Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999

ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΡΩΤΕΥΕΙ - Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ...
ΤΡΑΓΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες αστέγους

Αλ. Παπαρήγα: Σε μια χώρα σεισμογενή όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός πως δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για τις καταστροφές που προκαλεί ένας σεισμός. Φυσικά κανείς δεν είναι υπεύθυνος για το πότε και πού θα χτυπήσει ένας σεισμός. Ομως, ουδείς είναι "ανεύθυνος" για τα προβλήματα που δημιουργεί ο σεισμός...

Τραγική και ταυτόχρονα εξοργιστική παρουσιάζεται η κατάσταση στην Αττική μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, ενώ συνεχίζονται εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις. Η κατάσταση στα εργοστάσια και τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν, αποδεικνύουν περίτρανα αυτό που επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ότι τα θεμέλια είναι σαθρά, αλλά η βιτρίνα ωραία. Κι αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί "όταν το κέρδος πρωτεύει, η ανθρώπινη ζωή περιττεύει".

Δεκάδες είναι πλέον οι νεκροί και οι εγκλωβισμένοι, χιλιάδες οι τραυματίες και οι άστεγοι σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδιαίτερα στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, όπως είναι το Μενίδι, τα Λιόσια, η Μεταμόρφωση, η Ν. Φιλαδέλφεια, η Κ. Κηφισιά, το Ζεφύρι, οι Θρακομακεδόνες, η Ν. Ιωνία, η Ν. Ερυθραία, το Τατόι, αλλά και αρκετές άλλες ακόμα γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Οι ζημιές δεν έχουν καταγραφεί ακόμα όλες, αφού το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δικαιολογημένα έχει εστιαστεί στους συγκεκριμένους χώρους, όπου δίνεται μια τιτάνια μάχη για τη διάσωση των εγκλωβισμένων. Χιλιάδες είναι τα σπίτια σε όλη την Αττική που έχουν καταρρεύσει ή είναι ακατάλληλα πλέον προς κατοικία. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χτες άνοιξαν και οι ουρανοί με καταρρακτώδη βροχή...


ΣΕΛ.  5   -   15

Λόγια και έργα

Ολη η Ελλάδα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον υπεράνθρωπο αγώνα, που δίνουν οι άντρες της ΕΜΑΚ, ακατάπαυστα και ορμώντας μέσα στα χαλάσματα από τη στιγμή του σεισμού, για να σώσουν συνανθρώπους μας. Ο θαυμασμός, η ευγνωμοσύνη, η αναγνώριση της προσφοράς τους είναι το απολύτως δικαιολογημένο συναίσθημα και το λιγότερο που θα μπορούσε να νιώσει κανείς.Ακόμη και η κυβέρνηση αναγνωρίζει την προσφορά αυτών των ανθρώπων. Μάλιστα, χτες, τους ευχαρίστησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ολ' αυτά, όμως, στα λόγια, γιατί στην πράξη, δεν τους αναγνωρίζει τον επικίνδυνο και ανθυγιεινό χαρακτήρα του επαγγέλματός τους.

Ισως, το γεγονός θεωρηθεί από τους κυβερνώντες, ως μια ακόμη απλή... λεπτομέρεια. Είναι, πάντως, αποκαλυπτική, για την απόσταση μεταξύ κυβερνητικών έργων και λόγων.


Γύρω απλώνεται απόλυτη σιωπή. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ προσπαθούν με αγωνία να ακούσουν κάτι από τα χαλάσματα. Κάτι, που να σημαίνει άλλον έναν εγκλωβισμένο. Αλλη μια ελπίδα διάσωσης...

Γεμάτη αυτοθυσία η προσπάθεια των ανδρών της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής στο εργοστάσιο "ΡΙΚΟΜΕΞ" και τα υπόλοιπα, που κατάρρευσαν, αλλά δε στάθηκε δυνατή, να σώσει όλους τους εργάτες και υπάλληλους, που καταπλάκωσαν τα μπετά, μαζί με τις εγκληματικές ευθύνες όλων όσοι επέτρεψαν, να λειτουργήσουν τα "χάρτινα" αυτά εργοστάσια.

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ισχυρίζονταν χτες, πως έχουν στείλει τον απαιτούμενο αριθμό σκηνών. Σε αρκετές συνοικίες, όμως, που υπέστησαν περισσότερο βαριά τη μανία του Εγκέλαδου, οι σκηνές δεν είχαν φτάσει και οι κάτοικοι προσπαθούσαν, όπως μπορούσαν, να τα βγάλουν πέρα, καθώς η επιδείνωση του καιρού έκανε τις συνθήκες ακόμη δυσκολότερες.



Από τις 20 Σεπτέμβρη η σχολική χρονιά

Κατά μία βδομάδα, στις 20 Σεπτέμβρη, μετατίθεται λόγω του σεισμού η έναρξη της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι επαναληπτικές εξετάσεις της Β Λυκείου και οι εξετάσεις των Ελλήνων του εξωτερικού, που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, θα γίνουν τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη.


ΣΕΛ.  22   -   23
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Ανεξέλεγκτη η βία και το χάος

Ούτε η αποστολή του ΟΗΕ θα παραμείνει στο σπαρασσόμενο από τη βία των (παρα) στρατιωτικών δυνάμεων Ανατολικό Τιμόρ, καθώς οι συγκρούσεις, το χάος και οι λεηλασίες έχουν πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.


ΣΕΛ.  19

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ