Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ
ΘΡΗΝΟΣ ΚΑΙ
ΟΔΥΝΗ
πάνω στα ερείπια του καταστροφικού σεισμού

Κατέρρευσαν πολυκατοικίες σε Μενίδι, Ν. Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση, Ν. Ερυθραία, Κ. Κηφισιά, Α. Λιόσια, ενώ ζημιές σημειώθηκαν σε πολλές ακόμα περιοχές της Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής. Θυσία στο βωμό του ασύδοτου κέρδους και της εγκληματικής πολιτικής εργολάβων και εργοδοτών οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια "Φουρλής", "Φαράν", "Παπουτσάνης", "Ρικομέξ"

Πολυκατοικίες κατέρρευσαν. Εργοστάσια σωριάστηκαν σαν χάρτινοι πύργοι. Νεκροί, τραυματίες, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι. Ενας βαθύς πόνος να σκίζει την καρδιά κι ένα παράπονο: Γιατί; Γιατί η ανθρώπινη ζωή, το ανθρώπινο βιος να προσφέρεται θυσία κάθε φορά που ένα φυσικό φαινόμενο εκδηλώνεται έντονα; Γιατί να την πληρώνει ο λαός επειδή κάποιοι θέλουν να τα θυσιάζουν όλα στο βωμό του κέρδους; Τα ερωτήματα κι ο βουβός πόνος όλων μας πρέπει να γίνει κραυγή οργής και πάλη κι αγώνας κι αντίσταση. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε τα εργοστάσια που κατέρρευσαν θάβοντας στα ερείπιά τους τους εργαζόμενους, ενώ η ΚΟΑ του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα ετοιμότητας σε όλα τα μέλη και τους οπαδούς του Κόμματος.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ανάμεσα στα άλλα ότι τα κόμματα και οι μαζικοί φορείς πρέπει να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση, γιατί δεν μπορεί κανείς να παίζει με τη ζωή και την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν. Να γίνει καταγραφή των ζημιών. Να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια στους σεισμοπαθείς για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια και άλλα κτίρια. Να γίνει έλεγχος και να ληφθούν μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν σε εργοστάσια και άλλους χώρους εργασίας και η απασχόληση των εργαζομένων.

ΣΕΛΙΔΕΣ


Η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, αναβάλλεται, λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Αττική. Επίσης διακόπτεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα περιοδειών και συναντήσεων στη συμπρωτεύουσα. Η Αλέκα Παπαρήγα και η αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος επέστρεψαν στην Αθήνα.



Ο λαός της Θεσσαλονίκης, αντίθετα, απ' ό,τι λέγεται για δήθεν οφέλη, πρέπει να ανησυχήσει από την αναγόρευση της πόλης σε κέντρο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Γιατί η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε κέντρο συγκέντρωσης των δυνάμεων του πολέμου, μυστικών υπηρεσιών και εγκληματικότητας. Τα παραπάνω υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη χτεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη.


ΣΕΛ.  3
Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού σήμερα, αλλά "Θερίζει" ο αναλφαβητισμός στην Ελλάδα, όπως αποδείχνουν τα συγκλονιστικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία μιας μεγάλης έρευνας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 5.000 Ελληνες απ' όλες τις περιφέρειες της χώρας


ΣΕΛ.  10   -   11
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τους σεισμούς

Ενώ, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ετσεβίτ - χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα και τους σεισμούς - επικύρωσε χτες τον αντιλαϊκό νόμο, που παρατείνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά μια δεκαετία, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους


ΣΕΛ.  12   -   13

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ