Οι ανταγωνισμοί Ισραήλ και Τουρκίας σε βάρος του συριακού λαού εντείνονται, όπως φανέρωσε χτες η γνωστοποίηση της είδησης περί «αναμέτρησης» μαχητικών αεροσκαφών αμφοτέρων χωρών στον συριακό εναέριο χώρο. Αποτέλεσαν δε ένα από τα βασικά θέματα στη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ.Τ. Ερντογάν, πέρα από τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Γάζα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως η συζήτηση που είχε με τον Ρ.Τ. Ερντογάν ήταν «πολύ καλή και παραγωγική», αλλά απέφυγε να επεκταθεί στο ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν σε σχέση με την κόντρα Τουρκίας - Ισραήλ στη Συρία ή σε ό,τι του επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος σε σχέση με την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.
Σε ό,τι αφορά το επεισόδιο μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών Ισραήλ και Τουρκίας στον συριακό εναέριο χώρο, αυτό διαδραματίστηκε (κατά πληροφορίες) στο πλαίσιο ευρύτερης ισραηλινής επίθεσης που έγινε σε δύο φάσεις κοντά στο προεδρικό μέγαρο το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας sozcu.com.tr, τουρκικά F-16 περιπολούσαν στην περιοχή τη μέρα εκείνη ενώ επιχειρούσαν τα ισραηλινά αεροσκάφη. Τα ισραηλινά αεροπλάνα υποστηρίζεται ότι έστειλαν «προειδοποιητικά σήματα» με τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τους και πως έγινε μεταξύ τους σύντομη επαφή μέσω ασυρμάτου, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να αποφύγουν την εμπλοκή.
Η Soczu υποστηρίζει επίσης πως το Γενικό Επιτελείο του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι στην επόμενη «παραβίαση» (του εναέριου χώρου της νότιας Συρίας...) τα τουρκικά μαχητικά θα στοχοποιηθούν.
Ισραηλινά ΜΜΕ επικαλούμενα στρατιωτικούς αξιωματούχους ανέφεραν πως η ισραηλινή πολεμική αεροπορία διατηρεί «πλήρη ελευθερία» επιχειρήσεων στη Συρία, σε περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιδιώκει να φτιάξει τουλάχιστον δύο αεροπορικές βάσεις για να περιορίσει τις κινήσεις των ισραηλινών δυνάμεων.
Την περασμένη Παρασκευή από επίθεση drone άγνωστης προέλευσης σκοτώθηκαν τέσσερις Δρούζοι μαχητές στην επαρχία Σουέιντα στη Νότια Συρία. Στα μέσα της περασμένης βδομάδας είχαν καταγραφεί σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Δρούζους και τζιχαντιστές των «Δυνάμεων Ασφαλείας» της νέας συριακής κυβέρνησης σε δύο πόλεις που απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα πάνω από 100 νεκρούς Δρούζους.
Αυτά καταγράφονται ενώ Αγκυρα και Τελ Αβίβ είχαν σχετικά πρόσφατα συνομιλίες με στόχο τη συνεννόηση και την «αποκλιμάκωση» στη Συρία, δίχως αυτό να σημαίνει ανάσχεση των γεωπολιτικών επεμβάσεων που πραγματοποιούν αμφότερες σε βάρος της γειτονικής τους χώρας.
Η Τουρκία (που χρησιμοποίησε τους τζιχαντιστές του Αλ Σαράα και τους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» για να ανατρέψει τον περασμένο Δεκέμβριο την κυβέρνηση Ασαντ) μετατρέπει μεθοδικά περιοχές της Συρίας σε τουρκικό προτεκτοράτο, κλιμακώνοντας κατά διαστήματα τις συγκρούσεις με Κούρδους μαχητές που συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό.
Το Ισραήλ από την άλλη προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια της θρησκευτικής μουσουλμανικής σέχτας των Δρούζων έναντι των Σουνιτών τζιχαντιστών, ώστε να ενισχύσει την κατοχή συριακών εδαφών και να αυξήσει περαιτέρω την περιοχή του πουλώντας ψευδαισθήσεις περί «προστασίας».
Μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Δαμασκό (που έγιναν σε δύο φάσεις) την Παρασκευή 2/5, ακολούθησε το Σάββατο 3/5 και άλλο αεροπορικό σφυροκόπημα. Σύμφωνα με το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», εξαπολύθηκαν πάνω από 20 ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε διάφορους τομείς. Θεωρήθηκαν τα «πιο σφοδρά» πλήγματα «από την αρχή της χρονιάς», καθώς χτυπήθηκαν αποθήκες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νότια επαρχία Ντεράα, κοντά στη Δαμασκό, καθώς και στις επαρχίες Χάμα και Λαττάκεια.
Μετά τις νέες ισραηλινές επιδρομές, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως» τις επιθέσεις του εναντίον της χώρας.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής προηγήθηκε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού πως «ανέπτυξε» δυνάμεις στη νότια Συρία και είναι «έτοιμος» τάχα να προστατεύσει τα χωριά των Δρούζων. Επιπλέον ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως το Ισραήλ έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών στα νέα συριακά εδάφη που κατέλαβε μετά την κατάρρευση του Προέδρου Ασαντ στις 8 Δεκέμβρη.
Συμφωνία για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στη Συρία, με γραμμή μεταφοράς 400 κιλοβόλτ, πρόκειται να υπογραφεί σύντομα, δήλωσε την Κυριακή ο Σύρος υπουργός Ενέργειας Μοχάμεντ αλ Μπασίρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Συρία εργάζεται επίσης για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέει την τουρκική συνοριακή πόλη Κιλίς και τη βόρεια συριακή πόλη Χαλέπι επειδή «ο αγωγός θα επιτρέψει την προμήθεια 6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα σε σταθμούς παραγωγής Ενέργειας στη Συρία, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής κατάστασης της χώρας».
Το πολιτικό «πρόσημο» και τα ξένα, ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που εξυπηρετούν, αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερο οι τζιχαντιστές του Σύρου «Προέδρου» Αχμεντ αλ Σαράα.
Το Σάββατο 3/5 συνέλαβαν στη Δαμασκό τον ηγέτη του παλαιστινιακού «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση» (FPLP-CG), Ταλάλ Νατζί, που συνεργαζόταν με την προηγούμενη κυβέρνηση του τέως Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.
Λίγες βδομάδες πριν οι κυβερνητικοί τζιχαντιστές συνέλαβαν δύο ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.
Τον Μάρτιο, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, κάλεσε τις νέες συριακές αρχές «να αποκηρύξουν εντελώς την τρομοκρατία, να διώξουν ξένους τρομοκράτες μαχητές από όλες τις επίσημες θέσεις και να αποτρέψουν το Ιράν και τους αντιπροσώπους του από το να εκμεταλλεύονται το συριακό έδαφος». Το PFLP-GC ιδρύθηκε το 1968 μετά από διάσπαση από το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».
Σε ανακοίνωσή του για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ σκάφους με ανθρωπιστική βοήθεια, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τον βομβαρδισμό, από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, σκάφους της ΜΚΟ "Στόλος της Ελευθερίας", που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Μέσα στο σκάφος βρισκόταν το πλήρωμα κι ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν περίπου 30 άτομα, ανάμεσά τους και Ελληνες. Το γεγονός μάλιστα ότι αυτός ο βομβαρδισμός σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Μάλτας, από μη επανδρωμένα drones, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα, πάντα με τη στήριξη των διεθνών συμμάχων του, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης.
Ολα τα παραπάνω σημειώνονται σε μια χρονική περίοδο που η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται, το Ισραήλ δεν έχει αφήσει κανένα διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ "συναγερμός" έχει σημάνει για άλλη μια φορά στη Γάζα για κίνδυνο λιμού.
Η ελληνική κυβέρνηση το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι καταγγείλει την παραπάνω τρομοκρατική ενέργεια και φυσικά να διακόψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ. Κάθε άλλη στάση σημαίνει συνενοχή στα εγκλήματά του».
Μια φιέστα για να ξεπλύνει τα εγκλήματα του Ισραήλ, την ώρα που ετοιμάζεται νέο μακελειό στη Γάζα, διοργανώνουν το υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, σήμερα και αύριο, σε Ιωνίδειο και Ράλλειο αντίστοιχα, με τη συμμετοχή της ισραηλινής πρεσβείας. Η Διεύθυνση καλεί συγκεκριμένα σχολεία του Πειραιά να συμμετέχουν στην εκδήλωση με αντιπροσωπείες μαθητών και με πρόσχημα την «αλληλεπίδραση με μαθητές από την Ιερουσαλήμ», που επισκέπτονται τη χώρα μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις από τον Ισραηλινό πρέσβη και άλλους, ενώ τα παιδιά θα κληθούν να συζητήσουν για το «πώς οι νέοι μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση συγκρούσεων», για τη σημασία της «νεανικής διπλωματίας» και των «νεανικών κινημάτων», αλλά και για τις «προκλήσεις των ψευδών ειδήσεων» από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης! Με δεδομένες τις αντιδράσεις που ήδη εκφράζονται από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά προσπάθησε να διοργανώσει την εκδήλωση κάτω από τη μύτη τους, χωρίς να το καταφέρει. «Κανείς γονιός να μη δεχτεί το παιδί του να συμμετέχει στην εκδήλωση, που θέλει να ξεπλύνει τα εγκλήματα της κυβέρνησης του Ισραήλ», αναφέρεται σε κάλεσμα Ενωσης Γονέων του Πειραιά.
Στο προσκήνιο το σχέδιο ΗΠΑ - Ισραήλ για μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους
2025 The Associated Press. All |
Δίχως τέλος η σφαγή παιδιών στη Γάζα από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο |
Το σχέδιο, με την κωδική ονομασία «Gideon Chariots» («Τα Αρματα του Γεδεών»), περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάκτηση της Λωρίδας της Γάζας και τον έλεγχο των εδαφών της, προβλέποντας νέα «ισχυρά πλήγματα» κατά της Χαμάς, ενώ για τα σχέδια αυτά προχωρά η επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών εφέδρων.
Στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι παράλληλα με την κλιμάκωση των γενοκτονικών επιθέσεων και του βάρβαρου αποκλεισμού σε βάρος των αμάχων της Γάζας, θα συνεχίσει να προωθεί την «εθελοντική» αποχώρηση των κατοίκων της.
Αργότερα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων τον οποίο προωθεί στη Γάζα, τόνισε: «Ο πληθυσμός θα μετακινηθεί, για τη δική του προστασία... Οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν θα πάνε στη Γάζα να εξαπολύσουν επιδρομές και μετά να υποχωρήσουν. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό».
Σύμφωνα με το ισραηλινό δημόσιο δίκτυο ραδιοτηλεόρασης «Kan», που επικαλείται αρμόδιους αξιωματούχους, το σχέδιο κλιμάκωσης της επίθεσης στη Γάζα έχει διάφορα στάδια, τα οποία θα εφαρμοστούν σε βάθος μηνών.
Επιπλέον ο Ζέεβ Ελκίν, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος συμμετέχει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι αντί ο ισραηλινός στρατός να εξαπολύει επιδρομές σε συγκεκριμένες περιοχές της Γάζας και στη συνέχεια να αποχωρεί, πλέον θα τις διατηρεί υπό τον έλεγχό του, «μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς» ή μέχρι να δεχτεί να παραδώσει τα όπλα και να εγκαταλείψει τον παλαιστινιακό θύλακα. Μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια του μακελειού που έχει εξαπολύσει από τον Οκτώβρη του 2023 το Ισραήλ έχει ανακοινώσει πολλές φορές την «εκκαθάριση» περιοχών της Γάζας, με την παλαιστινιακή αντίσταση ωστόσο να διαψεύδει στην πράξη τις εν λόγω κατοχικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με τον Ελκίν, εξάλλου, το νέο σχέδιο προβλέπει τη μετακίνηση του πληθυσμού της Γάζας προς το νότιο τμήμα του θύλακα.
Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of Israel», κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σχέδιο να αρχίσει να εισέρχεται ξανά ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με παραγκωνισμό των υπηρεσιών του ΟΗΕ και υπό τον πλήρη έλεγχο των κατοχικών δυνάμεων. Για την ώρα διατηρείται ο απάνθρωπος πλήρης αποκλεισμός της Γάζας από τις 2 Μάρτη.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Νετανιάχου άφησε ένα παραθυράκι ανοιχτό για παζάρια «με το πιστόλι στον κρόταφο», ανακοινώνοντας ότι το σχέδιο «Gideon Chariots» θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ στα μέσα Μάη.
Αργά χθες το βράδυ ο Τραμπ παρείχε πλήρη κάλυψη στον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας, ψευδόμενος ότι η πείνα οφείλεται στη Χαμάς και αναφέροντας ότι «οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τον λαό της Γάζας να πάρει κάποια τρόφιμα»...
Η δε ΕΕ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ για κλιμάκωση της γενοκτονίας στη Γάζα, αρκέστηκε να εκφράσει ...«ανησυχία» και να προτείνει στο κράτος - δολοφόνο «αυτοσυγκράτηση»!
Μέσα στο Ισραήλ οι αποφάσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θυσιάζει τους ομήρους». Κατήγγειλε δε ότι «η κυβέρνηση παραδέχτηκε πως επέλεξε τα εδάφη αντί τους ομήρους, αντίθετα με την επιθυμία άνω του 70% του πληθυσμού».
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει τις δολοφονικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τον Οκτώβρη του 2023 είναι πλέον τουλάχιστον 52.567, και οι τραυματίες πάνω από 118.610.
Εξαιτίας δε του πλήρους ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας από κάθε είδος ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 2 Μάρτη, η πείνα έχει θερίσει τις ζωές δεκάδων ανθρώπων - πιθανώς πολύ περισσότερων, καθώς αυτός ο αριθμός αφορά μόνο όσους κατάφεραν να φτάσουν στα νοσοκομεία - ενώ έχει προκαλέσει εμφανή σημάδια υποσιτισμού σε πάνω από 60.000 παιδιά.
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε χτες ότι ένα βρέφος 4 ημερών πέθανε από πείνα. Το μωρό ζύγιζε μόλις ενάμισι κιλό όταν πέθανε, βάρος τέσσερις φορές μικρότερο από το φυσιολογικό.
Πριν λίγες μέρες η UNICEF προειδοποίησε ότι τα παιδιά στη Γάζα είναι αντιμέτωπα με την απειλή του λιμού και ότι από την αρχή του έτους πάνω από 9.000 μικρά παιδιά έχουν νοσηλευτεί υποφέροντας από οξύ υποσιτισμό.
Αυτά ενώ οι δημόσιες κουζίνες κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω έλλειψης τροφίμων και καυσίμων, με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) να ανακοινώνει στο τέλος της περασμένης βδομάδας ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματα τροφίμων που διέθετε.
Από τους χτεσινούς σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη |
Το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες μαζική αεροπορική επιδρομή εναντίον της Υεμένης, με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, στοχεύοντας με δεκάδες πυραύλους το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντέιντα, στο πλαίσιο των σφοδρών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε σε αντίποινα για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στο ισραηλινό διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν», την Κυριακή, από τους Χούθι της Υεμένης.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 21 άτομα από την ισραηλινή μαζική αεροπορική επίθεση, ενώ μόνο στο λιμάνι Χοντέιντα φέρεται πως χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 48 πύραυλοι... Μεταξύ άλλων χτυπήθηκε ένα εργοστάσιο τσιμέντου, για το οποίο το Ισραήλ ανέφερε ότι είναι ένας «σημαντικός οικονομικός πόρος» για τους Χούθι, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιείται «για την κατασκευή σηράγγων και στρατιωτικών υποδομών».
Αναφέρθηκαν επίσης ισραηλινές επιδρομές στην πρωτεύουσα Σαναά και στη βόρεια περιοχή Τζαούφ.
Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε ισραηλινά ΜΜΕ, ανέφεραν ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα είναι οι μόνες, γιατί «τα παιχνίδια τελείωσαν».
Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις αναφορές σε πολλά ΜΜΕ για συντονισμένες επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι εδώ και πάνω από 40 μέρες οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 1.000 χτυπήματα εναντίον της Υεμένης, προκαλώντας δεκάδες νεκρούς.
Την Κυριακή, στο φόντο της επέκτασης των γενοκτονικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο από την Υεμένη ο οποίος έπληξε περιοχή κοντά στον κύριο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου «Μπεν Γκουριόν», καθώς δεν αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 4 άτομα και δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους και διαμέτρου «δεκάδων μέτρων».
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Χούθι ανακοίνωσε πως θα επιβάλει στο Ισραήλ «αεροπορικό εμπάργκο» και προειδοποίησε ότι «θα στοχεύουν ισραηλινά αεροδρόμια». Κάλεσε δε όλες τις αεροπορικές εταιρείες «να ακυρώσουν τις πτήσεις τους» προς το Ισραήλ.
Κατόπιν αυτού, πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ, όπως οι αμερικανικές «Delta Air Lines» και «United», η γερμανική «Lufthansa», η ιταλική «ITA», η γαλλική «Air France» και οι TUS, «Air India», «Ryanair» και «Wizz».
Οι «Aegean», «Flydubai» και «Ethiopian» ήταν από τις λίγες αεροπορικές που δεν ακύρωσαν πτήσεις προς και από το Ισραήλ.
Επιπλέον, οι Χούθι αποφάσισαν χτες να απαγορεύσουν «κάθε αγορά ή πώληση αμερικανικού αργού πετρελαίου», είτε άμεσα είτε μέσω τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών από πλοίο σε πλοίο. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ στις 17 Μάη για ολόκληρη την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, το Στενό Μπαμπ Ελ Μαντέμπ, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.
Η πυραυλική επίθεση των Χούθι αναζωπύρωσε τις απειλές της ισραηλινής κυβέρνησης και κατά του Ιράν.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου υποσχέθηκε «αντίποινα εν ευθέτω χρόνω και τόπο της επιλογής μας» έναντι του Ιράν, επιμένοντας ότι οι επιθέσεις των Χούθι εκπορεύονται από αυτό. Αργότερα, στο κανάλι του στο «Telegram», εκτόξευσε και άλλες απειλές απευθυνόμενος στους Χούθι: «Εχουμε δράσει εναντίον τους στο παρελθόν και θα δράσουμε και στο μέλλον, αλλά δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες (...) αυτό δεν θα περάσει με ένα μοναδικό "μπουμ" - θα υπάρξουν πολλά "μπουμ"».
Το Ιράν διέψευσε ότι παρείχε οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια στους Χούθι, λέγοντας ότι η δράση τους εναντίον του αεροδρομίου «Μπεν Γκουριόν» «ήταν μια ανεξάρτητη απόφαση, που ελήφθη σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους», όπως ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, αντιδρώντας στις απειλές του Νετανιάχου το Ιράν μέσω του ΥΠΕΞ δήλωσε «απολύτως αποφασισμένο να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ενώ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε επίθεση σε βάρος του θα έχει «συνέπειες».
Με φόντο και την καθυστέρηση στην πραγματοποίηση του τέταρτου γύρου των έμμεσων διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί ανέφερε χτες σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» (πριν την ισραηλινή επίθεση στην Υεμένη) ότι «ο Νετανιάχου προσπαθεί να ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ απροκάλυπτα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ στη διπλωματία του με το Ιράν. Ο κόσμος έμαθε επίσης πώς ο Νετανιάχου ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ευθέως στην αμερικανική κυβέρνηση, για να τη σύρει σε άλλη μια καταστροφή στην περιοχή μας».
Προχτές ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ι. Μπαγκεΐ διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη είναι προσηλωμένη «στην οδό του διαλόγου και της διπλωματίας» με τις ΗΠΑ, στο φόντο αναβολής του τέταρτου γύρου συνομιλιών το περασμένο Σάββατο, υποτίθεται για «τεχνικούς λόγους», εν μέσω νέων απειλών από ΗΠΑ και Ισραήλ. Ο Ιρανός διπλωμάτης δήλωσε πως αναμένει «περισσότερες λεπτομέρειες» από το Ομάν, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών, σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου γύρου διαπραγμάτευσης.
Νωρίτερα όμως ο Ιρανός υπουργός Αμυνας Αζίζ Νασιρζαντέχ αναφέρθηκε στον βαλλιστικό πύραυλο «Haj Qasem» (που πήρε το όνομά του από τον δολοφονηθέντα από τις ΗΠΑ στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί), προειδοποιώντας ότι μπορεί να διαπεράσει επιτυχώς την αντιπυραυλική ομπρέλα του Ισραήλ, THAAD.
«Αν αυτός ο πόλεμος ξεκινήσει από τις ΗΠΑ ή το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. του Ισραήλ), το Ιράν θα στοχεύσει τα συμφέροντα, τις βάσεις και τις δυνάμεις τους - όπου κι αν βρίσκονται και όποτε κριθεί απαραίτητο», δήλωσε ο Νασιρζαντέχ στην ιρανική κρατική τηλεόραση, υπενθυμίζοντας τις πολλές στρατιωτικές βάσεις και θέσεις των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Στο μεταξύ, 5 Ιρανοί συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο στη Βρετανία, στο πλαίσιο δύο «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων, ως ύποπτοι για σχέδιο που είχε στόχο «συγκεκριμένες εγκαταστάσεις». Οι συλλήψεις έγιναν σε Σουίντον, Λονδίνο, Στόκπορτ, Ροκντέιλ και Μάντσεστερ. Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις «αντανακλούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες προσπάθειες αντιμετώπισης κρατικής απειλής και αντιτρομοκρατίας εδώ και χρόνια».
Στο φόντο των ισραηλινών επιθέσεων σε Συρία και Υεμένη, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν τη Δευτέρα τουλάχιστον δύο φορές αεροπορικές επιδρομές στον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο.
Το πρωί έγιναν τρεις αεροπορικές επιδρομές στη νότια πόλη Αϊταρούν, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, χωρίς να αναφερθούν τραυματίες. Ακολούθησε νέος γύρος επιδρομών στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα το βράδυ, μετά τις σφοδρές επιδρομές στην Υεμένη...
Νωρίτερα, την Κυριακή στον Λίβανο διεξήχθησαν τοπικές εκλογές, για πρώτη φορά από το 2016. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας, που έγινε ανά περιοχή, άρχισε στις συνοικίες του ορεινού Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των νότιων προαστίων της Βηρυτού, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ και μεγάλο μέρος της ηγεσίας της.
Στο μεταξύ, δεύτερο Παλαιστίνιο που κατηγορείται πως συμμετείχε στην εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ τον Μάρτιο φέρεται πως παρέδωσε την Κυριακή η Χαμάς μετά από νέες πιέσεις της κυβέρνησης του Λιβανέζου Προέδρου Ζοζέφ Αούν προς την παλαιστινιακή οργάνωση.
Το Σάββατο ο Λίβανος προειδοποίησε τη Χαμάς να μην ενεργήσει με τρόπο που θα έβλαπτε την εθνική ασφάλεια της χώρας και θα υπονόμευε τη σταθερότητά της και ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, Αχμάντ Αμντ αλ-Χαντί, κλήθηκε σε συνάντηση με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου με αποτέλεσμα την παράδοση του υπόπτου στις αρχές.
Στο μεταξύ, στο φόντο αυτών των εξελίξεων στην περιοχή και εν αναμονή της περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 13 έως και 16 Μαΐου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε στο τέλος της περασμένης βδομάδας την έγκριση της πιθανής πώλησης 1000 πυραύλων αέρος - αέρος μέσου βεληνεκούς στη Σαουδική Αραβία έναντι 3,5 δισ. δολαρίων. Μάλιστα ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πώληση αυτή, αναφέροντας πως πρόκειται για πυραύλους AMRAAM AIM-120C-8 (RTX, πρώην Raytheon) και συναφούς υλικού.