Τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, με ή χωρίς την υποστήριξη ή συγκατάθεση των ΗΠΑ, επανέρχονται στο προσκήνιο με αφορμή δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας στο αμερικανικό δίκτυο CNN.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν στοιχεία από απόρρητες και μη επικοινωνίες Ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίες υποδεικνύουν «σημαντική αύξηση» των πιθανοτήτων για επίθεση στο Ιράν ειδικά κατά τους «τελευταίους μήνες», οπότε ξεκίνησαν (από τις αρχές Απρίλη) οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στο ίδιο ρεπορτάζ - όπου επισημαίνεται ότι ακόμα δεν είναι σαφές αν η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σχετική απόφαση - τονίζεται και η προειδοποίηση Αμερικανών αξιωματούχων πως ένα τέτοιο ριψοκίνδυνο ισραηλινό πλήγμα έναντι του Ιράν «θα συνιστούσε ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ» και θα αύξανε σημαντικά τις πιθανότητες πυροδότησης ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Μεταξύ των ισραηλινών πολεμικών προετοιμασιών που οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει είναι η μετακίνηση πυρομαχικών για βομβαρδιστικά αεροσκάφη και η ολοκλήρωση νέων αεροπορικών γυμνασίων.
Παράλληλα αναφέρεται ο ισχυρισμός Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων ότι το Ιράν «βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση από στρατιωτική άποψη εδώ και δεκαετίες», ειδικά αφότου τον περασμένο Οκτώβρη το Ισραήλ βομβάρδισε μονάδες παραγωγής πυραύλων και θέσεις αεράμυνας. Κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ «διακρίνει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας».
Αργότερα χτες το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτόξευσε απειλές κατά του Ιράν, λέγοντας ότι η χώρα του είναι «σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ».
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί εμφανίστηκε χτες σκεπτικός για το αν έχει νόημα η συμμετοχή του σε έναν επόμενο γύρο συνομιλιών με τις ΗΠΑ, μετά την εμμονή των Αμερικανών αξιωματούχων για μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν.
«Ο εμπλουτισμός θα συνεχιστεί, με ή χωρίς συμφωνία. Εντούτοις, αν τα (σ.σ. ενδιαφερόμενα) μέρη εύχονται διαφάνεια για το ιρανικό ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, τότε είμαστε έτοιμοι. Ομως πρέπει να γίνουν συζητήσεις για την άρση των σκληρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί λόγω των κατηγοριών για το πυρηνικό μας πρόγραμμα», είπε ο Αραγτσί, αποφεύγοντας να σχολιάσει το ρεπορτάζ του CNN για τα επιθετικά σχέδια του Ισραήλ κατά της χώρας του.
Αργότερα χτες, ωστόσο, το Ομάν ανακοίνωσε ότι ο 5ος κύκλος συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ θα διεξαχθεί στη Ρώμη αύριο Παρασκευή.
Ανακοίνωση - ευχολόγιο για τη «σταθερότητα» και την «εδαφική ακεραιότητα» της Συρίας εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχτές το βράδυ, μετά τη συνάντηση των αξιωματούχων που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας Τουρκίας - ΗΠΑ για τη Συρία.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι συζήτησαν τις προτεραιότητες που μοιράζονται οι δύο χώρες στη Συρία, όπως και για την ανακούφιση από την άρση των κυρώσεων σύμφωνα με οδηγία του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Συζητήθηκε επίσης «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας όλων των μορφών και εκδηλώσεων». Τονίζεται δε ότι οι δύο χώρες «μοιράζονται ένα κοινό όραμα, για μια Συρία σταθερή και σε ειρήνη με τον εαυτό της και τη γειτονιά της, που θα επιτρέψει την επιστροφή εκατομμυρίων εκτοπισμένων στην πατρίδα τους».
Επισημαίνεται επίσης ότι οι δύο χώρες «αναγνωρίζουν τη σημασία διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», εκτιμώντας πως «μια σταθερή και ενιαία Συρία δεν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, και θα υποστηρίξει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία».
Επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Λαντάου, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Τόμας Μπάρακ.
Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Νουχ Γιλμάζ, παρουσία του Τούρκου πρέσβη στις ΗΠΑ Σεντάτ Ονάλ.
Αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, σε γραπτή δήλωση αναφέρθηκε στη συνάντηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Λαντάου «τόνισε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας, ως μια νέα εποχή εταιρικής σχέσης», που προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες «σε ευρεία γκάμα θεμάτων για τους κοινούς στόχους της ειρήνης και του εμπορίου».
Η συνεδρίαση έγινε λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, καταθέτοντας σε Επιτροπή της Γερουσίας είχε προειδοποιήσει ότι η Συρία ενδέχεται να απέχει μόλις λίγες βδομάδες «από έναν εμφύλιο πόλεμο ευρείας κλίμακας».
Παράλληλα ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για την εθνοκάθαρση στη Συρία με κριτήρια εθνοτικά και θρησκευτικά. Είχε δε προηγηθεί η πληροφορία για επίθεση τζιχαντιστών των συριακών νέων «δυνάμεων ασφαλείας» στη ρωσική αεροπορική βάση στο Χμέιμιμ.
Αργότερα χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο μηνιαίας τακτικής ενημέρωσης για τις εξελίξεις στη Συρία, προεδρεύοντος του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη.
Την ενημέρωση θα πραγματοποιούσαν ο Γκίαρ Πέντερσεν, ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, και ο Ράμες Ραζασίνγκαμ, διευθυντής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ενώ θα ακολουθούσαν κλειστές διαβουλεύσεις.
Πηγές στο ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει τάχα «λευκή επιταγή» για την άρση των κυρώσεων κατά της σημερινής κυβέρνησης τζιχαντιστών του Αχμεντ Αλ Σαράα, καλώντας τη να αποδείξει «εμπράκτως» την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στον σεβασμό των δικαιωμάτων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και σε πολιτική μετάβαση «χωρίς αποκλεισμούς ή εξωτερικές παρεμβάσεις».
Πυρά του ισραηλινού στρατού και σε ξένους διπλωμάτες στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης
2025, The Associated Press. Al |
Ο παλαιστινιακός λαός δεν σταματάει να θάβει νεκρά παιδιά από την ισραηλινή θηριωδία... |
Χαρακτηριστικά, ο Μπ. Νετανιάχου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι στο τέλος «όλα τα εδάφη της Γάζας θα βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας».
Με προκλητικό κυνισμό επανέλαβε ότι τα ελάχιστα ψίχουλα ανθρωπιστικής βοήθειας που σύμφωνα με το Ισραήλ άρχισαν να εισέρχονται τις τελευταίες μέρες στη Γάζα - ενώ υπηρεσίες του ΟΗΕ τονίζουν ότι στην πραγματικότητα ούτε αυτά τα ψίχουλα δεν έχουν διανεμηθεί - εξυπηρετούν αποκλειστικά τη διατήρηση της υποστήριξης στο μακελειό από τους στενότερους «φίλους» του κράτους - δολοφόνου, που δεν θέλουν «ανθρωπιστική κρίση»...
Αναφέρθηκε δε εκτενώς στο σχέδιο ΗΠΑ - Ισραήλ, το οποίο με όχημα τη διανομή ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας θα προωθήσει τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού σε πρώτη φάση στη νότια Γάζα.
Οπως είπε ο Νετανιάχου, το σχέδιο αυτό έχει τρία στάδια:
Το πρώτο στάδιο προβλέπει την είσοδο «βασικών τροφίμων» στη Γάζα - την ώρα που ο βάρβαρος ισραηλινός αποκλεισμός έχει οδηγήσει μαζικά τον παλαιστινιακό λαό στον λιμό.
Το δεύτερο στάδιο προβλέπει το άνοιγμα σημείων διανομής βοήθειας τις επόμενες μέρες από αμερικανικές εταιρείες - με εξοβελισμό των υπηρεσιών του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων αρωγής και αντικατάστασή τους με ορισμένα σημεία πλήρως ελεγχόμενα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό και τις ΗΠΑ.
Στο τρίτο στάδιο προβλέπεται η δημιουργία μιας «αποστειρωμένης ζώνης» στη νότια Γάζα, στην οποία θα αναγκαστούν να εκτοπιστούν μαζικά οι Παλαιστίνιοι άμαχοι. «Σε αυτή τη ζώνη, η οποία θα είναι εντελώς απαλλαγμένη από τη Χαμάς, οι κάτοικοι της Γάζας θα λαμβάνουν πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια», ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου.
Ακόμα πιο απροκάλυπτα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο «τερματισμός» του μακελειού από τον κατοχικό στρατό προϋποθέτει την εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ για τον μαζικό ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο, υπό σαφείς όρους που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του Ισραήλ - όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, η Χαμάς να καταθέσει τα όπλα της, να αποχωρήσει από την εξουσία, η ηγεσία της να εξοριστεί από τη Λωρίδα... Η Γάζα είναι πλήρως αφοπλισμένη και εμείς εφαρμόζουμε το σχέδιο Τραμπ. Ενα σχέδιο που είναι τόσο σωστό και τόσο επαναστατικό»...
Κατά τα άλλα ο Νετανιάχου ανέφερε ότι ο στρατός εξόντωσε «προφανώς» τον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα, Μοχάμαντ Σινουάρ. Περιόρισε δε σε μόλις 20 τους ζωντανούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και σε 38 τους νεκρούς.
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει τις δολοφονικές επιχειρήσεις στη Γάζα.
Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 82 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 262, εκ των οποίων πολλά βρέφη και παιδιά.
Ο νεότερος συνολικός απολογισμός ανέφερε χτες πάνω από 53.655 νεκρούς από τις ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβρη του 2023 και άλλους 121.950 τραυματίες.
Παράλληλα, μάχη να κρατηθούν στη ζωή δίνουν, σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση, αξιωματούχου του ΟΗΕ, 14.000 βρέφη που υποφέρουν από υποσιτισμό, ελλείψεις φαρμάκων και σωστών συνθηκών διαβίωσης καθώς η ζωή τους κρέμεται από μία «κλωστή».
Οι αρχές στη Γάζα χτες ανακοίνωσαν πως τα θύματα του λιμού που προκαλεί το Ισραήλ από τις 2 Μάρτη είναι τουλάχιστον 326.
Ανάμεσα στα βρέφη που κινδυνεύουν είναι και ένα επτάμηνο μωρό, η μικρή Νιβίν, που υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς πρόσφατα στην Ιορδανία και στάλθηκε από τις ιορδανικές αρχές ξανά πίσω στον καταυλισμό αλ Σάτι στη Βόρεια Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «ίσωμα» από τους συνεχείς κατοχικούς βομβαρδισμούς...
Την ίδια ώρα που το Ισραήλ... διατυμπανίζει ότι επέτρεψε την είσοδο μόλις 100 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια την Τρίτη και την Τετάρτη, αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και αυτές οι ελάχιστες ποσότητες βοήθειας δεν παραδίδονται στους Παλαιστίνιους αμάχους...
Χτες, μάλιστα, η κυβέρνηση Νετανιάχου επιστράτευσε τη βοήθεια μερικών εκατοντάδων ακροδεξιών εποίκων που εμποδίζουν από τα ξημερώματα τη διέλευση φορτηγών στο μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με τις ευλογίες του κατοχικού στρατού...
Χτες το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός έριξε βροχή πυρών προς τη μεριά αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών από χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα, τον Καναδά, αλλά και αραβικών χωρών που είχαν μεταβεί στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης για να δουν από κοντά τις τεράστιες καταστροφές που προξενεί ο στρατός εδώ και πολλούς μήνες στον προσφυγικό καταυλισμό.
Ας σημειωθεί πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν εντός του παλαιστινιακού καταυλισμού όταν άρχισαν να πυροβολούν προς τη μεριά των ξένων διπλωματών, αιφνιδιάζοντάς τους και τρέποντας τους περισσότερους σε φυγή.
Βίντεο από το περιστατικό, που δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, δείχνουν δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και φωτογράφους, κοντά σε σημείο ελέγχου του κατοχικού στρατού στην Τζενίν.
Αρκετές ώρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως έκανε χρήση πυρός προς τη μεριά των ξένων διπλωματών εκφράζοντας... «λύπη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε» και διαβεβαιώνοντας πως θα διενεργήσει «έρευνα».
Στη συνέχεια δικαιολόγησε την απειλητική αυτή ενέργεια, αναφέροντας πως οι ξένες αντιπροσωπείες λοξοδρόμησαν και δεν ακολούθησαν τη «διαδρομή που έπρεπε»!
Στη Δυτική Οχθη από τον περασμένο Γενάρη παραμένει σε εξέλιξη η στρατιωτική επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος», που σημαίνει καθημερινές εισβολές του κατοχικού στρατού σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά και πολυήμεροι αποκλεισμοί περιοχών όπου επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος, με χαρακτηριστικό την καταστροφή υποδομών, τις μαζικές κατεδαφίσεις σπιτιών και καταστημάτων ή διοικητικών και άλλων υπηρεσιών. Εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Οχθη (που συνδυάζονται συχνά με άγριες επιθέσεις Εβραίων εποίκων) έχουν εκτοπιστεί πλέον αρκετές δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ζώντας το δικό τους δράμα στο φόντο του πολέμου στη Γάζα.
Η απροκάλυπτα βίαιη ενέργεια κατά των δεκάδων ξένων διπλωματών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων από «συμμάχους» του Ισραήλ, το οποίο έχει αποθρασυνθεί με τη στήριξή τους...
«Οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι απαράδεκτη», δήλωσε η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας και κάλεσε το Ισραήλ «να διερευνήσει αυτό το περιστατικό και να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους».
Το ισπανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε «έντονα» τα πυρά από τον ισραηλινό στρατό εναντίον ξένων διπλωματών. «Στην ομάδα των διπλωματών συμμετείχε ένας Ισπανός, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Είμαστε σε επαφή με άλλες εμπλεκόμενες χώρες για να δώσουμε μια κοινή απάντηση σε ό,τι συνέβη, το οποίο καταδικάζουμε έντονα», ανέφερε το ισπανικό ΥΠΕΞ.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε «σθεναρά» τη ρίψη πυρών σε ξένους διπλωμάτες, ενώ την ίδια ώρα επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο χώρες έφτιαξαν «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή για απευθείας συνεννόηση, σε περίπτωση πιθανής αντιπαράθεσης στη Συρία.
Το γερμανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε «σθεναρά» το επεισόδιο, καλώντας το Ισραήλ «να διερευνήσει το περιστατικό»...
Αντίστοιχα, ο Βέλγος ΥΠΕΞ Μαξίμ Πρεβό απαίτησε «πειστικές εξηγήσεις» από το Ισραήλ για το συμβάν. «Αυτοί οι διπλωμάτες πραγματοποιούσαν επίσημη επίσκεψη στην Τζενίν, έπειτα από συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, σε μια πομπή περίπου 20 σαφώς αναγνωρίσιμων οχημάτων», ανέφερε ο Πρεβό σε ανάρτηση στο «X».
Ο δε Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι σε δική του ανάρτηση στο «Χ» απαίτησε «άμεση διευκρίνιση από την ισραηλινή κυβέρνηση για το τι συνέβη. Οι απειλές εναντίον διπλωματών είναι απαράδεκτες».
Στο Ισραήλ συνεχίστηκε ο «χορός» των εσωτερικών αντιδράσεων για τον εγκληματικό πόλεμο στη Γάζα - με αρκετές παρεμβάσεις πάντως να συνδέονται με την αναζήτηση πολιτικών «εφεδρειών» στο αστικό πολιτικό σύστημα, για μια διάδοχη κυβέρνηση.
Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε χτες ότι «αυτό που κάνει τώρα το Ισραήλ στη Γάζα είναι πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου».
Μιλώντας στο BBC, έκανε λόγο για «έναν πόλεμο χωρίς σκοπό - έναν πόλεμο χωρίς την πιθανότητα να επιτευχθεί οτιδήποτε που μπορεί να σώσει τις ζωές των ομήρων. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώνονται, μαζί με πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες».
«Από κάθε άποψη αυτό είναι αποκρουστικό και εξωφρενικό», δήλωσε, σπεύδοντας βέβαια κι αυτός να «ξεπλύνει» τους πραγματικούς πάγιους στόχους του κατοχικού κράτους και του μακελειού στη Γάζα: «Πολεμάμε τους δολοφόνους της Χαμάς, δεν πολεμάμε αθώους πολίτες, και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές».
Αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι ήταν «παράνομη» η απόφαση της κυβέρνησης να αποπέμψει τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, γεγονός που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Στο μεταξύ, χτες ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε άλλη μια αεροπορική επιδρομή με drones στον νότιο Λίβανο, χτυπώντας την περιοχή Αΐν Μπάαλ, κοντά στην Τύρο.
Από την επιδρομή σκοτώθηκε ένας νεαρός άνδρας, που χαρακτηρίστηκε «έμπειρος μηχανικός» και γι' αυτό ...«επικίνδυνος», καθώς είχε «σημαντικές γνώσεις γύρω από την παραγωγή όπλων».