Παρασκευή 4 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
«Ιστορική ευκαιρία» για προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης βλέπει το Ισραήλ

Με τις «πλάτες» της υποστήριξης των ΗΠΑ και των «στρατηγικών εταιρικών σχέσεων» του κράτους - δολοφόνου

2025 The Associated Press. All

«Ιστορική ευκαιρία» και «ευνοϊκή στιγμή» για τη διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και τον ενταφιασμό του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού σε ένα ανεξάρτητο κράτος βλέπουν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι ευρωατλαντικοί «σύμμαχοί» τους, που στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο, για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» τους στην κρίσιμη για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κλιμακώνει τη σφαγή στη Γάζα και προωθείται από ΗΠΑ και Ισραήλ μια προσωρινή «εκεχειρία» με το πιστόλι στον κρόταφο των Παλαιστινίων, η οποία τάχα θα οδηγεί σε «διαβουλεύσεις» για τον «τερματισμό» του πολέμου, όλοι οι υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ του Μπ. Νετανιάχου ζητούν με επιστολή τους προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης μέχρι τα τέλη Ιούλη.

Ανεξάρτητα από το κατά πόσον θα «περπατήσουν» στην πράξη αυτά τα σχέδια, αφού διεξάγεται παράλληλα ένα πολύ ευρύτερο παζάρι για τη λεγόμενη «εξομάλυνση σχέσεων» του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία, με την κυβέρνηση των τζιχαντιστών στη Συρία και με άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, και μόνο ότι αυτές οι διαχρονικές επιδιώξεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων μπαίνουν στο τραπέζι, με αυτόν τον απροκάλυπτο τρόπο και σε αυτήν την περίοδο, είναι ενδεικτικό για τις προθέσεις του κράτους - δολοφόνου και όλων των «στρατηγικών συμμάχων» του...

Αναλυτικότερα, στην επιστολή που υπογράφουν 15 υπουργοί του Λικούντ και ο πρόεδρος του ισραηλινού Κοινοβουλίου (Κνεσέτ) Αμίρ Οχάνα, καλούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Οχθη μέχρι τις 27 Ιούλη, πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών της Κνεσέτ.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «μετά τα ιστορικά επιτεύγματα του κράτους του Ισραήλ απέναντι στον άξονα του κακού του Ιράν και των [συμμάχων] του, το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί και να εξαλειφθεί η υπαρξιακή απειλή εκ των έσω».

Επικαλούνται δε την πλήρη στήριξη από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «η στρατηγική εταιρική σχέση, η στήριξη και η υποστήριξη των ΗΠΑ και του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέστησαν ευνοϊκή τη στιγμή για να προχωρήσουμε τώρα και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ για πολλές γενιές».

Η εν λόγω επιστολή έγινε δεκτή με επαίνους από τον κυβερνητικό σύμμαχο του Λικούντ, υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής στο υπουργείο Αμυνας για θέματα που αφορούν στη Δυτική Οχθη, Μπ. Σμότριτς. Εσπευσε δε να δηλώσει ότι μόλις ο Νετανιάχου «δώσει την εντολή» για την προσάρτηση της Δυτικής Οχθης και την εφαρμογή της «ισραηλινής κυριαρχίας» σε αυτήν, θα είναι έτοιμος να την εφαρμόσει «αμέσως».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Οχθη το 1967 και από τότε εφαρμόζει σε αυτήν μια πολιτική γενοκτονίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με χιλιάδες δολοφονίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια, συστηματική πολιτική εποικισμού, συνεχείς επιδρομές, κατεδαφίσεις σπιτιών και καταστροφή υποδομών, κατασχέσεις γης, αποκλεισμούς και απαγορεύσεις μετακίνησης, ανέγερση τείχους και πολλά άλλα.

Χαρακτηριστικά, μόλις τον περασμένο Μάη, το ισραηλινό κατοχικό κράτος δήλωσε ότι θα δημιουργήσει 22 νέους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του Ντ. Τραμπ, οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δίνοντας «αβάντα» σε αυτούς τους σχεδιασμούς, ενώ παράλληλα αναγνώρισε την «ισραηλινή κυριαρχία» στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν. Και οι δύο κινήσεις διατηρήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Δεκάδες «δυτικά» μονοπώλια στηρίζουν τη γενοκτονία και την κατοχή

Οι πολυεπίπεδες «πλάτες» από ΗΠΑ και ΕΕ στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο αντανακλώνται εξάλλου και στην αποκαλυπτική έκθεση που παρουσίασε χτες η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, στην οποία καταγράφονται δεκάδες μονοπωλιακοί κολοσσοί που κερδοφορούν με τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, κάνοντας μπίζνες με το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στηρίζοντας τον ισραηλινό κατοχικό στρατό για το μακελειό στη Γάζα.

Στην έκθεση κατονομάζονται 60 εταιρικοί παράγοντες, με την πλειοψηφία τους να είναι από τις ΗΠΑ.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες «Microsoft», «Alphabet Inc». - μητρική της «Google» - και «Amazon».

Η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 από το Ισραήλ αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου προγράμματος προμήθειας όπλων στον κόσμο, το οποίο βασίζεται σε τουλάχιστον 1.600 εταιρείες σε 8 χώρες, ενώ αυτού του προγράμματος ηγείται η αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Lockheed Martin».

Από τους βασικούς υποστηρικτές του ισραηλινού κατοχικού στρατού είναι επίσης η ιταλική «Leonardo SpA», όπως και η ιαπωνική «FANUC Corporation», η οποία παρέχει ρομποτικά μηχανήματα για γραμμές παραγωγής όπλων.

Το αμερικανικό τεχνολογικό μονοπώλιο «IBM» είναι επίσης υπεύθυνo για την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού και του προσωπικού των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και για τη διαχείριση της κεντρικής βάσης δεδομένων της Ισραηλινής Αρχής Πληθυσμού, Μετανάστευσης και Συνόρων (PIBA) που αποθηκεύει τα βιομετρικά δεδομένα των Παλαιστινίων.

Η αμερικάνικη εταιρεία λογισμικού «Palantir Technologies», σύμφωνα με την έκθεση, πιστεύεται ότι παρείχε τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων στο πεδίο της μάχης.

Απαριθμούνται επίσης αρκετές εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες, που χρησιμεύουν ως «εργαλεία διπλής χρήσης» για την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η «Caterpillar», η «Rada Electronic Industries», ιδιοκτησίας του ομίλου «Leonardo», η «HD Hyundai» της Νότιας Κορέας και ο σουηδικός όμιλος «Volvo», οι οποίες παρέχουν βαριά μηχανήματα για κατεδαφίσεις κατοικιών και την ανάπτυξη κτιρίων ισραηλινών ενδιαφερόντων στη Δυτική Οχθη. Οι πλατφόρμες ενοικίασης «Booking» και «Airbnb» βοηθούν επίσης τους παράνομους εποικισμούς, καταχωρίζοντας ακίνητα και δωμάτια ξενοδοχείων σε κατεχόμενα εδάφη.

Η Φρ. Αλμπανέζε κάλεσε τα κράτη να επιβάλουν πλήρες εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και να αναστείλουν όλες τις εμπορικές συμφωνίες.

Οπως αναμενόταν, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατηγόρησε την Αλμπανέζε για... «σφοδρό αντισημιτισμό» και «αντι-ισραηλινή προκατάληψη», ζήτησε μέτρα εναντίον της και «προειδοποίησε» ότι η «αδράνεια» του ΟΗΕ «θα απαιτήσει μια αποφασιστική απάντηση των ΗΠΑ»...

Καθημερινές εκατόμβες νεκρών στη Γάζα

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται χωρίς σταματημό το μακελειό από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 118 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και άλλοι 581 μέσα στο περασμένο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Συνολικά, από τον Οκτώβρη του 2023, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 57.130 Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και έχουν τραυματιστεί άλλοι 135.173.

Από χτες τα χαράματα μέχρι το απόγευμα σκοτώθηκαν άλλοι 73 άνθρωποι, με τον ισραηλινό κατοχικό στρατό να εξαπολύει δολοφονικές επιθέσεις μεταξύ άλλων στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, σε άλλο ένα σχολείο που στέγαζε εκτοπισμένους αμάχους στην Πόλη της Γάζας, στον καταυλισμό εκτοπισμένων στην περιοχή αλ Μαουάσι, στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια κ.α.

Αμερικανοί μισθοφόροι πυροβολούν πεινασμένους Παλαιστίνιους

Αλλοι 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο στα διαβόητα κέντρα «διανομής βοήθειας» που έχουν στήσει ΗΠΑ και Ισραήλ, ανεβάζοντας πλέον σε 652 τους σκοτωμένους σε αυτές τις παγίδες θανάτου μέσα στις 5 βδομάδες της λειτουργίας τους.

Πληροφορίες του δικτύου «Al Jazeera» ανέφεραν ότι χθες σκοτώθηκαν στις περιοχές αυτών των κέντρων άλλοι 33 Παλαιστίνιοι, που αναζητούσαν λίγα τρόφιμα, απελπισμένοι από τον βάρβαρο ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Στο μεταξύ, συνεχώς βγαίνουν νέα στοιχεία για τις κατοχικές σφαγές σε αυτά τα στρατιωτικοποιημένα κέντρα που λειτουργούν υπό την ομπρέλα της αμερικανικής ΜΚΟ «Ανθρωπιστικό Ιδρυμα για τη Γάζα» (GHF).

Μετά το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» για τις εντολές που δίνονταν στους στρατιώτες του ισραηλινού κατοχικού στρατού να βαράνε στο ψαχνό ακόμα και με βλήματα πυροβολικού, ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου «Associated Press» (ΑΡ), βασισμένο σε μαρτυρίες, σχετικά βίντεο και άλλα στοιχεία, επιβεβαιώνει ότι μισθοφόροι της αμερικανικής εταιρείας «UG Solutions», που έχει αναλάβει την «ασφάλεια» των κέντρων της GHF, πυροβολούν και βάλλουν εναντίον των πεινασμένων Παλαιστινίων αμάχων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγη τροφή.

Δύο μισθοφόροι της «UG Solutions» που μίλησαν στο ΑΡ, κατήγγειλαν ότι οι «συνάδελφοί» τους ρίχνουν κανονικές σφαίρες, καθώς και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης ενάντια στα πλήθη των Παλαιστινίων αμάχων, ακόμα και όταν δεν υπάρχει καμία «απειλή».

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι το «προσωπικό» της μισθοφορικής εταιρείας ήταν συχνά ανειδίκευτο, χωρίς έλεγχο, βαριά οπλισμένο με αμερικανικά και ισραηλινά όπλα, ενώ φαινόταν να έχει το «ελεύθερο» για να κάνει ό,τι θέλει.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χρηματοδότηση 30 εκατ. δολαρίων για τη συνέχιση του έργου της διαβόητης GHF...

Σε ένα τέτοιο φόντο, μετά τους εκατοντάδες θανάτους Παλαιστινίων κοντά στα κέντρα «διανομής βοήθειας», το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας ανακοίνωσε χτες ότι «απαγορεύεται αυστηρά η συνεργασία, η εργασία για ή η παροχή οποιασδήποτε μορφής βοήθειας ή κάλυψης στην αμερικανική οργάνωση (GHF) ή στους τοπικούς ή ξένους πράκτορές της».

Συνέχεια στις διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να πιέζουν για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η οποία δεν θα περιλαμβάνει ρητή δέσμευση για τερματισμό της σφαγής της Γάζας και για αποχώρηση του ισραηλινού κατοχικού στρατού.

Αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ, όπως οι «New York Times» και το «Κανάλι 13» αναφέρουν ότι η προτεινόμενη συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 60 ημερών, θα περιλαμβάνει 5 στάδια, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν 10 ζωντανοί όμηροι και αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα και θα επιστραφούν τα πτώματα άλλων 18 ομήρων.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει αύριο Σάββατο για να ψηφίσει επί της πρότασης πριν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

Σε επιστολή του προς τον Νετανιάχου, το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων, ζητά «να υπάρξει μια συνολική συμφωνία που να εγγυάται την επιστροφή του τελευταίου ομήρου και τον τερματισμό των μαχών». Απορρίπτει δε μία ακόμα μερική συμφωνία, όπως αυτές που έχουν προηγηθεί.

Μια αντιπροσωπεία του Κατάρ προγραμματιζόταν να φτάσει χτες στο Κάιρο, για να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Χαμάς που βρίσκεται εκεί από την Τετάρτη, σύμφωνα με το «Sky News».

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό μέσο «Asharq News» η Χαμάς αναμένεται να καταθέσει σήμερα την επίσημη απάντησή της στην πρόταση «εκεχειρίας». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Χαμάς βλέπει θετικές αλλαγές στη νέα πρόταση, αλλά θέτει το θέμα της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, για τα οποία η πρόταση δεν έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες και χάρτες.

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Νέα μέτρα με τα οποία η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να στοχεύει τις πηγές εσόδων της Τεχεράνης και να εντείνει την οικονομική πίεση για να διαταράξει την πρόσβαση του καθεστώτος στους οικονομικούς πόρους που τροφοδοτούν τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες» ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, λίγα μόλις 24ωρα αφού το Ιράν ανέστειλε και επίσημα τη συνεργασία του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), προκαλώντας την έντονη αντίδραση της «Δύσης» και του Ισραήλ.

Τις νέες αμερικανικές κυρώσεις ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενάντια σε εταιρείες αλλά και πλοία που συγκροτούν τον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» που βοηθά το Ιράν να συνεχίζει την εξαγωγή αργού πετρελαίου, παρακάμπτοντας σχετικές κυρώσεις. Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται και εταιρείες που φέρονται να πουλούν ιρανικό πετρέλαιο σε «δυτικούς» αγοραστές εμφανίζοντας τις αποστολές τους να προέρχονται από το Ιράκ, και ως ιδιοκτήτη τους έναν Ιρακινο-Βρετανό υπήκοο ονόματι Σαλίμ Αχμέντ Σαΐντ.

Από τη πλευρά του Ιράν, ο ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί υποστήριξε σε δήλωσή του ότι η Τεχεράνη μένει δεσμευμένη «στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NPT) και στη συμφωνία διασφαλίσεών της». Το Ιράν υπέγραψε τη συγκεκριμένη συμφωνία (που αφορά εγγυήσεις για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς) το 1970.

Ο Αραγτσί πρόσθεσε πάντως ότι «η συνεργασία μας με την IAEA θα γίνεται μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, για προφανείς λόγους ασφάλειας». Επιπλέον, ο Ιρανός ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα σε εκκλήσεις του Βερολίνου για ανάκληση της διακοπής συνεργασίας της Τεχεράνης με την IAEA, κατηγορώντας τη Γερμανία για «ξεκάθαρη υποστήριξη της παράνομης επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων πυρηνικών εγκαταστάσεων». Θυμίζουμε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε τονίσει κατά την πρόσφατη ανάφλεξη το «θάρρος» του Ισραήλ να κάνει «τη βρώμικη δουλειά» απέναντι στην «τρομοκρατία του καθεστώτος» του Ιράν.

Ολα αυτά ενώ το ισραηλινό «Channel 12» μετέδωσε χτες ότι επίκειται συνάντηση του Αραγτσί με τον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, στο Οσλο την επόμενη βδομάδα, για επανέναρξη των συνομιλιών γύρω από τα πυρηνικά - κάτι που επίσημα δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε και διαψεύστηκε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Σιν Παρνέλ, υποστήριξε στο μεταξύ ότι μετά τα πλήγματα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «υποβαθμίστηκε κατά ένα με δύο χρόνια».

Παράλληλα, τους τόνους κατά της Τεχεράνης ύψωσε χτες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αντιδρώντας σε διώξεις που αντιμετωπίζουν δύο Γάλλοι υπήκοοι που είναι φυλακισμένοι στο Ιράν από τον Μάη του 2022 και - σύμφωνα με το οικογενειακό τους περιβάλλον - αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «κατασκοπεία για λογαριασμό της Μοσάντ» (των ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών) και άλλες που στην Ισλαμική Δημοκρατία επισύρουν ακόμα και την ποινή του θανάτου. Οι δύο Γάλλοι κρατούνται στη φυλακή Εβίν, όπου στις 23 Ιούνη σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς 79 άνθρωποι. Ο Μακρόν απείλησε την Τεχεράνη με «αντίποινα», χαρακτήρισε δε τις κατηγορίες σε βάρος των δύο Γάλλων «πρόκληση απέναντι στη Γαλλία» και «απαράδεκτη επιλογή επιθετικότητας».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις και τελεσίγραφα από τις ΗΠΑ για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Από τη χθεσινή νέα επίθεση του Ισραήλ κοντά στη Βηρυτό

2025 The Associated Press. All

Από τη χθεσινή νέα επίθεση του Ισραήλ κοντά στη Βηρυτό
Πιέσεις στην ηγεσία του Λιβάνου, με τελεσίγραφο για πλήρη αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, ασκούν οι ΗΠΑ, με τον ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης να δηλώνει πάντως ότι η Χεζμπολάχ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την στρατιωτική της δύναμη.

Σε ένα τέτοιο φόντο, το Ισραήλ πραγματοποίησε χθες μία ακόμα φονική επιδρομή στον Λίβανο, κοντά στη Βηρυτό, συνεχίζοντας να κάνει κουρελόχαρτο την «εκεχειρία», ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων.

Οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον αναφορικά με τη Χεζμπολάχ μεταφέρθηκαν στον Λίβανο από τον Τόμας Μπαράκ, ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Συρία και πρέσβη στην Τουρκία - ο οποίος φαίνεται ότι αναλαμβάνει ακόμα πιο διευρυμένο ρόλο στην προώθηση των σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή - κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Βηρυτό στις 19 Ιούνη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο Reuters, ο Μπαράκ έδωσε στην ηγεσία του Λιβάνου έναν γραπτό «οδικό χάρτη», ζητώντας να λάβει απάντηση έως την 1η Ιούλη για τυχόν προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Μέχρι και χθες πάντως, οι πληροφορίες από τη Βηρυτό ανέφεραν ότι η απάντηση του Λιβάνου ακόμα «συντάσσεται». Για τη διατύπωσή της διορίστηκε μία επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους από τα γραφεία του πρωθυπουργού Ναουάφ Σαλάμ, του Προέδρου Ζοζέφ Αούν και του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, συμμάχου της Χεζμπολάχ.

Η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει έναν όρο ότι η τελική συμφωνία θα σφραγιστεί με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης του Λιβάνου, ανέφεραν οι πηγές.

Το 6σέλιδο αμερικανικό έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, επικεντρώνεται στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και άλλων ενόπλων ομάδων, ενώ «προτρέπει» τον Λίβανο να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Συρία και να εφαρμόσει οικονομικές «μεταρρυθμίσεις».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ζητούν τον πλήρη αφοπλισμό της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ως «ανταλλάγματα» παρουσιάζονται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων που εξακολουθούν να κατέχουν περιοχές στον νότιο Λίβανο, καθώς και η απελευθέρωση κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση τμημάτων του Λιβάνου που καταστράφηκαν από τις περσινές ισραηλινές επιθέσεις.

Η πρόταση αναφέρεται επίσης στη δημιουργία ενός μηχανισμού υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης κρατουμένων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ από το Ισραήλ, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Μπαράκ πρόκειται να επιστρέψει στον Λίβανο τις επόμενες μέρες, ενώ αναφέρεται ότι «προέτρεψε» τους Λιβανέζους αξιωματούχους να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που δίνεται στον οδικό χάρτη, καθώς «μπορεί να μην επανεμφανιστεί»...

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Μπαράκ δεν είχε ακόμη λάβει την έγκριση του Ισραήλ για τον οδικό χάρτη.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον 7 ατόμων και μίας οντότητας, που συνδέονται με το Al-Qard Al-Hassan (AQAH), ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το εν λόγω ίδρυμα βοηθούσε τη λιβανέζικη οργάνωση να αποφεύγει κυρώσεις, μεταφέροντας εκατομμύρια δολάρια με «σκιώδεις λογαριασμούς».

Χεζμπολάχ: «Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τη στρατιωτική μας δύναμη»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Ν. Κασέμ, σε ομιλία του την Τετάρτη τόνισε ότι η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα δεχθεί ποτέ να παραιτηθεί από τη στρατιωτική της δύναμη».

Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το δίκτυο «Al Manar», πρόσθεσε ότι η εκεχειρία έχει παραβιαστεί πάνω από 3.700 φορές από το Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι το θέμα των όπλων στον Λίβανο είναι τοπικό θέμα συζήτησης μεταξύ των λιβανέζικων κομμάτων, στο οποίο ο εχθρός δεν μπορεί να παρέμβει. Επισήμανε δε ότι οι απειλές και οι πιέσεις δεν πιάνουν στη Χεζμπολάχ.

Ο δε βουλευτής της Χεζμπολάχ, Hasan Ezzeddine, «προειδοποίησε» σε δηλώσεις του ορισμένα λιβανέζικα κόμματα ότι «το να ποντάρουν σε ξένες δυνάμεις για τη διευθέτηση εθνικών θεμάτων είναι ένα χαμένο στοίχημα».

Ορισμένα λιβανέζικα ΜΜΕ πάντως ανέφεραν ότι η Χεζμπολάχ συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, μέσω του προέδρου του κοινοβουλίου, και ότι εστιάζει στις εγγυήσεις που θα δοθούν από την πλευρά του Ισραήλ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ΜΜΕ του Λιβάνου ανέφεραν επίσης ότι ο απεσταλμένος της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Yazid bin Farhan έφτασε στη Βηρυτό για πολυήμερη επίσκεψη και ότι αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπαράκ όταν αυτός επανέλθει στη λιβανέζικη πρωτεύουσα στις αρχές της βδομάδας.

Νέες ισραηλινές επιθέσεις

Την ίδια ώρα με τα παραπάνω, το Ισραήλ προχώρησε σε άλλες δύο παραβιάσεις της εκεχειρίας που υποτίθεται ότι ισχύει από τον περασμένο Νοέμβρη, πραγματοποιώντας νέες επιδρομές στον Λίβανο.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η πρώτη επιδρομή στόχευσε όχημα στη νότια είσοδο της Βηρυτού, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένα άτομο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε το χτύπημα, ισχυριζόμενος ότι ο στόχος του ήταν «τρομοκράτης υπεύθυνος για λαθρεμπόριο όπλων και προώθηση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών και στρατευμάτων του IDF, για λογαριασμό της ιρανικής δύναμης Quds».

Σε άλλη ισραηλινή επίθεση, δύο άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας ήταν παιδί, τραυματίστηκαν από το χτύπημα ισραηλινού drone στον νότιο Λίβανο.

Το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι χτυπήθηκε σπίτι στον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή Jabal al-Ahmar area στην περιοχή Nabatieh.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ