Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997

Λαϊκή κατακραυγή για την κυβερνητική πρόκληση

Θορυβημένη η κυβέρνηση από την κατακραυγή που προκάλεσε η βάναυση πρόκληση προς τους εργαζόμενους, με την περαιτέρω αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης, επιχείρησε - ανεπιτυχώς - χτες στη Βουλή να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, φορτώνοντας στους δημοσιογράφους την ευθύνη για τη δημιουργία του θέματος


ΣΕΛ.  3

ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΚΟΙΝΟΣ
ΑΓΩΝΑΣ
ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Το πακέτο των μέτρων είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα γίνει νόμος του κράτους, δήλωσε ωμά χτες ο υφυπουργός Παιδείας, πετώντας και την όποια μάσκα "διαλόγου"

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αγωνιστική και συντονισμένη αντιμετώπιση της κυβερνητικής εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης φαίνεται πως είναι οι εκπαιδευτικοί και άλλοι φορείς. Μετά τις Ομοσπονδίες Γονέων της Αθήνας και του Πειραιά, που έκαναν προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ως πρώτο βήμα, οι εκπαιδευτικοί φορείς προχωρούν στις 21 Αυγούστου σε κοινή σύσκεψη, για να αποφασίσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που θα πάρουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ την Τετάρτη 20 Αυγούστου θα γίνει η πρώτη κινητοποίηση καταγγελίας της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, στην οποία προχωρούν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικά εμφανίζονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στη νομοθετική ρύθμιση όλων των αντιεκπαιδευτικών τους εξαγγελιών, αρνούμενες να δεχτούν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πάνω σε αυτές, πετώντας έτσι και τη μάσκα του "διαλόγου". Το πακέτο των μέτρων είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σύντομα θα γίνει νόμος τους κράτους, είπε ο υφυπουργός Παιδείας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, που συναντήθηκε χτες μαζί του, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο συζήτησης.


ΣΕΛ.  11

ΚΚΕ
Κώδωνας κινδύνου για το Σέιχ - Σου

Την ίδια ώρα, που τα πρώτα συρματοπλέγματα κάνουν την εμφάνισή τους στο καμένο δάσος του Σέιχ - Σου και οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους των πλημμυρών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και φέρνουν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, έξι "καυτά" ερωτήματα:

"Θα κηρυχτεί αναδασωτέα η καμένη έκταση; Θα αποτρέψει η κυβέρνηση την οικοπεδοποίηση; Θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να προστατευτούν οι κάτοικοι;", είναι ορισμένα από τα ερωτήματα, στα οποία καλούνται να απαντήσουν πέντε αρμόδιοι υπουργοί.


ΣΕΛ.  28

Εκβιαστικές ... απορίες

Απορώ πώς έρχεσαι στο γραφείο μου, μετά από όλα αυτά που γράφεις. Αυτό είπε λίγο - πολύ χτες στον συντάκτη του "Ρ" ο υφυπουργός Οικονομικών, με αφορμή το μέτωπο που έχει η εφημερίδα μας στην κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα σε χαριστικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαιά ουσία για να αποκρυπτογραφήσει κανείς την υπουργική απορία. Ο Γ. Δρυς, μέσες - άκρες, αποκάλυψε πως στα υπουργικά γραφεία γίνονται δεκτοί μόνο όσοι δημοσιογράφοι συμφωνούν, ή - στη χειρότερη περίπτωση - σιγοντάρουν την κυβερνητική πολιτική.

Μέχρι εκεί φτάνει ο "εκσυγχρονισμός" τους; Με τέτοιους τρόπους θέλουν να τον επιβάλουν; Καιρός πάντως να καταλάβουν ότι παρόμοιοι - ουσιαστικά - εκβιασμοί δεν αφορούν το "Ρ" και τους συντάκτες του.



24ωρη λειτουργία απαιτούν τα σούπερ μάρκετ

Νέα ένταση αποκτά η επίθεση των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, ενάντια στις λίγες αποφάσεις νομαρχιακών συμβουλίων, που περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας. Επιδιωκόμενος στόχος τους, όπως ομολογούν, η λειτουργία όλες τις ώρες του 24ωρου


ΣΕΛ.  9
ΚΚΕ
Κι άλλο βήμα προς τη διχοτόμηση της Κύπρου

Η Συμφωνία Σύνδεσης της Τουρκίας και του ψευδοκράτους του Ντενκτάς αποτελεί σοβαρή εξέλιξη και ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση διχοτόμησης της Κύπρου, τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και υπογραμμίζει τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης


ΣΕΛ.  5
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κάλεσμα αντίστασης και αγώνα

Κάλεσμα αντίστασης και αγώνα απευθύνουν στους ναυτεργάτες τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ενώ καταγγέλλουν την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ. Η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στην ΠΝΟ, επισημαίνουν, "πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των ναυτεργατών".


ΣΕΛ.  9

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ