Εξωτερικά το ερώτημα φαίνεται να ερευνά την Αλήθεια. Ενας «σοβαρός» τηλεοπτικός οργανισμός παρεμβαίνει και προσπαθεί να φωτίσει τις «σκοτεινές» πλευρές αυτής της «θαυμάσιας» ιστορίας. Δε διστάζει, το BBC, να αμφισβητήσει την παρθενία της Μαρίας και όλα τα επακόλουθα... Γίνεται, το BBC πάντα, τολμηρό και βλάστημο χάρις στη σωστή ενημέρωση! Χάρις στην αναζήτηση της αλήθειας! Και εισέρχεται, το BBC, σε λεπτές «λεπτομέρειες» για να γίνει πιο αξιόπιστο. Τα ρούχα της βιασθείσας Εβραιοπούλας, αποφαίνεται το βρετανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, δεν ήταν παρά μια φτωχή και ταπεινή ενδυμασία. Οι χρυσές στολές και τα υπόλοιπα αξεσουάρ είναι έργο των αγιογράφων...
Είναι καχύποπτος όποιος θεωρεί ότι αυτά τα «αθώα» ερωτήματα, που βάζει το BBC, και μάλιστα τέτοιες «χρονιάρες» μέρες, δεν μπαίνουν από αγνή διάθεση για να χυθεί άπλετο επιστημονικό φως στη «θεία» γέννηση, αλλά μπαίνουν από πονηρή διάθεση να κρατηθεί στην επικαιρότητα το ζήτημα. Και είναι δυο φορές καχύποπτος αυτός που νομίζει ότι ο θόρυβος που ξεσήκωσαν οι «θιγμένοι» είναι μέρος του ιδίου σχεδίου να κρατηθεί ζωντανό το θέαμα. Να υπάρξει σασπένς για την «εξέλιξη» της ιστορίας. Να αποπροσανατολίσει.
Τελικά ήταν ή δεν ήταν παρθένα η Μαρία; Αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Ο Χριστός είτε από βιασμό, είτε από έρωτα, είτε από... πελαργό, είναι - σίγουρα - παιδί του Θεού και κατέβηκε, με εντολή του πατέρα του, στη Γη να μας σώσει! Το «θαύμα» είναι δεδομένο ότι έγινε, δεν αμφισβητείται! Το ερώτημα του BBC είναι επί μέρους ερώτημα. Κουτσομπολιό, θα έλεγε κανείς. Καληνύχτα «άγια νύχτα». Για πάντα!
* Μια μικρή πολύτιμη ατζέντα: Η ατζέντα της ΟΓΕ 2003 με διευθύνσεις και τηλέφωνα γυναικείων οργανώσεων, τηλέφωνα για προστασία από τη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση και εμπορία, διευθύνσεις των «Γιατρών χωρίς σύνορα» και των «Γιατρών του κόσμου», γυναικείων τμημάτων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κομμάτων, εφημερίδων, υπουργείων, μαζί με τηλεφωνική ατζέντα και χώρο για σημειώσεις με το ίδιο το στυλό της ατζέντας. Η φετινή ατζέντα της ΟΓΕ δεν είναι μόνο ενημερωτική και εύχρηστη, αλλά περιέχει και επισημάνσεις, στατιστικές, πληροφορίες και «αιχμές» για να μην ξεχνιόμαστε: Τρομοκρατία, περιβαλλοντικά προβλήματα, περικοπές του προϋπολογισμού, η κατεδάφιση του ΕΣΥ, ο νέος ασφαλιστικός νόμος, στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα, η υποβάθμιση της Παιδείας για τα παιδιά των λαϊκών τάξεων, αλλά και ποιήματα και σκίτσα θα μας καλούν σε εγρήγορση και αυτή τη χρονιά...
* Κυκλοφόρησε το νέο περιοδικό της ΟΓΕ με επίκαιρο και πλούσιο περιεχόμενο. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα θέματα: «Η Αμίνα Λάουαλ και η Μις Κόσος», «Τα κορίτσια της 17 Νοέμβρη», «Η ΟΓΕ στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», «Παιδιά - σκλάβοι», «Ανεργία των γυναικών», «Επίδαυρος - Ασκληπιεία», «Ακριβότερη η υγεία για τους φτωχούς», «Γυναίκες και εκπαίδευση».
Τη χώρα μας αντιπροσώπευσαν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Καλλιόπη Μπουντούρογλου και η υπεύθυνη των διεθνών σχέσεων της ΟΓΕ Χριστίνα Σκαλούμπακα.
-- Ποια ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο, στο οποίο αντιπροσωπεύτηκαν εξήντα επτά οργανώσεις;
-- Ο αριθμός των οργανώσεων που συμμετείχαν ήταν μικρότερος από κάθε άλλη φορά, επισημαίνει η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, κι αυτό εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που έχουν σήμερα τα μέλη της ΠΔΟΓ. Ομως, σ' αυτό το συνέδριο έγιναν πολλά και σημαντικά. Ενα από αυτά ήταν η δίκη του Σαρόν, με «ενόρκους» σαράντα από τις γυναίκες αντιπροσώπους: Αφθονο οπτικό υλικό υπήρξε μάρτυρας των εγκλημάτων που έγιναν στη Σάμπρα, τη Σατίλα και την Τζενίν και η απόφαση ήταν καταδικαστική. Ενα άλλο σημαντικό γεγονός ήταν η μεγάλη πορεία που έκαναν οι γυναίκες απ' όλες τις ηπείρους, που συμμετείχαν στο συνέδριο, στους δρόμους της Βηρυτού και κατέληξε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί, κατέβηκε η επιτετραμμένη του ΟΗΕ, της διαβάσαμε το ψήφισμα και της επιδόθηκε μήνυμα αλληλεγγύης στις Παλαιστίνιες, αλλά και μήνυμα ενάντια στις ΗΠΑ, για την πρόθεσή τους να επιτεθούν στο Ιράκ.
Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στο συνέδριο της ΠΔΟΓ. Από αριστερά Χριστίνα Σκαλούμπακα, Καλλιόπη Μπουντούρογλου |
1. Νεοφιλελεύθερη Παγκοσμιοποίηση και οι συνέπειές της στις γυναίκες.
2. Ειρήνη, αφοπλισμός, εξαφάνιση των όπλων μαζικής καταστροφής, κρατική τρομοκρατία, προσφυγιά και εκτοπισμός γυναικών.
3. Αλληλεγγύη ενάντια στην άνοδο του φονταμενταλισμού και της ακροδεξιάς.
4. Γυναικεία δικαιώματα, βία ενάντια στις γυναίκες, και
5. Ισότητα στη δουλιά, στην Παιδεία, στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.
Εμείς, καθώς δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να στείλουμε πολυάριθμη αντιπροσωπεία, πήραμε μέρος στο ένα μόνο τραπέζι, που αφορούσε την παγκοσμιοποίηση, αλλά και στην επιτροπή που ασχολήθηκε με τις αλλαγές στο καταστατικό και στα όργανα της ΠΔΟΓ. Εκεί συμμετείχαμε από την αρχή μέχρι το τέλος και με καθοριστικές παρεμβάσεις. Εγιναν σημαντικές αλλαγές στις οποίες συμβάλλαμε.
-- Ποιες ήταν αυτές οι αλλαγές;
-- Ενώ πριν υπήρχε μόνο μια αντιπρόεδρος, με τις καταστατικές αλλαγές οι αντιπρόεδροι έγιναν τέσσερις - από την Κούβα, την Παλαιστίνη, την Αγκόλα και την Κύπρο. Εγινε επίσης αλλαγή προέδρου της ΠΔΟΓ. Μέχρι σήμερα και για δέκα χρόνια πρόεδρος ήταν η εκπρόσωπος της Γαλλίας. Η νέα πρόεδρος είναι από τη Βραζιλία και αντιπροσωπεύει μια μεγάλη γυναικεία οργάνωση. Μια άλλη αλλαγή είναι ότι το συνέδριο θα γίνεται όχι κάθε τρία, αλλά κάθε τέσσερα χρόνια. Κι ακόμα στα περιφερειακά γραφεία ανά ήπειρο έγινε διεύρυνση - αντί για πέντε χώρες θα αντιπροσωπεύονται επτά. Οι εκπρόσωποί τους θα αποτελούν την εκτελεστική επιτροπή της ΠΔΟΓ, δηλαδή το διοικητικό της συμβούλιο, που θα συνεδριάζει δυο φορές το χρόνο
-- Από τότε που ιδρύθηκε η ΠΔΟΓ, αμέσως μετά τον πόλεμο θα πρέπει να έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα...
-- Βέβαια. Ιδιαίτερα μετά το 1990 και τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελέστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο οι συσχετισμοί δεν είναι ίδιοι. Η παρουσία της ΠΔΟΓ διολίσθησε περισσότερο προς τα προβλήματα των γυναικών του Τρίτου Κόσμου και στα προβλήματα των γυναικών της Μέσης Ανατολής, αλλά έμεινε στο απυρόβλητο η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις γυναίκες των χωρών - μελών της που έχασαν και χάνουν σταδιακά ό,τι έχουν κατακτήσει τον περασμένο αιώνα! Αυτό, όπως είναι φανερό, εντοπίστηκε και απασχόλησε ευρωπαϊκές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και την ΟΓΕ. Καθοριστική ήταν η αντίδραση των γυναικών της Ευρώπης στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Η ηγεσία της ΠΔΟΓ πήρε τότε ίσες αποστάσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας (γενοκτονίες κλπ). Για όλα αυτά ήταν καθοριστική η παρουσία της ΟΓΕ στο συνέδριο...
Ο ίδιος ο χαιρετισμός της προέδρου της ΟΓΕ προς το συνέδριο εκφράζει την επίδραση που άσκησε η ελληνική αντιπροσωπεία, ώστε να στραφεί το ενδιαφέρον της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών σε θέματα ζωτικά για τις Ευρωπαίες. Δόθηκε έμφαση στο ότι η ΕΕ ρίχνει το βάρος της σε πολιτικές που καταλύουν τις κατακτήσεις των γυναικών (μερική απασχόληση, σταδιακή κατάργηση της κοινωνικής πολιτικής, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα ανεργία, φτώχεια, περιθωριοποίηση των γυναικών - που αναλαμβάνουν πάλι να υποκαταστήσουν το κοινωνικό κράτος) «και αυτά η ΠΔΟΓ δεν πρέπει να τα επιτρέψει στο μέλλον», τονίζει με έμφαση η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, που ανέφερε ανάμεσα σε άλλα στο χαιρετισμό της προς το συνέδριο:
«Οι γυναίκες της ΟΓΕ χαιρετίζουν τις γυναίκες που αντιστέκονται στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων... Ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ δεν είναι παρά ένας κρίκος στην αλυσίδα των επιχειρήσεων που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους. Χθες, ήταν η Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, σήμερα είναι το Ιράκ... Με το πρόσχημα της "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας", καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, οι ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα ετοιμάζουν στρατιωτικές επεμβάσεις για να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα... Και μέσα στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες η ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς μεγαλώνει. Η οικονομική κρίση φαίνεται ν' αγκαλιάζει ταυτόχρονα και τα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία».
Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα της πολιτικής των ιμπεριαλιστών επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΓΕ. Θύματα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, δεν είναι μόνο οι γυναίκες του Τρίτου Κόσμου, όπως προσπαθεί η ΕΕ να εστιάζει το ενδιαφέρον της, ενώ σκόπιμα να αποσιωπά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές της στις γυναίκες των χωρών - μελών της. Οι γυναίκες της ΕΕ και αυτές που θα προστεθούν μετά τη διεύρυνση στενάζουν από τη λυσσαλέα προσπάθεια της πολιτικής της ΕΕ να ενσωματώσει τις γυναίκες στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που εστιάζονται στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και στη συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής. Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι όσο οι γυναίκες της Ευρώπης θα μπαίνουν στο κοινωνικό περιθώριο από τη φτώχεια και την ανεργία, τόσο οι γυναίκες του Τρίτου Κόσμου θα χάνουν τις όποιες ελπίδες τους.
-- Ποιες θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να είναι οι προτεραιότητες της ΠΔΟΓ σήμερα;
-- Είναι απαίτηση των καιρών η ΠΔΟΓ να εντάξει στις προτεραιότητές της τα προβλήματα των γυναικών της Ευρώπης, τα προβλήματα των γυναικών του καθημερινού μόχθου στην πόλη και στην ύπαιθρο. Να μπει μπροστά για τη δημιουργία Γυναικείου Πανευρωπαϊκού Μετώπου, συντονίζοντας τους αγώνες των γυναικών που δυναμώνουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Σήμερα το μαχητικό γυναικείο κίνημα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευθύνη. Να συνενώσει τις πολύμορφες δυνάμεις του, την πείρα και την αγωνιστική του παράδοση. Να πείσει τις γυναίκες όλου του κόσμου ότι μόνο με συλλογικούς - αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους και να ανοίξουν το δρόμο για την πολυπόθητη ισοτιμία. Αγώνες σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, σε όλα τα επίπεδα. Απέναντι στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, έχουμε να αντιτάξουμε τη δική μας εθνική δράση και τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη σαν το μόνο δρόμο για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη. Θα είναι το δικό μας αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο!
-- Τι μπορεί να κάνει η ΟΓΕ προς αυτή την κατεύθυνση;
-- Η ΟΓΕ έχει αποφασίσει να ενδυναμώσει την επιτροπή της για τα διεθνή ζητήματα, γιατί σκοπεύει να ενισχύσει και την παρέμβασή της σε διεθνές επίπεδο. Ακόμα ανοίξαμε δρόμο και θα προγραμματίσουμε την παρέμβασή μας στη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» τον Ιούνη που θα γίνει εδώ η σύνοδος κορυφής υπό προεδρία ελληνική. Ολο το μαζικό κίνημα προετοιμάζεται γι' αυτό - και εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να έρθει τότε εδώ αντιπροσωπεία της ΠΔΟΓ, με επικεφαλής την πρόεδρό της. Θα δώσουμε μαζί με όλες τη μάχη να αποκτήσει ξανά η ΠΔΟΓ τα χαρακτηριστικά και τους στόχους που είχε αμέσως μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που οι γυναίκες δεν είχαν κανένα δικαίωμα ούτε καν αυτό της ψήφου...
Στον ορίζοντα της καινούριας μέρας, κατακόκκινη η χαραυγή.