ΣΕΛ. 25
Associated Press |
Εξι μέρες πριν την πανελλαδική απεργία στις 29 του Μάη, συνδικάτα και επιτροπές αγώνα δίνουν ώρα την ώρα τη μάχη για την επιτυχία της. Το μήνυμα που φτάνει από εκατοντάδες περιοδείες των στελεχών του ΠΑΜΕ είναι ξεκάθαρο: Και φέτος μπορούμε να τους σταματήσουμε! Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα αντιασφαλιστικά σχέδια. Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενωμένοι, βαδίζουν αποφασισμένοι σε μια αναμέτρηση έχοντας απέναντί τους σύσσωμο το αντιασφαλιστικό μπλοκ. Αυτό το μπλοκ, που, ενάντια στους εργάτες, ενισχύει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία σήμερα προσέρχεται για να συνομολογήσει μαζί με τους εργοδότες και την κυβέρνηση τη λεγόμενη εθνική ασφαλιστική συμφωνία.
Πρόκειται για μια συμφωνία κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του πολυεθνικού κεφαλαίου, στις επιταγές της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας. Το μόνο που εξασφαλίζει είναι η μείωση της χρηματοδότησης στο 40% των σημερινών υποχρεωτικών οφειλών του κράτους προς το ΙΚΑ, η αύξηση των ελλειμμάτων και η προβληματική λειτουργία του στο μέλλον. Ενα μέλλον που φέρνει μαζί του τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας και την παράδοση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στον τζόγο των χρηματαγορών.
|
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, σε 40 πόλεις της Γερμανίας, «υποδέχτηκαν» τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, που άρχισε χτες τη διάρκειας μιας βδομάδας ευρωπαϊκή του περιοδεία σε τέσσερις «μεγάλες» χώρες της Ευρώπης. Τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Και μπορεί ο Μπους να ευελπιστεί πως θα γεφυρώσει τις ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές, ώστε να προωθήσει απρόσκοπτα τα σχέδιά του για επίθεση στο Ιράκ, την «αναίμακτη» υλοποίηση του «πολέμου των άστρων» κ.ά., οι λαοί όμως στέκονται κατηγορηματικά και αγωνιστικά απέναντί του