Τρίτη 20 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αν δεν είσαι τόσο πολύ χάλια ... πήγαινε για καφέ

Τα 3+1 ψέματα της κυβέρνησης για το «βραχιολάκι» αποκαλύπτει το Σωματείο του «Ευαγγελισμού»

«Πολεμική» και η εφημερία με το «βραχιολάκι»
«Πολεμική» και η εφημερία με το «βραχιολάκι»
«Εχεις το κινητό σου και σου λέει "έχεις 75 λεπτά για το επόμενο βήμα", μπορείς να πας μια βόλτα αν δεν είσαι τόσο πολύ χάλια, πήγαινε για καφέ». Αυτή η αμίμητη ατάκα αποτελεί απάντηση του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη για τις τεράστιες ουρές ασθενών - αυτήν τη φορά και με «βραχιολάκι» στα χέρια - που σχηματίστηκαν στα ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού» την περασμένη Πέμπτη, καθώς οι ελλείψεις και οι κενές οργανικές θέσεις σε κάθε πόστο, η εντατικοποίηση που υφίσταται το προσωπικό, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Σημειωτέον, η εφαρμογή της «ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών» στον «Ευαγγελισμό» ήταν η πρόβα για την αξιοποίηση ενός ακόμα ψηφιακού εργαλείου στην κατεύθυνση της εισαγωγής του συστήματος DRGs στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να «αξιολογηθεί» και κοστολογηθεί κάθε βήμα ασθενών και προσωπικού.

Στο μεταξύ, για τα περιβόητα αποτελέσματα της «ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών» στα Επείγοντα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» αποκαλύπτει τα 3+1 ψέματα του υπουργείου Υγείας:

  • «ΨΕΜΑ 1ο: "Είναι αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής".

Το μόνο αυτοματοποιημένο είναι το barcode στο χάρτινο βραχιολάκι. Ολα τα υπόλοιπα στοιχεία πρέπει να τα καταχωρούν ένα προς ένα οι εφημερεύοντες γιατροί σε ένα νέο σύστημα, παράλληλο με το υπάρχον (ΗΔΙΚΑ). Δηλαδή την ώρα που καταφτάνουν ασθενείς, από περιπατητικούς μέχρι βαρέως πάσχοντες, ο γιατρός πρέπει να καταχωρεί πότε μπήκε στο ιατρείο, πότε έστειλε κάθε εξέταση και πότε αυτή έγινε, πότε ζήτησε εκτίμηση από άλλο ιατρείο, πότε γύρισε ο ασθενής από οπουδήποτε ξανά στο αρχικό ιατρείο κ.λπ., διακόπτοντας κάθε φορά, φυσικά, την εξέταση και θεραπεία των ασθενών.

Η αλήθεια: Πολύ περισσότερος χρόνος, εις βάρος φυσικά της εξέτασης των ασθενών στα Επείγοντα, άρα αύξηση της αναμονής και της επισφάλειας.

  • Ψέμα 2ο: "Θα βλέπει κάθε ασθενής σε μια οθόνη πόσο θα περιμένει, πόση αναμονή έχει".

Οποιος έχει στοιχειώδη επαφή με ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ως απλός πολίτης και όχι ως επαγγελματίας Υγείας) ξέρει ότι η αναμονή είναι εκτιμώμενη, "στο περίπου". Μπορεί να δείχνει μια Χ ώρα και να φτάσουν πολλά βαριά περιστατικά μαζεμένα, με το ΕΚΑΒ ή και όχι, και η εκτιμώμενη ώρα που δείχνει ο πίνακας να εκτοξευτεί. Μάλιστα, στον "Ευαγγελισμό" χτες, πρώτη μέρα εφαρμογής του "μέτρου", κανείς δεν καταλάβαινε και δεν ήξερε τι δείχνει η οθόνη. Ηταν όσοι περίμεναν να εξεταστούν; Οσοι είχαν ήδη εξεταστεί; Αλλά και αντίστροφα, ούτε οι γιατροί μπορούσαν να συσχετίσουν τον αριθμό αναμονής του ασθενούς (σύστημα βραχιολάκι) με το χαρτί διαλογής του ασθενούς (σύστημα ΗΔΙΚΑ).

  • Ψέμα 3ο: "Θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα".

Εχουμε πια αηδιάσει με την προπαγάνδα που παρουσιάζει το βραχιολάκι σαν "μαγικό ραβδί" που θα ...εξαφανίσει τις αναμονές στα Επείγοντα. Το μόνο που θα κάνει είναι να βλέπει ο ασθενής στο περίπου πόση ώρα θα περιμένει για να εξεταστεί και να ολοκληρωθεί η διερεύνησή του. Το δε σχόλιο του υπουργού σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι "βλέποντας ο ασθενής πως έχει μια αναμονή π.χ. 33 λεπτών θα μπορεί να πάει για έναν καφέ", προκαλεί μεγαλύτερη αγανάκτηση σε όποιον έχει βρεθεί σε αυτήν τη θέση: Τα νοσοκομεία δεν είναι τράπεζες, ούτε αναψυκτήρια, και κανείς δεν μας προτιμάει για τη διασκέδασή του!

  • Ψέμα 4ο (ίσως το μεγαλύτερο): "Θα δούμε έτσι πού υπάρχει πρόβλημα και θα το λύσουμε".

Ξέρουμε ήδη πού είναι το πρόβλημα, το έχουμε περιγράψει και αιτηθεί - προτείνει λύσεις επανειλημμένα. Παντελής έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να μη στοιβάζονται οι ασθενείς στα Επείγοντα των νοσοκομείων. Ελλείψεις προσωπικού και υποδομής στα εργαστήρια, με καθυστερήσεις στις διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις, με τους αξονικούς τομογράφους να υπολειτουργούν πλέον σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ελλείψεις στους τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν ασθενείς που δεν είναι σε καλή κατάσταση για να κάνουν όσα είναι απαραίτητα ...περπατώντας. Ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, που τους έχει τσακίσει η διπλοβάρδια.

Αυτό όμως που πραγματικά θέλει το υπουργείο είναι να δικαιολογήσει την πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, και να βρει ως ενόχους στις καθυστερήσεις το προσωπικό του νοσοκομείου. Να έχει δήθεν τα "στοιχεία" για να πει, "να, σε αυτό το ιατρείο καθυστερούν παραπάνω από τον μέσο όρο, άρα εκεί είναι το πρόβλημα" (βλ. κακή αξιολόγηση), κρύβοντας τις εγκληματικές ευθύνες τους για την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Γι' αυτό και δεν πείθουν κανέναν όσοι καλλιεργούν αναμονή, στη λογική "να δούμε πώς θα πάει το μέτρο αυτό, αρχή είναι ακόμα". Ξέρουμε καλά ότι δεν θα είναι η αφορμή να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και η ΠΦΥ με προσωπικό, αυτό θα το έκαναν ήδη αν ήθελαν. Θα είναι άλλη μια αφορμή να προχωρήσουν στις συγχωνεύσεις, στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών"».

Το Σωματείο του «Ευαγγελισμού» για πολλοστή φορά αναδεικνύει ότι όσο οι κυβερνήσεις «συνεχίζουν την αποδυνάμωση και απαξίωση των νοσοκομείων, που πλέον έχουν ελλείψεις σε εκατοντάδες υγειονομικούς, υποδομές, εξοπλισμό και μέσα, κανένα βραχιολάκι για το θεαθήναι δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση. Και όσο συνεχίζουν αυτοί και τα φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης την τραγελαφική προπαγάνδα, τόσο ο κόσμος που ζει την απαράδεκτη καθημερινότητα στα νοσοκομεία θα εξοργίζεται που παίζουν κορόνα - γράμματα την υγεία και τη ζωή του για χάρη των ιδιωτικών ομίλων του χώρου της Υγείας».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποδοθούν ευθύνες για τις συμβάσεις των εμβολίων στην πανδημία

Τον καταλογισμό πολιτικών και ποινικών ευθυνών για τις ληστρικές συμβάσεις των εμβολίων της «Pfizer» διεκδικεί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

H απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κακώς δεν έδωσε εξηγήσεις για να «δικαιολογήσει» την απόρριψη του αιτήματος δημοσιογράφου για πρόσβαση στα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρο της «Pfizer» κατά τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια μεταξύ Κομισιόν και «Pfizer», αλλά και η απάντηση της Επιτροπής ότι θα δώσει «λεπτομερέστερες εξηγήσεις», επιμελώς αρνούνται να μπουν στην ουσία του ζητήματος. Δεν ικανοποιούν την απαίτηση των λαών να δημοσιευτούν τα συμβόλαια με το πλήρες περιεχόμενο που αφορούν τα ακριβή ποσά, τους όρους και τις ρήτρες των συμβάσεων για την προμήθεια εμβολίων κατά την πανδημία. Ούτε βεβαίως αναδεικνύουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και τις μεγάλες ευθύνες που παραμένουν.

Η υπόθεση με τα συμβόλαια που εν κρυπτώ διαπραγματευόταν η πρόεδρος της Κομισιόν είναι ένα ακόμη σκάνδαλο, κομματάκι του «σκανδάλου των σκανδάλων» της εμπορευματοποίησης των εμβολίων, των φαρμάκων, της Υγείας, που και στην περίοδο της πανδημίας αποδείχθηκαν πως αποτελούν ζήτημα ζωής ή θανάτου για τους λαούς. Αναδεικνύει ότι η όλη υπόθεση συνδέεται μεταξύ άλλων και με σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε φαρμακευτικούς ομίλους για τη «μοιρασιά της λείας» που αποτελούν χρήματα των λαών, με τη διαπλοκή μεταξύ των οργάνων της ΕΕ με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα λόμπι τους. Η ΕΕ και το Κοινοβούλιό της, που κατά τ' άλλα υποκριτικά κόπτονται για τη «διαφάνεια», είναι αυτοί που με τις αποφάσεις τους κράτησαν ως «επτασφράγιστο μυστικό» τις συμβάσεις αυτές με την επίκληση «της διασφάλισης του ανταγωνισμού» των επιχειρηματικών ομίλων που ακριβοπλήρωσαν οι λαοί. Αυτό είναι το «κράτος δικαίου» και η «δημοκρατία» που πολυδιαφημίζουν.

Με την εν λόγω απόφαση - η οποία άλλωστε δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ όσον αφορά την πρόσβαση στα έγγραφα, με την οποία διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός - δεν μπορεί να ξεπλυθεί η ενοχή της ΕΕ και όλων των οργάνων της, αλλά και των κυβερνήσεων, ανάμεσά τους αυτής της ΝΔ στην Ελλάδα, για το γεγονός ότι οι λαοί μέχρι σήμερα δεν έχουν μάθει την αλήθεια για το πόσα χρήματα πλήρωσαν και πώς τα μονοπώλια με τη στήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων τούς καταλήστεψαν, εκμεταλλευόμενα την ανάγκη τους για ασφαλή και έγκαιρο εμβολιασμό. Τα μονοπώλια του φαρμάκου με τους λομπίστες τους αλώνιζαν, όπως και σήμερα, στο Ευρωκοινοβούλιο, διαμορφώνοντας τις αποφάσεις του σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Αυτό άλλωστε έχουν επικροτήσει όλα τα άλλα κόμματα - πλην του ΚΚΕ - αναγνωρίζοντας με την ψήφο τους τα λόμπι ως «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι:

- Είναι δική της ευθύνη να γίνει πράξη το αίτημα των λαών για τη δημοσιοποίηση όλων των συμβολαίων με το πλήρες περιεχόμενό τους, τις ρήτρες, τα ποσά και τους όρους, προκειμένου να γνωρίζουν οι λαοί επακριβώς πόσα και γιατί πλήρωσαν;

- Πρέπει να καταλογιστούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους για τις ληστρικές συμβάσεις που αποδεδειγμένα υπογράφηκαν, όχι μόνο με τον εν λόγω όμιλο, αλλά και με τους υπόλοιπους που σύναψαν σύμβαση με την ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων;».

Λύματα κατέκλυσαν θαλάμους στην Παιδιατρική κλινική του Ρίου

Σε συνέχεια των ταβανιών της μόνωσης που έπεφταν σε θαλάμους και διαδρόμους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου στην Πάτρα, άλλο ένα σοβαρό περιστατικό σε σχέση με τις υποδομές του σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή, όταν για άγνωστο λόγο λύματα από τουαλέτα κατέκλυσαν θαλάμους και διάδρομο στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου!

Το περιστατικό όπως ήταν φυσικό προκάλεσε ανησυχία λόγω της επικινδυνότητάς του, ενώ η κλινική βρισκόταν περίπου κατά το ήμισυ σε πληρότητα.

Για την αποκατάσταση της βλάβης κλήθηκε ιδιωτικό συνεργείο, που αποκατέστησε τη ζημιά το πρωί της Κυριακής.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ