Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 1995

Οσκαρ... αμετροέπειας τα "μέτρα" για αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνε

Κίνηση αντιπερισπασμού, αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και αποτροπής της κλιμάκωσης του αγώνα των ΕΒΕ και των αγροτών, αποτελούν τα χτεσινά δήθεν μέτρα, που εξάγγειλε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ανέξοδες εξαγγελίες, τα χαρακτήρισε το ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  12   -   13

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΧΩΝ ΤΗΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
ΜΑΧΙΜΟΙ -
ΕΝΩΜΕΝΟΙ
οι συνταξιούχοι στις επάλξεις

Στοιχεία - σοκ για τα χρέη προς το ΙΚΑ. Σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα στο 1994

Οι συνταξιούχοι όλης της χώρας θα δώσουν και σήμερα ενωμένοι το αγωνιστικό τους "παρών" στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ., στη συγκέντρωση και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ).

Είναι η γενιά, που αγωνίστηκε για την πατρίδα, έκτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα και συνεχίζει να αγωνίζεται με σύνθημα: "Οταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον". Αυτή τη γενιά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η προηγούμενη της ΝΔ - τους θεωρεί ζήτουλες και τους πέταξε πριν μια βδομάδα μερικές δεκάρες ελεημοσύνης, για να διασπάσει την ενότητά τους. Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της ΣΕΑ δήλωσαν οι οργανώσεις των αντιστασιακών και των συνταξιούχων πλοιάρχων εμπορικού ναυτικού.

Η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ...αδυναμία της οικονομίας, έδωσε την προσβλητική εφάπαξ ενίσχυση μισής σύνταξης στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΝΑΤ. Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτεται απ' τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, τα χρέη των οφειλετών προς το Ιδρυμα φτάνουν τα 234,178 δισ. δραχμές (και σε σχέση με το 1993 τα χρέη σχεδόν διπλασιάστηκαν). Αν δε υπολογιστούν και τα πρόσθετα τέλη τότε τα χρέη προς το ΙΚΑ προσεγγίζουν και ξεπερνούν τα 500 δισ. δραχμές. Ο μέγας οφειλέτης προς το ΙΚΑ είναι ο ιδιωτικός τομέας με - χωρίς τα πρόσθετα τέλη - 167,856 δισ. δρχ.


ΣΕΛ.  15

Η μαζικότητα, η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητα των χιλιάδων απεργών οικοδόμων "σάρωσε" χτες την τρομοκρατία, που επιχείρησε να επιβάλει η κυβέρνηση, "ζώνοντας" κυριολεκτικά το κέντρο της Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας, μέσα κι έξω, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι οικοδόμοι απαίτησαν ΤΩΡΑ μέτρα για την ανεργία και λύση άλλων κλαδικών προβλημάτων.


ΣΕΛ.  16   -   17

Δολοφονική πρωτιά

Επιτέλους! Η Ελλάδα πρώτη, ανάμεσα σ' όλες τις χώρες του κόσμου. Ομως πόσο τιμητική μπορεί να είναι η πρωτιά, όταν αφορά τις επιδόσεις της χώρας μας στις εισαγωγές όπλων; Την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν περισσεύουν παρά ψίχουλα κοροϊδίας για τους αγρότες και τους συνταξιούχους. Και αυτά τα δίνει σαν ρέστα από το ξύλο των ΜΑΤ.

"

Η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν οι χώρες που πραγματοποίησαν τις περισσότερες εισαγωγές όπλων κατά το 1994, ενώ οι ΗΠΑ και η Γερμανία βρέθηκαν επικεφαλής στον κατάλογο των εξαγωγέων όπλων", αναφέρουν τα τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Δύο γειτονικές χώρες, σε μια περιοχή που θεωρείται (και είναι) η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, επιδίδονται σε έναν εξοντωτικό εξοπλιστικό ανταγωνισμό, στο όνομα της δήθεν μεταξύ τους ισορροπίας. Και το κυριότερο: Αυτός ο ανταγωνισμός γίνεται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, του οργανισμού που, θεωρητικά τουλάχιστον, εγγυάται την ασφάλειά τους. Πόση ασφάλεια μπορεί να αισθάνεται μια χώρα με εγγυητή το ΝΑΤΟ, είναι μια άλλη ιστορία, για την οποία οι Ελληνες γνωρίζουν αρκετά από την πολύ πρόσφατη ιστορία. Και όταν, πολύ περισσότερο, οι ηγετικές δυνάμεις της Συμμαχίας είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πρώτοι εξαγωγείς όπλων.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ