Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μπαλάκι» οι ηλικιωμένοι

Μια περίεργη ιστορία έχει προκύψει ανάμεσα στο φιλανθρωπικό σωματείο της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών που διοικεί το Γηροκομείο Αθηνών και το Δήμο Αμαρουσίου. Η Ελεήμων Εταιρεία κυκλοφόρησε δελτίο Τύπου με τίτλο: «Κραυγή αγωνίας για τη λειτουργία του Γηροκομείου Αθηνών», στο οποίο ισχυρίζεται ότι βγάζει σε πλειστηριασμό ακίνητο στην περιοχή του Αμαρουσίου για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του Γηροκομείου Αθηνών λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Τη διαδικασία αυτή μπλοκάρει ο Δήμος Αμαρουσίου, που με απόφασή του απαλλοτριώνει το συγκεκριμένο ακίνητο. Στο Δελτίο Τύπου της η Ελεήμων Εταιρεία καταγγέλλει το δήμο και ανακοινώνει ότι σε πρώτη φάση παγώνει τις εισαγωγές ηλικιωμένων στο Γηροκομείο, ενώ απειλεί με κλείσιμο σε δυο μήνες.

Βεβαίως, η Ελεήμων Εταιρεία δε λέει κουβέντα για τις ευθύνες όλων των διοικήσεων και των κυβερνήσεων για όσα συμβαίνουν με θύματα τους ηλικιωμένους. Οι μεν διοικήσεις των φιλανθρωπικών σωματείων διευκολύνουν το κράτος να αποποιηθεί τις ευθύνες του απέναντι στους ηλικιωμένους, οι δε κυβερνήσεις είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ εκθέτοντας σε κίνδυνο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τους έχουν αφήσει σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης στα χέρια ορισμένων φιλανθρώπων, αλλά και των επιχειρηματιών του χώρου. Και έτσι οι ηλικιωμένοι γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στα διάφορα μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω... !

Η κυβέρνηση της ΝΔ - με τους κάθε είδους υποστηρικτές των πολιτικών που λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα, για να αυξάνονται τα κέρδη και υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου - προετοιμάζει συστηματικά το έδαφος για την επιβολή και νέων αντιλαϊκών μέτρων. Το πακέτο των νέων μέτρων - μια πρώτη γεύση θα μας δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη - θα περιλαμβάνει πρόσθετα φορολογικά βάρη για τους οικονομικά ασθενέστερους όσο και περικοπές των κρατικών δαπανών (κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα).

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, διοχετεύει το τελευταίο διάστημα επιλεκτικά στοιχεία με την πορεία βασικών οικονομικών μεγεθών. Τα στοιχεία αυτά συνοδεύονται με το κατάλληλο «περιτύλιγμα», όπως για παράδειγμα «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί «αναγκαία» τη λήψη μέτρων για να μην ξαναμπεί η Ελλάδα κάτω από την «επιτήρηση της ΕΕ»!

Στην ουσία, η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο στήνουν από τώρα ένα σκηνικό, σύμφωνα με το οποίο τα νέα φοροεισπρακτικά και άλλα μέτρα, είναι αναγκαία για το ...καλό της οικονομίας και των εργαζομένων. Στην προσπάθειά της να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα το πακέτο των νέων αντιλαϊκών μέτρων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν «συναίνεση», κατανόηση και ...«υπευθυνότητα». Ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλει από τους εργαζόμενους να υποταχθούν στη λογική τού «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω»...

Αμ... δε σφάξανε.

... ή να πληρώσει η πλουτοκρατία

Καθώς τα στοιχεία βεβαιώνουν πως και φέτος τα ελλείμματα του κράτους θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα που είχαν προϋπολογιστεί πέρσι το Δεκέμβρη, όταν ψηφιζόταν - από τους βουλευτές της ΝΔ - ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008, η κυβέρνηση θεωρεί τα νέα μέτρα (πρόσθετα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους, κεφαλικός φόρος για τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, πιο σφικτή εισοδηματική πολιτική κλπ.), «αναγκαίο κακό» για τη «σωτηρία» της οικονομίας που κινδυνεύει να ξαναμπεί σε καθεστώς «επιτήρησης της ΕΕ»!

Τι φταίνε, όμως, οι εργαζόμενοι, αν τα ελλείμματα ξέφυγαν από το ύψος που είχαν προϋπολογιστεί; Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι καταναλωτές προκαταβάλλουν τόσο το φόρο που αναλογεί στο μισθό/ σύνταξή τους (παρακρατείται από τον εργοδότη τους για να αποδοθεί στο Δημόσιο) όσο και τον ΦΠΑ, τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και λοιπούς έμμεσους φόρους, τους οποίους εισπράττουν οι επιχειρήσεις (είναι ενσωματωμένοι στην τιμή των εμπορευμάτων και υπηρεσιών) για να τους αποδώσουν στην Εφορία.

Αν οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις γενικότερα δεν αποδίδουν στο Δημόσιο τους φόρους που προεισπράττουν (φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ κλπ.), σίγουρα γι' αυτό δε φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι καταναλωτές. Από αυτήν την άποψη, αν λοιπόν κάποιος πρέπει να πληρώσει για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες των ελλειμμάτων, σίγουρα είναι η πλουτοκρατία (οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια και τα συνεταιράκια τους) και σε καμιά περίπτωση τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι τιμές στα καύσιμα

Τις τελευταίες μέρες από το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν ανώτατες τιμές (πλαφόν) στις τιμές των υγρών καυσίμων, σε συγκεκριμένες περιοχές. Διαπιστώνει, λέει, ότι η εξέλιξη των λιανικών τιμών δεν είναι ανάλογη της αποκλιμάκωσης που παρατηρείται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και γι' αυτό η κυβέρνηση προτίθεται να «παρέμβει» για το ...καλό των καταναλωτών. Ε, αυτό κι αν είναι προκλητικό! Επί μήνες παρακολουθούσε τη συστηματική εκτίναξη των τιμών στα ύψη με πρόσχημα την άνοδο των διεθνών τιμών.

Οι τιμές της βενζίνης «γονάτισαν» τους καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης όλο το χειμώνα, τίναξαν στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη καθημερινής ανάγκης διεύρυναν τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά και τώρα η κυβέρνηση ...παρατηρεί ότι οι τιμές είναι υψηλότερες απ' όσο θα ...περίμενε βάσει των διεθνών τιμών! Και, μάλιστα, τώρα, δυο μέρες πριν από το δεκαπενταύγουστο, που η συντριπτική πλειοψηφία των παραθεριστών επιστρέφει στα σπίτια του, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι «εξετάζει» το ενδεχόμενο να επιβάλλει πλαφόν στα νησιά, όπου ήδη οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει χρυσάφι τις μετακινήσεις τους, φουσκώνοντας τα ταμεία των εταιρειών.

Το όψιμο ...ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν η όποια ανακοίνωση περί «επιβολής πλαφόν» συνοδεύεται από τη διακήρυξη πως ό,τι γίνει θα γίνει σε κάθε περίπτωση με σεβασμό στην «ελεύθερη αγορά» και στους νόμους της ΕΕ. Στο πλαίσιο της πολιτικής που θεωρεί ένα το κρατούμενο την εκχώρηση πλήρους ασυδοσίας στα μονοπώλια, «να λύνουν και να δένουν» στην αγορά, να διαμορφώνουν τις τιμές κατά πώς προστάζουν οι νόμοι του κέρδους και οι στόχοι τους για την εξέλιξη της κερδοφορίας τους, κάθε συζήτηση περί δήθεν ελέγχου των τιμών και της ακρίβειας δεν μπορεί παρά να είναι αποπροσανατολιστική και οι σχετικές διακηρύξεις ψευδεπίγραφες. Οι μόνοι, οι οποίοι σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς» ελέγχουν και καθορίζουν τους όρους λειτουργίας της και τη διαμόρφωση των τιμών είναι τα μονοπώλια.

Η κερδοσκοπία του κεφαλαίου και η ακρίβεια αντιμετωπίζονται μέσα από μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Την πολιτική προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων και την ανοιχτή ρήξη με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Με τον αγώνα και τη συσπείρωση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων σε ένα κοινό μέτωπο πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιδραστική πολιτική και τους εκφραστές της, κόντρα στην ΕΕ και την πλουτοκρατία. Σ' αυτό το πλαίσιο, διεκδικούν μεταξύ άλλων βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, άμεση μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση. Ακόμη, κατάργηση των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, των εισιτηρίων στα ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, επιδότηση ενοικίου για τους άνεργους, νέους και νέες και άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Αντιλαϊκή πολιτική ... και εντυπώσεις

ΕΣΕΙΣ ΠΑΤΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ και η τύχη σας δουλεύει! Οσο χαλαρώνετε στις παραλίες η κυβέρνηση διαπρέπει βρε!

Οχι μόνο εργάζεται ακατάπαυστα κάτω από τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο αλλά έχει κι αποτελέσματα και μάλιστα τρανταχτά.

Τα 'πε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και τα βροντοφώναξε για να καταλάβετε πως ζείτε σχεδόν στον επίγειο παράδεισο.

Εχουμε και λέμε: Η ανεργία έπεσε από το 7,7% στο 6,6%! Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε κατά 3,4% και η τιμή της βενζίνης έπεσε κατά 0,8%!

Δηλαδή, τι άλλο θέλετε να κάνουν οι καημένοι οι υπουργοί; Να έρθουν να σας αλείψουν με λάδι για να μαυρίσετε;

Πού οφείλονται όλα αυτά τα θαύματα; Μα πού αλλού από την «υπευθυνότητα», τη «σοβαρότητα», τη «σεμνότητα» και την «εργατικότητα» της Νέας Δημοκρατίας...

Στον Κώστα Καραμανλή, στον Γιώργο Αλογοσκούφη, στον Προκόπη Παυλόπουλο και σ' όλο το υπόλοιπο Υπουργικό Συμβούλιο...

Υπάρχουν βεβαίως κάποιες μικρολεπτομέρειες, όπως το ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι υποαπασχολούμενοι ενώ δε «μετράνε» στην ανεργία όσοι ποτέ δεν έχουν εργαστεί.

`Η ότι το ΑΕΠ που αυξάνεται δε μοιράζεται ...ακριβώς ίσα σε όλους τους Ελληνες. Επίσης, το ότι τα καύσιμα μειώνονται κατά 0,8% ενώ έχουν αυξηθεί κατά ...150% νωρίτερα.

Ομως, δεν είναι σωστό να παρελθοντολογούμε και να τα πολυψάχνουμε. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα. Και τώρα στατιστικώς ...σκίζουμε.

Α, σε όλο αυτό το αναπτυξιακό θαύμα να μην ξεχάσουμε να προσθέσουμε και τις παροχές προς τους σεισμόπληκτους της Ηλείας και της Αχαΐας, στους οποίους, λέει, θα παρασχεθούν άτοκα δάνεια από τον ΟΕΚ.

Φυσικά τους όρους και τις μικρολεπτομέρειες δε μας τις εξήγησαν επακριβώς. Ομως, για το τι θα συμβεί έχουμε ...εμπειρία.

Οπως και στην περίπτωση των πυρόπληκτων στις ίδιες περιοχές η αρχή γίνεται με διακηρύξεις. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ...ψιλά γράμματα και οι διαφόρων ειδών εξαιρέσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εχουν ακόμα εφιάλτες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τα επιχειρήματα και τις αναλύσεις που διατυπώνονται μέσα σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα. Μια τέτοια «ανάλυση» αναδημοσιεύει από το κύριο άρθρο της «Λε Μοντ» η προχτεσινή «Ελευθεροτυπία». Σύμφωνα με αυτή, «οι πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ δεν έχουν τελειώσει το ξεκαθάρισμα λογαριασμού της σοβιετικής εποχής και, ακριβέστερα, του σταλινισμού. Η σημερινή σύγκρουση στην Οσετία είναι μια ωρολογιακή βόμβα που άφησε ο Στάλιν (...)»!

Είναι φυσιολογικό οι καπιταλιστές να έχουν ακόμα εφιάλτες από την πρώτη απόπειρα της ανθρωπότητας να απαλλαγεί από την εκμετάλλευση και αυτό να αποτυπώνεται και στις εφημερίδες τους. Είναι φυσιολογικό να μη «χωρούν» στις αναλύσεις τους οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και η ανάγκη του κεφαλαίου για αναπαραγωγή, να βγαίνει από αυτές «λάδι» ο ιμπεριαλισμός. Είναι αναμενόμενο να θέλουν να διασκεδάσουν και την παραμικρή σύγκριση μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού, και την παραμικρή υπόνοια ότι ο σοσιαλισμός θα αναδειχτεί ανώτερου τύπου κοινωνικοοικονομικός σχηματισμός.

Ολα αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα. Εμείς ωστόσο δεν μπορούμε να μη γελάμε με τους εφιάλτες τους, από τους οποίους και πηγάζουν οι αντιεπιστημονικές αναλύσεις τους...

Εχουν λερωμένη τη φωλιά τους

Μετά την ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, χτες ήταν η σειρά του συνεταίρου στη διοίκηση, της ΔΑΚΕ, να ξεπληρώσει τα χρωστούμενα σ' εκείνους που υπηρετεί και να βγάλει το άχτι της απέναντι στους εργαζόμενους και στις ταξικές δυνάμεις. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε δε λέει βέβαια κουβέντα για όσα καταγγέλλει η ΔΕΣΚ σχετικά με την προσπάθεια της πλειοψηφίας του ΕΚΠ να αποφύγει την καταβολή των προβλεπόμενων από τη Συλλογική Σύμβαση αυξήσεων στους εργαζόμενους του Εργατικού Κέντρου και ακολουθώντας την τακτική της ΠΑΣΚΕ καταφεύγει σε ύβρεις σε βάρος της ΔΕΣΚ. Οσο όμως κι αν προσπαθούν με κραυγές να κρυφτούν από τους εργαζόμενους, μια φράση τους είναι αρκετή για να τους αποκαλύψει. Γράφει στην ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ: «Οι ενέργειές μας είναι σύμφωνα με το νόμο και εν τέλει σύμφωνα με το συμφέρον των εργαζομένων και εν γνώσει όλων των εργαζομένων». Που σημαίνει: Την έχουμε λερωμένη τη φωλιά μας, αλλά ας προσπεράσουμε και ας ασχοληθούμε με όσους μας αποκαλύπτουν, μην τυχόν και μας πάρουν χαμπάρι περισσότεροι εργαζόμενοι...

Ευχαριστώ, δε θα πάρω...

Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Χίου και δήμαρχο Ομηρούπολης Γ. Μαλάφη. Ηταν μια απ' τις πολλές συναντήσεις που είχε στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Χίο. Ο δήμαρχος κατέβαλε προσπάθειες να τον πείσει για τα σχέδια της ΕΕ για τη λεγόμενη περιφερειακή ανάπτυξη. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας διατύπωσε την αρνητική στάση του κόμματος όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά συνολικά στην ΕΕ. Ο δήμαρχος συνέχισε τη «διαφήμιση» του συστήματος. Εύχομαι, είπε, η Τουρκία να αποκτήσει μια δημοκρατία, όπως αυτή που έχουμε στην Ελλάδα. Ο Κ. Οκουγιάν του απάντησε αμέσως: Δεν επιθυμούμε μια τέτοια «δημοκρατία» για τη χώρα μας. Παλεύουμε για το σοσιαλισμό.

Τα παιδιά θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Το μέλλον είναι τα παιδιά και στη Βρετανία. Σ' αυτή τη χώρα που θεωρείται «οικονομική υπερδύναμη» και επιθυμεί διακαώς να γίνει το «οικονομικό κέντρο» του πλανήτη, περίπου 2.100.000 παιδιά είναι καταδικασμένα καθώς είναι αναγκασμένα να διαβιούν στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «News of the World», το οποίο επικαλείται επίσημα στατιστικά στοιχεία. Το σημαντικότερο σε αυτά τα νέα στοιχεία είναι ότι η πλειοψηφία αυτών των παιδιών είναι παιδιά εργαζόμενων γονιών και όχι παιδιά που διαβιούν σε φτωχές οικογένειες ή οικογένειες ανέργων. Και δείχνει ότι η ματαιόδοξη λάμψη των φώτων του Λονδίνου, κρύβει επιμελώς την εξαθλίωση, την πείνα και τη φτώχεια, που αγγίζει πλέον τις οικογένειες των Βρετανών εργαζομένων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για το μέλλον που αξίζει στη νεολαία

Χτες, υποτίθεται, πως οι νέοι όλου του κόσμου είχαν την τιμητική τους. Ετσι τουλάχιστον ορίζει ο ΟΗΕ που έχει καθορίσει την 12η Αυγούστου ως Παγκόσμια Μέρα Νεολαίας, για ευαισθητοποίηση και δράση για τα προβλήματά της. Πέρα από τα κούφια λόγια και τις επαναλήψεις των διακηρύξεων για το «μέλλον που ανήκει στους νέους», που ακούγονται από τα χείλη εκείνων που ετοιμάζουν ένα μαύρο μέλλον για τη νεολαία, αξίζει να σταθεί κανείς και να κοιτάξει την κατάσταση της νεολαίας και με αυτή την αφορμή.

Οι νέοι σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο, είναι τα πρώτα θύματα της επιθετικότητας του συστήματος, σε κάθε τομέα της ζωής τους: Στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, σε μία Παιδεία ταξική, προσανατολισμένη στο περιεχόμενο και στη μορφή της στην εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που οδηγεί τελικά στην αμορφωσιά. Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο κυνήγι του μεροκάματου, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία, την εργοδοτική ασυδοσία, τους μισθούς πείνας, την ανασφάλεια την οποία ο νέος καλείται να δεχτεί σαν κάτι φυσικό και δεδομένο. Στην έλλειψη του ελεύθερου χρόνου, στην απουσία κάθε επαφής με την πραγματική πολιτιστική δημιουργία, στην ανυπαρξία κάθε υποδομής για άθληση. Στον εφιάλτη των ναρκωτικών που πλασάρουν στους νέους, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στους οποίους σέρνονται πρώτοι για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα φροντίζει να αποκλείσει από τα μυαλά των νέων κάθε αμφισβήτηση της κυριαρχίας του, εξαπολύοντας μια πολύμορφη ιδεολογική επίθεση, καλλιεργώντας κάλπικες αξίες και συμπεριφορές στα μέτρα του, συσκοτίζοντας κάθε φωτεινή πλευρά της Ιστορίας που ανθρώπου που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και έμπνευση για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο. Στόχος, οι νέοι να συμβιβαστούν με το απάνθρωπο σύστημα που γεννά όλα τα προβλήματα, κάτι που αποτελεί και τη χειρότερη πλευρά της επίθεσης που δέχεται σήμερα η νεολαία, γιατί βάζει στο στόχαστρο το παρόν και το μέλλον.

Ωστόσο, τα ίδια τα προβλήματα δυναμώνουν την αμφισβήτηση που ενέχει η νεανική ορμή, παρά τις προσπάθειες να την πνίξουν και να τη διοχετεύσουν σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, όπως άλλωστε έγινε και φέτος με την προσπάθεια η Παγκόσμια Μέρα Νεολαίας να πάρει χαρακτήρα «ξεπλύματος» των ευθυνών όλων εκείνων που ευθύνονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η συμμετοχή των νέων που δίνουν τον τόνο στους αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους για τα δικαιώματα στη δουλειά, ενάντια στην περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στους αγώνες για την Παιδεία, κάθε «όχι» στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των λαών, δίνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι η νέα γενιά διεκδικεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τύχης της. Για να αποκτήσει το μέλλον που της αξίζει, κόντρα στο μεσαίωνα που της φτιάχνουν για να «ζήσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ