Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006 - αριθ. φύλλου: 9566

Ουσιαστική ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Αλέκα Παπαρήγα: Προτείνουμε ένα σύστημα προστασίας των ανέργων, επειδή παλεύουμε για πλήρη, σταθερή και κανονική απασχόληση. Το κόστος να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία, που δημιουργούν την ανεργία

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή, χωρίς καν να μπει σε ψηφοφορία, ελέω Συντάγματος, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ με σύνολο μέτρων προστασίας των ανέργων που αποτελούν και πλαίσιο πάλης. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ πρότεινε:

  • Σε περίπτωση καταγγελίας της σχέσης εργασίας των απασχολούμενων εργατών, τεχνιτών και υπηρετών, οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν σε αυτούς την από το Ν. 2112/20 προβλεπόμενη για υπαλλήλους αποζημίωση.
  • Οι εργαζόμενοι μετά τη με οιονδήποτε τρόπο λύση της εργασιακής τους σχέσης δικαιούνται, χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις, επίδομα ανεργίας, το οποίο ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 80% επί του βασικού μισθού, όπως αυτός καθορίζεται από την ισχύουσα συλλογική ρύθμιση.
  • Το χρονικό διάστημα παραμονής τους στην ανεργία αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς καμία επιβάρυνσή τους. Κατά το διάστημα παραμονής τους στην ανεργία δικαιούνται, αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους, δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Ανεργοι που κατά τη λύση της εργασιακής τους σχέσης με καταγγελία εκ μέρους του εργοδότη τους ή εκ μέρους τους, αλλά με υπαιτιότητα του εργοδότη τους, έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και έχουν 4.050 μέρες ασφάλισης και εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι επί δύο έτη μετά τη λύση της εργασιακής τους σχέσης, δικαιούνται πλήρη σύνταξη από τους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
  • Ανεργος θεωρείται αυτός που αναζητεί εργασία και αποδέχεται απασχόληση σε πλήρη και σταθερή εργασία που του προσφέρεται ή έστω σε εργασία με τους ίδιους ή παρεμφερείς τουλάχιστον όρους με τους οποίους απασχολούνταν στην τελευταία απασχόλησή του, στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο.

ΣΕΛ.  6  -  9

Associated Press

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Το έγκλημα του Ισραήλ συνεχίζεται

Οι υποκριτικές επικλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Ισραήλ να σταματήσει τον αποκλεισμό της Γάζας, που έγιναν κατά την επίσκεψή του στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπας δεν μπορούν να σταματήσουν το συνεχιζόμενο έγκλημα ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, αφού εξυπηρετεί τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για τη «νέα Μέση Ανατολή». Στη φωτογραφία, οδύνη, μετά από θανατηφόρα επίθεση του ισραηλινού στρατού.


ΣΕΛ.  14


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΚΕΔΚΕ
Παιχνίδια κατά των σπουδαστών

Σε επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες των σπουδαστών των ΤΕΙ, εξελίσσεται η «κόντρα» κυβέρνησης - ΚΕΔΚΕ, αφού η μεν κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τη θέση της, η δε ΚΕΔΚΕ επιμένει να θέλει τους σπουδαστές βορά για τους επιχειρηματίες.


ΣΕΛ.  18   -   19
ΠΑΜΕ
Για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Το πλαίσιο δράσης του ΠΑΜΕ παρουσιάζεται σε συνέντευξη Τύπου, στις 7 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη. Διεθνιστική εκδήλωση για Λίβανο και Παλαιστίνη στις 10/9 στην Αθήνα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.


ΣΕΛ.  3
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΚΕ
Για ισότιμη προβολή των υποψηφίων

Τη νομοθετική ρύθμιση για ισότιμη προβολή των συνδυασμών στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα πρότεινε το ΚΚΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


ΣΕΛ.  11
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Θα συνεχίσουμε τις διαδηλώσεις

Προκλητική η ομιλία του προέδρου του ΕΒΕΑ σε εκδήλωση κατά των διαδηλώσεων με τη συμμετοχή των υποψήφιων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε, να διεκδικούμε, να πορευόμαστε στους δρόμους της Αθήνας, δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής.


ΣΕΛ.  10

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ