Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2004 - αριθ. φύλλου: 8843

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον κυπριακό λαό

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα ανακοίνωση, μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων της Λουκέρνης κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος γύρος ανελέητων πιέσεων και εκβιασμών σε βάρος της Κύπρου. Το ΚΚΕ κατ' αρχήν θεωρεί ότι είναι θετικό το γεγονός πως, παρά τις αφόρητες πιέσεις, δεν αποσπάστηκε στη Λουκέρνη η υπογραφή του «σχεδίου Ανάν», που θα σήμαινε αποδοχή μιας μορφής ευρωδιχοτόμησης. Το ΚΚΕ επισημαίνει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, γιατί έκρυψαν από το λαό την αλήθεια, ωραιοποίησαν την κατάσταση, συμβάλλοντας στην αποδιεθνοποίηση του ζητήματος, στον εγκλωβισμό του στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη σταθερή και πάγια αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα της Κύπρου. Καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να αντιταχθούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Μόνη αποδεκτή λύση, τονίζει, είναι η εφαρμογή των μέχρι σήμερα αποφάσεων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής 1977 - 1979, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές» και «προστάτες».

(Ολόκληρη η ανακοίνωση και άλλα ρεπορτάζ για τις εξελίξεις)


ΣΕΛ.  3,    6   -   9

Eurokinissi

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Διεκδικούν αγωνιστικά το δικαίωμα στην εργασία

Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες 1.500 εποχικοί δασοπυροσβέστες διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου στη μόνιμη και πλήρη εργασία. Πολύ περισσότερο, καθώς είναι σε όλους γνωστές οι μεγάλες ελλείψεις και κενά του Πυροσβεστικού Σώματος και οι ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος γενικότερα. Στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, ο τελευταίος τους αντιμετώπισε ως συμβασιούχους και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Την ίδια ώρα, όμως, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Απ. Ανδρεουλάκος, σε συνέντευξη Τύπου απέρριπτε ουσιαστικά το αίτημα των χιλιάδων συμβασιούχων, μιλώντας και πάλι για μοριοδότηση. Ενώ, για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ και τα ΝΠΙΔ είπε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.


ΣΕΛ.  15

Εύγλωττος αποκλεισμός

Οταν, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, πρωτοεμφανίστηκε το «σχέδιο Ανάν», μόνον το ΚΚΕ αντιτάχθηκε σ' αυτό με σαφήνεια και καθαρότητα. Και δέχτηκε γι' αυτό μπόλικες επικρίσεις και επιθέσεις. Στις τότε τηλεοπτικές συζητήσεις, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ κατηγορήθηκαν ακόμη και για εθνικιστικές τάσεις!

Σήμερα, ενάμιση περίπου χρόνο μετά, η δραματική δικαίωση των τότε εκτιμήσεων και θέσεων του ΚΚΕ είναι αδιαμφισβήτητη. Σε μια αγαστή και αξιοσημείωτη ομοφωνία, όμως, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν προσκαλούν εκπροσώπους του ΚΚΕ στις τηλεοπτικές συζητήσεις, που αφορούν στο Κυπριακό και τις σχετικές εξελίξεις. Και, βέβαια, κανείς από τους πολλούς και διάφορους αναλυτές των τελευταίων γεγονότων δε «θυμάται» και δεν αναφέρει ποιες ήταν οι θέσεις και τι έλεγε το κάθε κόμμα, πριν από μερικούς μόνο μήνες...

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.



ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Στους 110 οι νεκροί πολιτικοί κρατούμενοι

Στους 110 έφτασαν οι νεκροί κρατούμενοι στα Λευκά Κελιά της Τουρκίας, ενώ οι ευρωπαϊκές αστυνομίες - μαζί και η ελληνική - ξεκινούσαν ένα «κυνήγι» ακόμη και οργανώσεων αλληλεγγύης, στο όνομα της «τρομοκρατίας»


ΣΕΛ.  12   -   13,    22
Εθιμοτυπική επίσκεψη του αρχιεπισκόπου στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  11
ΚΑΠΝΑ
Εντείνουν την πρόκληση οι καπνέμποροι

Συνεχίζουν το χαβά τους οι καπνέμποροι, δίνοντας σταθερά εξευτελιστικές τιμές στα «Βιρτζίνια», σε «Σ-79» και «τσεμπελόμαυρα», ενώ και στις υπόλοιπες ποικιλίες τα πράγματα δεν πάνε προς το καλύτερο


ΣΕΛ.  25
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αποζημίωση ζητούν τώρα οι «αγοραστές»

Η γερμανική πολυεθνική, που με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ καταβρόχθισε τα Ναυπηγεία και έχει ήδη εξαγοραστεί από αμερικανική τράπεζα, ετοιμάζεται να διεκδικήσει αποζημίωση, επειδή τάχα δε γνώριζε υποχρεώσεις των Ναυπηγείων


ΣΕΛ.  27

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ