Παρασκευή 18 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Βομβαρδίζονται και εκκλησίες όπου καταφεύγουν ξεσπιτωμένοι

Ενώ «τρέχουν» τα σχέδια για την οριστική αρπαγή των παλαιστινιακών εδαφών από τον λαό τους

Προσφυγικός καταυλισμός στην Πόλη της Γάζας, απ' αυτούς που διαρκώς γίνονται στόχος επιδρομών

2025 The Associated Press. All

Προσφυγικός καταυλισμός στην Πόλη της Γάζας, απ' αυτούς που διαρκώς γίνονται στόχος επιδρομών
Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες, μόνο σε ένα 24ωρο, από τους βομβαρδισμούς που ανελέητα συνεχίζει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή (βλ. θέμα για τη Συρία) επιβεβαιώνουν τον αμείωτο κίνδυνο ανάφλεξης που κρατούν σταθερά «αναμμένο» οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Τη φρικαλεότητα που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός επιβεβαίωσε ο νέος βομβαρδισμός εκκλησίας, της μοναδικής μάλιστα ρωμαιοκαθολικής που υπήρχε στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 10, εκ των οποίων ο ένας πάσχιζε να κρατηθεί στη ζωή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Οι IDF, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (που κατά τ' άλλα «σκίζεται» για τα δικαιώματα και τον σεβασμό των θρησκευτικών και άλλων μειονοτήτων όπως οι Δρούζοι της Συρίας), ανακοίνωσαν ότι «γνωρίζουν αναφορές για ζημιές που προκλήθηκαν στον Ναό της Αγίας Οικογένειας στην Πόλη της Γάζας και για θύματα στο σημείο», προσθέτοντας αόριστα πως «οι συνθήκες του περιστατικού είναι υπό εξέταση» και επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά προκλητικά ότι «οι IDF καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τα πλήγματα σε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων χώρων λατρείας, και εκφράζουν τη λύπη τους για πιθανόν ζημιές που προκαλούνται σε αυτούς».

Εκτός από εκκλησίες, στόχος των «αντιτρομοκρατικών» πληγμάτων του Ισραήλ είναι και σχολεία (φωτ.)

2025 The Associated Press. All

Εκτός από εκκλησίες, στόχος των «αντιτρομοκρατικών» πληγμάτων του Ισραήλ είναι και σχολεία (φωτ.)
Στην ανακοίνωσή του για τον βομβαρδισμό στην εκκλησία, το Λατινικό Πατριαρχείο διευκρίνισε ότι οι δεκάδες που βρίσκονταν εντός της την ώρα που δέχτηκε το πλήγμα «είναι άνθρωποι που βρήκαν στην εκκλησία ένα καταφύγιο, ελπίζοντας ότι οι φρικαλεότητες του πολέμου θα μπορούσαν τουλάχιστον να λυπηθούν τη ζωή τους, αφού τα σπίτια, τα υπάρχοντά τους και η αξιοπρέπειά τους είχαν ήδη απογυμνωθεί». Μεταξύ των νεκρών ήταν και μια 84χρονη που λάμβανε ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσα στο συγκρότημα της εκκλησίας...

Σε τηλεγράφημά του ο πάπας Λέων δήλωσε τη «βαθιά θλίψη» του, ζήτησε «άμεση κατάπαυση πυρός» και εξέφρασε «ελπίδα για διάλογο, συμφιλίωση και διαρκή ειρήνη στην περιοχή». Αντέδρασε επίσης η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, λέγοντας ότι «οι επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού, που το Ισραήλ πραγματοποιεί εδώ και μήνες, είναι απαράδεκτες. Καμία στρατιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια στάση».

Αλλά και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Νοέλ Μπαρό καταδίκασε τον «απαράδεκτο» βομβαρδισμό της καθολικής εκκλησίας στη Γάζα, «που έχει τεθεί υπό την ιστορική προστασία της Γαλλίας».

Από την αρχή του πολέμου, τον Οκτώβρη του 2023, και μέχρι χτες, όπως υπολογίζεται έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 58.667 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 139.974.

«Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγραφεί η κατάσταση»

Ολα αυτά ενώ με βάση και τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ «πάνω από 10.000 άνθρωποι στη Γάζα χρειάζονται εσπευσμένη ιατρική διακομιδή», όπως δήλωσε χτες ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γγ του Οργανισμού αρμόδιος για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής αρωγής, ο οποίος ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποτιμήσει αν το Ισραήλ τηρεί υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Ανέφερε ότι «το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, είναι υποχρεωμένο να εγγυάται ότι ο κόσμος έχει τρόφιμα και ιατρικά εφόδια. Αλλά δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο». «Αντ' αυτού, άμαχοι εκτίθενται σε κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού, εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς και στέρηση της αξιοπρέπειάς τους», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «δεν μας έχουν απομείνει λέξεις στο λεξιλόγιο» για να περιγραφεί η κατάσταση. «Τα τρόφιμα τελειώνουν. Αυτοί που πάνε να βρουν φαγητό δέχονται πυρά. Ανθρωποι πεθαίνουν προσπαθώντας να βρουν τροφή για τις οικογένειές τους».

Θυμίζουμε ότι πριν ένα 10ήμερο το αμερικανικό ΥΠΕΞ, αντιδρώντας σε έκθεση του ΟΗΕ που κατέγραφε με στοιχεία πώς μια σειρά εταιρείες (αμερικανικές, ισραηλινές και άλλες) θησαυρίζουν από την κατοχή και το ανελέητο σφυροκόπημα των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, επέβαλε κυρώσεις κατά της βασικής συντάκτριας της έκθεσης, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγορώντας την για «εκστρατεία πολιτικού και οικονομικού πολέμου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ».

Μάλιστα ο Μάρκο Ρούμπιο, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκαθάρισε ότι «θα είμαστε πάντα στο πλευρό των συμμάχων μας και του δικαιώματός τους στην αυτοάμυνα», εισπράττοντας και τα «συγχαρητήρια» του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον, που επίσης κατήγγειλε «ακατάπαυστη προκατειλημμένη εκστρατεία εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ».

Σχέδια επαναπροσδιορισμού συνόρων

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται τα παζάρια με τη διαμεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου και στόχο τη συμφωνία μιας κατάπαυσης του πυρός για 60 μέρες, όπως έχει προτείνει η Ουάσιγκτον, και ενώ εντείνονται σε πολλά επίπεδα τα σχέδια για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα και ευρύτερα, για την επενδυτική αξιοποίηση όλης της περιοχής αλλά και τη θέση της στη «νέα Μέση Ανατολή» που εδώ και χρόνια απεργάζονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να «αντιδράσουν» στη διείσδυση Κίνας - Ρωσίας.

Πηγές του αραβικού ΜΜΕ «The National» ανέφεραν ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία περιέγραψε σχέδια για τη μετεγκατάσταση αρχικά των κατοίκων των πόλεων Τζαμπάλια και Μπέιτ Λαχία από τη βόρεια Γάζα στην Αλ Μαουάσι, μια στενή λωρίδα παράκτιας γης κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιούνις. Οπως σχολίασε μία από τις πηγές, «τα ισραηλινά σχέδια ισοδυναμούν με προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των συνόρων της Γάζας».

Τις προσπάθειες περαιτέρω κατακερματισμού και αρπαγής των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών αντανακλούν και νέοι διάδρομοι που ανοίγουν, δήθεν για τη «μεταφορά και ανθρωπιστικής βοήθειας»: Ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε το άνοιγμα και του «Μάγκεν Οζ», που χωρίζει στα δύο (!) τη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, και εκτεινόμενος κατά 15 χιλιόμετρα μοιράζει την πόλη σε ανατολική και δυτική πλευρά. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι ο διάδρομος αυτός «χρησιμεύει ως βασικό στοιχείο για την άσκηση πίεσης στη Χαμάς και για την επίτευξη της αποφασιστικής ήττας της Ταξιαρχίας Χαν Γιούνις».

ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση σε πετρελαιοπηγή δυτικής εταιρείας

Νέα επίθεση, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, σημειώθηκε χτες σε πετρελαιοπηγή που διαχειρίζεται η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και αερίου DNO στο Τάουκε του ιρακινού Κουρδιστάν, στη διοικητική περιοχή Ζάχο.

Η πετρελαιοπηγή είχε γίνει στόχος επίθεσης και προχτές. Μάλιστα η DNO, που διαχειρίζεται τις πετρελαιοπηγές Τάουκε και Πεσκαμπούρ στην περιοχή Ζάχο (στα σύνορα με την Τουρκία), ανέστειλε προσωρινά την παραγωγή στις μονάδες αυτές.

Οι επιθέσεις με drones, που το τελευταίο δεκαήμερο έχουν πλήξει διάφορες πετρελαιοπηγές στην περιοχή, εκτιμάται ότι έχουν μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 140.000 με 150.000 βαρέλια, όπως δήλωσαν χτες αξιωματούχοι του ενεργειακού τομέα, καθώς ζημιές που σημειώθηκαν δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των υποδομών στο 100% της απόδοσής τους.

Προχτές είχε δεχτεί επίθεση η πετρελαιοπηγή Αΐν Σίφνι, την οποία διαχειρίζεται η αμερικανική «Hunt Oil», στο Ντοχούκ, και έκλεισε, για να αποτιμηθεί η ζημιά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναληφθεί ευθύνη από κάποια οργάνωση. Ωστόσο, στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας της αυτόνομης τοπικής κουρδικής κυβέρνησης υποστήριξαν ότι κάποια drones προήλθαν από περιοχές τις οποίες ελέγχουν οργανώσεις προσκείμενες φιλικά στην Τεχεράνη.

Πολύνεκρη τραγωδία σε εμπορικό κέντρο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν χτες στην πόλη Κουτ στο ανατολικό Ιράκ μετά από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε εμπορικό κέντρο. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 10. Οι φλόγες τύλιξαν το πενταώροφο κτίριο όπου το εμπορικό κέντρο είχε εγκαινιαστεί ελάχιστα 24ωρα πριν.

Δεν υπήρξε ενημέρωση για τα αίτια της τραγωδίας, και ο κυβερνήτης της επαρχίας δήλωσε ότι τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν σε ένα 48ωρο. Ανέφερε ακόμα ότι έχουν κατατεθεί αγωγές εναντίον των ιδιοκτητών του κτιρίου και του εμπορικού κέντρου, ενώ στην επαρχία κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ
Νέες απειλές Νετανιάχου κατά της Συρίας, στο όνομα της υπεράσπισης των Δρούζων

Ο τζιχαντιστής «μεταβατικός Πρόεδρος» Αλ Σαράα ευχαρίστησε ΗΠΑ και Τουρκία για τη μεσολάβησή τους

Δρούζοι γυρνάνε στα χωριά τους, από όπου έφυγαν λόγω των συγκρούσεων

2025 The Associated Press. All

Δρούζοι γυρνάνε στα χωριά τους, από όπου έφυγαν λόγω των συγκρούσεων
Ετοιμότητα και για νέα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου χτες, μία μέρα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Δαμασκού που κατέστρεψαν και μέρος του υπουργείου Αμυνας της «μεταβατικής κυβέρνησης» των τζιχαντιστών, στο όνομα της υπεράσπισης των Δρούζων, ενώ η αναζωπύρωση συγκρούσεων στα νότια έχει οδηγήσει από το Σαββατοκύριακο στον θάνατο τουλάχιστον 350 ανθρώπων.

Καθώς η Συρία εξελίσσεται σε νέα εστία εξάπλωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η οποία μοιάζει με καζάνι που βράζει, ο πρωθυπουργός του κράτους - δολοφόνου, που με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ματοκυλάει την Παλαιστίνη και απειλεί τους λαούς όλης της περιφέρειας, φορώντας το προσωπείο του υπερασπιστή των Δρούζων της Συρίας είπε: «Εχουμε θέσει ως σαφή μας πολιτική την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής νότια της Δαμασκού, από τα Υψίπεδα του Γκολάν μέχρι τα βουνά των Δρούζων, αλλά και την προστασία των αδελφών μας Δρούζων».

«ΔΕΝ θα επιτραπεί στον συριακό στρατό να κινηθεί νότια της Δαμασκού», διαμήνυσε. Επίσης κατηγόρησε το καθεστώς του Αχμεντ Αλ Σαράα ότι «πέρασε τις δύο κόκκινες γραμμές», γιατί έστειλε «στρατό στην περιοχή, η οποία έπρεπε να αποστρατιωτικοποιηθεί, και άρχισε να σφαγιάζει τους Δρούζους», αλλά και ότι η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις αρχές της βδομάδας και περιλάμβανε αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων «επιτεύχθηκε μέσω της βίας. Οχι μέσω αιτημάτων, όχι μέσω παρακλήσεων - μέσω της βίας».

Από τη μεριά του ο «μεταβατικός Πρόεδρος» της Συρίας, Αχμεντ Αλ Σαράα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος προσπαθεί να μας σύρει σε πόλεμο και ποιος προσπαθεί να μας διχάσει (...) Δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία να παρασύρουν τον λαό μας σε έναν πόλεμο που χρησιμεύει μόνο για να διχάσει την πατρίδα μας και να σπείρει την καταστροφή». Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται την αστάθεια μετά την αλλαγή καθεστώτος και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές για να υπονομεύσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας, αναφέροντας ότι «η ισχύς από μόνη της δεν εγγυάται τη νίκη, και η έναρξη ενός πολέμου δεν είναι το ίδιο με τον έλεγχο του αποτελέσματός του. Είμαστε πιο δυνατοί από οποιαδήποτε προσπάθεια να μας διαλύσουν».

Επανέλαβε δε ότι θα «λογοδοτήσουν» οι δράστες επιθέσεων κατά Δρούζων στον νότο και ευχαρίστησε για τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Τουρκίας και αραβικών κρατών, που «έσωσαν την περιοχή από άδηλη τύχη».

Νέες συγκρούσεις παρά την εκεχειρία

Χτες το βράδυ πάντως αναφέρθηκαν νέες συγκρούσεις στην επαρχία Σουέιντα, όπου μέχρι και την Πέμπτη συριακές «κυβερνητικές» δυνάμεις συνέχιζαν επιχειρήσεις. Βεδουίνοι μαχητές φέρονταν να εξαπολύουν νέα πλήγματα εναντίον Δρούζων καθώς όπως έλεγαν η εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη αφορούσε «μόνο τις κυβερνητικές δυνάμεις», μιλώντας για Βεδουίνους που είχαν συλλάβει ένοπλοι Δρούζοι και πρέπει να απελευθερωθούν.

Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υποστήριξε ότι «μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεπλάκησαν στη σύγκρουση καταφέραμε να οδηγήσουμε σε αποκλιμάκωση», ισχυριζόμενη ότι οι συριακές αρχές δέχτηκαν «να αποσύρουν τα στρατεύματά τους τα οποία βρίσκονταν στην περιοχή όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονταν» και λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί πολύ ενεργά την κατάσταση».

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον Δρούζων στη Συρία «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» και ζήτησε «οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», «το γεγονός όμως ότι τα όπλα έχουν σιγήσει - μετά και την παρέμβαση των Αμερικανών εταίρων μας - είναι μια καλή είδηση», εκτίμησε. Ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση «να προστατεύσει τους πολίτες της από τη βία, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή εθνοτικής καταγωγής», αλλά και από «όλους τους εγχώριους και ξένους παράγοντες να μην κάνουν κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Συρίας και τη διαδικασία μετάβασης».

Την «αυθαίρετη βία» του Ισραήλ καταδικάζει η Ρωσία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ήταν ο ξένος ηγέτης που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλ Σαράα, τονίζοντάς του - σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγκυρας - ότι οι «απαράδεκτες» επιθέσεις του Ισραήλ συνιστούν «απειλή για ολόκληρη την περιοχή». Το δε τουρκικό ΥΠΕΞ περιέγραψε τις επιθέσεις του Ισραήλ ως «πράξη δολιοφθοράς κατά των προσπαθειών της Συρίας να εξασφαλίσει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «ο συριακός λαός έχει τώρα μια ιστορική ευκαιρία να ζήσει σε ειρήνη και να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα. Ολοι οι εμπλεκόμενοι που έχουν δεσμευτεί να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία πρέπει να συμβάλουν στις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ηρεμίας».

Ανακοίνωση καταγγελίας του Ισραήλ εξέδωσε και το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, που δήλωσε ότι «το νέο κύμα βίας στη Συρία είναι πολύ ανησυχητικό» και συμπλήρωσε: «Η ρωσική πλευρά έχει καταδικάσει κατ' επανάληψη την αυθαίρετη χρήση βίας από το Ισραήλ στη Συρία. Οι επιθέσεις αυτές, που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου, θα πρέπει να καταδικαστούν σθεναρά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δρόμος για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα περνάει μέσα από τον διάλογο και την ενίσχυση της εθνικής ενότητας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιταχύνει το μπάσιμο στον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης

Νέα συμφωνία υπογράφηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη

Από τις συναντήσεις Τούρκων και Λίβυων επιχειρηματιών στην Ενέργεια
Από τις συναντήσεις Τούρκων και Λίβυων επιχειρηματιών στην Ενέργεια
Την επενδυτική της διείσδυση στη Λιβύη εντείνει η τουρκική πλουτοκρατία, όπως επιβεβαίωσε και νέα συμφωνία που υπογράφηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, «Συμφωνία Καλής Θέλησης» «έκλεισαν» το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας - Λιβύης και η «Εθνική Εταιρεία Μεταλλείων της Λιβύης», η «Αρχή Εκθέσεων και Συνεδρίων της Λιβύης» και η εταιρεία «Emaar Libya Holding» με στόχο την αύξηση του όγκου διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, της εξόρυξης και των υποδομών.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK - όπου υπάγεται το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας - Λιβύης), Μουρταζά Καρανφίλ, και ο Φουάντ αλ Αουάμ, διευθύνων σύμβουλος της «Emaar Libya Holding».

Ο Καρανφίλ δήλωσε ότι η νέα συμφωνία θα εμβαθύνει τη συνεργασία στην περιοχή, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη των σχέσεων, ιδίως με το ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ θύμισε ότι τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στη νότια Λιβύη πλούσια κοιτάσματα ορυκτών. «Ζητήσαμε να μας υποβάλουν χάρτες των ορυχείων που βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας και να μας ενημερώσουν για τις περιπτώσεις που παρουσιάζουν προτεραιότητα για επενδύσεις και συνεργασία. Σε αντάλλαγμα, στόχος μας είναι να φέρουμε σε επαφή την τουρκική βιομηχανία εξορύξεων με την ανατολική Λιβύη, οργανώνοντας, αν χρειαστεί, B2B συναντήσεις με τις εταιρείες μας», κατέληξε. Από την πλευρά του, ο Αουάμ είπε ότι «η Τουρκία είναι μια πολύ ισχυρή χώρα στον τομέα της οικονομίας και της Ενέργειας. Εμείς, ως "Emaar Holding", θα υπογράψουμε συμφωνίες με την Τουρκία σε αυτούς τους τομείς. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη μεταφορά της τουρκικής αγοράς στη Λιβύη, τη δημιουργία μόνιμης αγοράς για τα τουρκικά προϊόντα και τη διανομή των προϊόντων».

Νέες συμφωνίες και με την Ντόχα

Στην Αγκυρα υποδέχτηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, με τον οποίο έκλεισε μια σειρά νέων επενδυτικών συνεργασιών σε κρίσιμους κλάδους, συγκεκριμένα σε Τουρισμό, Φαρμακοβιομηχανία, Βιομηχανική παραγωγή, Τρόφιμα και γεωργία. Ακόμα, συμφώνησαν να συνεργαστούν στην έρευνα της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, αλλά και την προστασία των απόρρητων πληροφοριών.

Θυμίζουμε ότι τα ΗΑΕ είναι μια από τις χώρες που οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις έχουν διαφημίσει πολύ ως ωφέλιμο σύμμαχο της χώρας μας, ειδικά μετά τη «στρατηγική» και «αμυντική» συμφωνία που «έκλεισε» το 2022, με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ