ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάη 2006
Σελ. /32
Ποιος είπε ότι οι εργάτες δεν έχουν όραμα;

Για όποιον, ακόμα, δεν κατάλαβε, χτες στην Αθήνα, στη Σαλονίκη, στον Περαία, στην Πάτρα, στη Λάρισα, σε 69 πόλεις σ' όλη τη χώρα, δε δόθηκε απλά μια μάχη, έγινε πραγματικά επιθεώρηση μάχιμων δυνάμεων. Και το ζύγι ήταν καλό. Εβγαλε βαρύ το ρόλο του ΠΑΜΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά, είχε όμως ξέχωρο στίγμα αυτή η Πρωτομαγιά. Στην καρδιά της αντεργατικής επίθεσης, απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη τη χώρα οι εργάτες έκαναν επιλογή. Καθαρή, ψύχραιμη, βροντώδη: Κι εννοούμε το αντι-ιμπεριαλιστικό περιεχόμενο που σημάδεψε τις διαδηλώσεις, την ώρα που άλλοι, δήθεν, «κίνημα», τα έχουν ήδη διπλώσει, βάζουν στην πράξη πλάτη να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός των ιμπεριαλιστών για συνολικό - παγκόσμιο γονάτισμα των εργατών. Ηταν σημαδιακή η χτεσινή Πρωτομαγιά.

ΥΓ: Τα αποδέλοιπα του Τύπου μιλάνε μόνα τους... Οσο για τον Πρετεντέρη - πέρα απ' το ότι είναι ήδη αρκετά ξεφωνημένος ο ίδιος - και τα αφεντικά του, να τους υποσχεθούμε ένα μόνο: Οτι θα στοιχειώσουμε με τη δράση μας κάθε δευτερόλεπτο και του ξύπνιου και του ύπνου τους. Οσο κι αν χαλκεύουν στοιχεία, για να στήνουν αντικομμουνιστικά μνημόνια, μία είναι η αλήθεια που βιώνει η εργατική τάξη: Είναι πολύ το αίμα των εργατών που χάνονται όπου Γης για να 'χει κέρδη το κεφάλαιο. Είναι βαριά και διαρκής η πρόκληση των φονιάδων των λαών. Δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν!

Η φετινή Πρωτομαγιά, έτσι όπως τη γιόρτασαν τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και η ανταπόκριση που είχε το κάλεσμά τους, απέδειξαν πόσο κυρίαρχο - κρίσιμο είναι το ζήτημα του μόνιμου προσανατολισμού του εργατικού αγώνα σε ξεκάθαρη αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Κι αυτό δεν ήρθε μόνο του. Εχει πίσω του συγκεκριμένη - έμπρακτη πρωτοπόρα δράση
Η φετινή Πρωτομαγιά, έτσι όπως τη γιόρτασαν τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και η ανταπόκριση που είχε το κάλεσμά τους, απέδειξαν πόσο κυρίαρχο - κρίσιμο είναι το ζήτημα του μόνιμου προσανατολισμού του εργατικού αγώνα σε ξεκάθαρη αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Κι αυτό δεν ήρθε μόνο του. Εχει πίσω του συγκεκριμένη - έμπρακτη πρωτοπόρα δράση

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»: «Η εταιρία απασχολεί 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, ενώ οι Αμερικανοί που φορούν τη στολή της είναι κατά 300.000 περισσότεροι απ' όσους φορούν τις στολές των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ (!) ο αντιπροσωπευτικός υπάλληλος της Wal - Mart πληρώνεται 9,68 δολάρια την ώρα, πολύ λιγότερο από το ωρομίσθιο των 12,28 δολαρίων που πληρώνεται ο μέσος υπάλληλος των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ. Το ωρομίσθιο αυτό μεταφράζεται σε ετήσιες αποδοχές που υπολείπονται κατά 1.500 δολάρια του ορίου φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια (!) μόλις το 44% των Αμερικανών εργαζομένων καλύπτονται από το εταιρικό πρόγραμμα ιατρικής ασφάλισης, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα (η ασφάλιση μέσω του εργοδότη είναι μία από τις κύριες μεθόδους κάλυψης στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει κρατική κοινωνική ασφάλιση για όλο τον πληθυσμό). Ακόμα πιο κραυγαλέα 46% των παιδιών των εργαζομένων είτε δεν έχουν καθόλου κάλυψη, είτε καλύπτονται από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα Medicaid που φροντίζει τους άπορους Αμερικανούς» (το ρεπορτάζ στο «Κ» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Ελευθεροτυπία: Συμφωνία - θηλιά με το ΝΑΤΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε αναταραχή η διεθνής σκηνή, το πετρέλαιο ανατρέπει ισορροπίες

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Ξαναφέρνουν Ανάν άνευ δημοψηφίσματος

Η ΑΥΓΗ: Γιορτή ειρήνης - δημοκρατίας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρόωρες εκλογές τέλος!

ΕΘΝΟΣ: Κόκκινη κάρτα στις μεταρρυθμίσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 5ΕΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑ για κυβέρνηση 6ετής για Πρόεδρο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ να γίνουν οι ιδιότητες υπουργού και βουλευτή

Η ΧΩΡΑ: Ερχονται χαμηλότοκα δάνεια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΚΑΤΟ κλειστά επαγγέλματα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η πραγματικότητα (1) «"Οταν, για παράδειγμα, σε ποσοστό 60% οι ψηφοφόροι της ΝΔ ζητούν να μην ψηφίσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον του Ιράν και το 96% δηλώνει αντίθετο στη χρήση των βάσεων, τότε μάλλον αυτό που χαρακτηρίζουμε ως αντιαμερικανισμό είναι (όχι μόνο για τους αριστερούς) ένας αντι-ιμπεριαλισμός, μια αντίδραση στην ηγεμονική δύναμη" (...) το 40% των ερωτωμένων δήλωσε ότι "ευχαρίστως θα ανατίναζε το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, αρκεί φυσικά να μη βρισκόταν κανένας άνθρωπος μέσα"» (Με αφορμή το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, ρεπορτάζ από τον Χρήστο Μανωλά και ανάλυση από τον Ηλία Νικολακόπουλο στα «ΝΕΑ»).

Η πραγματικότητα (2) «Στρατιωτικές βάσεις "νοίκιασαν" οι Αμερικανοί στη Βουλγαρία (...) υπέγραψαν χτες τη δεκαετούς διάρκειας συμφωνία (...) το νέο αμερικάνικο στρατηγικό δόγμα ευνοεί την εγκατάλειψη των μεγάλων πολυάνθρωπων βάσεων της ψυχροπολεμικής εποχής και τη δημιουργία μικρότερων, πιο "ευέλικτων" βάσεων στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ασία, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο για "χειρουργικά" πλήγματα (...) αρκετές χιλιάδες διαδήλωσαν χθες ενάντια στη συμφωνία με κεντρικό σύνθημα "όχι στις βόμβες της Κοντολίζα" ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των ερωτηθέντων Βουλγάρων ετάχθη κατά της παραχώρησης στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

Προκαλεί παραλήρημα «Ενα κόμμα το οποίο επί δεκαετίες υποστήριξε με φανατισμό πολλά καθεστώτα που διακρίθηκαν σε μαζικές δολοφονίες και καταστροφές κρατών (...) το σοβιετικό καθεστώς (...) χρεώνεται με κάπου 45 εκατομμύρια νεκρούς (...) ο κινέζικος κομμουνισμός χρεώνεται περίπου 100.000.000 θύματα, απεδείχθη δολοφονικότερος του σοβιετικού» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ