Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 1996

"ΨΕΥΤΟΠΛΑΦΟΝ" ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΣΟΥΠΕΡ
ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
με τις τιμές στα καύσιμα

Κύριος στόχος, να μη θιχτούν τα υπερκέρδη των πετρελαιάδων και οι τρομακτικοί φόροι που συνοδεύουν την τιμή της βενζίνης

Στάχτη στα μάτια των ταξιδιωτών του Πάσχα, με παράλληλη εξασφάλιση των αμύθητων κερδών για τις εταιρίες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών και την πλήρη διατήρηση των τρομακτικών φόρων που συνοδεύουν την τιμή των καυσίμων, αποτελεί η κυβερνητική απόφαση για ολιγοήμερο "πλαφόν" στις τιμές των καυσίμων. Η απόφαση της κυβέρνησης πάρθηκε, κύρια, με στόχο να διασκεδαστεί η οργή και η αγανάκτηση των καταναλωτών από τις συνεχείς ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων. Προηγούμενα είχε γίνει γνωστή η πέμπτη κατά σειρά αύξηση στις τιμές των διυλιστηρίων.

Το "πλαφόν", ανάλογα με την περιοχή της χώρας, είναι από 214 μέχρι 229 δραχμές για τη σούπερ βενζίνη και από 204 μέχρι 213 δραχμές για την αμόλυβδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή διυλιστηρίου - για παράδειγμα στη βενζίνη σούπερ - είναι 43,3 δραχμές! Ολα τα υπόλοιπα, μέχρι τη λιανική τιμή, είναι κυρίως τα τεράστια κέρδη των εταιριών διακίνησης και οι αστρονομικοί φόροι, κονδύλια στα οποία η κυβέρνηση δε διανοείται - ενώ θα έπρεπε - να βάλει "πλαφόν".

Στην πραγματικότητα η κυβερνητική απόφαση, ενώ αποτελεί μια πρώτης γραμμής υποκρισία εις βάρος των εργαζομένων καταναλωτών, "δείχνει" μ' ένα τρόπο τα αποτελέσματα της "απελευθερωμένης" αγοράς, η οποία στην ουσία είναι αιχμάλωτη της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου.


ΣΕΛ.  15

Στο Γολγοθά της εξαθλίωσης έχει οδηγήσει τους συνταξιούχους η λιτότητα που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαρούν, ούτε καν τις μέρες των γιορτών. Χτες, στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν με πικετοφορίες την αντίθεσή τους στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης και τις ευχές τους για "Καλό Πάσχα" τις συνόδευσαν με την υπόσχεση για νέους αγώνες μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.


ΣΕΛ.  18   -   19

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ και η ΑΝΕΖΑ ΔΑΜΑΝΗ προσφέρουν, ως δεύτερη δόση, 100.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας, στη μνήμη των γονιών τους Γιάννη και Καλλιόπης Παλαμάρη,του παλαίμαχου κομμουνιστή θείου τους Αντώνη Δεβελέγκα,των στελεχών του ΚΚΕ Κώστα Λουλέ,Μανόλη Σιγανού,Κώστα και Σόφης Κουκουβίτη,Νίκου Γκένα,Γιάννη Ρίτσου,και Λευτέρη Σεφέρη,καθώς και στη μνήμη των ηρώων - μαρτύρων του κομμουνιστικού κινήματος Νίκου Μπελογιάννη και Νίκου Πλουμπίδη.
  • Ο ΣΠΥΡΟΣ ΓΟΥΛΙΑΡΜΗΣ προσφέρει 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ιερόθεου, στη μνήμη της Ολγας Φαγογένη - Κουρκουμέλη,του Γιάννη Μαυροθαλασσίτη και του Αιμίλιου Χρηστίδη.
  • Ο Ν. Δ. προσφέρει 200.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κολωνού, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης Πασχάλη Λυμπεράκη και Νικολάου Δεσύλα.
  • Η κοινοτική επιχείρηση ΣΟΥΡΩΤΗ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Σουρωτής" Θεσσαλονίκης, 200.000 δρχ.
  • Ο σύντροφος ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΝΑΣΤΟΣ προσφέρει 200.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Πανάθλιο πρόσχημα

Τελικά δεν έχουν το "Θεό" τους! "Εάν δεν υπάρξει ομοφωνία των φορέων του εμπορίου, εγώ δεν πιάνω το θέμα του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων στα χέρια μου", δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας! Μα αν δεν είναι αυτό εμπαιγμός, πρόκληση και πανάθλιο πρόσχημα, για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, στη "ζούγκλα" της λεγόμενης απελευθέρωσης, τι άλλο είναι; Πώς γίνεται, να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι, που - λόγω της απελευθέρωσης του ωραρίου - βιώνουν τη βαρβαρότητα της πλήρους ανατροπής των εργασιακών τους σχέσεων, με τους ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων, που θησαυρίζουν; Πώς γίνεται, να συμφωνήσει με τα πολυεθνικά συγκροτήματα, ο μικρομεσαίος καταστηματάρχης, που εξοντώνεται κάτω από το βάρος του πιο αθέμιτου ανταγωνισμού, τον οποίο επέτεινε στο έπακρο το ισχύον, "απελευθερωμένο" ωράριο;

Βεβαίως, αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο Ε. Γιαννόπουλος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και εντελώς συνειδητά πράττουν, όπως πράττουν. Οπως, εντελώς συνειδητά ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι "δεν πιάνει στα χέρια του το θέμα του ωραρίου", ακριβώς την επομένη της προειδοποιητικής δήλωσης του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ και του ΚΟΝΤΙΝΕΤ, ότι "το θέμα "ωράριο" είναι οριστικά λυμένο".

Αλλά δε μας λέει επιτέλους ο κ. Γιαννόπουλος πότε η κυβέρνησή του (η δεύτερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) ζήτησε την ομόφωνη γνώμη των φορέων, για να προχωρήσει, πρώτη αυτή, στην "απελευθέρωση" του ωραρίου, πράγμα που ούτε η χούντα δεν είχε τολμήσει να κάνει, αν και το είχε επιχειρήσει;



"Κρύβονται" πίσω... απ' το βαμβάκι

"Τρέχουν και δε φτάνουν" τώρα στο υπουργείο Γεωργίας για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, όσον αφορά τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ για το βαμβάκι και να "μαζέψουν" την κοροϊδία που "μοίραζαν" τόσο καιρό στους παραγωγούς


ΣΕΛ.  13
Στα Λιόσια όλα τα σκουπίδια

Αν και όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να συγκρουστεί με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, τότε ίσως να οριστούν οι χώροι για τις νέες Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων. Για μία ακόμα φορά χτες οι επιστημονικές μελέτες χώθηκαν βαθιά στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος για "μελέτη"


ΣΕΛ.  16
Βήματα, υπό την ... αιγίδα των ΗΠΑ

Βήμα βήμα στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου οδηγεί η Ουάσιγκτον την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει αποδεχτεί πλήρως τη λογική της συνολικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών "διαφορών", όπως απαιτούν οι ΗΠΑ


ΣΕΛ.  5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ