Κυριακή 6 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μικρά νησιά, μεγάλα προβλήματα

Ενα μικρό νησάκι, η Θύμαινα, αντίκρυ στους Φούρνους της Ικαρίας, απευθύνει έκκληση για να βοηθηθούν οι λίγοι μικροί μαθητές που πηγαινοέρχονται δυο φορές την ημέρα με καΐκι απέναντι, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου.

Από την πλευρά του, το άλλο ψαρονήσι, οι Φούρνοι, ζητάει να μην περιορίζονται οι προσεγγίσεις των πλοίων, κατά τη χειμερινή περίοδο που περνάνε από τον Αγιο Κήρυκο της Ικαρίας.

Αυτά τα γραφικά μικρονήσια της ναυτοσύνης και των ψαράδων και τα άλλα πολλά διάσπαρτα «χρυσοπράσινα φύλλα» ριγμένα στο πέλαγος χρειάζονται αγάπη και ειδική μέριμνα για να επιζήσουν. Συσσωρευμένα τα προβλήματα μας λένε καπεταναίοι, ψαράδες και ο δικός μας δημοτικός σύμβουλος των Φούρνων και μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δημήτρης Βούλγαρης. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται σημαντική μείωση του πληθυσμού που περιορίζεται τώρα στους 1.300 κατοίκους. Κατά τη μικρή περίοδο της τουριστικής αιχμής, άλλοι τόσοι επισκέπτες προστίθενται που φιλοξενούνται σε καλές μικροξενοδοχειακές εγκαταστάσεις οικογενειακού χαρακτήρα που διαθέτουν 300 κρεβάτια.

Ο σημαντικός παραδοσιακός κλάδος της αλιείας, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Κυπραίος, συρρικνώνεται από την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας, αλλά και από το παράνομο «κούρσεμα» του αλιευτικού πλούτου.

Μικρά κτήματα, αμπέλια και λιόδεντρα που είχαν αναπτυχθεί παλιότερα με πολύ μόχθο στις ορεινές «πεζούλες» οδηγήθηκαν σε αφανισμό, εξαιτίας και της λειψυδρίας, αλλά και της έλλειψης συστηματικών έργων υδροδότησης.

Τα 10.000 γιδοπρόβατα που εκτρέφονταν στους Φούρνους πριν από δέκα χρόνια, περιορίστηκαν σταδιακά στα 1.000, περίπου, με αντίστοιχη μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η μεταναστευτική «αιμορραγία» καπεταναίων, ψαράδων και ξωμάχων, όχι μόνο δε λύνει, αλλά οξύνει το πρόβλημα, αν η πολιτεία δεν ακούσει τις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις.

* Οι προοδευτικοί, φτωχοί κάτοικοι των Φούρνων οργάνωσαν εκδήλωση για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.


Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εναρξη με «παγωμένη » προσέλευση

Ως σωτηρία στο σύστημα Υγείας τα παρουσιάζει η κυβέρνηση, παρότι θα σημάνουν άγριο χαράτσι για τους αρρώστους

Με την προσέλευση λιγότερων από είκοσι ασθενών εγκαινιάστηκε την περασμένη βδομάδα η λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Η πόρτα που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας άνοιξε στις 2.1.2001 στα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», Πατησίων και Λαμίας.

Την πρώτη μέρα δεν προσήλθε κανένας ασθενής στα νοσοκομεία. Ετσι μοναδικός «πελάτης» στο «Ιπποκράτειο» ήταν ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας, που μιλούσε σε όλους τους τόνους για «ένα σημαντικό βήμα του ΕΣΥ» αλλά αποσιώπησε - κάτι που έγινε επανειλημμένα - ότι η προσέλευση θα σημάνει επισκέψεις από 8.519 έως 30.668 δραχμές, ενώ για μικρές και μεσαίες επεμβάσεις θα πληρώνουν από 17.037 έως 51.113 δραχμές (βλέπε αναλυτικά στον Πίνακα).

Για τη δεύτερη μέρα είχαν κλειστεί οχτώ ραντεβού στο «Ιπποκράτειο» και τέσσερα στην Πατησίων, ενώ στο νοσοκομείο της Λαμίας δεν έγινε ούτε μια επίσκεψη καμιά μέρα. Μάλιστα την πρώτη μέρα προσήλθε μόνο ένας γιατρός, ο επιμελητής Α' Νίκος Τσιώνης, πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Φθιώτιδας.

Θυμίζουμε ότι τα σωματεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αγία Ολγα», Θριάσιο και Χανίων έχουν αντιταχθεί στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων και έχουν δηλώσει ότι θα αγωνιστούν ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέδωσε τη μικρή προσέλευση στις γιορτές και στην ελλιπή ενημέρωση του κόσμου. Πάντως, την Παρασκευή (4.1.2002) ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος - μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου - εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της καινοτομίας - όπως χαρακτήρισε τα ιδιωτικά ιατρεία - που «έσωσε τα συστήματα Υγείας σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης». Μάλιστα, ο Αλ. Παπαδόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά και την αποδέσμευση κατά κάποιο τρόπο του νοσοκομείου απ' την όλη διαδικασία. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κατανόηση του νέου θεσμού. Αυτά δεν είναι ιατρεία του ΙΚΑ και ούτε τα ραντεβού κλείνονται με το νοσοκομείο. Η καινοτομία είναι, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη, η δυνατότητα επιλογής του γιατρού κατά τη διαδικασία των απογευματινών ιατρείων».

Κι όμως, οι υποστηρικτές των ιδιωτικών ιατρείων καταπίνουν τη γλώσσα τους για τις τιμές των επισκέψεων
Κι όμως, οι υποστηρικτές των ιδιωτικών ιατρείων καταπίνουν τη γλώσσα τους για τις τιμές των επισκέψεων
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας οι πανεπιστημιακές κλινικές των Α', Β' και Γ' Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) Αττικής καθώς και των Α' και Β' ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας, θα μπορούσαν να αρχίσουν απρόσκοπτα ιδιωτικό ιατρείο απ' την 2.1.2002. Προγραμματισμένη για τις 3.1.2001 ήταν και η έναρξη λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αλλά δεν ξεκίνησαν -απλώς έχουν κλειστεί ραντεβού.

Αύριο, όπως ανακοίνωσε το Α' ΠεΣΥ Αττικής, θα λειτουργήσουν ιδιωτικά ιατρεία από δύο πανεπιστημιακούς γιατρούς στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου».

Ακόμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε στις 29.12.2001 ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας, αύριο θα λειτουργήσουν ιδιωτικά ιατρεία στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Αρτας, «Χατζηκώστα» (Ιωαννίνων) και Φιλιατών, ενώ την Τετάρτη θα λειτουργήσουν ιδιωτικά ιατρεία από τις κλινικές του ΕΣΥ στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα».

Συνολικά μέσα στο Γενάρη του 2002, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, θα λειτουργήσουν ιδιωτικά ιατρεία σε 83 νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 17 στην Αττική και 66 στην Περιφέρεια. Επίσης, 12 νοσοκομεία, απ' τα οποία οχτώ στην Αττική, έχουν προγραμματίσει την έναρξη λειτουργίας τους το Φλεβάρη και το Μάρτη του 2002.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ