Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΚΑΜΙΑ
ΑΝΟΧΗ
στην αντιλαϊκή συναίνεση

Αποφασιστική και κατηγορηματική παρέμβαση του ΚΚΕ στο προεδρολογικό θέατρο της διγλωσσίας και του αποπροσανατολισμού

"Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμπράξει με κανένα από τ' άλλα κόμματα για την ανάδειξη κοινού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας... Δεν είναι διατεθειμένο να δώσει "συγχωροχάρτι" στην πολιτική, που χρόνια τώρα ακολουθείται στη χώρα μας, με την εναλλαγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ". Μ' αυτή τη σαφέστατη και κατηγορηματική τοποθέτηση, η ΚΕ του ΚΚΕ, που συνεδρίασε το Σάββατο, επιβεβαίωσε τη μέχρι τώρα στάση του Κόμματος και ταυτόχρονα υπογράμμισε - για μια ακόμη φορά - τη ριζική αντίθεσή του στη συναινετικά εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και το συνεχιζόμενο θέατρο της προεδρολογίας. Ολόκληρη η ανακοίνωση του Προεδρείου της Συνόδου της ΚΕ έχει ως εξής:

"Το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 1995, συνεδρίασε η ΚΕ και συζήτησε τις εξελίξεις, σχετικά με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

1. Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, καθώς και η τακτική των άλλων κομμάτων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνουν την επιλογή του ΚΚΕ να μην συμπράξει με κανένα από τα άλλα κόμματα στην ανάδειξη κοινού υποψηφίου,τα οποία χρησιμοποιούν την προεδρική εκλογή για να προωθήσουν τις αντιλαϊκές συναινετικές επιλογές τους, να παρεμποδίσουν την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, να ικανοποιήσουν, επίσης, τις ιδιαίτερες κομματικές φιλοδοξίες τους στη νομή της κυβερνητικής εξουσίας.

2.Το ΚΚΕ δεν είναι διατεθειμένο να δώσει "συγχωροχάρτι" στην πολιτική, που χρόνια τώρα ακολουθείται στη χώρα μας, με την εναλλαγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν επιτρέπεται, επίσης, η "άφεση αμαρτιών" στην ανοχή των άλλων κομμάτων, που αντιπολιτεύονται, χωρίς όμως να αμφισβητούν τις κατευθυντήριες επιλογές του δικομματισμού.

Το ΚΚΕ παρεμβαίνει και συμμετέχει ενεργά στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, με κέντρο βάρους την αγωνιστική συσπείρωση, τη λαϊκή ενότητα και πάλη, τον παλλαϊκό αγώνα γύρω από τα κρίσιμα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά προβλήματα των εργαζόμενων. Δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες, μάταιες ελπίδες ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, με το σημερινό συσχετισμό και την προωθούμενη διακομματική αντιλαϊκή συναίνεση.

Το βασικό πολιτικό πρόβλημα,που αφορά το λαό, είναι πώς, σε κάθε φάση, κάθε μέρα, θα συγκεντρώνονται και θα συσπειρώνονται όλο και περισσότερες λαϊκές δυνάμεις, ώστε - όσο πιο γρήγορα γίνεται - να απαλλαγεί ο τόπος από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, που πλήττει τα λαϊκά συμφέροντα και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο ασύδοτη, ανήθικη και αποκρουστική.

3. Οι εργαζόμενοι, όλοι εκείνοι που υποφέρουν από τις συνέπειες αντιλαϊκών, αντιδραστικών πολιτικών, πρέπει να περιφρονήσουν τις μεθόδους των εκβιασμών, των πλαστών διλημμάτων και της κινδυνολογίας των πρόωρων εκλογών.

Αν, παρά τους συσχετισμούς της σημερινής Βουλής και τις συγκλίσεις, οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, ο λαός μπορεί και πρέπει να τις αξιοποιήσει με τη δυναμική αγωνιστική του παρέμβαση και με την ψήφο του.

Η κάλπη να βγάλει ισχυρό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δε νομιμοποιούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τη λιτότητα, την αφαίρεση κατακτήσεων, την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την απεμπόληση του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία και ισότιμη συμμετοχή στο σύστημα των διεθνών σχέσεων. Η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη δυναμική λαϊκή απάντηση στις επόμενες εκλογές, με βάση το σημερινό συσχετισμό και τους προσανατολισμούς που διακηρύσσουν τα άλλα κόμματα.

Η ΚΕ καλεί τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους κνίτες και τις κνίτισσες, να στηρίξουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και μαχητικότητα τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, που αναπτύσσονται σε όλα τα μέτωπα. Να διαδώσουν πλατιά τις πολιτικές θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Να ανοίξουν διάλογο με τις λαϊκές δυνάμεις, τους κοινωνικούς φορείς και παράγοντες, που βλέπουν ότι η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση πρέπει να μετατραπεί σε ένα πολύμορφο, λαϊκό, δημοκρατικό, πατριωτικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για τις αναγκαίες βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος".


ΣΕΛ.  6   -   7

Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων Μετάλλου Πειραιά "Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ", με ομόφωνη απόφασή του προσφέρει 200.000 δρχ., ως δεύτερη δόση για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ