Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάρτη 1996

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Οι "μικροί" στο περιθώριο οι εργαζόμενοι στο "μεσαίωνα"

Απαράγραπτο το δικαίωμα του λαού ν' αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη και το μέλλον του

Το αίτημα να τεθεί με δημοψήφισμα η Συνθήκη του Μάαστριχτ στην κρίση του λαού αποκτά μια επιτακτική και δραματική επικαιρότητα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επίσημη έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, στις 29 του Μάρτη στο Τορίνο.

Την ώρα που οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν για θέματα, όπως η δημιουργία του "σκληρού πυρήνα", η θεσμοποίηση της "Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων", η πλήρης περιθωριοποίηση των μικρών χωρών, η οριστικοποίηση του εργασιακού μεσαίωνα, η λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία κλπ., δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα συνταγματικής, πολιτικής και ηθικής τάξης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Θα δώσουν την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να πει τη γνώμη του για όλα αυτά τα θέματα, που θίγουν κρίσιμα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα; Θα συμφωνήσουν με την πρόταση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος; Η και πάλι θα προχωρήσουν - κυβέρνηση και δικομματική "αντιπολίτευση" - στην υλοποίηση των αντιλαϊκών τους σχεδίων πίσω από τις πλάτες του λαού, όπως και το 1992, με την έγκριση της Συνθήκης του Μάαστριχτ;

Ο "Ριζοσπάστης" επιχειρεί σήμερα να καταγράψει τις κυριότερες τάσεις, που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση της γερμανικής ηγεμονίας, του παραδείσου για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, του πεδίου των ανταγωνισμών της "νέας τάξης πραγμάτων". Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 20 και πλέον εκατομμυρίων ανέργων, των άνω των 50 εκατομμυρίων φτωχών, της μαχητικής αντίστασης κατά των επιλογών του Μάαστριχτ, της ελπίδας για μια Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου.


ΣΕΛ.  10   -   14

"Οποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά"

Ρήγας Φεραίος

"Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί

αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή

για την ελευθερία να ζώσωμεν σπαθί..."

Διακόσια περίπου χρόνια έχουν περάσει από τη στυγερή δολοφονία του Ρήγα Φεραίου, στο Βελιγράδι, και τα εμπνευσμένα μηνύματα του "Θούριου", όπως και οι αξίες, τα ιδανικά και τα οράματα της "Χάρτας των Δικαιωμάτων" του ανθρώπου αποκτούν μια ιδιαίτερα τραγική επικαιρότητα, καθώς οι λαοί των Βαλκανίων δοκιμάζονται σκληρά από την επέλαση της "νέας τάξης" των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού.

Ελάχιστη τιμή στο Ρήγα Φεραίο, τον πρωτεργάτη της απελευθέρωσης και της αδελφικής συνεργασίας των βαλκανικών λαών, αποτελεί η αποστολή του "Ρ" στους χώρους όπου μαρτύρησε και άφησε την τελευταία του πνοή. Στις φωτογραφίες, το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου και ο πύργος - φυλακή, όπου τον στραγγάλισαν


ΣΕΛ.  24   -   25

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ (Δήμος) ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, παλιός αγωνιστής, προσφέρει 500.000 δρχ. στη μνήμη των Πατλάκα και Παρασκευαϊδη (από τα πρώτα θύματα της Δημοκρατικής Νεολαίας), των αγωνιστών Ανδριόπουλου (γιατρού), Τζαμουράνη και Γονατά,που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, καθώς και στη μνήμη των Αύρας Παρτσαλίδη (Βλάση) και Κώστα Λουλέ.
  • Η ΜΕΝΗ και ο ΝΙΚΟΣ ΑΓΑΘΙΑΣ προσφέρουν 200.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, για τα 77 χρόνια του ΚΚΕ, στη μνήμη των γονιών τους Πανωραίας και Σαράντου Χαραλαμπίδη,Μαριγώς και Γιώργη Αγαθία και εύχονται επιτυχίες στο Συνέδριο.
  • Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και δασκάλου μας Κώστα Βιδάλη,που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατό του, ο δημοσιογράφος ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΣ προσφέρει 100.000 δραχμές για το 15ο Συνέδριο.
  • Η ΝΙΚΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ προσφέρει 200.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παιανίας, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
  • Ο ΛΑΜΠΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΚΗΣ προσφέρει 100.000 δρχ.
  • Ο Γ. Α., οπαδός του ΚΚΕ, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Βούλας, 100.000 δρχ.

Ο "Ρ"

Ο "Ριζοσπάστης", όπως και οι άλλες πρωινές εφημερίδες, δε θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, λόγω της αυριανής αργίας. Θα τον βρείτε στα περίπτερα κανονικά την Τετάρτη το πρωί




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ