Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δυναμικό "όχι" από την ύπαιθρο

Σε Χαλκίδα και Δερβένι σήμερα η σκυτάλη του αγώνα των κοινοτήτων που αντιδρούν στο σχέδιο "Καποδίστριας". Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι κινητοποιήσεις στους νομούς. Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη συγκέντρωση στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη. Σε εξέλιξη η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  6   -   7

ΚΥΝΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ
ΗΠΑ
στις σάρκες της Ελλάδας

Οι προκλητικές δηλώσεις της Μ. Ολμπράιτ αποδεικνύουν ότι η προώθηση των σχεδιασμών της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης περνά μέσα από τη διχοτόμηση - ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και της Κύπρου

Οι Αμερικανοί πέταξαν και το τελευταίο "φύλλο συκής"! Με χτεσινή ανακοίνωση της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποκαλύπτονται ως ο ιθύνων νους της τουρκικής επιθετικότητας κατά της Ελλάδας. Αυτοί που κρύβονται πίσω από τις εδαφικές διεκδικήσεις της Αγκυρας εναντίον της χώρας μας, αυτοί που οπλίζουν τα χέρια του κατεστημένου της γείτονος, αυτοί που ζητούν την κατάργηση των ελληνικών συνόρων και τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, είναι ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ!

Οπως με απροκάλυπτο κυνισμό δήλωσε χτες η Μ. Ολμπράιτ, οι ΗΠΑ, όχι μόνον αποδέχονται τις τουρκικές αιτιάσεις για "εδαφικές διαφορές", πέραν των Ιμια, μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και καλούν την ελληνική πλευρά να τις νομιμοποιήσει και να τις συζητήσει!

Η παραπάνω εξέλιξη "δείχνει το πραγματικό περιεχόμενο της Συμφωνίας της Μαδρίτης" και είναι "αποτέλεσμα της πολιτικής του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ"", τονίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που καλεί σε λαϊκή αντίσταση ενάντια στους ιμπεριαλιστές, αλλά και σε μια κυβέρνηση, που η εθελοδουλία της και ο ευρω-ατλαντισμός της απειλούν τον ελληνικό λαό με σοβαρούς κινδύνους.


ΣΕΛ.  5

Αγώνας για τη σωτηρία της ΔΕΗ

Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και αφαίρεσης ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης αντιπαρέθεσαν χτες τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και τη δυναμική παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε η "Αγωνιστική Πρωτοβουλία για τη σωτηρία της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού"


ΣΕΛ.  12

Προσφορά

Οι ΒΑΣΙΛΗΣ και ΚΑΤΙΝΑ ΜΠΟΥΛΑΜΑΤΣΗ πρόσφεραν στο ΚΚΕ και στον καθημερινό τους σύντροφο, το "Ριζοσπάστη", 370.000 δρχ., μέσω ΚΟ Μαγνησίας και 30.000 δρχ. στην ΚΝΕ.


Προκαλούν...

"Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του οχτάωρου, αλλά θέμα συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας" (!), δήλωσε χτες εξερχόμενος από συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο υφυπουργός Εργασίας, Χ. Πρωτόπαππας. Αν το θέμα ήταν απλό, θα μπορούσε κανείς να ξεμπερδέψει λέγοντας "όχι Γιάννης, Γιαννάκης!". Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με μια μέγιστη πρόκληση, που ακριβώς επειδή είναι τέτοια, επιχειρείται να συγκαλυφτεί με μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση που απευθύνεται στην ίδια τη νοημοσύνη των εργαζομένων.

Αν όμως, σ' αυτή την κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" περισσεύουν η δημοκοπία και η αγυρτεία, σίγουρα σ' αυτό τον τόπο δεν υπάρχουν τόσο αφελείς, ώστε να μην κατανοούν ότι έχουν να κάνουν με κοινούς γκαιμπελίσκους. Να μην κατανοούν ότι "συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας", σημαίνει τέρμα στο οχτάωρο, τέρμα στο κανονικό ωράριο. Σημαίνει εργατική δύναμη στην "κάνουλα" που θα την κλείνει και θα την ανοίγει ο εργοδότης ανάλογα με τις ανάγκες του, όπως ακριβώς κάνει με το νερό και το ηλεκτρικό! Σήμερα 4ωρο, αύριο δωδεκάωρο... Σημαίνει επιστροφή σε εργασιακές συνθήκες του περασμένου αιώνα. Ας κόψουν, επομένως, το δούλεμα και - αν τολμάνε - ας πουν τα πράγματα με το όνομά τους!



Προσκλητήριο για την απεργία της ΓΣΕΕ

Στους τόπους δουλιάς, όπου άρχισαν οι περιοδείες των συνδικαλιστών, φτάνει το αγωνιστικό προσκλητήριο, για τη μαζική, μαχητική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 23 Οκτώβρη. Ομόφωνα αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία το ΕΚ Λάρισας, το οποίο, ταυτόχρονα, καλεί τη ΓΣΕΕ να φύγει από τον "κοινωνικό διάλογο"

ΣΕΛΙΔΑ 13

Μαύρη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς

Σε εξευτελιστικά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν φέτος οι τιμές στο λάδι, καθώς τίθεται σε ισχύ το καθεστώς της συνυπευθυνότητας. Λόγω υπέρβασης του κοινοτικού πλαφόν, οι μεγάλοι παραγωγοί θα πάρουν μέχρι και 156 δραχμές λιγότερες ανά κιλό


ΣΕΛ.  14   -   15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ