Σελ. /50
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 1997

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
Απάτες και σκάνδαλα στην επένδυση για το φυσικό αέριο

Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και προσωπικά ο Κ. Σημίτης μετέτρεψαν την επένδυση για το φυσικό αέριο σε χρυσωρυχείο για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα

Συνειδητή παραπλάνηση της κοινής γνώμης και της Βουλής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν με τον πιο αναίσχυντο τρόπο συμφέροντα συγκεκριμένων μεγαλοεπιχειρηματιών, αποδεικνύονται οι χειρισμοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην επένδυση για το φυσικό αέριο. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", επί χρόνια οι κυβερνώντες και οι καθ' ύλην αρμόδιοι του υπουργείου Βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Σημίτης, ερμήνευαν με τον πλέον σκανδαλώδη και αυθαίρετο τρόπο συγκεκριμένη ρήτρα του αρχικού συμβολαίου, που είχε υπογραφεί με την τότε ΕΣΣΔ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για συνεχείς παραχωρήσεις προς τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Λόγος γίνεται για την επονομαζόμενη ρήτρα "τέικ ορ πέι". Οι κυβερνώντες μέχρι σήμερα την παρουσίαζαν ως ρήτρα βάσει της οποίας η χώρα μας ακόμα και αν δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου, που προβλέπονται από τα συμβόλαια, είναι υποχρεωμένη να τις πληρώσει στους Ρώσους προμηθευτές. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ποσότητες που πληρώνονται βάσει του "τέικ ορ πέι", δε χάνονται, ακόμα κι αν δεν παραληφθούν, αλλά τα σχετικά ποσά θα θεωρούνται ως προκαταβολή, που μπορεί να συμψηφιστεί με παραγγελίες κάποιας επόμενης χρονιάς!

Ωστόσο, με άλλοθι τη διεστραμμένη ερμηνεία της ρήτρας και με δεδομένο τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου, ήδη έχουν παραχωρηθεί στον Κοπελούζο και τους εταίρους του σημαντικές εργολαβίες του έργου του φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, οι οποίες αλλοιώνουν ακόμα και το δημόσιο χαρακτήρα της επένδυσης, καθιστώντας ταυτόχρονα το συγκεκριμένο όμιλο συμφερόντων σε μονοπώλιο στο χώρο του φυσικού αερίου και προνομιακό εργολάβο για τον τομέα της ενέργειας συνολικά.

Σελίδες


ΣΟΥΔΑ
Σε περικύκλωση ειρήνης η βάση του θανάτου

Δυναμικό και ελπιδοφόρο το μήνυμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, χτες, στη Σούδα και τα Χανιά, καθώς χιλιάδες νέοι απ' όλη τη χώρα πήραν μέρος στον αποκλεισμό της αμερικανο-ΝΑΤΟικής βάσης, απαιτώντας την απομάκρυνσή της, και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις που οργάνωσε η ΚΝΕ, στα πλαίσια της 6ης Νεανικής Επίθεσης Ειρήνης.

Μια εκδήλωση, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού την ίδια στιγμή μπαίνουν σε νέες δοκιμασίες και περιπέτειες τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, καθώς το γνωστό πρόβλημα των ελληνοτουρκικών διαφορών και ο "επιδιαιτητικός" ρόλος των ΗΠΑ "διαπλέκονται" με την αναδιάρθρωση του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της νέας δομής του. Οι σχετικές εξελίξεις, βέβαια, έχουν ήδη δρομολογηθεί, άσχετα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 8 και 9 Ιούλη.


ΣΕΛ.  6   -   8

Προσφορά

Προσοφρά (Γιά 1η σελίδα Κυριακής 6.7)

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ από την ΚΟΒ Φέλμπερτ της ΟΔ Γερμανίας πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ, 1.000 μάρκα



Βουδαπέστη
Ομιλία Χαρίλαου Φλωράκη

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ με όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, μετέφερε ο Χ. Φλωράκης, μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση για τη μνήμη του Γιάνος Κάνταρ


ΣΕΛ.  9
Παραλία Αγίου Κοσμά
Θυσία στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων

Το υπουργείο Οικονομικών επιτρέπει το ξεπούλημα της παραλίας του Αγίου Κοσμά σε μεγαλοεπιχειρηματία, παρά και ενάντια στη σχετική νομοθεσία και την αντίθεση του δήμου Ελληνικού


ΣΕΛ.  24   -   25
Χονγκ - Κονγκ
Από τα τελευταία σύμβολα αποικιοκρατίας

Η επαναφορά του Χονγκ - Κονγκ στη ΛΔ Κίνας ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν πολύ αυτές τις μέρες τα διεθνή ΜΜΕ


ΣΕΛ.  44   -   45

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ