Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!
Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στο Μάαστριχτ

Η αναθεώρηση που προετοιμάζεται θα διαμορφώσει ένα ακόμα πιο αντιδραστικό Μάαστριχτ. Η Συνθήκη αυτή δε βελτιώνεται. Ανατρέπεται με την πάλη των εργαζομένων

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που όλα τα κόμματα της Βουλής, με εξαίρεση το ΚΚΕ, επικύρωσαν κατακαλόκαιρο τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μακριά από τον ελληνικό λαό. Φρόντισαν με συνοπτικές διαδικασίες, και χωρίς την απαιτούμενη ενημέρωση και διαφώτιση, όπως αρμόζει στοιχειωδώς ακόμη και στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, να κρατήσουν στο σκοτάδι τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού, τη νεολαία, από μια Συνθήκη που έστρωνε το δρόμο στην υποταγή τους κάτω από το ζυγό των πολυεθνικών, υπονομεύοντας τη ζωή τους και το ίδιο το μέλλον του τόπου.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της "μελέτης του εγκλήματος διαρκείας", εναντιώθηκε με όσες δυνάμεις διέθετε μέσα και έξω από τη Βουλή, για να την αποτροπή του. Βροντοφώναξε "Οχι στη Συνθήκη", διεκδικώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός για ένα ζήτημα που αφορούσε άμεσα τον ίδιο. Η διεκδίκηση του δημοψηφίσματος ήταν το ελάχιστο για να αποτυπωθεί η γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού που άλλοι αποφασίζουν "γι' αυτόν χωρίς αυτόν". Ποιος τους ρώτησε; Ο φόβος της λαϊκής εναντίωσης στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου είναι πάντα υπαρκτός. Η άρχουσα τάξη φροντίζει να κρατά σε απόσταση τους εκμεταλλευόμενους από τη γνώση των σχεδίων και των αποφάσεων που ενισχύουν την ασυδοσία της εκμετάλλευσης.

Πέντε χρόνια μετά, έχουμε μπει στην τελική ευθεία της αναθεώρησης σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση της Συνθήκης. Το ΚΚΕ οργανώνει πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στο Μάαστριχτ, με κορύφωση το διάστημα αυτό, από την Πέμπτη 20 Φλεβάρη έως την Κυριακή 1 Μάρτη.Στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται χαρακτηριστικά ότι πέντε χρόνια μετά την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ ήταν περισσότερο από αρκετά για να φανεί το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των πολυεθνικών. Κάλεσμα για κινητοποίηση όλων των κομμουνιστών, όλων των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων να δραστηριοποιηθούν σ' αυτόν τον αγώνα, και να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη διενέργεια ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ συνολικά για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει αφού ενημερωθεί και κρίνει, απευθύνει σε συνέντευξή του στο "Ρ" ο Δ. Γόντικας μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  11

Δεν έχει σελίδα

Διδάσκουν με το αγωνιστικό τους παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί

Μαζικές και δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών μέχρι σήμερα, ενώ από αύριο μπαίνουν στην 5η βδομάδα οι καθηγητές και στην 3η βδομάδα οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Αύριο, επίσης, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται στις 12.30 το μεσημέρι, παμμακεδονικό συλλαλητήριο, μπροστά στο Λευκό Πύργο.

Ηδη οι εκπαιδευτικοί έχουν από αυτή την κινητοποίηση σημαντικές κατακτήσεις - παρακαταθήκη για το λαϊκό κίνημα. Γνωρίστηκε ο ελληνικός λαός και η νεολαία ευρύτερα με το πρόβλημά τους. Απομονώθηκε σε μεγάλο βαθμό η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Αναδείχτηκαν τα δίκαια οικονομικά αιτήματα, αλλά και το συνολικότερο πρόβλημα της παιδείας, το γεγονός ότι δεν αρκούν απλά κάποια μερεμέτια, αλλά βαθιές τομές και αλλαγές. Αρχισε να γίνεται κοινή πεποίθηση ότι χρειάζεται αγώνας παλλαϊκός, αγώνας που δε θα περιορίζεται στα πλαίσια μόνο του σχολείου. Ωριμάζει η ιδέα ότι ο αγώνας θα είναι σχετικά μακρόχρονος, διαρκής, με πολλές και πλούσιες μορφές πάλης και ότι οι επιμέρους κατακτήσεις όταν προκύπτουν, πρέπει να εντάσσονται σ' αυτή τη γενική πορεία για την ολοκληρωμένη αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, για μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού κι όχι των μεγάλων ντόπιων και ξένων συμφερόντων.


ΣΕΛ.  24   -   25

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου συντρόφισσας ΦΑΝΗΣ προσφέρω 200.000 δρχ. για το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Απόστολος Τσιάρας




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ