ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΜΑ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ σήμερα. Κρατάμε στα χέρια μας ένα "όπλο" πολύ ισχυρό. Την ψήφο μας. Μπορεί από μόνη της να φαντάζει για μικρό "όπλο", η αλήθεια, όμως, είναι πως αυτή, μαζί με όλες τις άλλες, θα διαμορφώσει τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα διαμορφώσει το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Ας μη χαραμίσουμε, λοιπόν, τη δύναμή της. Ας βάλουμε κι εμείς "πλάτη" στη διαμόρφωση του συσχετισμού των δυνάμεων. Ας πάρουμε στα δικά μας χέρια το αύριο και το δικό μας και των παιδιών μας. Ας ψηφίσουμε με πείσμα ΚΚΕ. Αυτό διατρανώνει και η πρώτη σελίδα του "Ρ": "Ηρθε του λαού η ώρα - ΚΚΕ ΤΩΡΑ", ενώ μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζεται όλη η δραστηριότητα του Κόμματος την προεκλογική περίοδο.

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Επικρατείας. Επικεφαλής έχει τεθεί ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης. Απαρτίζεται από ανθρώπους που η πολυετής προσφορά τους, τους καταξίωσε στους αγώνες της εργατικής τάξης, στο χώρο της έρευνας και της επιστήμης, καθώς και στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού (σελίδα 6).

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ βουλευτές του Κόμματος σ' όλη τη χώρα δηλώνουν "Γιατί ΚΚΕ". Γιατί το αύριο του λαού και της χώρας μας μπορεί να είναι ριζικά διαφορετικό, αντάξιο των ονείρων και των οραμάτων μας για μια άλλη Ελλάδα (σελίδες 7 - 9).

ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ στη δουλιά και στους αγώνες. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, κομμάτι από τον ίδιο το λαό, έφεραν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κοντά στους εργαζόμενους το κάλεσμα του Κόμματος. Η επικοινωνία αυτή είναι συνέχεια της καθημερινής επαφής του ΚΚΕ με τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζομένων. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ θα είναι κοντά στους εργαζόμενους και από αύριο, μετά τις εκλογές (σελίδα 12).

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ σύστημα και πώς λειτουργεί. Πώς εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία. Το "κλειδί" της Γ κατανομής. Πώς και πού παίρνουν τις έδρες τους τα μικρότερα κόμματα. Καμιά ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι χαμένη (σελίδα 14).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ πίνακες, για τη διευκόλυνση των αναγνωστών στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των σημερινών εκλογών, με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 1993 (σελίδες 15, 33).

ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

του Κόμματος, κάτω από τις κόκκινες σημαίες, συναντήθηκαν όλες οι γενιές του ΚΚΕ, παλιές και νέες. Με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια αισιοδοξία και την ίδια σιγουριά, φώναξαν: "ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη", "Οχι στη συντήρηση και την υποταγή, ΚΚΕ ψηφίζουν οι αριστεροί". Ηταν πολλοί αυτοί που για πρώτη φορά ήρθαν, που πήραν το βάπτισμα, που σήκωσαν τη δική τους κόκκινη σημαία δίπλα στη σημαία του συντρόφου τους (σελίδες 24 - 25).

"ΟΙ ΝΕΟΙ λένε ΝΑΙ, ψηφίζουν ΚΚΕ". Το σύνθημα αυτό ακούστηκε δυνατά σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και συνοδεύει το ΚΚΕ μέχρι την κάλπη. Το κάλεσμα του Κόμματος για αντεπίθεση στην πολιτική της συντήρησης βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση στο χώρο της νεολαίας. Οι νέοι την αγκαλιάζουν, είναι η δική τους αντεπίθεση (σελίδα 36).

ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΗ η επόμενη μέρα. Οι μεγαλοβιομήχανοι τα θέλουν όλα δικά τους και τα θέλουν τώρα. Οι πολιτικοί τους υπάλληλοι, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δηλώνουν έτοιμοι να τους ικανοποιήσουν. Και ο φαύλος κύκλος "αξιώνω - ικανοποιούν - απαιτώ περισσότερα κ.ο.κ." θα συνεχίζεται όλο και σκληρότερος, όλο και πιο απάνθρωπος. Η πολιτική αυτή, όμως, δεν είναι μονόδρομος. Η ενίσχυση των δυνάμεων που αντιπαλεύουν την καπιταλιστική ανασυγκρότηση είναι απαραίτητος όρος για την ανατροπή της απεχθούς αυτής πολιτικής (σελίδες 34 - 35).


ΤΩΡΑ ΚΚΕ

Του Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Σήμερα ψηφίζουμε! Με πείσμα και αποφασιστικότητα. Απ' άκρη σ' άκρη της ελληνικής γης. Δεν επαναπαυόμαστε! Από το άνοιγμα της κάλπης το πρωί, μέχρι τη δύση του ηλίου. Καμία ψήφος δεν πρέπει να χαθεί. Γιατί κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι βόλι στην καρδιά του δικομματισμού και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζουν. Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ βοηθάει σημαντικά για να ανοίξει μια "χαραμάδα" σήμερα, ένα "παράθυρο", μια "πόρτα" για τις ανοιχτές λεωφόρους του μέλλοντος αύριο, για θετικές εξελίξεις, για το καλό του λαού και του τόπου.

Με τόλμη και δυναμισμό ρίχνουμε "δαγκωτό" στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του Κόμματος, σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια ψηφίζουμε, είτε βγάζουμε σίγουρα βουλευτή, είτε το παλεύουμε, είτε βρισκόμαστε σε δύσκολη και "άγονη" εκλογική περιφέρεια. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική "γόνιμη" ψήφος. Είναι η ψήφος που θα γεννήσει, μαζί με τους αγώνες του λαού, το καινούριο. Το καινούριο, που για το ΚΚΕ και το λαϊκό μας κίνημα είναι απαλλαγμένο από τα "εκσυγχρονιστικά" περιτυλίγματα των εμπόρων των ιδεών. Το καινούριο, που είναι χρόνια τώρα γραμμένο στις αγωνιστικές σημαίες του Κόμματος και συνοψίζεται σήμερα στα συνθήματα: "Μέτωπο στη συντήρηση και το συμβιβασμό", "όχι στην υποτέλεια και το ραγιαδισμό", "Μάαστριχτ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη - Μάαστριχτ σημαίνει φτώχεια και πολέμοι".

Σήμερα αποφασισμένοι βρισκόμαστε μπροστά στην κάλπη, στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζουμε και κάνουμε το καθήκον μας. Οπως αύριο θα συνεχίσουμε το καθήκον μας από άλλο μετερίζι, στον καθημερινό συστηματικό οργανωμένο αγώνα στο πλάι του ΚΚΕ, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, για αντίσταση απέναντι στα χειρότερα, που προσπαθούν και θέλουν να επιβάλουν στο λαό και για αντεπίθεση, ώστε να 'ρθουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο με τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου πάλης.

Μπροστά στην κάλπη με τα ψηφοδέλτια στο χέρι ψηφίζουμε με ψηλά το κεφάλι τα τρία κόκκινα γράμματα: ΚΚΕ! Γιατί δεν ξεχνάμε. Αυτές τις στιγμές πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση η μνήμη, όχι μόνο για να θυμάται ο καθένας προσωπικά, αλλά κυρίως για να μεταφέρει μέχρι την τελευταία στιγμή στο διπλανό του, στο γείτονα που θα κατηφορίσουν μαζί προς το εκλογικό κέντρο, στο συγγενή που θα του τηλεφωνήσει το πρωί, τα μηνύματα του ΚΚΕ. Να εξηγήσει απλά και συνοπτικά σ' αυτόν που ακόμα και την τελευταία στιγμή ίσως δεν έχει καταλήξει: "ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ"!

Το ΚΚΕ βρίσκεται 365 μέρες το χρόνο, κι όχι μόνο τις 30 τελευταίες προεκλογικές μέρες, μέσα στο λαό, κοντά στα προβλήματα, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στους εργάτες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τη νεολαία. Αν και στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας το Κόμμα δεν είχε βουλευτή όλα αυτά τα χρόνια, εντούτοις έκανε και με το παραπάνω το καθήκον του υπερασπιζόμενο τα λαϊκά συμφέροντα και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτή, στους αγώνες.

  • Το ΚΚΕ προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή ότι η απόφαση για προκήρυξη πρόωρων εκλογών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και της χώρας. Η επίκληση "εθνικού συμφέροντος" αποτελεί το μόνιμο πρόσχημα υποκλοπής της ψήφου, για να περάσουν ευκολότερα νέα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, για να περάσουν τα αμερικανικά σχέδια για την περιοχή, σε βάρος της Ελλάδας.
  • Το ΚΚΕ αντιπάλεψε με σθεναρότητα τα έργα και τις ημέρες του δικομματισμού 22 χρόνια τώρα, είτε στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, βασικά δικαιώματα του λαού δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα.

Ο Ελληνας ψηφοφόρος μπροστά στην κάλπη πρέπει να θυμηθεί! Κανείς τη στιγμή μπροστά στην κάλπη δεν πρέπει να ξεχάσει ότι: Με νόμους και άλλα μέτρα που προώθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με το σιγοντάρισμα και των άλλων κομμάτων - δορυφόρων τους, χειροτέρεψαν τη θέση των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων. Την τελευταία πενταετία έγιναν δραστικές περικοπές στον κοινωνικό τομέα με αρνητική επίδραση στους τομείς της πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας. Την ίδια περίοδο έχουν προωθηθεί μια σειρά αντεργατικά μέτρα σύμφωνα με τις εντολές της "Λευκής Βίβλου". Εχει εξαπλωθεί η μάστιγα της ανεργίας με προοπτική χειροτέρευσης, αφού η ΕΕ έχει προγράψει και την αγροτιά, δίνοντας εντολή να συρρικνωθεί στο 7%, και τους μικρομεσαίους, με την εντολή για μείωση των μικρών επιχειρήσεων κατά 40%. Μεγάλη είναι η μείωση μισθών και ημερομισθίων, την ίδια ώρα που οι καπιταλιστές έχουν αύξηση κερδών κατά 30% μέσο όρο. Μεγάλες κατακτήσεις έχουν αφαιρεθεί από τις γυναίκες, όπως στη συνταξιοδότηση, τη νυχτερινή εργασία, την πλήρη απασχόληση κ.α. Καταστροφική είναι η αγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, για τις καλλιέργειες και το εισόδημα των αγροτών. Απόγνωση έχει πιάσει χιλιάδες επαγγελματίες λόγω της συνεχούς πτώσης του τζίρου και τον κατακλυσμό της αγοράς από τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές. Κι όλα αυτά είναι μόνον η αρχή, μιας και έπονται ακόμα πιο σκληρά και άγρια μέτρα.

  • Το ΚΚΕ αντιμάχεται με αποτελεσματικότητα τη λογική της μοιρολατρίας και του ραγιαδισμού. Εχει επιβεβαιωθεί σε όλες τις προβλέψεις του, που αφορούν τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Το ΚΚΕ και μετά τις εκλογές θα πρωτοστατήσει για να αποκαλυφθούν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στο Κυπριακό, στην ευρύτερη περιοχή. Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση και επαγρύπνηση του λαού, του μαζικού φιλειρηνικού κινήματος, για να αποτρέψει εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Δε θα επιτρέψει τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στην προετοιμαζόμενη πολυεθνική στρατιωτική δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, που θα δρα σε μια περιοχή με πολλές εστίες πολέμου, μισθοφόροι στα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων".

Η ψήφος σε ένα από τα δύο "μεγάλα" κόμματα είναι ψήφος ενίσχυσης των αντιλαϊκών επιλογών, ψήφος για νέα πιο σκληρά μέτρα, ψήφος χαμένη για το λαό και τη χώρα. Τόσα χρόνια εναλλάξ, πότε ο ένας, πότε ο άλλος, υλοποιούν ίδιας κατεύθυνσης προγράμματα, "τσακώνονται" μόνο για το ποιος είναι καλύτερος εκφραστής του Μάαστριχτ στην οικονομία και του ΝΑΤΟ στην εξωτερική πολιτική.

Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πρέπει να αποδυναμωθούν σημαντικά σ' αυτές τις εκλογές. Από την άλλη μεριά ο ψηφοφόρος πρέπει να προσέξει πού θα κατευθύνει την ψήφο του. Τώρα πρέπει να δώσει δυναμικά την ψήφο του στο ΚΚΕ!

Ο ΣΥΝ θέλει να εκλέξει βουλευτές για να παίξει στα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια, βιάζεται να πάρει μέρος στη διαχείριση του συστήματος, να διαπραγματευτεί την προσχώρησή του στο ΠΑΣΟΚ και στην καρέκλα της εξουσίας. Ψήφος στο ΣΥΝ είναι ψήφος υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ψήφος ανοχής στο δικομματισμό. Το ΔΗΚΚΙ παλεύει με τη λαϊκίστικη δημαγωγία και με ιδεολογήματα του παρελθόντος για κοινωνική συνεργασία, για να συσπειρώσει λαϊκές δυνάμεις. Ψήφος στο κόμμα αυτό είναι ενίσχυση του διπολισμού, ψήφος ανάχωμα στο ΚΚΕ. Οσο για την ΠΟΛ.ΑΝ. είναι απλά η προέκταση της κλασικής συντηρητικής παράταξης με αντιδραστικές εθνικιστικές ψυχώσεις.

Σήμερα, ΤΩΡΑ, μαζί με την καταδίκη του κλασικού δικομματισμού πρέπει να καταδικαστούν και οι εφεδρείες του.

Σήμερα, ΤΩΡΑ, η ψήφος πρέπει να πέσει στο ΚΚΕ!

ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ - ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ!

ΗΡΘΕ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΩΡΑ - ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ!

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική "γόνιμη" ψήφος. Είναι η ψήφος που θα γεννήσει, μαζί με τους αγώνες του λαού, το καινούριο. Το καινούριο, που για το ΚΚΕ και το λαϊκό μας κίνημα είναι απαλλαγμένο από τα "εκσυγχρονιστικά" περιτυλίγματα των εμπόρων των ιδεών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ