Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999

Φονική ασυδοσία σε εργασιακούς χώρους

Σε "φονικό δίδυμο" για την ασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων αναδεικνύονται όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνά η ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών οργάνων από τη μια και η εργοδοτική απληστία από την άλλη. Δέκα μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, πολλοί εργασιακοί χώροι - ακόμα και εργοστάσια με εκατοντάδες εργαζόμενους - δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί! Εργασιακοί χώροι που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλοι, συνεχίζουν να λειτουργούν ανενόχλητοι, ακόμα και εκεί που υπάρχουν εντελώς συγκεκριμένες καταγγελίες! Σε άλλους πάλι εργασιακούς χώρους, αλλάζει κατά... περίεργο τρόπο η σήμανσή τους!


ΣΕΛ.  12   -   13

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ
ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ
ΠΥΛΕΣ
το Φεστιβάλ της νιότης

Πλούσιο και ενδιαφέρον το σημερινό πρόγραμμα στα Ιλίσια

Με τη σκέψη μας αλλά και τη δράση μας προσανατολισμένη στα μεγάλα προβλήματα και τις πληγές που άνοιξε ο Εγκέλαδος σε όλη την Αττική, απόψε το βράδυ ανηφορίζουμε όλοι στα Ιλίσια, στην Πανεπιστημιούπολη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας και στηρίζοντας οικονομικά τους σεισμοπαθείς.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας περιλαμβάνουν:

  • Συζήτηση για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.
  • Συναυλίες με τους Κώστα Μακεδόνα,Γιώτα Βέη,Στ. Μάζαρη - Αγ. Μπαζίγου και Κ. Βαζούρα.
  • Τα μουσικά συγκροτήματα "Συνήθεις Υποπτοι", "Υπόγεια Ρεύματα", "Μάτζικ ντε Σπελ", "Σεπτέτο Ανθων", ΡΟΕΜ.
  • Επίσης, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια,κινηματογράφος.

ΣΕΛ.  6   -   7

138 ΝΕΚΡΟΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Γνωστός ο ένοχος, γνωστή και η αιτία...

Στους 138 έφτασε τελικά ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό της περασμένης βδομάδας, ενώ κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το μέγεθος της τραγωδίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αθήνας, του Πειραιά, του υπόλοιπου Αττικής.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή Βασίλη Παπαζάχο, και του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, στις κατασκευές και όχι στο μέγεθος του σεισμού εντοπίζεται η πηγή που γέννησε τα προβλήματα μετά το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη. Οι πρώτες επιστημονικές αναλύσεις, λοιπόν, δείχνουν τους ενόχους για τη μεγάλη καταστροφή με τις καταρρεύσεις κτιρίων και τους χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και άστεγους.


ΣΕΛ.  10   -   11


Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, θα αξιολογήσει σήμερα το μεσημέρι την επιστολή που έστειλε στις 13 Σεπτέμβρη στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο καθηγητής Κ. Ευταξίας, μέλος της ομάδας ΒΑΝ, σύμφωνα με την οποία το ΒΑΝ κατέγραψε σήματα στην περιοχή της Λαμίας. Οι πληροφορίες αυτές δημιούργησαν εύλογες ανησυχίες στον πληθυσμό.


ΣΕΛ.  9
Η "καρδιά" του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος "χτυπάει" σήμερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου, με τις συγκεντρώσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και Νησιών ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης, με τη νέα εν κρυπτώ παράταση της συμφωνίας για την παραμονή των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, την οποία πρόκειται να υπογράψει η κυβέρνηση.


ΣΕΛ.  3
Δεν έχει όρια το θράσος των μεγαλοξενοδόχων της Ζακύνθου, όπου αναβιώνει ο πιο σκληρός εργασιακός μεσαίωνας, με ισχυρές δόσεις αυταρχισμού, αλλά και άγριου αντικομμουνισμού. Αποκορύφωμα αυτού του κλίματος είναι η προχτεσινή παράνομη απόλυση της Γεωργίας Λιόλη,αντιπροέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, μέλους της διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας και γραμματέα της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, από το ξενοδοχείο "ΝΤΙΑΝΑ ΠΑΛΛΑΣ".


ΣΕΛ.  5

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ