Σελ. /46
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούλη 1997

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό

Επειδή παίζει αναντικατάστατο ρόλο στην υγεία, πρέπει να είναι και άριστης ποιότητας και προσιτό σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Η κυβερνητική πολιτική όμως οδηγεί στο να πληρώνουν όλο και περισσότερα οι ασφαλισμένοι!

Τα τελευταία χρόνια σχεδόν καθημερινή είναι η συζήτηση για το θέμα της τιμής των φαρμάκων. Η βάση της βρίσκεται στις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν για το τι είναι και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται το φάρμακο. Από τη μια μεριά υπάρχει η φιλοσοφία ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, παίζει αναντικατάστατο ρόλο στην υγεία και άρα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και προσιτό σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι ζούμε στην κοινωνία της αγοράς, ζούμε την παγκοσμιοποίηση, δεν μπορεί να πάει κανείς κόντρα στις εξελίξεις, άρα πρέπει στο φάρμακο να εφαρμοστούν οι νόμοι της αγοράς, πρέπει και σε ό,τι αφορά το φάρμακο το "κοινωνικό" κράτος να καταργηθεί. Αυτή τη δεύτερη άποψη ασπάζεται η κυβέρνηση και μαζί με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και την προσαρμογή στην κοινοτική νομοθεσία γίνονται ο βασικός οδηγός των αποφάσεων που πάρθηκαν και θα παρθούν για το φάρμακο και φυσικά και για το θέμα της τιμής των φαρμάκων, που είναι μια σημαντική πτυχή, όχι όμως το κυρίαρχο στοιχείο για την πολιτική στο φάρμακο.

Οι διάφορες θεωρίες που αναπτύσσονται, και τις οποίες υιοθετεί η κυβέρνηση, για τις αιτίες της αύξησης της δαπάνης για τη φαρμακευτική περίθαλψη και το πώς θα μειωθεί αυτή, είναι συνειδητά ψεύτικες. Φαρμακο-οικονομία είναι η λέξη "λάστιχο" που βρέθηκε για να δικαιολογήσει την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία οδηγεί στο να πληρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που τους χρειάζονται. Η πολιτική αυτή προωθείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε για να ψηφιστεί στα Θερινά Τμήματα της Βουλής. Τα κυβερνητικά μέτρα στην πολιτική για το φάρμακο δεν έχουν καμία δικαιολογία. Ορισμένες ακραίες καταστάσεις υπερσυνταγογράφησης και κατευθυνόμενης συνταγογραφίας - που είναι έτσι κι αλλιώς καταδικαστέες - δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για την κυβερνητική πολιτική.

Στο σημερινό αφιέρωμά του ο "Ριζοσπάστης" καταπιάνεται με τα κυβερνητικά μέτρα, αναλύει ποιος κερδίζει από την υπάρχουσα κατάσταση, διαπιστώνει τι έγινε και τι έπρεπε να γίνει, καταγράφει τις προτάσεις των εργαζομένων στο φάρμακο.


ΣΕΛ.  12   -   14,    27

Προσφορά

Ο ΠΕΤΡΟΣ Αριστ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης πρόσφερε 500.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".



"Πυρετός" στην Αβάνα

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, η μεγάλη γιορτή της νεολαίας όλου του κόσμου, ο θεσμός που σφράγισε την ιστορία του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος της νεολαίας, αναβιώνει μετά από οχτώ χρόνια στην Αβάνα της Κούβας. Μία πόλη που ζει, όπως εξάλλου κι ολόκληρο το νησί, τον πυρετό της προετοιμασίας του Φεστιβάλ. Για την ξεχωριστή σημασία αυτού του γεγονότος, που συμπίπτει με τα 30 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη "Τσε", μιλούν στο "Ρ" μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχουν ενεργά στις πολύμορφες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.


ΣΕΛ.  20   -   21
Ιουλιανά

Μια σελίδα για παραπέρα μελέτη

Ο Ιούλης του 1965 υπήρξε πολύ θερμός μήνας για την Ελλάδα. Στις 15-7-65, με την άμεση παρέμβαση του θρόνου, η κυβέρνηση τότε της Ενωσης Κέντρου παραιτείται και η χώρα μπαίνει σε μια φάση σοβαρής πολιτικής κρίσης, που κράτησε σχεδόν δυο χρόνια, με κατάληξη την ανοιχτή στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απρίλη 1967. Τα γεγονότα της περιόδου αυτής προσπαθεί να ανιχνεύσει σήμερα ο "Ριζοσπάστης"


ΣΕΛ.  8   -   9
Εταιρίες "Σεκιούριτι"

Νομιμοποίηση και διεύρυνση της ανεξέλεγκτης δράσης

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αναζήτηση πρόσθετων μέτρων ασφαλείας, προχωρά όχι μόνο στη νομιμοποίηση της ανεξέλεγκτης δράσης εδώ και πάνω από 15 χρόνια των εταιριών ιδιωτικής αστυνομίας, αλλά και στη διεύρυνση της "δικαιοδοσίας" τους, παραδίδοντας σημαντικές αρμοδιότητες, που από το Σύνταγμα προβλέπονται ότι ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία


ΣΕΛ.  6
Αθλητισμός

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

Λιγότερο από δύο βδομάδες μάς χωρίζουν από την πρεμιέρα του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος της χρονιάς, του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, που φιλοξενεί η Αθήνα. Σήμερα ο "Ριζοσπάστης", σε ένα μικρό αφιέρωμα, παρουσιάζει τα φαβορί για την κατάκτηση των μεταλλίων στους άνδρες σαν οδηγό για την καλύτερη παρακολούθηση του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου


ΣΕΛ.  32   -   33
Σουδάν

Δυναμώνει ο ένοπλος αγώνας του λαού

Συνέντευξη στο σημερινό "Ρ" του Αλσαφιέ Σαϊντ, μέλους της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουδάν και μέλους της ηγεσίας της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας


ΣΕΛ.  36   -   37

Κυπριακό

Από τον Αττίλα στις απευθείας συνομιλίες

Στις 20 Ιούλη του 1974, ακριβώς πριν 23 χρόνια, η Τουρκία, νιώθοντας ζεστή την πλάτη της από τη στήριξη του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, αξιοποίησε άριστα τα συγκεκριμένα δεδομένα και τη συγκεκριμένη στιγμή έριξε στην Κύπρο το στρατό της, δημιουργώντας τετελεσμένα. Από τότε η Κύπρος είναι διχοτομημένη. Τα τετελεσμένα, που δημιουργήθηκαν τότε στο πεδίο της μάχης, παραμένουν αδιαμφισβήτητα και σήμερα αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης, που έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί για την "επίλυση" του προβλήματος


ΣΕΛ.  5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ