιο, αφού τα τελευταία χίλια χρόνια είχαμε δέκα μόνο παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά η σπανιότητα αυτή κάθε άλλο παρά συνεπαγόταν και τα όσα οι «καταστροφολόγοι» προφήτευαν. Αρκεί να σκεφθούμε, ότι σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί επιστήμονες, η ελκτική επίδραση όλων μαζί των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος πάνω στη Γη δε φθάνει ούτε στο 2% της έλξης λόγω της Σελήνης.

Πολλά και διάφορα, επόμενα, μπορεί να συνέβησαν χτες - όπως γίνεται και κάθε μέρα, άλλωστε - αλλά μόνο με τη συγκέντρωση των πλανητών δεν είχαν σχέση...

Αρχισε το... θέατρο

Δεν πρόλαβε να καθίσει στην υπουργική του καρέκλα και άρχισε το... θέατρο, με ιδιαίτερη επίδοση στην κωμωδία. Ο λόγος για τον νέο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος, μετά από έντονα - λέει - παράπονα πολιτών, επισκέφτηκε τις προάλλες αιφνιδιαστικά το ΝΑΤ. Αφού, λοιπόν, συνομίλησε με συνταξιούχους και υπαλλήλους αποφάνθηκε: «Το ΝΑΤ πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ώστε να γίνει ένας σύγχρονος ασφαλιστικός οργανισμός, που θα εγγυάται τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων Ναυτικών». Δηλαδή, πριν τα... παράπονα των πολιτών τι εντύπωση είχε για το ΝΑΤ; Και όσον αφορά αυτά που δήλωσε, να υποθέσουμε πως εννοεί ότι οι συντάξεις πείνας που παίρνει η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτεργατών θα αυξηθούν ικανοποιητικά, ότι θα παταχτεί το όργιο εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής, στο οποίο έχουν επιδοθεί οι εφοπλιστές σε βάρος του Ταμείου και θα ληφθούν μέτρα προστασίας και αξιοποίησης για την ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ, όπως το νοσοκομείο Μελισσίων, την οποία λυμαίνονται άνομα συμφέροντα; Μα, σε ποιους απευθύνεται;

Τι θα κάνει το υπουργείο;

Μια και ασχολείται, όμως, με το ΝΑΤ και τα προβλήματά του ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, λέμε να τον πληροφορήσουμε για ένα συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο αποτελεί μια συνηθισμένη και καθόλου ακραία περίπτωση ασυδοσίας της «ευγενούς τάξης» των εφοπλιστών.

Το πλοίο «GOLDEN ORIZON» της εταιρίας του κ. Λιγνού οφείλει στο ΝΑΤ 96.000 δολάρια, κοντά 35 εκατομμύρια δραχμές δηλαδή. Οφείλει, επίσης, στους ναυτεργάτες του πληρώματος του πλοίου άλλες 300.000 δολάρια. Το ίδιο πλοίο, όμως, βρίσκεται σε λιμάνι των ΗΠΑ κι έχει βγει σε πλειστηριασμό, εξαιτίας οφειλών του προς τράπεζες και άλλους, που φτάνουν τις 300.000 δολάρια.

Και καλά, οι τράπεζες θα εισπράξουν τα δάνεια που δώσανε. Οι ναυτεργάτες, όμως, και το ΝΑΤ θα τα εισπράξουν; Τι θα κάνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να το διασφαλίσει; Θα αρκεστεί, απλά και μόνο, στη λειτουργία του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εφοπλιστικής ασυδοσίας;

Ολυμπιακά μπερδέματα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ, φαίνεται, μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση με την Ολυμπιάδα! Τέσσερα χρόνια πριν τη διοργάνωση έχουν σπάσει... κάθε ρεκόρ στη θεωρητικολογία επί του θέματος! Ο Σημίτης, λέει, θα επιθεωρεί προσωπικά κάθε σχετική δραστηριότητα. Φανταστείτε, δηλαδή, πόση... εμπιστοσύνη τους έχει!

Ρίξανε, λέει, και την ιδέα για... ειδικό υπουργείο Ολυμπιάδας. Αν αυτό το κόλπο δεν είναι για να βολευτεί ο Αβραμόπουλος, μάλλον πανικό θα δημιουργήσει! Φαντάζεστε τώρα να πούνε στον Λαλιώτη ότι χάνει τα έργα;

Μόνο ο Χρυσοχοΐδης, στο Δημόσιας Τάξης, θα χαρεί αφού του είπανε του ανθρώπου να βγάλει πλάνο για την ασφάλεια των αθλητών και των επισκεπτών για την Ολυμπιάδα χωρίς να ξέρει καν... πού θα μείνουν κι έχει πελαγώσει.

Το ερώτημα πάντως είναι αν αρχίσαμε έτσι... από τώρα, τι έχει να γίνει τα επόμενα χρόνια, ιδίως όταν θα αρχίσουν να... μοιράζονται τα κονδύλια με ταχύτερους ρυθμούς.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ καιρό είχαμε τον Πάγκαλο με τον Βενιζέλο. Τώρα «πιαστήκανε» ο Πασχαλίδης με την Βάσω Παπανδρέου για τους δήμους και τη νέα δομή που πρέπει να έχουν.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα... δε διαπνέεται από ομόνοια και πνεύμα συνεργασίας. Φαίνεται ότι... το νέο αίμα, που «διόρισε» ο Σημίτης στην κυβέρνηση, θέλει το χρόνο του να προσαρμοστεί με τους «παλιούς».

Βλέπετε, οι τελευταίοι είχαν μάθει ο ένας τον άλλο, είχαν... χωρίσει και τα τσανάκια τους κι έτσι όλα πήγαιναν ρολόι... Μάλλον πρέπει ο Σημίτης να το κάνει δυο - τρεις φορές τη βδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οχι δηλαδή πως τον φοβούνται και θα μονιάσουν, αλλά τουλάχιστον θα τσακώνονται εκεί όλοι μαζί και, αν μη τι άλλο, θα εκτονώνονται.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο δήμαρχος και η «καθαριότητα»

Προχτές το βράδυ συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σύρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, επειδή διαμαρτυρήθηκαν που συνεργεία του Δήμου Αθηναίων κατέβαζαν τα πανό και τις αφίσες για την Εργατική Πρωτομαγιά, δηλώνοντας ότι έτσι κρατούν την πόλη «καθαρή». Εχουν προηγηθεί πολλά ακόμα τέτοια περιστατικά «καθαριότητας». Παραδόξως μονίμως θύματα είναι όσοι αντιστρατεύονται την κυρίαρχη πολιτική, θιασώτης της οποίας είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, βέβαια, έχουμε επιπλέον λόγους να πιστεύουμε πως ό,τι συνέβη δεν αφορούσε ούτε κατά προσέγγιση μια επιχείρηση «καθαριότητας».

Οταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, η επιμονή πρωτοπόρων τμημάτων της εργατικής τάξης να δώσουν στη μεγάλη γιορτή της τάξης τα χαρακτηριστικά που της αντιστοιχούν και η άρνησή τους ταυτόχρονα να παράσχουν άλλοθι ταξικότητας σ' όσους από καιρό τώρα είναι συνδαιτυμόνες του ΣΕΒ, έχει ενοχλήσει πολλούς. Η ηγεσία του Δήμου της Αθήνας ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί σ' αυτό το μπαράζ επίθεσης. Εχει δώσει εξάλλου γενικότερα εξετάσεις με τις αντιλήψεις της για τη λειτουργία της πόλης.

Είναι η δημοτική αρχή που δεν έχει κανένα πρόβλημα να αφήνει τις περιφερειακές πλατείες βρώμικες και τους ελάχιστους χώρους πρασίνου στις γειτονιές απεριποίητους. Δεν έχει πρόβλημα να ανέχεται τους «σκυλάδες» της οδού Πανεπιστημίου, τους «clubbers» της οδού Ακαδημίας, τους ιδιοκτήτες των νυχτομάγαζων σε αυτούς τους κεντρικούς δρόμους και τους παρκαδόρους τους, να καταλαμβάνουν λωρίδες του οδοστρώματος και να τις μετατρέπουν σε ιδιωτικό πάρκινγκ. Να καταλαμβάνουν ακόμα και την πλατεία Δικαιοσύνης, για να παρκάρουν εκεί πολυτελή αυτοκίνητα. Ομως, δεν ανέχεται σε αυτήν την πόλη να ζουν εργαζόμενοι και μάλιστα ταξικά συνειδητοποιημένοι. Που δραστηριοποιούνται. Που έχουν άποψη. Που την εκφράζουν. Και τη διαδηλώνουν. Η πόλη πρέπει να μείνει «καθαρή» απ' αυτούς. Δεν πρέπει να ακούγονται. Δεν πρέπει να φαίνονται.

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του. Ο Αβραμόπουλος έχει «αγαστές σχέσεις» με το δήμαρχο Νέας Υόρκης Τζουλιάνι, που μετέτρεψε το «Big Apple» σε μια από τις πλέον αστυνομοκρατούμενες πόλεις του πλανήτη. Αλλά δεν έχει μόνο με αυτόν αγαστές σχέσεις. Με τον Αβραμόπουλο συντρώγει ο αρχηγός του «μεσαίου χώρου» Κ. Καραμανλής, καλώντας τον να συστρατευτεί με τη ΝΔ. Με τον Αβραμόπουλο έχει καλές σχέσεις ο επίτιμος πρόεδρος του ίδιου κόμματος, Κ. Μητσοτάκης. Αυτός που, επί πρωθυπουργίας του, έλεγε στους αστυνομικούς «εσείς είστε το κράτος». Με τον Αβραμόπουλο αρέσκεται να φωτογραφίζεται ο Κ. Λαλιώτης του ΠΑΣΟΚ και να κόβουν βόλτες στην Ερμού και στου Ψυρρή. Τον Αβραμόπουλο δέχεται στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, για να του αναθέσει ρόλους για την Ολυμπιάδα του 2004. Ολοι αυτοί θαυμάζουν τον «κεντροαριστερό» Μπλερ, που καλεί τους Αγγλους να καταδώσουν στην αστυνομία όσους διαδηλωτές αναγνώρισαν στα επεισόδια της Πρωτομαγιάς στο Λονδίνο.

Οδήμαρχος, λοιπόν, κάνει τη δουλιά που του αναλογεί στη σημερινή κατανομή θέσεων του αστικού σκηνικού. Δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από όλους όσοι αντιμετωπίζουν την πολιτική επικοινωνία ως σκουπίδι και τα σκουπίδια της αδιαφοροποίητης και άχρωμης φλυαρίας ως «πολιτικό marketing». Οταν τα συνεργεία του δήμου ξηλώνουν αφίσες, δεν ευθύνεται μόνο ο Αβραμόπουλος. Αλλά και όσοι τον στηρίζουν και προωθούν τις αντιδραστικότερες των απόψεων. Οσοι βγάζουν καντήλες και μόνο στο άκουσμα των λέξεων «Εργατική Πρωτομαγιά». Οσοι σπεύδουν να ταυτιστούν με την αμερικανική αντίληψη που θεωρεί τρομοκράτη το λαϊκό κίνημα. Είναι όλα αυτά, λοιπόν, ένας ακόμα λόγος να είναι ακόμα πιο μαζική, πιο δυναμική η διαδήλωση που θα αρχίσει αύριο Κυριακή από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω ακριβώς από το δημαρχείο. Σαν μια καλή απάντηση σε όσους προωθούν «καθαρές πόλεις», «καθαρούς Ελληνες», «καθαρές νίκες», «καθαριότητα» γενικώς...


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Αμερική... ο πάτος σου

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ μπορούν να συμβούν τα πιο απίθανα πράγματα και δη όταν αυτά αποδίδουν... dollars. Η περίπτωση του μικρού Κουβανού Ελιάν Γκονζάλες, που εδώ και μήνες βρισκόταν σε μια ιδιότυπη ομηρία από τους συγγενείς του στο Μαϊάμι και τη μαφία των Κουβανών φυγάδων, ενώ σήμερα μετά την επανένωση με τον πατέρα του περιμένει για την οριστική του ελευθερία, δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Οι μπίζνες στήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την είσοδό του στη χώρα και τα κέρδη από ένα ανήθικο - εκτός των άλλων - εμπόριο για τους επιτήδειους προβλέπονται μεγάλα.

Ετσι, στο διαδίκτυο υπάρχει ειδική ιστοσελίδα, όπου βγαίνουν στο σφυρί αντικείμενα που σχετίζονται με τον 6χρονο Ελιάν. Σε αυτό το... παζάρι πωλούνται 140 αντικείμενα, από το λαστιχένιο σωσίβιο στο οποίο διασώθηκε έξω από τη Φλόριδα ο μικρός, με τιμή 10 εκατ. δολάρια, μπουκαλάκια αέρα (!) που ανέπνεε και κουτάκια με χώμα που πατούσε στο σπίτι του θείου - απαγωγέα από 15 χιλιάδες δολάρια, ζωγραφιές του μικρού στη διάρκεια της ομηρίας από 250 δολάρια, μέχρι τρίχες από τα μαλλιά του, προς 50 δολάρια, εκάστη. Και ο γελοίος κατάλογος συνεχίζεται, χωρίς να υπολογίζουμε τις εισπράξεις διαφόρων από τη δημοσιοποίηση της ιστορίας. Αμερική... το μεγαλείο σου δηλαδή, ή μάλλον ο... πάτος σου.

Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα διαρκείας

Οτι ο ΟΗΕ και, ιδιαίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν μετατραπεί σε μαριονέτα των Αμερικανών και σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, τα τελευταία χρόνια, είναι γνωστό. Η στάση τους, τόσο στο βρώμικο ΝΑΤΟικό πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, όσο και στο συνεχιζόμενο εγκληματικό εμπάργκο ενάντια στο Ιράκ, αποτελεί την τελευταία μόνο αδιαμφισβήτητη απόδειξη. Ωστόσο, είναι ακόμα πιο ανατριχιαστικά όσα κατάγγειλε πρόσφατα ο παραιτηθείς, επικεφαλής του «ανθρωπιστικού» προγράμματος του ΟΗΕ στο Ιράκ. Ο Γερμανός αξιωματούχος του ΟΗΕ Χ. Β.Σπόνεκ υπογράμμισε ότι «το εμπάργκο τόσο κατά της Γιουγκοσλαβίας όσο και κατά του Ιράκ δεν αποτελεί παρά συλλογική τιμωρία για ένα δυσάρεστο στη διεθνή κοινότητα καθεστώς», και κατάγγειλε ότι οι κυρώσεις έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το βιοτικό επίπεδο και την υγεία των λαών, που τις υφίστανται, περιγράφοντας ως «ανθρώπινη εκατόμβη» τις συνέπειές τους. Ενώ δε δίστασε να τονίσει, ότι οι κυρώσεις αυτές παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, κάθε ανθρωπιστική αρχή και γελοιοποιούν τις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, θα λέγαμε εμείς, αποκαλύπτουν και γελοιοποιούν τις «ανθρωπιστικές αρχές» των ιμπεριαλιστών, που υπηρετεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σαν υποτακτικός εταίρος.

Πρωταθλητές στην ανεργία, αλλά και στην αλχημεία

Ε, λοιπόν, αφού δεν υποχωρεί η ανεργία, τόσο το χειρότερο γι' αυτήν! Ο υπουργός Εργασίας - ο άνθρωπος του πρωθυπουργού που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή ακριβώς για να δαμάσει τη μάστιγα της ανεργίας - βρήκε ίσως τον πιο αποτελεσματικό και ταχύ τρόπο να βάλει αυτή την «κυρία» στη θέση της. Οσο αυτή θα ψηλώνει, τόσο αυτός θα την κονταίνει, αλλάζοντας, απλούστατα, το μέτρο που τη μετράμε! Ετσι, ο φίλος του πρωθυπουργού, ο Α. Γιαννίτσης, έκανε προχτές ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα αυτό, παρουσία πολλών στελεχών από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΟΑΕΔ, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, παρατηρητήρια απασχόλησης κλπ.), ώστε να εφοδιαστούν άπαντες με το νέο... μέτρο, με το οποίο θα μετράνε στο εξής την απασχόληση, προκειμένου να μη δίνει ο καθένας και τα δικά του στοιχεία. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, όπως διαβάζουμε, η «ποιοτική βελτίωση» των δεικτών μέτρησης της ανεργίας, ώστε να προέλθει, προφανώς, και η ποσοτική βελτίωση...

Εχει μήπως κανένας αμφιβολία ότι με τέτοια δραστικά... μέτρα, δε θα καταπολεμηθεί το πρόβλημα στη... ρίζα του; Εξάλλου, σε κάτι τέτοιες αλχημείες, η χώρα μας έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν πρωταθλητής Ευρώπης. Τόσο, που ακόμα και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιστρέφουν ως αναξιόπιστα τα στοιχεία για την έκταση της ανεργίας στην Ελλάδα και να μην τα συμπεριλαμβάνουν στους σχετικούς πίνακες!

Μιλάμε για «εκσυγχρονισμένες» καταστάσεις...

Κακώς όταν αναφέρεστε στην ΟΝΕ τη συνδέεται με τη λέξη «λιτότητα». Αντίθετα, η συνοδευτική της ΟΝΕ είναι η λέξη «ευημερία»!

Τα παραπάνω είναι λόγια που ειπώθηκαν προχτές από τον κ. Ρέππα. Κατόπιν της διευκρίνισης αυτής, είναι αντιληπτό ότι δε χρειάζεται κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στην Πρωτομαγιά

Υπάρχουν, για ορισμένους, πολλές «πρωτομαγιές». Εκείνες που γιορτάζονται δήθεν, με ανέμελες διαδρομές στους ανθισμένους αγρούς της άνοιξης. Εκείνες που αρχίζουν και τελειώνουν με ανέξοδα συνθήματα για μια κοινωνία «δικαιοσύνης», «συνοχής» και «αλληλεγγύης», λες κι όλα αυτά προσφέρονται απλόχερα κι αρκεί να απλώσεις το χέρι για να τα έχεις, λες και είμαστε όλοι «αδέλφια» και δεν υπάρχουν εκμεταλλευτές κι εκμεταλλευόμενοι. Υπάρχουν και κάποιες «πρωτομαγιές» της δήθεν αντίστασης, που τα λόγια είναι μεγάλα, αλλά οι πράξεις μικρές, προσαρμοσμένες τελικά σε κάποιο αυθαίρετο «ρεαλισμό». Αυτή την Κυριακή, όμως, μια Πρωτομαγιά γιορτάζεται στην Αθήνα και σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας. Η Εργατική Πρωτομαγιά, του ταξικού, ανυποχώρητου αγώνα. Η Πρωτομαγιά της αντίστασης ενάντια στους μονοδρόμους των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του.

Το προσκλητήριο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ήρθε στην ώρα του, για να «μιλήσει» σε κάθε εργάτη, υπάλληλο, άνεργο, νέο και συνταξιούχο. Για να τους καλέσει να πορευτούν στο μόνο δρόμο που έχει ο εργάτης, για να αντισταθεί στην αδικία, να πολεμήσει την εκμετάλλευση, να διεκδικήσει λίγο περισσότερη από την ανθρωπιά που εξαρχής του ανήκει: Στο δρόμο του αγώνα. Το κάλεσμα αυτό δεν περιορίζεται, βεβαίως, σε μια μέρα. Είναι διαρκές, γιατί διαρκής είναι και η επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλου του λαού. Το βασικό κίνητρο δεν αλλάζει, παραμένει το ίδιο όπως πριν 100 και πριν 50 χρόνια. Η επίτευξη του κέρδους, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Σήμερα, η επιδίωξη εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων, οδηγεί την κυβέρνηση σε μια επίθεση εφ' όλης της ύλης στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι ασφαλιστικές κατακτήσεις αποτελούν «κόκκινο πανί» και προωθείται η επιβολή ενός συστήματος, που θα πλήττει καθοριστικά τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Οι εργασιακές σχέσεις, όπως διαμορφώθηκαν μέσα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες είναι ένας ακόμη στόχος. Το 8ωρο, αυτό το σύμβολο της αντίστασης της εργατικής τάξης στο πέρασμα των χρόνων, πολεμιέται σκληρά, για να μπει πλέον στη θέση του η «ελαστικότητα», η αυθαιρεσία του εργοδότη.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα ακόμη, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για έναν ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Η ανάγκη αναζωογόνησης των συνδικάτων, προβάλλει επιτακτικά, καθώς η γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής δεν μπορεί να γίνει άλλο αποδεκτή. Η ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων πρέπει να μπει μπροστά, χωρίς καμία καθυστέρηση. Οι εργαζόμενοι καλούνται να συσπειρωθούν, για να αντιμετωπίσουν εξελίξεις, που σκοπό έχουν να τους πάνε πολλά χρόνια πίσω. Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι μια αόριστη θεωρία, γίνεται πράξη καθημερινά μέσα από μεγάλες και μικρότερες καταστρατηγήσεις. Ετσι και η αντίδραση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Πρέπει να εκφραστεί, μαχητικά, ενωτικά, ταξικά και να προσελκύσει και άλλους, εκείνους που επίσης βιώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Τη φτωχή αγροτιά, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, όλο το λαό. Κι αυτή την Κυριακή, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στις ταξικές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα, όλοι έχουν τη θέση τους που τους περιμένει. Με μια κόκκινη σημαία στο χέρι και με σιγουριά στην καρδιά, όλοι μαζί για τον ταξικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς!

Ψευδώνυμα

Στην κολυμπήθρα

οι «νονοί»

συνέχεια

τη βάζουν

και κάθε τόσο

αλλιώτικα

βαφτιστικά

της βγάζουν,

τη μια τη λένε

«ένταξη»

και «σύγκλιση»

την άλλη

κι ως τώρα

εννιά ψευδώνυμα

στην τράκα

έχουνε βγάλει!

*

Και συνεχίζουν

οι «νονοί»

το έργο τους

με φόρα

κι ΟΝΕ

την τράκα βγάζουνε

οι μπαγαπόντες

τώρα,

μα στο λαό

βλέπω οργή

να κρύβεται

περίσσια

και «πανηγύρια»

θα 'χουμε

σε τούτα

τα «βαφτίσια»!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ