Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΑΜΟΣ
Πλήρωσε 1.060 ευρώ για να βρει φάρμακο για σοβαρή ασθένεια!

Πάνω από 2.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει αυτό το μήνα μια ασφαλισμένη με σοβαρή χρόνια ασθένεια στη Σάμο, λόγω έλλειψης συγκεκριμένου σκευάσματος στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Ολο και περισσότεροι ασφαλισμένοι και ασθενείς αναγκάζονται για τον έναν ή τον άλλο λόγο να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους. Για κάθε όμως περίπτωση η αιτία είναι κοινή και δεν είναι άλλη από την πολιτική που δέχεται τις επιχειρήσεις στο χώρο του Φαρμάκου, η πολιτική που περιστέλλει τη φαρμακευτική δαπάνη και υποχρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, που αποκλείει τους ανασφάλιστους -ακόμη και τους χρόνια πάσχοντες ή όσους πάσχουν από απειλητική ασθένεια- από δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου με υπόμνημά του προς το υπουργείο Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ αναφέρει την παραπάνω περίπτωση και ζητά να βρεθεί άμεσα λύση:

«Με τις αποφάσεις που έχετε πάρει, μας έχετε καταντήσει να μην έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας μια σειρά εξετάσεις και φάρμακα εφ' όσον, βέβαια, έχουμε λεφτά να πληρώσουμε, μετά το πετσόκομμα των μισθών - συντάξεων και τους φόρους που μας έχετε επιβάλλει.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε τη συναδέλφισσα (Μαρία Διακοδημητρίου), η οποία έπαιρνε από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για σοβαρότατη χρόνια πάθηση ένα συγκεκριμένο φάρμακο δωρεάν. Το φάρμακο αυτό, όμως, δεν ήρθε έγκαιρα και αναγκάστηκε η ασθενής να το αγοράσει, προκειμένου να κάνει έγκαιρα την θεραπεία της και είναι αξίας 1.060 ευρώ το 15μερο. Ομως η διαδικασία που υπάρχει στον οργανισμό δεν προβλέπει να εγκρίνει την δαπάνη της αγοράς του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν μπορεί να διασφαλίσει την έγκαιρη χορήγησή του, την οδηγεί εσκεμμένα στο να μην μπορεί να το αγοράσει με όποιες επιπτώσεις θα έχει αυτό για την υγεία της.

Φαίνεται ότι το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ έχουν αποφασίσει, ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν και οι δαπάνες. Οποιος κοστίζει, καλύτερα να φεύγει.

Ζητάμε να αποδοθεί άμεσα η αξία του φαρμάκου που αγόρασε η ασφαλισμένη και να διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη διάθεση του φαρμάκου».

Σύσκεψη για την Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή

H ΚΟΒ Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή, τους γονείς των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή και η θέση του ΚΚΕ. Η οργάνωση της πάλης για την απόκρουση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων». Η συζήτηση θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Βερανζέρου και Κοτοπούλη 1, Αθήνα).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας από τους συνταξιούχους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Βόλου οργάνωσαν, προχτές το πρωί, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ - ΤΑΕ, ΤΕΒΕ - ΤΣΑ Νομού Μαγνησίας, καθώς και η Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τον διοικητή του νοσοκομείου Αρ. Ζαχαρόπουλο έθεσαν τα ζητήματα που αφορούν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα του νομού, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μια πολιτική, που, όπως είπαν, ευθύνεται και για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και σε ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, που αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο του Βόλου. Στο πλαίσιο αυτό έθεσαν και το ζήτημα του πρόσφατου θανάτου 63χρονου Βολιώτη συνταξιούχου, λίγο μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, ζητώντας πληροφορίες για τους λόγους που οδήγησαν στον αδόκητο και τραγικό χαμό του.

Ο διοικητής του νοσοκομείου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις γιατρών - ανέφερε ότι από 18 προσλήψεις επικουρικών γιατρών που ζήτησε η διοίκηση, το υπουργείο ενέκρινε μόνο 3 - αλλά προσπάθησε, με κάθε τρόπο, να υπερασπιστεί την πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας. Επιδεικνύοντας, μάλιστα, «υπερβάλλοντα ζήλο» είπε ότι τα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου μπορούν να λυθούν από τα έσοδά του που μπορεί να συγκεντρώνει το ίδιο από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τσέπες των ασθενών. Υπερηφανεύτηκε δε ότι επί δικής του διοίκησης, το 2011 το νοσοκομείο είχε λειτουργικό πλεόνασμα ύψους 447.631 ευρώ!

Σε ό,τι αφορά στα αίτια θανάτου του συνταξιούχου, δήλωσε ότι περιμένει κι αυτός τα ευρήματα της νεκροψίας και της νεκροτομής που έχουν παραγγελθεί.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Στο πλευρό των συνταξιούχων

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καταγγέλλει τη στάση του υπουργού Υγείας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των συνταξιούχων, «με την άρνησή του να συναντήσει τους συγκεντρωμένους συνταξιούχους αποκαλώντας τους "τραμπούκους" και "ψεύτες". Σαν να μην ήταν αρκετό το γεγονός, ότι η συγκυβέρνηση κόβει τα δικαιώματα στο φάρμακο και την περίθαλψη ανθρώπων που έχουν δουλέψει μια ολόκληρη ζωή και έχουν χρυσοπληρώσει τα Ταμεία, τους στερεί και το δικαίωμα να κινητοποιηθούν για μια αξιοπρεπή ζωή μετά από τόσα χρόνια δουλειάς», σημειώνει η ΟΕΦΣΕΕ και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο σε όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απορρυθμίζονται από ελλείψεις και περικοπές

Λείπουν 6.000 γιατροί τη στιγμή που η προσέλευση αυξάνεται κατά 40% στα νοσοκομεία αιχμής

Αποκαλυπτικά στοιχεία της γενικευμένης απορρύθμισης στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων που προκαλεί η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στην οποία ανακοινώθηκαν οι κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Εν πρώτοις, το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε την κήρυξη γενικής απεργίας τη μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει το αντιλαϊκό πακέτο στη Βουλή, χτες το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών. Επίσης, αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτέμβρη 2012, και επίσχεση εργασίας απ' τις 17.9.2012. Επίσης, αποφάσισε πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 Οκτώβρη 2012.

Το δράμα των ασθενών με καρκίνο

Τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο περιέγραψε ο Νίκος Μπουντούρογλου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και εργαζόμενος στο νοσοκομείο Μεταξά:

  • Οι εταιρείες φαρμάκων που έχουν το μονοπώλιο στα αντικαρκινικά φάρμακα δεν τα φέρνουν αν δεν πληρωθούν τοις μετρητοίς και οι ασθενείς μένουν ακάλυπτοι. Λόγω της μη προκήρυξης διαγωνισμών δεν υπάρχει επαρκής προμήθεια υλικών και αντιδραστηρίων, με αποτέλεσμα να μη γίνονται πολλές εξετάσεις.
  • Οι θωρακισμένοι θάλαμοι, στους οποίους γίνεται η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς, είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ουρά 3-4 μηνών. Αν πάνε σε ιδιωτικό νοσοκομείο τότε θα πρέπει να πληρώσουν 2.000 - 2.500 ευρώ για τη θεραπεία.
  • Πριν την έναρξη θεραπείας, οι ασθενείς με καρκίνο χρειάζονται τη λεγόμενη εξομοίωση. Η διαδικασία αυτή στοιχίζει από 210-360 ευρώ, ποσό που πληρώνουν οι ασθενείς απ' την τσέπη τους, για να διεκδικήσουν στη συνέχεια απ' τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
  • Με το νέο οργανισμό, οι κλίνες του «Μεταξά» μειώθηκαν σε 410 από 500 και οι οργανικές θέσεις σε 1.000 από 1.057. Καλυμμένες είναι μόνο 590 θέσεις - δηλαδή 55,7%. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να πάρουν τα ρεπό και τις άδειές τους. Τα τμήματα λειτουργούν οριακά και χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Οφείλονται 8.000 μέρες σε ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό, και από αυτό οι 1.800 μέρες είναι στο προσωπικό του χειρουργείου. Γιατροί και νοσηλευτές έχουν να πληρωθούν εφημερίες και αργίες - νυχτερινά από το Φλεβάρη του 2012.
Επικίνδυνες εφημερίες λόγω ελλείψεων

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας κατάγγειλε ότι είναι κενές 6.000 θέσεις γιατρών και ότι έχει παγώσει λόγω των περικοπών ο διορισμός 1.200 γιατρών, με αποτέλεσμα η συγκυβέρνηση να προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια με την ανακοίνωση για προσλήψεις 425 επικουρικών γιατρών.

Την επικινδυνότητα της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων υπό συνεχείς περικοπές έδωσε ο Βασίλης Λαοπόδης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, που δουλεύει στο νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού»: Σε κάθε γενική εφημερία - που γίνεται κάθε τέσσερις μέρες - προσέρχονται 1.000 - 1.200 ασθενείς - που πρέπει να αντιμετωπιστούν από 10 ειδικευμένους γιατρούς του παθολογικού τομέα και 16 του χειρουργικού τομέα. Για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών - που είναι προσαυξημένα κατά 40% - θα έπρεπε να υπάρχει διπλάσιος - τουλάχιστον - αριθμός ειδικευμένων γιατρών στις ειδικότητες αιχμής, όπως οι χειρουργοί και οι καρδιολόγοι.

Η απόφαση του υπουργού Υγείας να εξαιρέσει ολόκληρες ειδικότητες απ' την εφημερία - πέρα απ' την επικινδυνότητα για τη λειτουργία της εφημερίας - οδηγεί και στον αφοπλισμό των ίδιων των ειδικοτήτων: Και τούτο γιατί οι ειδικευόμενοι δε θα επιλέγουν πια ειδικότητες όπως οι παθολογοανατόμοι ή οι ενδοκρινολόγοι.

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών αποφάσισε τη διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 11.9.2012, με θέμα τη «διακοπή των επί πιστώσει παραδόσεων στα νοσοκομεία», λόγω των ανεξόφλητων οφειλών τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ