Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2008 - αριθ. φύλλου: 10085

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ για τις λαϊκές ανάγκες και όχι εμπορεύματα για κερδοφορία

Η πρόταση του ΚΚΕ για τα τρόφιμα είναι ολοκληρωμένη και αφορά τόσο στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, όσο και στη βιομηχανία παραγωγής των μεταποιημένων τροφίμων

  • Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, πιστεύει ότι από τη στιγμή που η παραγωγή τροφίμων είναι αντικείμενο επιχειρηματικής δράσης για κερδοφορία και όχι αποκλειστικά για κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, θα οξύνεται το λεγόμενο διατροφικό πρόβλημα.
  • Η πρόταση του ΚΚΕ για τον κλάδο των τροφίμων αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασής του για λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία, που θα στηρίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στους τομείς που υπάρχει μικρή συγκέντρωση της παραγωγής. Θα διευθύνεται από κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό, στη διαμόρφωση του οποίου οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν ουσιαστικά.
  • Ολες οι πλευρές του διατροφικού προβλήματος δείχνουν ότι είναι ένα ταξικό πολιτικό πρόβλημα, που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό οι αγώνες τους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει να είναι συντονισμένοι και να φθάνουν μέχρι την αιτία του. Δηλαδή, να συνδέονται με το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας.

ΣΕΛ.  6   -   9

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αύριο ξανά στο δρόμο ενάντια στην επιχειρηματική κατοχή των Πανεπιστημίων

Με αιτήματα τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 για τα ΚΕΣ και τη συνολική κατάργηση του νόμου - πλαισίου, φοιτητές και σπουδαστές δίνουν αύριο, Παρασκευή, αγωνιστικό ραντεβού σε μια σειρά πόλεις. Με αφορμή το σκηνικό που στήθηκε χτες έξω από σχολές, το ΚΚΕ σημειώνει: «Οι σκηνοθετημένες συγκρούσεις για την κάλπη λειτουργούν υπέρ των σχεδίων της κυβέρνησης και του καθηγητικού κατεστημένου, που επιδιώκουν την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, που οδηγεί στην πλήρη προσαρμογή των ΑΕΙ - ΤΕΙ στις απαιτήσεις του κεφαλαίου».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν την πάλη και τις μορφές αγώνα που αποφασίζουν συλλογικά οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Ενώ η ΚΝΕ τονίζει το συλλαλητήριο στις 30 Μάη, που έχουν αποφασίσει οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, να αποτελέσει μαζική και δυνατή απάντηση στις προβοκατόρικες ταχτικές.


ΣΕΛ.  16   -   17


ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Δικομματική άρνηση στην εξέταση της διαχρονικής καταλήστευσης

Το ΚΚΕ απαίτησε τη διερεύνηση από το 1951 έως σήμερα.


ΣΕΛ.  14   -   15
Η ΕΕ στηρίζει τον αντικομμουνισμό

Με την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων αντικομμουνισμού που έχουν εκδηλωθεί στην ΕΕ ασχολήθηκαν οι αντιπρόσωποι στη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στις Βρυξέλλες.


ΣΕΛ.  12   -   13
ΔΑΣ - ΟΤΑ
Σε βάρος των εργαζομένων ο νόμος για τα ΒΑΕ

Στις αρνητικές συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται η ανακοίνωση της παράταξης ΔΑΣ - ΟΤΑ.


ΣΕΛ.  24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραμύθια «τα μέτρα» για την ακρίβεια

Οι κυβερνώντες επιμένουν στην αποπροσανατολιστική τους πολιτική, ότι δήθεν με τα 41 μέτρα - που χτες εμπλουτίστηκαν και με τον προσδιορισμό του «υπερβολικού κέρδους» - θα ελέγξουν την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.


ΣΕΛ.  19

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ