Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τώρα κατάλαβαν τι σημαίνει «πλήρης»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν καλά - καλά κλείσει ένας χρόνος από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν περιουσίες και ζωές στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια και αλλού, αλλά και τις μεγάλες υποσχέσεις που μοίραζε η κυβέρνηση της ΝΔ στους πυρόπληκτους όλης της χώρας, ότι δηλαδή θα αποζημιωθούν «δίκαια» και «έγκαιρα», ήρθε να αποδειχτεί το ψέμα σε όλο του το μέγεθος. Ο τρόπος που προβάλλονταν οι κυβερνητικές εξαγγελίες όλο εκείνο το διάστημα από τον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό, έκανε χιλιάδες πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους, να πιστέψουν μέχρι και ότι μετά τις φωτιές, τα λεφτά που θα μοιραστούν από την κυβέρνηση και την ΕΕ, θα κάνουν τις περιοχές τους και τις ζωές τους καλύτερες και από πριν. Ετσι, μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε τότε εντολή στην Αγροτική Τράπεζα - προεκλογική περίοδος ήταν άλλωστε - να μοιράσει χρήμα ως προκαταβολή στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους, μόνο που στη συνέχεια ήρθε η ώρα του ...«συμψηφισμού». Διότι, όταν τα κυβερνητικά στελέχη εκείνη την περίοδο υπόσχονταν «πλήρεις» αποζημιώσεις, δεν εννοούσαν αυτό που οι περισσότεροι εκ των πληγέντων νόμιζαν, ότι δηλαδή θα αποζημιωθούν στο μέγεθος του συνόλου της ζημιάς που υπέστησαν, αλλά πλήρεις εντός του πλαισίου που ορίζουν οι αντιαγροτικοί κανονισμοί αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ. Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση φρόντισε μέσω της γνωστής εγκυκλίου να αφαιρέσει το δικαίωμα αποζημίωσης από χιλιάδες πυρόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους, ήρθαν στη συνέχεια και οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ να αφήσουν «ψίχουλα» στους δικαιούχους, αντί πλήρων αποζημιώσεων. Δε θα είναι καθόλου περίεργο, αν σε λίγο καιρό και όταν θα υπάρξει ακριβής εικόνα των εκτιμήσεων, αρκετοί αγροτοκτηνοτρόφοι, να κληθούν ακόμη και να επιστρέψουν χρήματα στην ΑΤΕ, από τις προκαταβολές που είχαν λάβει, ακόμη και με τόκο...

Επιμένουν ... αντιλαϊκά

Η ακρίβεια και η ανεργία αγκαλιάζουν - χρόνο με το χρόνο - όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού. Η επίσημη φτώχεια - όπως την υπολογίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - παραμένει στο ...ύψος της. Δηλαδή, σε κάθε 100 νοικοκυριά, τουλάχιστον τα 20 (πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι) ζουν στη φτώχεια. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας (εισοδηματικές, φορολογικές κλπ.) εξανεμίζουν πριν την ώρα τους τα ισχνά εισοδήματα των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, με συνέπεια να αυξάνει η υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες, καθώς αναγκάζονται να δανειστούν για να τα φέρουν βόλτα.

Αυτές είναι πλευρές της καθημερινότητας που βιώνουν όλο και περισσότερα από τα λαϊκά νοικοκυριά. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ - που ως αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ για «κοινωνική αναλγησία» και κέρδισε τις εκλογές του 2004 με σύνθημα την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του ελληνικού λαού - το 'χει γυρίσει στο ...καλαματιανό. Ετσι, ενώ τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της καθημερινότητας συνεχίζουν να οξύνονται και να πλήττουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του εργαζόμενου ελληνικού λαού, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να εφαρμόζει - σε γαλάζια παραλλαγή - τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονταν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικές από αυτή την άποψη είναι και οι δηλώσεις που έκανε χτες - μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό - ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης, υπογραμμίζοντας προκλητικά: «Συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα την πορεία μας παρά τις επιπτώσεις από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις»!

Και ο νοών νοείτω.

«Καπέλο» 12 ευρώ

«Καπέλο» 12 ευρώ αναγκάστηκε να πληρώσει μια επιβάτρια του πλοίου «AQUA JEWEL», την περασμένη Κυριακή, για να μπορέσει να βρει μια θέση να καθίσει! Η νεαρή επιβάτρια ταξίδευε απ' την Τήνο στη Ραφήνα, με κανονικό εισιτήριο, και προσπάθησε να βρει ένα κάθισμα στις τουριστικές θέσεις. Αρκετά, όμως, ήταν κατειλημμένα από ...τσάντες και ...πόδια άλλων επιβατών. Απευθύνθηκε στους υπεύθυνους του πλοίου και ζήτησε το απλό: Να γίνει μια σχετική ανακοίνωση. Τόνισε, δε, ότι έχει πρόβλημα με τη μέση της. Οι «αρμόδιοι» της απάντησαν να τα βγάλει πέρα μόνη της!

Τελικά, αναγκάστηκε να πληρώσει επιπλέον 12 ευρώ, ώστε να μπορέσει να βρει ένα κάθισμα στη «διακεκριμένη θέση». Η επιβάτρια, όταν έφθασε στη Ραφήνα, κατήγγειλε το περιστατικό στο λιμεναρχείο. Εκεί, μάλιστα, την ενημέρωσαν ότι έχουν ξανασυμβεί κι άλλες τέτοιες καταστάσεις στο συγκεκριμένο πλοίο. Το περιστατικό, δυστυχώς, δεν προκαλεί εντύπωση. Προφανώς, οι απαντήσεις των «αρμοδίων» δίνονται με την άδεια της εταιρείας, η οποία έχει ...τρεις στόχους: Να εισπράττει, να εισπράττει, να εισπράττει!

Τώρα σωθήκαμε...

Το ενδεχόμενο να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χτες στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Δ. Σκιαδάς. Οταν, δηλαδή, οι περισσότεροι αδειούχοι θα έχουν επιστρέψει ή θα κοντεύουν να επιστρέψουν από τις διακοπές τους έχοντας ήδη πληρώσει πανάκριβα τις μετακινήσεις τους. Τότε η κυβέρνηση - νωρίς νωρίς - «θα» επιβάλει ανώτατες τιμές πώλησης! Και, μάλιστα, «σεβόμενη πάντα τους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς και του κοινοτικού δικαίου"». Εντάξει, το πιάσαμε το ...υπονοούμενο. Πλαφόν - ξεπλαφόν άμα είναι με... σεβασμό στην «ελεύθερη αγορά» σώθηκαν οι καταναλωτές!

Εθνικό... καταπατολόγιο με χαράτσια

Η σύνταξη Κτηματολογίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, απλά, μια καθυστερημένη διαδικασία, η οποία έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Η ...μόνη κατηγορία που θα μπορούσαμε να προσάψουμε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ότι ...αμέλησαν να φροντίσουν για το αυτονόητο. Το θέμα, όμως, έχει δύο άλλες σημαντικές προεκτάσεις. Η κυβέρνηση, απ' τη μια, έβγαλε φιρμάνι και υποχρέωσε τους μικροϊδιοκτήτες να πληρώσουν 35 ευρώ για να αποδείξουν ότι τους ανήκει το ακίνητό τους και από την άλλη, ανακοίνωσε τις προθέσεις της για αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.

Συγκεκριμένα, στις 11 Ιούνη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μιλώντας σε ημερίδα της Κτηματολόγιο ΑΕ είπε ότι «για να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο και για να αποκτήσουμε δασολόγιο και δασικούς χάρτες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις αεροφωτογραφίες με τις εκτάσεις που ήταν δασικές τη δεκαετία του '60 και όχι του 1945». Αυτό, σύμφωνα με τους δασολόγους, σημαίνει αυτόματο αποχαρακτηρισμό περίπου 12 εκατομ. στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων που καταπατήθηκαν και οικοπεδοποιήθηκαν.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ανατέθηκε στην Κτηματολόγιο ΑΕ η οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας με αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο που, σύμφωνα με τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα οδηγήσει στον αποχαρακτηρισμό του 20% έως 30% του δημόσιου δασικού πλούτου. Σα να μην έφτανε αυτό, στις νέες κτηματογραφήσεις μπορεί να γίνει χρήση της ρύθμισης του ΠΑΣΟΚ στο νόμο 3127/2003, με τον οποίο χαρίζονται στους ίδιους τους καταπατητές χιλιάδες στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές. Με λίγα λόγια, το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα μέσο για τον αποχαρακτηρισμό και εμπορευματοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, μεταθέτοντας τις ευθύνες της στους εργαζόμενους, αποφάσισε να στήσει έναν εισπρακτικό μηχανισμό. Χαρατσώνει τους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη να καταβάλουν αποδεικτικό προπληρωμής σε τράπεζα, αξίας 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία (ή 20 ευρώ για αποθήκες ή γκαράζ για τα οποία υπάρχουν αυτόνομα συμβόλαια).

Μαζί με αυτό πρέπει να υποστούν μια ακόμα ταλαιπωρία, αφού η προθεσμία λήγει σε περίπου ενάμιση μήνα. Απ' τα τέλη Αυγούστου και μετά αναμένεται πολλή κίνηση στα 76 γραφεία κτηματογράφησης στους 107 δήμους που εντάσσονται στη διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και τώρα, που η κίνηση στα γραφεία κτηματογράφησης είναι μειωμένη, η ταλαιπωρία «μεταφέρεται» στα υποθηκοφυλακεία. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ένα παράδειγμα:

Προχτές, όσοι βρέθηκαν στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών, χρειάστηκε να περιμένουν τουλάχιστον μιάμιση ώρα για να εξυπηρετηθούν, αφού για δεκάδες άτομα υπήρχαν μόνο δύο υπάλληλοι. Να σημειώσουμε ότι οι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων Αθηνών και Πειραιώς είχαν τονίσει τις ελλείψεις προσωπικού. Παρ' όλο που η ταλαιπωρία θα μεγαλώσει το Σεπτέμβρη, η Κτηματολόγιο ΑΕ ανακοίνωσε ότι δε θα δοθεί παράταση στην όλη διαδικασία.

Η υπόθεση Κτηματολόγιο είναι ένα «μικρό» δείγμα της πολιτικής της κυβέρνησης. Εχει απ' όλα: Χαράτσι και ταλαιπωρία στους εργαζόμενους, χειροκρότημα στους καταπατητές και εξυπηρέτηση συμφερόντων μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Τα ... αντάρτικα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΟΣΑ λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι ...στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποτίθεται πως έχουν σηκώσει «αντάρτικο» και αμφισβητούν την κυβερνητική τακτική.

Παράλληλα, τα μισά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κινδυνολογούν για την περίπτωση εκλογικής ήττας και βάλλουν είτε ευθέως είτε πλαγίως κατά του προέδρου Γ. Παπανδρέου.

Οσον αφορά τις ηγεσίες των δύο κομμάτων υποτίθεται πως καταστρώνουν σχέδια αντεπίθεσης και απεργάζονται κινήσεις πυγμής.

Μέσα στον όλο χαμό κάποιες προσωπικές φιλοδοξίες βλέπεις (και με το παραπάνω).

Παράπονα από τις μοιρασιές ρόλων (και πολλών άλλων ίσως ωφελημάτων) είναι σαφές ότι διακρίνονται εύκολα.

Αυτό που με τίποτε δεν μπορεί να δει κανείς είναι ...αμφισβήτηση των βασικών πολιτικών που εφαρμόζονται. Κι ο λόγος είναι απλός: Δεν μπορείς να δεις κάτι που δεν υπάρχει.

Εν ολίγοις, Αύγουστος είναι κι όλοι «ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα». Είπαμε, από υποψήφιους για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού δεν ξεμένουμε ποτέ.

ΕΙΠΑΜΕ ΟΙ «καλές δουλειές» το καλοκαίρι γίνονται. Γι' αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο να διορίσει όλη την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Οχι πως αν γινόταν αυτό άλλη περίοδο, δε θα είχαν οι κυβερνώντες «το μαχαίρι και το πεπόνι», μια και ούτε που συζητούν να χάσουν το δικαίωμα να διορίζουν τους αρχιδικαστές που επιθυμούν.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν επιθυμούν να σχολιαστεί και πολύ αυτή η υποθεσούλα. Και, πιστέψτε μας, δεν το κάνουν για να μην τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εφηβος νεκρός...

Είναι στιγμές που το γραπτό αδυνατεί να αποτυπώσει την οργή για το θάνατο ενός ακόμα εργάτη, οι συνθήκες του οποίου παραπέμπουν σε καραμπινάτη δολοφονία. Το νέο έγκλημα στην περιοχή του αεροδρομίου, που κατέγραψε στο χτεσινό του φύλλο ο «Ρ», είχε θύμα ένα 17χρονο παιδί. Εναν σχεδόν έφηβο εργάτη, από το Ιράκ, που βρισκόταν μόλις 9 μήνες στην Ελλάδα και για πρώτη φορά έπιανε δουλειά σε οικοδομή. Το όνομά του είναι Ρενάκ Κίρτο και γράφτηκε στην 76η σειρά της λίστας με τους δολοφονημένους για το 2008 εργάτες. Προχτές, ανεβασμένος σε φορτηγό, βοηθούσε γερανό να ξεφορτώσει σιδερένια δοκάρια μήκους εννέα μέτρων και βάρους δύο τόνων το καθένα. Ενα από τα δοκάρια έφυγε από τη θέση του, με αποτέλεσμα ο 17χρονος να πέσει από το φορτηγό και να καταπλακωθεί από το φορτίο. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι κανείς από τους αρμόδιους για το έργο ή τους υπεύθυνους της εργοδότριας εταιρείας «ΜΕΚ ΑΕ» δεν έχει εμφανιστεί για να δώσει την παραμικρή πληροφορία για το νεκρό παλικάρι. Τόσο αποτιμά το κεφάλαιο τη ζωή ενός 17χρονου εργάτη που λίγες μέρες πριν μάζεψε από το σκλαβοπάζαρο του Αιγάλεω, την πιάτσα όπου τα αναλώσιμα εργατικά χέρια περισσεύουν. Εκεί προφανώς θα αναζητήσουν και το επόμενο θύμα...

Ο Λαναράς και οι βαστάζοι του

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, το ελληνικό δημόσιο εγγυήθηκε τελικά το νέο δάνειο, ύψους 35 εκατ. ευρώ, που ζητούσε ο Λαναράς από τις τράπεζες και οσονούπω τα χρήματα αναμένεται να αποταμιευτούν. Το πού θα χρησιμοποιηθούν, είναι γνωστό. Φροντίζει, ωστόσο, να το υπενθυμίσει και ο ίδιος ο μεγαλοεργοδότης, στην επιστολή του προς το χρηματιστήριο. Λέει, λοιπόν, με κάθε επισημότητα ότι τα 35 εκατομμύρια ευρώ, όπως και τα δεκάδες ακόμα που εξασφάλισε από προηγούμενες επιδοτήσεις και δάνεια, θα πάνε στην ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου για την «εξυγίανση» της εταιρείας. Στη βάση τέτοιων και άλλων παρόμοιων «εξυγιαντικών σχεδίων», οι εργαζόμενοι μετρούν το «λουκέτο» στα «Κλωστήρια Β΄», στην «Ολυμπιακή» και στην «Τρικολάν», καθώς και πάνω από 100 απολύσεις στη ΦΑΝΚΟ και 50 στην «ΟΤΤΟ Εβρος».

Αυτό το έργο θέλει να ολοκληρώσει τώρα ο Λαναράς, καθώς είναι δεδομένες δεκάδες ακόμα απολύσεις και κλεισίματα εργοστασίων του ομίλου. Οσοι θριαμβολογούν για το «κατόρθωμά» τους να εξασφαλίσουν στον Λαναρά μερικά ακόμα εκατομμύρια ζεστού χρήματος για τις μπίζνες του, όπως κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο, αργά ή γρήγορα θα ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν από τους εργαζόμενους, τους οποίους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ψαλιδίσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο και να τους κάνουν όχημα για την εκ νέου χρηματοδότηση του Λαναρά. Γιατί η θέση τους αντικειμενικά είναι στην όχθη των Λαναράδων, τους οποίους πιστά υπηρετούν όλα αυτά τα χρόνια. Κι αυτό θα αποδειχτεί για μια ακόμη φορά στα μάτια των εργαζομένων, που έχουν κάθε λόγο να παραμένουν σε αγωνιστική επιφυλακή για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

«Ξέχασε» το χρήμα στους ιδιώτες

«Ανεφάρμοστη» χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την κοινή υπουργική απόφαση για τους παιδικούς σταθμούς, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ εξασφαλίζει έτοιμο χρήμα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. «Ανεφάρμοστη» χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων κοινωνικής πολιτικής. Αυτό βρίσκει να πει! Την πειράζουν μόνο οι «συντομότατες προθεσμίες» και «οι απαράδεκτες προϋποθέσεις».

Επικαλείται το Σύνταγμα και ζητά «να θεμελιωθεί ως κοινωνικό δικαίωμα, υπέρ των παιδιών, η παροχή και η φιλοξενία στο δημόσιο σύστημα ημερήσιας φύλαξης, φροντίδας και προσχολικής εκπαίδευσης όλων των παιδιών των εργαζομένων». Τι ωραία που τα λέει... Βέβαια, όσο κι αν ψάξαμε στην ανακοίνωση, δε βρήκαμε πουθενά τη λέξη «ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί». Γνωρίζει, βέβαια, ότι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί θα μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό του προγράμματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ότι θα μπορούν δέχονται παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να εισπράττουν «ζεστό» χρήμα απ' τα κουπόνια. Λέτε να το ξέχασε;..

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μακριά από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Η «αλεπού» δεν επισκέπτεται ποτέ το «παζάρι» για καλό σκοπό. Η είδηση πως ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη θα καταπλεύσει στην Αραβική Θάλασσα προκαλεί δικαιολογημένα ανησυχία, σε συνδυασμό με τα ήδη γνωστά φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Ιράκ και φυσικά το Ιράν. Ενταγμένη στη ΝΑΤΟική δύναμη θα είναι και φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, κάτι που σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και συνεπώς πρέπει να ενεργοποιήσει συναγερμό για το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι οι δύο προηγούμενες φορές που ελληνικό πλοίο στάλθηκε σ' αυτή την περιοχή συνέπεσαν με την προετοιμασία και την κύρια φάση των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως στην περιοχή έχουν ήδη συγκεντρωθεί πολλά σκάφη του 5ου αμερικανικού στόλου, καθώς κλιμακώθηκαν οι σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του δεύτερου. Προ ενός μηνός τα αμερικανικά γυμνάσια στην περιοχή προκάλεσαν την επίδειξη απ' το Ιράν των πυραυλικών του δυνατοτήτων. Ενώ την ίδια περίοδο αποκαλύφθηκε και η μεγάλης διάρκειας άσκηση των Ισραηλινών στον ελληνικό εναέριο χώρο, με τη βοήθεια τμημάτων της ελληνικής αεροπορίας και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Ασκηση που κατά τους Αμερικανούς ισοδυναμούσε με πρόβα επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν!

Η ΝΑΤΟική παρουσία σ' αυτήν την περιοχή εντάσσεται στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά των λαών του Αφγανιστάν και του Ιράκ, στην κλιμάκωση των απειλών και εκβιασμών σε βάρος του Ιράν. Η ελληνική κυβέρνηση βαρύνεται με την ευθύνη της συμμετοχής σε κάθε στάδιο αυτής της κλιμάκωσης. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βαρύνονται με την ευθύνη της αποδοχής, υποστήριξης και συμμετοχής σε ουκ ολίγα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε βάρος χωρών και λαών, σε στρατούς κατοχής, σε επιθετικές στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων. Κι αυτή η ευθύνη πρέπει να τους αποδοθεί απ' το λαό, που το συμφέρον του βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή προς την οποία πορεύεται ο ευρωενωσιακός, αμερικανικός, ΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός, προκαλώντας στο διάβα του λουτρά αίματος.

Το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, οφείλει να απαιτήσει την απόσυρση των ελληνικών πλοίων από τη ΝΑΤΟική δύναμη και τη μη συμμετοχή τους στις περιπολίες στην Αραβική Θάλασσα, ως προέκταση του πάγιου αιτήματος για επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας που βρίσκονται εκτός συνόρων. Οφείλει να καταδικάσει την ακολουθούμενη χρόνια τώρα πολιτική απ' το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που υπονομεύει το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και ειρήνη, την προοπτική ανάπτυξης σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους άλλους λαούς. Αυτά του τα δικαιώματα μπορούν να υπάρξουν εάν κι εφόσον η χώρα απεγκλωβιστεί από τα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, αν ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης στο πλαίσιο μιας άλλης, μιας λαϊκής εξουσίας. Η λαϊκή συμμαχία και πάλη, σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, μπορεί να κάνει αυτά τα «αν» πραγματικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ