Σελ. /27
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 1995

Μεταπασχαλινές ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Μετά τον ΟΤΕ η κυβέρνηση προωθεί αυξήσεις στα ΕΛ - ΤΑ, τη ΔΕΗ και τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, της "Ολυμπιακής" και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών


ΣΕΛ.  17

ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
ΧΟΡΟΣ
ΥΠΕΡΚΕΡΔΩΝ
με τα επιτόκια ταμιευτηρίου

Συνεχίζεται η αφαίμαξη των λαϊκών αποταμιεύσεων

Ακόμα μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια θα μοιραστούν, εν ριπή οφθαλμού, κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες, με τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Μάη. Συνεχίζεται, έτσι, ο έξαλλος χορός των υπερκερδών που έχουν στήσει οι τράπεζες και, παράλληλα, επιχειρείται μια νέα αφαίμαξη των λαϊκών αποταμιεύσεων.

Χτες, η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας, αφού ανακοίνωσε ότι το 1994 τα επίσημα καθαρά κέρδη της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 57,1%,ενημέρωσε για τη μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις ταμιευτηρίου από 15% σε 14%.

Αποφάσεις για μείωση των επιτοκίων ταμιευτηρίου, τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, έχουν πάρει και οι άλλες τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πίστεως κλπ.) και απλά αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση. Μετά τη μείωση αυτή, αν συνυπολογιστεί η φορολογία τόκων, το πραγματικό επιτόκιο, που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου, περιορίζεται μόλις στο 11,9%!

Τα κέρδη, που θα εξασφαλίσουν οι τράπεζες από τη μείωση στα επιτόκια καταθέσεων, μετριούνται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, τα οποία βέβαια θα χάσουν οι μικροκαταθέτες.Συγκεκριμένα, πάνω από 85 δισ. δραχμές θα κερδίσουν οι τράπεζες από τους μικροκαταθέτες (καθώς οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ξεπερνούν τα 8,5 τρισεκατομμύρια δραχμές) και άλλα 40 δισ. δραχμές από τις υπόλοιπες κατηγορίες καταθέσεων (το ύψος των οποίων κινείται γύρω στα 4 τρισ. δραχμές).


ΣΕΛ.  13

"Ο πολιτισμός μπορεί να γίνει πεδίο έντονης αναμέτρησης, ανάμεσα στις συντηρητικές και αντιδραστικές ιδέες και πολιτικές και τις προοδευτικές απόψεις για τον πολιτισμό". Αυτό υπογράμμισε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εκδήλωση - συζήτηση, που διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στη Βουλή με θέμα τον πολιτισμό.


ΣΕΛ.  5

Εν γνώσει τους...

Χωρίς την πρώτη δόση των αναδρομικών απ' το επίδομα των 18.000 δραχμών, θα κάνουν Πάσχα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στο υπουργείο Υγείας, παρά την κοινή υπουργική απόφαση των Δ. Κρεμαστινού και Αλ. Παπαδόπουλου, για τη χορήγηση σε τρεις δόσεις. Θα έπαιρναν, ανάλογα με την κατηγορία, από 104.000 - 234.000 δραχμές. Οι πάρεδροι όμως ζητούν και νομοθετική ρύθμιση για την έγκριση της δόσης.

Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν προτείνει τη διά νόμου ρύθμιση του θέματος, αλλά η κυβέρνηση επέμενε στην έκδοση της υπουργικής απόφασης. Οταν όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι τα αναδρομικά τα δικαιούνται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τότε το υπουργείο Οικονομικών θυμήθηκε και την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση.

Μ' άλλα λόγια: Οταν η κυβέρνηση προχωρούσε στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, γνώριζε το κενό που τώρα διαπιστώνει. Ισως και να προσδοκούσε στην άγονη άρνηση των παρέδρων για να τρενάρουν τη χορήγηση των αναδρομικών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέξουν πολύ. Γιατί αν περάσουν 2,5 χρόνια, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αρνηθεί όλες τις δόσεις και να χαθούν τα αναδρομικά.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ