Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 1997

Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ
Ρεσιτάλ διγλωσσίας και υποκρισίας από τον Κ. Σημίτη

"Αυτονόητο πατριωτικό καθήκον" βαφτίστηκε χτες από τον πρωθυπουργό, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η υπαγωγή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε αντικείμενο ιμπεριαλιστικής επιδιαιτησίας, ενώ οι "32" αξιοποιήθηκαν για να τεθεί σε δεύτερο πλάνο η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής


ΣΕΛ.  8   -   9

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 40ΧΡΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚ
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ...

το ξεζούμισμα του λαού και της χώρας

Ενώ τα λαϊκά προβλήματα συνεχώς οξύνονται, η κυβέρνηση οργανώνει διήμερες φιέστες, με επίσημο προσκεκλημένο τον Ζ. Σαντέρ, προκαλώντας το κοινό αίσθημα

Πρόκληση για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού αποτελούν οι φιέστες που διοργανώνει η κυβέρνηση, με επίσημο προσκεκλημένο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, για το γιορτασμό της "Ημέρας της Ευρώπης".

Την ώρα που οι εργαζόμενοι, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, όταν αντιμετωπίζουν την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικοασφαλιστικών τους κατακτήσεων, η κυβέρνηση τους καλεί να γιορτάσουν στα 40χρονα "γενέθλια" της Ευρώπης των πολυεθνικών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του εργασιακού μεσαίωνα.

Ταυτόχρονα όμως, οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζουν το βιασμό της ιστορικής μνήμης των λαών, επιχειρώντας να σβήσουν την επέτειο και τα μηνύματα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης.


ΣΕΛ.  3,    6   -   7

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ - ΣΟΦΤΕΞ
Η κυβέρνηση εμμένει στην αντεργατική της πολιτική

Μπροστά στο αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Ανάπτυξης αντάμωσαν χτες οι εργάτες της ΣΟΦΤΕΞ και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, διαδηλώνοντας ενάντια στην καταστροφική κυβερνητική πολιτική που διαλύει τις δυο στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και πετάει στο δρόμο της ανεργίας και της φτώχειας χιλιάδες οικογένειες. Ενωσαν τις φωνές τους στο σύνθημα "Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι". Λίγο πριν, σε διυπουργική σύσκεψη οι αρμόδιοι υπουργοί αποφάσισαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες του ξεπουλήματος, χωρίς να αποκλείουν, ακόμη και το ενδεχόμενο του "λουκέτου"


ΣΕΛ.  18   -   19

Προσφορά

Ο Παναγιώτης Βαζούρας προσφέρει 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ στη μνήμη των αγωνιστών: ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΖΟΥΡΑ που σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά. ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΖΟΥΡΑ που σκοτώθηκε στον εμφύλιο. Και των: ΒΟΥΛΑΣ ΒΑΖΟΥΡΑ,ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ,ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ,ΑΛΕΚΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ και ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΚΕΠΕΣΗ.


Μια και μόνη η γιατρειά

Προχτές, ένας 20χρονος, οπλισμένος με τη δύναμη της απελπισίας και της απόγνωσης, αφού για χρόνια είναι άνεργος και άστεγος, ανέβηκε στην ταράτσα του ξενοδοχείου "ΕΛΛΑΣ" και αναστάτωσε το κέντρο της Αθήνας πετώντας κεραμίδια. Χτες, καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε 6μηνη φυλάκιση, για "παρακώλυση συγκοινωνιών".

Αυτά λένε και επιτάσσουν οι νόμοι... Βλέπετε, τα συνταγματικά - υποτίθεται - κατοχυρωμένα και συνάμα, στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα της στέγης και της εργασίας μπορούν ανέτως να παραβιάζονται, ακόμη και να μην υφίστανται. Κανένας νόμος δεν προβλέπει την παραμικρή ποινή γι' αυτό και για κανέναν. Ολ' αυτά, με τη μια ή την άλλη μορφή, αποτελούν μια καθημερινή πλέον εικόνα ενός ανάλγητου και απάνθρωπου κοινωνικού συστήματος, που μια και μόνη γιατρειά "παίρνει": το οργανωμένο και μαζικό, λαϊκό "πετροβόλημά" του.



9 ΤΟΥ ΜΑΗ
Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης

Ολοι οι πατριώτες, που πιστεύουν στην ειρήνη και τη φιλία των λαών, καλούνται να πάρουν μέρος στο γιορτασμό της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, αύριο στις 6.30 το απόγευμα, στο Πεδίον του Αρεως (άγαλμα Αθηνάς)


ΣΕΛ.  3
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Στο πλευρό των εφοπλιστών η κυβέρνηση

Χαρακτηριστική και αποκαλυπτική η πρώτη "γεύση" του "κοινωνικού διαλόγου" χτες, με την κυβέρνηση να τάσσεται στο πλευρό των εφοπλιστών και των θρασύτατων αξιώσεών τους, για αποδεκατισμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία και τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας. Με κινητοποιήσεις απαντούν τρία ναυτεργατικά σωματεία


ΣΕΛ.  18   -   19
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Στο δρόμο του αγώνα

Την επίλυση των αιτημάτων τους απαίτησαν χτες χιλιάδες αστυνομικών, διαδηλώνοντας στην πρωτεύουσα, ενώ σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων θα συζητήσουν πρόταση για 48ωρη απεργία

"ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ"

Συνεχίζεται το σίριαλ

Ενώ συνεχίζονται αμείωτες οι αναταραχές στις γραμμές της ΝΔ, ο ιδρυτής της απάντησε χτες στον Γλύξμπουργκ και από αυτήν προκύπτει ότι και ο ίδιος καλόβλεπε το ενδεχόμενο επιβολής δικτατορίας το 1966


ΣΕΛ.  5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ