Σελ. /47
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997

ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΗΞΗ, ΑΥΡΙΟ, ΤΟΥ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ"
Αντεργατική υπογραφή από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ

Στο κενό, οι προσπάθειες "συναίνεσης", καθώς έμειναν μόνοι τους, τελικά, οι εργατοπατέρες του "εκσυγχρονισμού", ενώ οι εργαζόμενοι ποτέ δε νομιμοποίησαν το "διάλογο" - παγίδα

Φτάνει στο τέλος του, αύριο το μεσημέρι, ο διαβόητος "κοινωνικός διάλογος", τον οποίο μεθόδευσε η κυβέρνηση, με στόχο την προώθηση των αντεργατικών σχεδίων διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και αφαίρεσης θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την παγίδευση αυτών και του συνδικαλιστικού τους κινήματος. Τη σκυτάλη τώρα θα πάρει το νομοθετικό "έργο" της κυβέρνησης και η προώθηση των αντεργατικών "συμφωνιών" στη Βουλή, υπό τη σκέπη της ψευδεπίγραφης κι ανύπαρκτης "συναίνεσης".

Με τον αποπροσανατολιστικό τίτλο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000", το τελικό κείμενο, που θα συζητηθεί στην αυριανή ολομέλεια του "διαλόγου", κρύβει την αγωνία της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια θετική εικόνα προσαρμογής στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και την πραγματικότητα του εργασιακού "μεσαίωνα", που επιδιώκει να προωθήσει στο άμεσο μέλλον.

Κι ενώ οι αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων τους είναι δεδομένες και συνεχώς εντεινόμενες, οι κυβερνητικές ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων καλούνται να υπογράψουν το κατάπτυστο αντεργατικό σύμφωνο. Στις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ έμεινε τελικά μόνη της να στηρίζει τη χρεοκοπημένη διαδικασία του "διαλόγου", που εξελίχθηκε στο τέλος σε συνομιλία ανάμεσα σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και τους εκπροσώπους των βιομηχάνων. Την Παρασκευή, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έδωσε το "πράσινο φως" για την υπογραφή, με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις σε κομματικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, για να καμφθούν οι αντιρρήσεις. Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα η ΠΑΣΚΕ, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ολομέλειας της ΓΣΕΕ, ενώ ασκούνται πολύπλευρες πιέσεις στο εσωτερικό της παράταξης, για την εξασφάλιση "ενιαίας στάσης".


ΣΕΛ.  12

Με τη φλόγα του Κόκκινου Οχτώβρη

Ο Κόκκινος Οχτώβρης ζει και φωτίζει το δρόμο στο μέλλον των προλεταρίων όλων των χωρών. Ο αγωνιστικός γιορτασμός των 80χρονων της Οχτωβριανής Επανάστασης σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη. Η θεωρία και το έργο της πρώτης σοσιαλιστικής επανάστασης του αιώνα μας έχουν και θα έχουν διαχρονική επικαιρότητα στην εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Γιατί, η φλόγα της μπορεί να δένει το ατσάλι, για γενιές και γενιές επαναστατών, ως την ώρα που η οργή και η ορμή τους θα σαρώσει το εκμεταλλευτικό σύστημα των αστών και η ανθρωπότητα θα περάσει από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας.


ΣΕΛ.  6   -   7

Οικονομική εξόρμηση

(Γιά 1η σελίδα Κυριακής)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

  • Ο Θανάσης Χαρισούλης για τα 80χρονα του τιμημένου ΚΚΕ και στη μνήμη του πατέρα του ΘΩΜΑ ΧΑΡΙΣΟΥΛΗ πρόσφερε στη ΝΕ Λάρισας 1.000.000 δρχ.
  • Η Γαριφαλιά Δαρίβα πρόσφερε στη ΝΕ Λάρισας 1.150.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.
  • Ο Χρήστος Λαζόπουλοςπροσφέρει στο ΚΚΕ 1.000.000 δραχμές, προς τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος
  • Οι Μένη και Νίκος Αγαθίας προσφέρουν για τα 80χρονα του ΚΚΕ 500.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών τους και των αγωνιστών, που έπεσαν στα 80 χρόνια αγώνων του Κόμματος.
  • Ο Ν. Σ. προσφέρει για τα 80χρονα του ΚΚΕ 400.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ