Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 1995

Κινητοποιήσεις για το επιχειρούμενο έγκλημα στα Σπάτα

Συνεδρίασε χτες η Συντονιστική Επιτροπή των δήμων και των μαζικών φορέων της Μεσογαίας που ομόφωνα αντιδρούν στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στην περιοχή. Στη Βουλή φέρνει το θέμα με ερώτησή του το ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  15

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ
την κοινωνική ασφάλιση

Και νέα προνόμια πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο, εφαρμόζοντας τη "Λευκή Βίβλο"

Καίριο χτύπημα στα ίδια τα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την υλοποίηση των πιο αντιδραστικών μέτρων της "Λευκής Βίβλου".Ετσι, χτες υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να απαλλάξει τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργάτες 20 - 25 ετών!Εμφανίστηκε, δε, το μέτρο αυτό σαν μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων! Των νέων που ήδη με τους αντισφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, έχουν τοποθετηθεί σ' ένα απαράδεκτο ασφαλιστικό καθεστώς δεύτερης ταχύτητας!

"Πατώντας", δηλαδή, σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη σκληρή πραγματικότητα, του ποσοστού ανεργίας των νέων (24,6%), τορπιλίζει ουσιαστικά το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα και φορτώνει στις πλάτες όλων των εργαζομένων τα νέα προνόμια των μεγαλοεργοδοτών. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας ομολόγησε ότι πρόκειται για ένα μέτρο στο πνεύμα αυτού "που ο Ζ. Ντελόρ αποκάλεσε μείωση του μη μισθολογικού κόστους"!

Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση επιχειρεί να "καθαρίσει" με τους νέους, ο ΣΕΒ, σε συνέντευξη Τύπου χτες, άνοιξε ξανά το θέμα του "προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος", που - αν εφαρμοστεί - θα αποτελέσει τον σύγχρονο Καιάδα για τους ηλικιωμένους εργαζόμενους.


ΣΕΛ.  19

Με την καθολική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε χτες το συνδικάτο τους, μπήκαν στη μάχη της διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Σε γενική τους συνέλευση οι απεργοί αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, αν οι εργοδότες δε δώσουν θετική απάντηση στα αιτήματά τους μέχρι την ερχόμενη Τρίτη


ΣΕΛ.  18

Περί ηθικής...

Πολύς ο λόγος, το τελευταίο διάστημα, περί της "ηθικής της πολιτικής". Πολύς, αλλά επιδερμικός, ανούσιος και - γι' αυτό - μάλλον ανώδυνος. Ανώδυνος γι' αυτούς που, ακόμα και με το θόρυβο γύρω από ένα τέτοιο ζήτημα, αυτό που πράγματι θέλουν να πετύχουν είναι να κρύψουν με τα διάφορα "πρέπει" και τα "διά ταύτα", τη βαθιά ανηθικότητα του ίδιου του συστήματος, του οποίου αποτελούν στυλοβάτες ή εξαρτήματα.

Πόσο, για παράδειγμα, απασχολεί τη συζήτησή τους περί "ηθικής", το "ηθικό δικαίωμα" αυτών που έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, να παίρνουν ταυτόχρονα στα χέρια τους την ίδια τη ζωή του εργαζόμενου; Τη μια οδηγώντας τον από τη μηχανή στην αναπηρία ή και στον ίδιο το θάνατο. Και την άλλη - την πιο συνηθισμένη, την πιο καθημερινή - οδηγώντας τον στην κόλαση της ανεργίας; Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας. Μέσα στο 1994 απολύθηκαν 254.000 εργαζόμενοι! Κάθε μέρα του περασμένου Δεκέμβρη απολύονταν 1.063 εργάτες..!

Και όμως, το δικαίωμα στη δουλιά, όπως και πολλά άλλα, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Η ζωή και η πραγματικότητα όμως, απέχουν πολύ από τις συνταγματικές διακηρύξεις. Οσο απέχουν και οι διάφορες υποκριτικές φωνές περί ηθικής, από την πραγματική ουσία του ζητήματος.


Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου Αττικής, ομόφωνα, προσφέρει 300.000 δρχ. για τη διάσωση του αρχείου.
  • Η ΚΟ του 4ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης προσφέρει 695.000 δρχ. που συγκέντρωσε από συνεστίαση που πραγματοποίησε.
  • ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ από το Καματερό, 300.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Γεροβουνού Καματερού.
  • Η ΖΩΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑ 200.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα της Βασίλη Θεοδωρίκα και όλων όσοι έγραψαν την ηρωική ιστορία του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ν. Ψυχικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ