Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002 - αριθ. φύλλου: 8462

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΚΑΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Κλίμα πολέμου με το Ιράκ

Associated Press

Αρχισαν οι σκόπιμες δημοσιεύσεις που προετοιμάζουν την κοινή γνώμη ακόμα και με ημερομηνία της επίθεσης των Αμερικάνων στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ καλεί μεγάλο αριθμό στρατιωτών στον Περσικό Κόλπο και το Ναυτικό σε ετοιμότητα. «Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα άμεσα ή έμμεσα σαν ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», καλεί με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Κίνησης «ΔΡΑΣΗ: Θεσσαλονίκη 2003»


ΣΕΛ.  11

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Ευρωπαϊκή ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΚΥΤΑΛΗ στην ελληνική προεδρία

«Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»: Πρώτο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στο Ναύπλιο το Γενάρη

Η σκυτάλη της αντεργατικής επέλασης που συντονίζουν από κοινού ευρωπαϊκό κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εθνικές κυβερνήσεις, περνάει, με το έμπα του νέου χρόνου και για ένα εξάμηνο στα χέρια της ελληνικής προεδρίας. Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, έκανε σαφή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει δέσμη μέτρων (εμβάθυνση ιδιωτικοποιήσεων, συνταξιοδοτικό, εργασιακές σχέσεις κλπ.) που θα συμβάλουν στην παραπέρα εντατικοποίηση των ρυθμών καταλήστευσης των εργαζομένων, των συνταξιούχων και γενικότερων των πλατιών λαϊκών στρωμάτων της Ελλάδας και των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ.

Επί ελληνικής προεδρίας θα εξεταστεί - εκτός των άλλων - και η έκθεση για τις συντάξεις με στόχο τον... «εκσυγχρονισμό» του Κανονισμού για το συντονισμό των συνταξιοδοτικών συστημάτων καθώς και των συστημάτων Υγείας. Η πρώτη μαζική απάντηση των εργαζομένων θα είναι στο Ναύπλιο το Γενάρη που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».


ΣΕΛ.  8   -   9

«Εφυγε» ο σύντροφος Τάκης Μαμάτσης

«Εφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος Τάκης Μαμάτσης, για πολλά χρόνια μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Σήμερα στη 1 το μεσημέρι γίνεται η κηδεία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ραψάνη της Λάρισας. Ο Τάκης Μαμάτσης υπήρξε, επίσης, για πολλά χρόνια διευθυντής του «Ριζοσπάστη», στα πέτρινα χρόνια ήταν υπεύθυνος της «Φωνής της Αλήθειας» και τα τελευταία χρόνια υπεύθυνος και μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του Κόμματος. Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή ανάμεσα στα άλλα τονίζει: «Θα θυμόμαστε την αφοσίωσή του στο Κόμμα, την πίστη του στο λαό, τον καλοπροαίρετο τρόπο του και στις πιο δύσκολες στιγμές της πάλης, αλλά και την προσφορά του στη δημοσιογραφία που στέκεται στο πλευρό της Εργατικής Τάξης».


ΣΕΛ.  6   -   7

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στη μνήμη της αδελφής τους ΔΩΡΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ, οι Κούλα, Σούλα και Γιάννης Καρανίκας προσφέρουν 1.000 ευρώ, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ελληνορώσσων.



ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Δε φτάνει μόνον η παράταση

Εξάμηνη παράταση θα δοθεί, τελικά, στη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών για την έκδοση αδειών εργασίας και παραμονής στους μετανάστες, αλλά παραμένει το πρόβλημα των απαγορευτικών ουσιαστικά προϋποθέσεων νομιμοποίησης


ΣΕΛ.  14
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Στην τελική ευθεία η μερική απασχόληση

Το θέμα της εφαρμογής της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα συζήτησε χτες ο Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εσωτερικών και αναμένεται, αμέσως μετά τις γιορτές, η κυβέρνηση να καταλήξει σε αποφάσεις τόσο για το χρόνο όσο και για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου


ΣΕΛ.  15
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου

Με τις νέες προκλητικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το μεγάλο κεφάλαιο, η φορολογική επιβάρυνση στα κέρδη και υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων γίνεται εντελώς συμβολική


ΣΕΛ.  18

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ