Παρασκευή 27 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Κινδύνεψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ από ισραηλινή επίθεση στο αεροδρόμιο της Σαναά

Η ισραηλινή ηγεσία μελετά σχέδιο κλιμάκωσης των επιθέσεων όχι μόνο εναντίον των Χούθι αλλά και του Ιράν

2024 The Associated Press. All

Στο φόντο της ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν, κλιμακώνονται οι επιθέσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στους Χούθι της Υεμένης, που έχουν σχέσεις με το Ιράν και διεξάγουν πόλεμο κατά του κράτους - τρομοκράτη λόγω της γενοκτονίας που διαπράττει στη Λωρίδα της Γάζας με τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών «δυτικών» δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εντείνει τους σχεδιασμούς και τις συζητήσεις για κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των Χούθι, ενώ οξύνει και τις απειλές κατά του Ιράν. Χτες, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, πολύ κοντά στον χώρο όπου βρισκόταν αεροπλάνο που μετέφερε τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Α. Γκεμπρεγέσους, και άλλους αξιωματούχους, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό ενός μέλους του πληρώματος.

«Ο πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, η αίθουσα αναμονής - μόλις λίγα μέτρα από το σημείο που βρισκόμασταν - και ο διάδρομος προσγείωσης υπέστησαν ζημιές», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Πρόσθεσε ότι η ομάδα του θα πρέπει να περιμένει να «επισκευαστεί η ζημιά στο αεροδρόμιο πριν μπορέσουμε να φύγουμε». «Εγώ και οι συνάδελφοί μου στον ΟΗΕ και στον ΠΟΥ είμαστε ασφαλείς», πρόσθεσε και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις χτεσινές επιθέσεις σε υποδομές των Χούθι τόσο στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά όσο και σε σταθμούς Ενέργειας. Επιβεβαίωσε πως βομβάρδισε (ξανά) στρατιωτικές υποδομές στα λιμάνια Χοντέιντα, Σαλίφ και Ρας Κανατίμπ, στη δυτική ακτή της Υεμένης.

Κατά τον στρατό του Ισραήλ, οι θέσεις που επλήγησαν χρησιμοποιήθηκαν από τους Χούθι για τη λαθραία μεταφορά ιρανικών όπλων στην περιοχή και για την είσοδο ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων.

Σχεδιασμοί και για επίθεση στο Ιράν

Το ενδεχόμενο άμεσης επίθεσης στο Ιράν υποστηρίζει με θέρμη ο αρχηγός της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, όπως και στρατιωτικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που θεωρούν πως μπορούν να προχωρήσουν σε αυτήν την κλιμάκωση έχοντας αποδυναμώσει τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και η ηγεσία της Μοσάντ εκτιμούν ότι «με παρότρυνση του Ιράν» οι Χούθι αύξησαν τον αριθμό των επιθέσεων με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας «εκεχειρίας» στον Λίβανο στις 27 Νοέμβρη και ότι ως εκ τούτου «θα πρέπει να χτυπηθεί το κεφάλι του χταποδιού», δηλαδή η Τεχεράνη. Ο Μπαρνέα αλλά και ο πρώην υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Νετανιάχου και ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντς, θεωρούν ότι στη σημερινή συγκυρία, ιδιαίτερα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν τον περασμένο Οκτώβρη, και τα πλήγματα σε σημαντικό μέρος της ιρανικής αεράμυνας, οι «ευαίσθητοι στόχοι στο Ιράν» θα είναι πιο εύκολο να χτυπηθούν τώρα.

Το βράδυ της Τετάρτης, με αφορμή την εβραϊκή γιορτή Χανουκά, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι οι Χούθι θα μάθουν σύντομα «αυτό που έμαθαν η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και το καθεστώς Ασαντ και άλλοι». «Ακόμη και εάν πάρει καιρό, αυτό το μάθημα θα το μάθουν σε όλη τη Μέση Ανατολή», είπε απειλητικά.

Νωρίτερα, χτες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς την κατεύθυνση του Ισραήλ με αποτέλεσμα θραύσματα να προκαλέσουν τον τραυματισμό 10 πολιτών ενώ έσπευδαν σε καταφύγια.

Την Τρίτη, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση του βαλλιστικού υπερηχητικού πυραύλου «Παλαιστίνη 2» εναντίον στρατιωτικού στόχου στο κεντρικό Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε πως αναχαιτίστηκε «βλήμα» προερχόμενο από την Υεμένη, δίχως τραυματίες.

ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνει τις απειλές στους Κούρδους η κυβέρνηση Ερντογάν

«Nόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας» λέει ο Λαβρόφ. Ιρανική πρόταση για περιφερειακό σύνδεσμο

Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ δυνάμεων υποστηριζόμενων από την Τουρκία και των Κούρδων των SDF που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ (φωτ. από κηδεία Κούρδων μαχητών)

2024 The Associated Press. All

Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ δυνάμεων υποστηριζόμενων από την Τουρκία και των Κούρδων των SDF που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ (φωτ. από κηδεία Κούρδων μαχητών)
Με τον αέρα του «νικητή» στη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ετοιμάζει θριαμβευτική επίσκεψη στη Δαμασκό τις επόμενες μέρες, εκτοξεύοντας συνεχώς απειλές κατά των κουρδικών ένοπλων οργανώσεων που συνεργάζονται στενά με τον κοινό τους «σύμμαχο», τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα εξαλείψουν «την τρομοκρατική οργάνωση που προσπαθεί να υφάνει ένα τείχος αίματος ανάμεσα σε εμάς και στους Κούρδους αδερφούς μας».

«Οι αυτονομιστές δολοφόνοι είτε θα αποχαιρετήσουν τα όπλα τους, είτε θα θαφτούν στα συριακά εδάφη μαζί με τα όπλα τους», τόνισε. Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία θα διατηρήσει «την ασυμβίβαστη στάση της» απέναντι στις επιθέσεις κατά της συριακής εδαφικής ακεραιότητας - την οποία και η ίδια παραβίασε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία ο Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο του φιλότουρκου αρχηγού της οργάνωσης HTS, Αχμέντ Αλ Σάραα, ότι «διαχειρίζεται πολύ καλά τη διαδικασία και εκτιμάται για τα μετριοπαθή και εποικοδομητικά του μηνύματα». «Θα στηρίξουμε τη Συρία σε κάθε τομέα που χρειάζεται, από την Ενέργεια μέχρι τις Μεταφορές, από την ανοικοδόμηση των πόλεων μέχρι την Εκπαίδευση και την Υγεία, από την ασφάλεια μέχρι το εμπόριο», συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης, υπαινισσόμενος μακροπρόθεσμα σχέδια μετατροπής της χώρας σε τουρκικό «δορυφόρο».

Στο μεταξύ, σε χτεσινή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την πρόσφατη απόφαση της νέας κυβέρνησης στη Δαμασκό να προχωρήσει στη διάλυση των ένοπλων οργανώσεων και στην προσχώρησή τους στον συριακό στρατό. Πρότεινε συνεργασία με τον τουρκικό στρατό, επειδή έτσι «μπορεί να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και των δύο χωρών» και θα δημιουργηθεί «σημαντική ευκαιρία για εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Στο μεταξύ, το θέμα της κατάστασης των Χριστιανών στη Συρία συζήτησε χτες με τον Ερντογάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ζητώντας του να ασκήσει «όλη την επιρροή» του εκεί για να προστατευτούν η ζωή και η ασφάλεια των Χριστιανών και όλων των μειονοτήτων της Συρίας. Αναφέρθηκε επίσης στους στενούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Εκρηξη στο Μανμπίτζ

Πριν τις νέες απειλές του Ερντογάν απέναντι στους Κούρδους μαχητές των φιλοαμερικανικών οργανώσεων, στην πόλη Μανμπίτζ εξερράγη αυτοκίνητο ΙΧ που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο 2 ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων 4 και πυρκαγιά, που εξαπλώθηκε σε άλλα οχήματα και προκάλεσε ζημιές σε παρακείμενα κτίρια.

Οι εχθροπραξίες στην περιοχή έχουν κλιμακωθεί μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Ασαντ, καθώς μισθοφόροι του φιλοτουρκικού «Συριακού Εθνικού Στρατού» (SNA) κατέλαβαν τη Μανμπίτζ, η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF).

Προχτές το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας εξουδετέρωσαν 21 μαχητές των δυνάμεων YPG σε επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ.

Από την πλευρά του ο Κούρδος διοικητής Μαζλούμ Αμπντί παραδέχτηκε την παρουσία μαχητών του PKK στη Συρία, τονίζοντας ότι συνέβαλαν στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει οργανωτική σχέση μεταξύ των YPG και του PKK.

Δηλώσεις Λαβρόφ με μηνύματα προς ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκία

Θέση απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία πήρε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι αποτέλεσμα της αποσύνθεσης της χώρας και της παραβίασης της αρχής της αδιάσπαστης ασφάλειας.

«Θα πρέπει να αποτρέψουμε τον κατακερματισμό του συριακού κράτους τον οποίο ορισμένοι θα ήθελαν να δουν», είπε ο Λαβρόφ και τόνισε την ανάγκη «να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ανατολική Συρία», υπαινισσόμενος παρουσία και δράση Αμερικανών στρατιωτών εκεί, με κλοπή του συριακού πετρελαίου από αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία και εκμετάλλευση των «πιο εύφορων εδαφών της χώρας», με τα χρήματα από όλα αυτά «να πηγαίνουν στη δημιουργία αυτονομιστικών δομών». Ο Λαβρόφ κάλεσε το Ισραήλ να αναλάβει τις ευθύνες του και να εγκαταλείψει προσπάθειες να κατοχυρώσει τη δική του ασφάλεια σε βάρος αυτής άλλων χωρών.

Ταυτόχρονα εξέφρασε «κατανόηση» για τις «νόμιμες ανησυχίες» της Τουρκίας σχετικά με την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Συρία, προσθέτοντας ότι αυτές θα πρέπει να προστατευτούν «με τέτοιο τρόπο ώστε η Συρία να διατηρήσει την κυριαρχία της, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητά της». Εκτίμησε δε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας «τα ευνοεί όλα αυτά» και, ως εκ τούτου, η Μόσχα την υποστηρίζει.

Διαδηλώσεις Αλαουιτών

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση τζιχαντιστών της HTS στη Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πρώτες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της. Εγιναν ανήμερα τα Χριστούγεννα από χιλιάδες Αλαουίτες (κλάδος του σιιτικού Ισλάμ, από όπου προέρχεται και ο πρώην Πρόεδρος Ασαντ), που αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού της Συρίας και ζουν κυρίως σε παράκτιες πόλεις και κωμοπόλεις, όπως η Ταρτούς.

Την ίδια μέρα ακολούθησαν συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας της νέας κυβέρνησης και ένοπλους που στήριζαν την κυβέρνηση Ασαντ, σε περιοχές της Ταρτούς και των περιχώρων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 νεκρούς αστυνομικούς. Οι ένοπλοι πρώην καθεστωτικοί φέρεται ότι προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη σύλληψη του Μοχάμαντ Κάντζο Χασάν, πρώην αξιωματούχου που λέγεται πως διοικούσε τη φυλακή Σαϊντνάγια, ενώ η προσπάθεια των νέων δυνάμεων ασφαλείας να μπουν σε σπίτια για να κάνουν «έρευνες» ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις σε παράκτιες πόλεις της Συρίας, αυτές ξέσπασαν με αφορμή τη δημοσιοποίηση βίντεο που έδειχνε ένοπλους τζιχαντιστές να βεβηλώνουν θρησκευτικό χώρο λατρείας Αλαουιτών στις αρχές Δεκέμβρη.

Οι αρχές στην πόλη Χομς (περίπου 150 χλμ. βόρεια της Δαμασκού) μετά το ξέσπασμα διαδηλώσεων επέβαλαν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη συνέχεια το συριακό υπουργείο Πληροφοριών απαγόρευσε εκδόσεις, ειδήσεις και ρεπορτάζ που θεωρείται ότι έχουν σκοπό να διασπείρουν «διχόνοια και διαιρέσεις» στη συριακή κοινωνία.

Παράλληλα ο Μοχάμεντ Οθμάν, νέος διοικητής της επαρχίας Λαττάκεια, όπου υπάγεται και η Ταρτούς, συναντήθηκε με ανώτερους ιερωμένους των Αλαουιτών και τους ζήτησε να ενθαρρύνουν «τη συνοχή της κοινωνίας και την ειρήνη στις ακτές της Συρίας».

Ιρανικές αντιδράσεις

Λίγες μέρες πριν τα γεγονότα αυτά, την Κυριακή, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ απευθύνθηκε στη νεολαία της Συρίας και την κάλεσε να σταθεί «με σταθερή αποφασιστικότητα» απέναντι σε όσους ενορχήστρωσαν και επέφεραν «την ανασφάλεια στη Συρία». Αυτή η αναφορά έκανε χτες τον νέο υπουργό Εξωτερικών της δοτής κυβέρνησης τζιχαντιστών στη Συρία, Ασάαντ Χασάν Σιμπάνι, να καλέσει το Ιράν να σεβαστεί τα συριακά κυριαρχικά δικαιώματα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστεί «επιπτώσεις».

Προχτές ο Ιρανός αντιπρόεδρος αρμόδιος για Στρατηγικές Υποθέσεις και πρώην ΥΠΕΞ, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προειδοποίησε για το ξέσπασμα νέου πολέμου στη Συρία, με άρθρο του στο περιοδικό «The Economist». Σε αυτό πρότεινε ακόμα την προώθηση πολιτικών περιφερειακής ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας «Μουσουλμανικού Συνδέσμου Διαλόγου Δυτικής Ασίας» (MWADA), με προτεραιότητα τη θέσπιση «άμεσης, βιώσιμης εκεχειρίας σε Γάζα, Λίβανο, Συρία και Υεμένη». Σε αυτόν προσκάλεσε και τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βασιστεί «στις αξίες της κοινής μας θρησκείας, του Ισλάμ» και στις αρχές «της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της συλλογικής ασφάλειας». Ανέφερε δε ότι η «μετά-Ασαντ Συρία συνιστά μεγάλη πρόκληση για όλους μας», θυμίζοντας την κατάκτηση συριακών εδαφών, τις επιθέσεις από το Ισραήλ και άλλες ξένες επεμβάσεις, που «υποβαθμίζουν τη συριακή εδαφική ακεραιότητα». Μέσω του MWADA, κατέληξε ο Ζαρίφ, μπορεί να συσταθεί Ταμείο Ανάπτυξης που θα χρηματοδοτήσει «κρίσιμα έργα υποδομών, ειδικά σε περιοχές κατεστραμμένες από τον πόλεμο».

Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις ένοπλων υποστηρικτών του πρώην καθεστώτος και τζιχαντιστών σε ρόλο «αστυνομικών» λαμβάνουν χώρα περίπου τρεις βδομάδες μετά την πτώση της κυβέρνησης Ασαντ και τη νίκη των τζιχαντιστών της HTS. Ολα αυτά εξυφαίνονται σε έναν καμβά ιδιαίτερης ρευστότητας εξελίξεων και ενός πιθανού ντε φάκτο διαμελισμού της Συρίας σε Νότο (όπου το Ισραήλ έχει καταλάβει νέα εδάφη, εργαλειοποιώντας τους Δρούζους μέσω υποσχέσεων «αυτονόμησης» ή και ανεξαρτησίας), Ανατολή (όπου επιχειρούν οι Κούρδοι μαχητές των ένοπλων οργανώσεων SDF και YPG, σε αγαστή συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό) και Βορρά (όπου ο τουρκικός στρατός διατηρεί βάσεις, κατέχοντας συριακά εδάφη, σε στενή συνεργασία με φιλότουρκους μισθοφόρους).

ΓΑΖΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις, πείνα και αποτυχία συμφωνίας εκεχειρίας

Επειτα από 14 μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 45.399 και των τραυματιών σε 107.940. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, μέσα στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ο θάνατος 38 ανθρώπων και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων.

Ανάμεσα στα θύματα χτες ανακοινώθηκε ότι ήταν και 5 δημοσιογράφοι του παλαιστινιακού τηλεοπτικού σταθμού «Al Quds Al Yium». Εντονη ήταν η αντίδραση του Ιράν, που υπενθύμισε ότι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης συνιστούν έγκλημα πολέμου.

Η Παλαιστινιακή Ενωση Συντακτών ΜΜΕ κατήγγειλε την περασμένη βδομάδα ότι «ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν πέσει μάρτυρες στην Παλαιστίνη ξεπερνά τους 190». Αλλοι «4.000 και πλέον δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν επίσης καταστραφεί κτιριακές εγκαταστάσεις δημοσιογραφικού εξοπλισμού και σπίτια δημοσιογράφων» αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, τον Οκτώβρη του 2023.

Παράλληλα, η πλήρης διάλυση των υπηρεσιών ασφαλείας στη Γάζα, και κυρίως η πείνα και η απόγνωση περίπου 2 εκατομμυρίων αμάχων, ενθαρρύνουν τις επιθέσεις και τις λεηλασίες κομβόι με βοήθεια.

Η βρετανική ΜΚΟ «Oxfam» κατήγγειλε ότι από τις αρχές Οκτώβρη έχουν καταφέρει να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα και νερό) στη βόρεια Γάζα μόλις 12 φορτηγά, εξαιτίας σκόπιμων καθυστερήσεων και συστηματικών προσπαθειών παρεμπόδισης από τον ισραηλινό στρατό.

Παράλληλα, οι Ισραηλινοί ακροδεξιοί υπουργοί ρίχνουν συνεχώς «λάδι στη φωτιά», αξιοποιώντας κάθε τρόπο για να προκαλέσουν τους Παλαιστίνιους.

Χτες ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μετέβη στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και προσευχήθηκε για «την ολοκληρωτική νίκη του Ισραήλ, την ασφάλεια των στρατιωτών και την επιστροφή των ομήρων». Βγαίνοντας από τον χώρο ο Μπεν Γκβιρ δήλωσε πως «πλέον σημειώθηκε σημαντική πρόοδος εδώ, αφού τώρα βλέπουμε Εβραίους να προσεύχονται».

Το ίδιο διάστημα, οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν διήμερη εισβολή στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 8 Παλαιστινίων, μεταξύ τος 2 γυναικών.

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και η Χαμάς αντάλλαξαν κατηγορίες με επίκεντρο την αποτυχία σύναψης συμφωνίας εκεχειρίας, παρά την πρόοδο που είχαν αναφέρει και οι δύο πλευρές τις τελευταίες μέρες. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έθεσε ξανά νέους όρους ώστε να απομακρύνει το ενδεχόμενο συμφωνίας, ενώ ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι έκανε πίσω σε συμφωνηθέντα στα οποία είχαν ήδη καταλήξει.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ι. Χέρτζογκ ζήτησε επιτακτικά από την κυβέρνηση να καταλήξει «πάση θυσία» σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ισραηλινή επίθεση στην Μπααλμπέκ του Λιβάνου

Το πρωί της Τετάρτης η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε νέες προκλητικές αεροπορικές επιδρομές στην περιφέρεια της Μπααλμπέκ του ανατολικού Λιβάνου, παρά την «εκεχειρία» που συμφωνήθηκε στις 27 Νοέμβρη.

Το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ΝΝΑ, μετέδωσε ότι το αεροπορικό πλήγμα σε κτίριο στα περίχωρα της κοινότητας Τάρια «δεν προκάλεσε θύματα», αλλά ήταν «η πρώτη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στην Μπααλμπέκ.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα Σώματα Ασφαλείας του Λιβάνου ανέφερε ότι ο βομβαρδισμός έγινε περί τις 04.40 ώρα Ελλάδας και είχε στόχο «αποθήκες που ανήκαν στη Χεζμπολάχ».

Παράλληλα, η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο, UNIFIL, ζήτησε «επιτάχυνση της αποχώρησης» των μονάδων του ισραηλινού στρατού που παραμένουν ανεπτυγμένες στο νότιο τμήμα της επικράτειας του Λιβάνου. Βάσει της συμφωνίας θα πρέπει να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο ο λιβανέζικος στρατός και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, ενώ ο ισραηλινός στρατός οφείλει να αποσυρθεί εντός 60 ημερών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ