Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9896

Τα Βαλκάνια ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΗΠΑ - Ρωσίας - ΕΕ

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνεδρίασή του την Τρίτη 2 Οκτώβρη 2007, ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της εμπλοκής της χώρας μας στην, έτσι κι αλλιώς, εύφλεκτη περιοχή - μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων

  • Οι σχεδιασμοί στα Βαλκάνια έχουν άμεση σχέση με τους οξύτατους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στο ενεργειακό τόξο της ευρύτερης περιοχής. Εχουν σχέση με τον οξύτατο ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας, την επιδίωξη των ΗΠΑ να απομακρύνουν όσο γίνεται περισσότερο την πιθανότητα μεγαλύτερης προσέγγισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με χώρες της ΕΕ και της υπόλοιπης Ευρώπης. Τα παραπάνω βρίσκουν έκφραση στην έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, που περνούν από την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Το σκοπό αυτό υπηρετούν και η επέκταση του ΝΑΤΟ, το νέο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων, καθώς και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας.
  • Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, την ελληνική νεολαία, τις φιλειρηνικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις του λαού, το επόμενο διάστημα, να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη νέα διεύρυνσή του, ενάντια στην «αντιπυραυλική ασπίδα». Καλεί σε επαγρύπνηση και δράση και επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος και επιτακτικά αναγκαίος στην υλοποίησή του ο συνεχής απεγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική του δικομματισμού, από την πολιτική τόσο του αστικού εθνικισμού όσο και του αστικού κοσμοπολιτισμού, μέχρι την οριστική ρήξη με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

ΣΕΛ.  7  -  9

ΔΑΝΙΑ
Ολες οι γενιές στη διαδήλωση

Οι μαζικότερες κινητοποιήσεις της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έγιναν την Τρίτη στη Δανία, με μεγαλύτερη αυτήν της Κοπεγχάγης. Αφορμή αποτέλεσε το άνοιγμα του Κοινοβουλίου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και η κατάθεση του προϋπολογισμού. Εκτιμάται ότι πάνω από 70.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη συντονισμένη κινητοποίηση, στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Ανάμεσά τους και οι Ελληνες μετανάστες, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ. Η διπλανή φωτογραφία, μάλιστα, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα ότι το αγωνιστικό «παρών» έδωσαν όλες οι γενιές.


ΣΕΛ.  17


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μήνυμα αντίστασης από το ΠΑΜΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε και χτες το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην κυβέρνηση και τους βιομήχανους, αμέσως μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Απασχόλησης.


ΣΕΛ.  13
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ
Συντονίζουν τον αγώνα τους

Με επιτροπές αγώνα διεκδίκησης της πραγματικής αποκατάστασής τους, απαντούν οι πυρόπληκτοι σε Μεσσηνία και Λακωνία στα μέτρα της κυβέρνησης. Συνάντηση για συντονισμό της δράσης και στην Ηλεία.


ΣΕΛ.  23
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
«Τσούζουν» οι τιμές των εταιρειών

Εκτός από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις με τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, το τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά είναι οι υψηλές τιμές που επιβάλλουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών.


ΣΕΛ.  21
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποτελέσματα μόνο με κοινή δράση

Μόνο η κοινή δράση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων, γονιών, μπορεί να φέρει αποτελέσματα, κόντρα στην αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.


ΣΕΛ.  19

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ