Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Το μαχαίρι στον λαιμό

Αν ένας ασθενής απευθυνθεί σε γνωστό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της Αττικής, ΝΠΙΔ, θα βρεθεί σε λίστα αναμονής προκειμένου να χειρουργηθεί. Ωστόσο το Κέντρο προβλέπει ότι αν επιλέξει ο ασθενής την «υποχρεωτική αναβάθμιση», δηλαδή να πληρώσει στο νοσοκομείο, προκειμένου να φύγει από το 4κλινο δωμάτιο, τότε αυτόματα - ανάλογα με τη θέση για την οποία έχει πληρώσει - προηγείται της λίστας εκείνων που δεν μπορούν να πληρώσουν!

Ενδεικτικά αναφέρουμε: 3.500 ευρώ για τη θέση ΒΑ, 4.000 ευρώ για δωμάτιο Α και 6.000 ευρώ για σουίτα. Και το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Ενας ασθενής που πρέπει να κάνει επέμβαση βαλβίδας θα έχει τη βαλβίδα Μagna, με 8-12 χρόνια ζωής, μόνο αν έχει πληρώσει την «υποχρεωτική ανάβαθμιση» και επιπλέον 1.000 ευρώ για τη Magna. Αν δεν πληρώσει, θα χειρουργηθεί τελευταίος και θα του τοποθετηθεί χαμηλότερης ποιότητας βαλβίδα, με διάρκεια 2-3 χρόνια, οπότε θα πρέπει να ξαναχειρουργηθεί.

Η απόφαση του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου προβλέπει επίσης ότι όποιος ασθενής εισάγεται σε αναβαθμισμένη θέση μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) «καταβάλλει πλέον του ασφαλιστικού του φορέα διαφορά θέσεως ανά ημέρα στο νοσήλιο, αλλά και στις εξετάσεις ή ιατρικές πράξεις στις οποίες υποβάλλεται. Η αρχική ενημέρωση που λαμβάνει από το λογιστήριο ασθενών είναι συγκεκριμένη τιμή μόνο για το νοσήλιο, καθώς το εύρος των εξετάσεων ή η ιατρική πράξη στην οποία θα υποβληθεί δεν είναι γνωστές στις έκτακτες εισαγωγές. Αυτές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες συνήθως υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους ασθενείς και τους οικείους τους για το σύνολο των χρεώσεων».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα περιστατικά που εισάγονται από το ΤΕΠ αφορούν κυρίως απλές καρδιολογικές παρακολουθήσεις, τοποθέτηση βηματοδότη, πνευμονικό οίδημα κ.ά., όπου «σε αναβαθμισμένη θέση με παράλληλη χρήση του ταμείου τους», την πρώτη μέρα καλούνται να πληρώσουν 400 ευρώ για τη ΒΑ θέση, 500 για την Α, 700 για σουίτα και για κάθε επιπλέον μέρα 300, 400 και 700 αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο Καρδιολογικό Κέντρο εξωθούνται και παιδιά, μετά τη μη λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Παίδων «Αγία Σοφία», ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία κ.λπ.

Τα παραπάνω - που αποτελούν γροθιά στο στομάχι - καταγγέλλει αναγνώστης του «Ριζοσπάστη», δίνοντας μια «γεύση» από τα συστατικά του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπως τα ΝΠΙΔ, οι ΣΔΙΤ, η «ελεύθερη επιλογή» και η «ισότιμη πρόσβαση», που βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό του ασθενούς στην κρίσιμη στιγμή για την υγεία ή και τη ζωή του, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα της κερδοφορίας για τα μεγαθήρια της Υγείας, με όποια μορφή κι αν πλασάρονται.


Τ.

ΟΕΝΓΕ
Κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα με τις παραιτήσεις γιατρών

Η Ομοσπονδία προειδοποιούσε σταθερά για τη διαλυτική κατάσταση στα νοσοκομεία, που εξωθεί υγειονομικούς να τα εγκαταλείψουν

Η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν στην κόψη του ξυραφιού θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς και τους εργαζόμενους σ' αυτά, προκαλεί για πολλοστή φορά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις - μέλη της και τα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία εδώ και πάνω από ένα έτος «έχουμε πολλές φορές επισημάνει την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, λόγω αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης. Δυστυχώς όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο από τους κυβερνώντες, αλλά οι επικίνδυνες και έκνομες εντολές για ετεροαπασχόληση και διαρκείς μετακινήσεις συνεχίζονται αντί να καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Το αποτέλεσμα είναι πως η καταιγίδα παραιτήσεων όχι απλά κλιμακώνεται, αλλά πλέον εξελίσσεται σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας και επίσης σε λειτουργική κατάρρευση τμημάτων νοσοκομείων στις πιο μεγάλες πόλεις», καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ και ενδεικτικά υπενθυμίζει τα γεγονότα των τελευταίων μόνο ημερών:

1. Στο Νοσοκομείο Σπάρτης το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο με έγγραφό του 3/8/23 αναφέρει 3 παραιτήσεις ειδικευμένων παθολόγων με αιτία την εργασιακή εξάντληση λόγω υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης. Το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει επίσης στο ίδιο έγγραφο πως εμβαλωματικές «λύσεις» με εφημερία τομέα δεν είναι ασφαλείς για τους ασθενείς και διαχέουν το πρόβλημα σε όλο το νοσοκομείο.

2. Στο Νοσοκομείο Χανίων επίσης έγινε γνωστό στις 5/8/23 πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους 4 ειδικευμένοι χειρουργοί αναφέροντας πως η ιατρική υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με δεδομένη την τεράστια υπερφόρτωση του νοσοκομείου ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, καθιστά δυσχερέστατη έως αδύνατη τη λειτουργία των τμημάτων Γενικής Χειρουργικής.

3. Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου έχουν προειδοποιήσει πως προτίθενται άμεσα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους 2 ειδικευμένοι γιατροί (παθολόγος και αιματολόγος), γιατί εκτός όλων των άλλων το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ αναγκάζει γιατρούς από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου να εφημερεύουν και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου η Παθολογική κλινική είναι υπό διάλυση επίσης λόγω παραιτήσεων. Μάλιστα, πρόσφατα για το θέμα αυτό έχουν γίνει επίσημα αναφορά προς την Εισαγγελία (από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου) και εξώδικο (από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου).

«Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα. Είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί, αλλά αντί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού συνέχισε τον εξαναγκασμό γιατρών σε ετεροαπασχόληση - διαρκείς μετακινήσεις - εφημερία υπερεξόντωση με αναμενόμενο αποτέλεσμα περισσότερες παραιτήσεις, δηλαδή μοιραίο φαύλο κύκλο λειτουργικής κατάρρευσης», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και το σύνολο των υγειονομικών διαμηνύουν τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα «μαζί με τον υπόλοιπο λαό αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης. Αποδεικνύεται στην πράξη πως είναι μονόδρομος για τη διατήρηση του στοιχειώδους αγαθού της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης».

Βρήκαν τον εξοπλισμό, όχι όμως τον οφθαλμίατρο

«Με μεγάλη χαρά διαβάσαμε την προμήθεια οφθαλμολογικού εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας Καλλονής... Μόνο που η προμήθεια δεν συνοδεύεται ούτε έστω από την προοπτική διορισμού οφθαλμίατρου (!), αλλά θα μεταβαίνει γιατρός από το Βοστάνειο! Δηλαδή, σε απλά Ελληνικά, από ένα νοσοκομείο όπου ζητάς να εξεταστείς τον Ιούνιο και σου κλείνουν ραντεβού τον Σεπτέμβριο, η διοίκηση αφαιρεί έναν γιατρό για κάποιες μέρες, προκειμένου να στελεχωθεί το ΚΥ Καλλονής. Αλήθεια, ξέχασαν ότι πριν λίγα χρόνια κάτι ανάλογο είχαν επιχειρήσει στο ΚΥ Μυτιλήνης, χωρίς εμφανή θετικά αποτελέσματα;», καταγγέλλει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Ιατρών Λέσβου.

«Θα πει κανείς» - συνεχίζει η ΔΗΠΑΚ - «ότι τουλάχιστον οι κάτοικοι της Δυτικής Λέσβου δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν έως τη Μυτιλήνη. Ομως στην πραγματικότητα η ανάγκη είναι για πρόσληψη οφθαλμίατρου τόσο στο ΚΥ Καλλονής όσο και στο νοσοκομείο, ούτως ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο και να καλυφθεί μεγάλο μέρος των αναγκών της Δυτικής Λέσβου - και σε εικοσιτετράωρη βάση - αφού αυτός θα εφημερεύει στο ΚΥ Καλλονής». Η ΔΗΠΑΚ απαιτεί την άμεση πρόσληψη οφθαλμίατρου, ακτινολόγου και καρδιολόγου στο ΚΥ Καλλονής, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και η υλικοτεχνική υποδομή για να υποστηρίξει την παρουσία τους υπάρχει.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αναβαθμίζει την υποπαραλλαγή «Eris» του κορονοϊού

Σε αναβάθμιση της υποπαραλλαγής «Eris» που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός σε «παραλλαγή ενδιαφέροντος» προχώρησε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ετσι, η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή κατατάσσεται σε αυτές που προβληματίζουν περισσότερο τον Οργανισμό για την εξέλιξή τους, μαζί με άλλες δυο, την «Κράκεν» και την «Αρκτούρος».

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση αξιολόγησης κινδύνου, αναφέρεται ότι η «Eris» αποτελεί μία υποπαραλλαγή Ομικρον, η οποία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου 2023. Λίγους μήνες αργότερα, στις 19 Ιουλίου 2023, ο ΠΟΥ της έδωσε τον χαρακτηρισμό «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», για να την αναβαθμίσει τώρα σε «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα που περιέχει η έκθεση, έως τις 7 Αυγούστου 2023 είχαν καταγραφεί κρούσματα σε 51 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και άλλες.

Από 17 έως 23 Ιουλίου 2023 η παγκόσμια επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής που δημιούργησε ο κορονοϊός έφτανε στο 17,4% των κρουσμάτων. Το ποσοστό αυτό είναι εντυπωσιακά αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέσσερις βδομάδες νωρίτερα (7,6%). Με τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η «Eris» για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, παρά το γεγονός ότι η νέα παραλλαγή δείχνει αυξημένη επίπτωση και πλεονέκτημα στην ανάπτυξή της και μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ