Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 1995

Αντίσταση στην υποκουλτούρα προς όφελος του λαού

Η εκδήλωση - συζήτηση του ΚΚΕ για τον Πολιτισμό. Η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα. Ο πολιτισμός πλάθει συνειδήσεις, λένε οι καλλιτέχνες


ΣΕΛ.  6   -   8

ΝΕΕΣ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
ΓΗ ΚΑΙ
ΥΔΩΡ
στα σχέδια της "νέας τάξης"

Απροκάλυπτα η κυβέρνηση Παπανδρέου κλιμακώνει την πολιτική υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας

"Γη και ύδωρ" στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή και τους τυχοδιωκτισμούς της "νέας τάξης πραγμάτων" παρέχει με τον πλέον προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση Παπανδρέου. Μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης πυρηνικών στο ελληνικό έδαφος, τώρα γίνεται γνωστό ότι και νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις δημιουργούνται στην περιοχή της Λάρισας για την εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, την ενεργοποίηση των οποίων εναγωνίως εκλιπαρεί από τους "συμμάχους" στο ΝΑΤΟ.

Τα έργα υποδομής στον Τύρναβο για την εγκατάσταση του χερσαίου στρατηγείου της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ ξεκίνησαν, μετά την απαλλοτρίωση έκτασης 165 στρεμμάτων στην περιοχή Κουτσόχερου, τα έργα για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, που θα εξυπηρετήσουν το αντίστοιχο αεροπορικό στρατηγείο. Και όλα αυτά με δαπάνες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών από τον προϋπολογισμό του ελληνικού υπουργείου Αμυνας. Δηλαδή ο ελληνικός λαός πληρώνει κιόλας για να κάνουν δεκτή την υποθήκευση του μέλλοντός του.

Και ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει τα στρατηγεία, παράλληλα εμφανίζεται ότι διαπραγματεύεται τους όρους για την εγκατάστασή τους, παρόλο που από μόνη της η εγκατάσταση, ακόμα και με τους καλύτερους όρους, θα σήμαινε υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας.


ΣΕΛ.  3

Στις 2.200 δραχμές το κιλό έφτασε χτες η τιμή στο πασχαλινό αρνάκι, "τσιμπώντας" ακόμα 100 δραχμές. Στα ίδια υψηλά επίπεδα, με των προηγούμενων ημερών της Μ. Εβδομάδας, παρέμειναν χτες οι τιμές στα οπωροκηπευτικά. Πάντως, οι έμποροι εκτιμούν ότι για τη διαμόρφωση των τιμών καθοριστική θα είναι η σημερινή, αλλά και η αυριανή μέρα, που οι περισσότεροι καταναλωτές προμηθεύονται τα είδη για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.


ΣΕΛ.  14

Ομολογίες

Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, στην οποία επιδίδεται απροκάλυπτα και με οργανωμένο τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο, είναι ένα από τα θέματα που μόνο το ΚΚΕ υπογράμμιζε, προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμησή της. Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, οι συνοδοιπόροι τους στον αντιλαϊκό μονόδρομο του Μάαστριχτ και μαζί τους ο ΣΕΒ υποστήριζαν με "τουπέ" πως δεν μπορεί να γίνει φοροδιαφυγή από τις μεγάλες επιχειρήσεις, γιατί αυτές λειτουργούν με "οργανωμένα" λογιστήρια. Ολοι αυτοί, πολλές φορές μέχρι σήμερα, κατηγορούσαν το ΚΚΕ, που τολμούσε να πει τα πράγματα με το όνομά τους, για "ξύλινη γλώσσα". Ηταν η εύκολη λύση, για να δικαιολογούν τα κατά καιρούς αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως έγινε πρόσφατα με τα "αντικειμενικά" κριτήρια.

Χτες, όμως, για πρώτη φορά, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών - προφανώς στα πλαίσια χειρισμών που γίνονται για το μοίρασμα της πίτας - ανακάλυψε ξαφνικά ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν ασύστολα. Αποκάλυψε ότι, με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, μεγάλη επιχείρηση έκρυψε από την Εφορία κέρδη που ξεπερνούν το 1,5 δισ. δραχμές (τακτική που ακολουθούν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις) και δήλωσε "ξαφνιασμένος" για το γεγονός.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Τι θα κάνει τώρα η κυβέρνηση, που - έστω και καθυστερημένα - ανακάλυψε ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται οργανωμένα από τις μεγάλες επιχειρήσεις;




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ