Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2005 - αριθ. φύλλου: 9230

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Σφίγγει η θηλιά της υπερχρέωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά

Με ρυθμό 1 εκατ. ευρώ το μήνα αυξάνονται τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ενίσχυσης της πλουτοκρατίας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μόνο στη διάρκεια της Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων των νοικοκυριών στις τράπεζες, αυξήθηκε - με νέα δάνεια - κατά 12,3 δισ. ευρώ (!)


ΣΕΛ.  13

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου

Στην Αθήνα στην πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 μ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 7.30.μ.μ.

Με τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και δεκάδες πικετοφορίες και «αποκλεισμούς» μεγαλοκαταστημάτων τις προηγούμενες μέρες από ταξικά συνδικάτα, οι εργαζόμενοι λένε «ΟΧΙ» στο αντεργατικό τερατούργημα. Διατρανώνουν τη θέλησή τους, να αντιπαλέψουν στην πράξη τους νόμους, που, για λογαριασμό του κεφαλαίου, καταργούν το 8ωρο και το 7ωρο, αυξάνουν την απλήρωτη δουλιά, κάνουν σμπαράλια τη ζωή της εργατικής οικογένειας, ενώ αυξάνουν τους κινδύνους για τα εργατικά δυστυχήματα. Αύριο συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ σε όλη τη χώρα οι δυνάμεις του, με πλήθος εκδηλώσεων, μπαίνουν μπροστά για την κλιμάκωση της πάλης και την οργάνωση του αγώνα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ετσι, σήμερα, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή για να εγκρίνει το λεγόμενο «εθνικό πρόγραμμα» 2005 -2008, με το οποίο αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για νέες αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» στο πνεύμα της Λισαβόνας. Να τιμωρήσουν πολιτικά και τα δύο κόμματα και όλους εκείνους, οι οποίοι στο πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο στήριξαν ή ανέχτηκαν αυτήν την αρνητική κατάσταση, κάλεσε τους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή περιοδεία της στην «Ολυμπιακή».


ΣΕΛ.  5,    8  -  11

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σταθερό 7ωρο - 5ήμερο

Τις πόρτες πολυκαταστημάτων σφράγισαν για μία ακόμα φορά οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας και του Πειραιά, το Σάββατο, διαδηλώνοντας ότι «Σταθερή δουλιά ζητάει η εργατιά, η διευθέτησή τους είναι μια σκλαβιά». Το σύνθημα «ΟΧΙ στα 10ωρα και τα 12ωρα, ΟΧΙ στην απλήρωτη δουλιά» απλωνόταν στα πανό. Κι από κοντά η διεκδίκηση «Χρόνος ημερήσιος και σταθερός, 7ωρο - πενθήμερο ζητάει ο λαός»


ΣΕΛ.  8   -   9


Τρομοκράτης ο ιμπεριαλισμός

Η πάλη κατά της τρομοκρατίας συνδέεται με την πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, κατά του σχεδίου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που έχει και τη βασική αποδοχή της ΕΕ, για το λεγόμενο «εκδημοκρατισμό των κοινωνιών»


ΣΕΛ.  6  -  7
ΛΑΡΙΣΑ
«Λαιμητόμος» οι αφύλακτες διαβάσεις

Στη Λάρισα έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές στις αφύλακτες διαβάσεις των γραμμών του ΟΣΕ, εξαιτίας της αδιαφορίας των κυβερνήσεων και οι κάτοικοί της παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα - γράμματα


ΣΕΛ.  24
ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 5 ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ
Παράνομη η κράτησή τους στις ΗΠΑ

Παράνομη και αυθαίρετη θεωρεί αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ την κράτηση των πέντε Κουβανών ηρώων στις ΗΠΑ, που προστάτευαν τη χώρα τους από την αντικουβανική μαφία


ΣΕΛ.  19

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ