Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995

Παρέμβαση για να σταματήσει το εθνικό έγκλημα στα ναυπηγεία
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
  • Σήμερα πορεία των εργαζομένων στα Ν. Σκαραμαγκά.
  • Την παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο γ. γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος

ΣΕΛ.  3

ΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ
τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ενωση

Τους κινδύνους πλήρους απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, στα πλαίσια των διεργασιών που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο φόντο της πολιτικής που ακολουθούν τα ελληνικά κόμματα, που είναι υποταγμένα στις ιδέες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, επισήμανε χτες η Αλέκα Παπαρήγα. Μιλώντας για τις θέσεις των κομμουνιστών γύρω από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η ΓΓ της ΚΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα κλιμάκωσης της επέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή, στη λεγόμενη κοινή εξωτερική πολιτική και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996. Ταυτόχρονα παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ για απεγκλωβισμό των επιλογών της χώρας μας από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς οι ΗΠΑ έχουν πάρει απόφαση αναστολής του εμπάργκο στους μουσουλμάνους και το ΝΑΤΟ προωθεί την αντικατάσταση των κυανοκράνων με δικές του χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή. Συνόψισε ως εξής την πρόταση του Κόμματος, σχετικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια:

  • Απεγκλωβισμός από τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.
  • Απευθείας διάλογος με τις χώρες, με τις οποίες υπάρχουν εκκρεμή προβλήματα.
  • Προσπάθεια συμμετοχής της Ελλάδας για τη διαμόρφωση διαβαλκανικής ισότιμης συνεργασίας.

ΣΕΛ.  6   -   8

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Θεαματική άνοδος

Με θεαματική άνοδο των δυνάμεων της ΕΣΑΚ και με αποφάσεις που προσανατολίζουν τον κλάδο σταθερά στο δρόμο της ενότητας και της αγωνιστικής διεκδίκησης, έληξε το 16ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων. Η ΕΣΑΚ πήρε το 61,34% των ψήφων, 20 έδρες στη νέα διοίκηση της ομοσπονδίας και 30 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Πτώση εμφάνισαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ".


ΣΕΛ.  19

Στατιστικές θανάτου

Οπως πάντα οι στατιστικές είναι ψυχρές. Νούμερα το ένα πλάι στο άλλο, που ο συσχετισμός τους δίνει κάποιο ποσοστό, μια αναλογία. Παρότι ψυχρές, ή ίσως ακριβώς γι' αυτό, οι στατιστικές είναι χρήσιμες αυτές καθ' αυτές. Βοηθούν στην ανάλυση φαινομένων, στην εκπόνηση πολιτικών, στον απολογισμό δράσεων.

Την ίδια όμως ώρα, οι στατιστικές, ως τρόπος να βλέπεις τις εξελίξεις, χτυπούν το... καμπανάκι. Οπως, για παράδειγμα, τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Κυριακάτικος "Ρ", για τα ναρκωτικά. Στοιχεία που δείχνουν ότι το 1994 κάθε 54 ώρες είχαμε ένα νεκρό, ενώ τον πρώτο μήνα φέτος είχαμε ένα νεκρό κάθε 39 ώρες. Στοιχεία που, παράλληλα, βεβαιώνουν ότι τώρα αρχίζουν και "σβήνουν" με γρηγορότερο ρυθμό εκείνοι, που εθίστηκαν στην ηρωίνη την προηγούμενη δεκαετία. Αυτά είναι τα νούμερα. Και με βάση αυτά, ο καθένας, ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται, κανονίζει την πορεία του.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της δείχνει την ιδιόμορφη αδιαφορία της για το πρόβλημα. Οι έμποροι των ναρκωτικών εκτιμούν, ίσως, ότι οι θάνατοι είναι λίγοι σε σχέση με την ποσότητα που θέλουν να πουλήσουν. Η αστυνομία, ενδεχόμενα, να κρίνει ότι πάλι καλά που με την έξαρση των ναρκωτικών υπάρχουν "μόνο" τόσοι νεκροί. Γι' αυτούς οι στατιστικές δεν έχουν τίποτα επικίνδυνο. Για όλους εμάς, όμως;




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ