Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ
Οι εργαζόμενοι εναντιώνονται, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη ξεπουλούν

Μαζική και μαχητική ήταν η χτεσινή, πρώτη απεργιακή μέρα των εργαζομένων του ΟΤΕ, ενώ στη Βουλή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη συμφωνούν στη μετοχοποίηση - ξεπούλημα του Οργανισμού, διαφωνώντας στην τιμή του... ξεπουλήματος


ΣΕΛ.  5

ΣΕ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
από αγρότες και κτηνοτρόφους

Το ΚΚΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις και καλεί τους αγρότες να δυναμώσουν την ενότητά τους ώστε ν' αποκρούσουν τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, από τη Θεσσαλία, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Φθιώτιδα, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, την Καστοριά, έδωσαν χτες ένα ακόμα "μάθημα αγωνιστικής συνέπειας", πραγματοποιώντας μεγάλα "προειδοποιητικά" συλλαλητήρια, ενώ το αγωνιστικό "παρών" δίνεται σήμερα στη Ροδόπη και αύριο στο Κιλκίς.

Οι αγρότες διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ν' αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που έχει προκαλέσει αδιέξοδο στη γεωργία και την κτηνοτροφία και απειλεί με ξεκλήρισμα χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Το ΚΚΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τους καλεί να δυναμώσουν την ενότητά τους ώστε ν' αποκρούσουν τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ, να καταδικάσουν όσους τους έταζαν "χρυσά κουτάλια" και, παράλληλα, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να ενισχύσουν τους αγώνες τους.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αποκαλύπτοντας το "νέο ήθος" των κυβερνώντων, με δηλώσεις του έκανε λόγο για... υποκινούμενες κινητοποιήσεις!


ΣΕΛ.  20   -   21

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ

ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγρότες, αγρότισσες,

Νέες και νέοι της υπαίθρου,

Το περασμένο καλοκαίρι που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ο νέος Κανονισμός για το βαμβάκι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα ΝΔ, ΠΟΛ. ΑΝ. και "ΣΥΝ" που στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά και οι ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ισχυρίζονταν ότι η νέα πολιτική στο βαμβάκι διασφαλίζει τη βαμβακοκαλλιέργεια και το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Μόνο το ΚΚΕ είχε αντίθετη άποψη και υποστήριζε ότι ο νέος Κανονισμός μειώνει δραστικά το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και υπονομεύει τη βαμβακοκαλλιέργεια που είναι από τις πιο αποδοτικές και συναλλαγματοφόρες καλλιέργειες στη χώρα μας.

Τώρα που μαζεύτηκε και πουλήθηκε το βαμβάκι μπορούν και πρέπει οι βαμβακοπαραγωγοί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να δουν ποιο κόμμα τους έλεγε την αλήθεια και ποια κόμματα συνειδητά τους εξαπάτησαν. Να βγάλουν επίσης σωστά συμπεράσματα για το ρόλο των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.

Τα επίσημα στοιχεία... αποκαλύπτουν

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση περσινή τιμή πώλησης του βαμβακιού ήταν 288 δρχ. /κιλό και μαζί με την επιστροφή της συνυπευθυνότητας των μικροπαραγωγών 293 δρχ. /κιλό.

Για να έχει φέτος η τιμή αυτή την ίδια αγοραστική αξία έπρεπε, σύμφωνα με τον επίσημο πληθωρισμό, να φθάσει στις 320 δρχ. /κιλό.

Αντί όμως για αυτή την τιμή, το βαμβάκι πουλήθηκε σε τιμές που κυμάνθηκαν από 250 - 285 δρχ. /κιλό, με μέση τιμή 265 δρχ. /κιλό περίπου. Δηλαδή, 17% ή 55 δρχ. /κιλό λιγότερο από πέρυσι.

Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους υπουργούς Γεωργίας που ισχυρίζονταν ότι οι φετινές τιμές θα ήταν αυξημένες κατά 20 - 30 δρχ. /κιλό.

Η διάψευσή τους αυτή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν φέτος δε μεταφέρονταν στη χώρα μας κονδύλια 35 δισ. δρχ. περίπου από την Ισπανία, η οποία για λόγους ξηρασίας είχε μειωμένη παραγωγή. Τα κονδύλια αυτά ανέβασαν τις φετινές τιμές κατά 27 δρχ. /κιλό, ενώ στα επόμενα χρόνια που θα αποκατασταθεί η παραγωγή στην Ισπανία, οι τιμές στη χώρα μας θα μειωθούν ανάλογα.

Τη διάψευσή τους αυτή προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν χρησιμοποιώντας τις συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες κάτω από τις πιέσεις των υπουργών Γεωργίας και του Οργανισμού Βάμβακος, αλλά και με ευθύνη των διοικήσεών τους, έδωσαν μεγαλύτερες τιμές από τις διεθνείς, αλλά και από αυτές που προβλέπει ο Κανονισμός, με αποτέλεσμα η χρεοκοπία αυτών των οργανώσεων να είναι σχεδόν σίγουρη.

Δηλαδή, για δεύτερη φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και τη συνενοχή των διοικήσεων, χρησιμοποιεί τις οργανώσεις για να συγκαλύψει την υποταγή της στην ΕΕ και να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών και να τις οδηγήσει στη χρεοκοπία και τη συρρίκνωση, με τεράστιες και μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στους μικροπαραγωγούς.

Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, επιμένουν και αποπροσανατολίζουν

Αν και καθημερινά αποκαλύπτεται η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για το βαμβάκι, η κυβέρνηση επιμένει στην παραπλανητική της ταχτική για να συγκαλύψει την υποταγή της και τις ευθύνες της.

  • Σαν Πόντιος Πιλάτος αδιαφορεί για το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές, αν και πέρασαν τέσσερις μήνες από την παράδοση του βαμβακιού, οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Ταυτόχρονα, όμως, η ΑΤΕ χρεώνει τα δάνεια των αγροτών που έγιναν ληξιπρόθεσμα με επιτόκια υπερημερίας που ξεπερνάνε το 30%.
  • Κατηγορεί όσες συνεταιριστικές οργανώσεις δεν προεξόφλησαν τους παραγωγούς, αλλά η κυβέρνηση ψήφισε τον Κανονισμό που προβλέπει ότι η εξόφληση θα γίνεται οκτώ περίπου μήνες μετά τη συγκομιδή.
  • Διαδίδει ότι θα δοθούν μεγάλες επιστροφές στους παραγωγούς από τη μείωση του προστίμου συνυπευθυνότητας. Αποκρύπτει όμως ότι οι επιστροφές, αν υπάρχουν, θα είναι πολύ μικρές. Αποκρύπτει επίσης ότι ο Κανονισμός που ψήφισε στην ΕΕ δεν υποχρεώνει τους εκκοκκιστές να επιστρέψουν τη διαφορά του προστίμου συνυπευθυνότητας. Αλλά τους υποχρεώνει να καταβάλουν την ελάχιστη τιμή.
  • Προβάλλει την εξατομίκευση των ποσοστώσεων σαν ευεργετικό μέτρο για τους μικροαγρότες, αλλά ξέρει ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε στους καπνοπαραγωγούς και οδήγησε στην εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας από τους μικροπαραγωγούς, γιατί οι ατομικές ποσοστώσεις καθορίζονται με βάση τη μέση παραγωγή της τελευταίας τριετίας κάθε παραγωγού.----------------
  • Προτείνει να προσαρμοστεί η παραγωγή βαμβακιού της χώρας στις απαράδεκτα χαμηλές ποσοστώσεις του Κανονισμού για να διαμορφώνονται υψηλές τιμές στον παραγωγό. Συνειδητά όμως αποφεύγει να προτείνει με τι θα καλλιεργηθούν τα υπόλοιπα χωράφια, γιατί σε όλες τις καλλιέργειες έχει αποδεχτεί άμεσους ή έμμεσους περιορισμούς.
  • Προτείνει να καταβάλλεται ολόκληρη η κοινοτική επιδότηση μόνο στην ποσότητα που ορίζει η ποσόστωση, για να διαμορφώνονται υψηλές τιμές στον παραγωγό. Αποκρύπτει όμως ότι η υπόλοιπη ποσότητα θα πληρωθεί μόνο με την εμπορική τιμή, με αποτέλεσμα η μέση τιμή για το σύνολο της ποσότητας κάθε παραγωγού να είναι ίδια ή και μικρότερη από τη σημερινή.------------

Οσες όμως προσπάθειες και αν κάνει η κυβέρνηση, όσο και αν τη βοηθήσουν οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, αλλά και τα κόμματα που συμφωνούν με την ΕΕ, δε θα μπορέσουν να κρύψουν τη νέα καταστροφική πολιτική για το βαμβάκι.

ΚΚΕ, σταθερός συμπαραστάτης στους βαμβακοπαραγωγούς

Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που είπε όλη την αλήθεια και στους βαμβακοπαραγωγούς, γιατί είναι το μόνο κόμμα που αντιστέκεται στην ΕΕ και συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνάμεις και με ειλικρίνεια στους αγώνες των αγροτών.

Γι αυτό η πολύπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ και από τους αγρότες, αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες τους ενάντια στη νέα ΚΑΠ και την ΕΕ και να αποκρουστούν αυτές οι καταστροφικές πολιτικές.

Οι στόχοι πάλης που προτείνει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι και οι βαμβακοπαραγωγοί χωρίς καμιά αυταπάτη, χωρίς καμιά πίστωση χρόνου, θα πρέπει να οργανώσουν και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους αγρότες, για να αποκρούσουν αυτή την πολιτική και αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

  • Αύξηση των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, ανάλογη με την αύξηση του βαμβακιού.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας.
  • Εφαρμογή της κοινοτικής προτίμησης.
  • Αύξηση της τιμής στόχου και της ελάχιστης τιμής που διαμορφώνουν την τιμή παραγωγού, κατά 15%.
  • Αμεση εξόφληση των παραγωγών με την παράδοση του προϊόντος.
  • Κάλυψη των φετινών απωλειών εισοδήματος με την καταβολή επιπλέον τιμής 50 δρχ. /κιλό για τους μικροπαραγωγούς μέχρι 70 στρέμματα.
  • Καταβολή στους παραγωγούς της όποιας διαφοράς προκύψει στο πρόστιμο συνυπευθυνότητας.
  • Διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, για να εκφράσουν άμεσα και οι αγρότες τη γνώμη τους για τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν.
Αγρότη, αγρότισσα,

Τα προβλήματα των αγροτών έχουν τις ίδιες αιτίες με τα προβλήματα των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών. Γι' αυτό επιβάλλεται οι αγρότες να συντονίσουν την πάλη τους μαζί τους και από κοινού με το ΚΚΕ να οικοδομήσουν το αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο που θα αποκρούσει αυτές τις πολιτικές και θα ανοίξει το δρόμο για μια αναπτυξιακή πολιτική σε όφελος των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αγρότη, αγρότισσα,

  • ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ στις πολιτικές που σε ξεκληρίζουν
  • ΠΑΛΕΨΕ για να μείνεις στο χωράφι σου
  • ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ το μόχθο σου από τη ληστρική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • ΠΕΣ ΟΧΙ στη νέα ΚΑΠ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση
  • ΠΕΣ ΟΧΙ στα κόμματα που υποτάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους εκφραστές τους στο αγροτικό κίνημα
  • ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ στον αγώνα σου

ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΟ ΚΚΕ

Φλεβάρης 1996

Το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ


Τους έπνιξαν

Τους έπνιξαν! Κι ας μη σπεύσουν ορισμένοι να πουν πως "ήξεραν με τι σαπάκι ταξίδευαν". Ασφαλώς το ήξεραν. Οπως ξέρει ο ναυτικός του επιβατικού ότι το πλοίο του θα πάει από φωτιά, του γκαζάδικου από έκρηξη, του κοντέινερ από μπατάρισμα, του "μπαλκ κάριερ" από κόψιμο. Ο ναυτικός αποχαιρετά την οικογένειά του κάθε φορά για τελευταία φορά! Μα μέσα του πάντα ελπίζει ότι το σαπάκι θα τα βγάλει πέρα, ότι θα πιάσει λιμάνι. Και παλεύει γι' αυτό μέχρι την ύστατη ώρα.

Ο καπετάνιος που χάθηκε, ήταν 61 χρόνων. Επρεπε να μεγαλώνει τα εγγόνια του στη στεριά. Το χρέος του στη θάλασσα το είχε κάνει. Τα 'χε πληρώσει με αίμα ένα προς ένα τα ένσημά του μέχρι που βγήκε στη σύνταξη. Κι όμως η σύνταξη πείνας τον ανάγκασε να ξαναμπαρκάρει και μάλιστα με ανασφάλιστο, δηλαδή βαπόρι υψηλής κερδοφορίας για τον εφοπλιστή.

"

Στο πλοίο έμειναν εκείνη την ώρα μόνο ο πλοίαρχος και ο ασυρματιστής", δήλωσε ένας επιζών ναυτικός από τις Μαλβίδες. Αυτοί, δηλαδή, έκαναν ό,τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, για να δικαιώσουν ως ναυτικοί την ιδιότητά τους. Οι άλλοι, εκείνοι που πάντα είναι εκτός πλοίου, αποφάσιζαν σε κάποια σαλόνια το επόμενο ναυάγιο. Γιατί όταν στέλνεις ένα 23χρονο σαπάκι στη θάλασσα της Κίνας, ναυάγιο αποφασίζεις, τίποτα άλλο.



Μεθαύριο η πανελλαδική πανεργατική απεργία

Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας της Πέμπτης, μπαίνουν τα συνδικάτα της χώρας. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε μαζική, μαχητική συμμετοχή στην απεργία και στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί


ΣΕΛ.  15
Στην "Ντένισον" δίνουν και τον "Πρίνο ΙΙ"

Σε κοινοπραξία ιδιωτικών επιχειρήσεων, στην οποία μετέχει και η γνωστή "Ντένισον", παραχώρησε η κυβέρνηση την εκμετάλλευση του 65% των κοιτασμάτων πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο (Πρίνος ΙΙ), σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου. Η ίδια, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το αίτημα του Κοπελούζου για επέκταση του Αγωγού Φυσικού Αερίου στην Αλβανία ΣΕΛΙΔΑ 19

Στο ΣτΕ για τη σωτηρία του "Κοκκιναρά"

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει σήμερα ο Σύνδεσμος Προστασίας - Ανάπλασης του Πεντελικού, ζητώντας να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την "αξιοποίηση" 3.781 στρεμμάτων δάσους στον "Κοκκιναρά" που έχει προκηρύξει η Ιερά Σύνοδος


ΣΕΛ.  32
Πρόγραμμα λιτότητας και για τα δάνεια

Εγκρίθηκε, στη χτεσινή συνεργασία του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, το νομισματοπιστωτικό πρόγραμμα του 1996, που προβλέπει συνέχιση της "σφιχτής" οικονομικής πολιτικής με τη χορήγηση λιγότερων τραπεζικών δανείων στο δημόσιο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


ΣΕΛ.  18
Θεαματική άνοδος της "Εργοστασιακής Επιτροπής"

Θεαματική άνοδο σημείωσε η Εργοστασιακή Επιτροπή (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στις αρχαιρεσίες του σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


ΣΕΛ.  14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ