Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2011 - αριθ. φύλλου: 10938

Στο κεφάλαιο η κρατική περιουσία για ενίσχυση της κερδοφορίας

Επερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Οικονομικών κατατέθηκε χτες και συνυπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Η παραχώρηση κρατικής περιουσίας σε μονοπωλιακούς ομίλους στόχο έχει να διευκολύνει την αναπαραγωγή του κεφαλαίου μέσα από την επέκταση της δράσης του και σε νέους τομείς και κλάδους, στηρίζοντας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου στην ΕΕ. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα, όπως τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ., για το ύψος, τις μορφές, τους τρόπους και τις προτεραιότητες αυτής της «αξιοποίησης». Αλλά και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή δε γίνεται υπό τον «δημόσιο έλεγχο και ευθύνη», αγνοώντας το ρόλο του αστικού κράτους ως θεματοφύλακα των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Οπως αυτή κι αν γίνει θα είναι σε βάρος των συμφερόντων, αλλά και της ικανοποίησης των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών του ελληνικού λαού.


ΣΕΛ.  11

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Η αντισεισμική προστασία υπόθεση πάλης του λαού

Με κεντρικό σύνθημα «Επείγουσα ανάγκη η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός προστασίας του λαού», πραγματοποιήθηκε χτες στο Γκάζι, στην κατάμεστη αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.


ΣΕΛ.  17

Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Η πρόταση του ΚΚΕ και η λύση για το λαό απέναντι στην πτώχευση που τον οδηγούν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ - πλουτοκρατία.


Ανυπακοή

Βάρβαρα μέτρα ετοιμάζονται για το 2011 - 2015, όπως: Νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο, χτύπημα επικουρικών ταμείων και ΒΑΕ στην Ασφάλιση, περικοπές επιδομάτων ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων, ΑμΕΑ, μέσω σύνδεσής τους με εισοδηματικά κριτήρια, περικοπή ή μερική κατάργηση 980 φορολογικών απαλλαγών (ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικού δανείου κλπ.), ένταξη στον ανώτατο συντελεστή 23% του ΦΠΑ δεκάδων ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αρα πιο μαζική εξαθλίωση. Ετοιμάζονται ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ για επενδύσεις αδιάθετων υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων (κρίση υπερσυσσώρευσης υπάρχει). Οι ιδιωτικοποιήσεις (θα αγοράσει φτηνά το κεφάλαιο) με τις αναδιαρθρώσεις (φτηνότατοι εργαζόμενοι) συνθέτουν το προσφορότερο πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ιδιωτικοποιούν ό,τι απέμεινε σε κρατική ιδιοκτησία (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια γη, ακτές κλπ.). Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, που σημαίνει απαξίωση, δηλαδή καταστροφή μέρους του κεφαλαίου. Η καταστροφή εργατικής δύναμης (αναδιαρθρώσεις, ανεργία), και κεφαλαίου είναι αντικειμενική προϋπόθεση για έξοδο του καπιταλισμού από την κρίση, όπως νομοτέλεια είναι η κρίση. Οι διαφωνίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, εντός του ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν οξύτατες αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις διεθνείς τους διασυνδέσεις, για το ποιοι όμιλοι θα χάσουν. Η απαξίωση θα γίνει στα ομόλογα που ήδη στην αγορά έχουν υποτιμηθεί κατά 30%. Αυτό έχει αντανάκλαση και στην παραγωγή. Οι ενδοΠΑΣΟΚικές διαφωνίες αντανακλούν και τη λαϊκή πίεση και δυσαρέσκεια. Ο,τι και αν γίνει, ο λαός πτωχεύει. Να οξύνουμε στο έπακρο τη δυσλειτουργία στο πολιτικό σύστημα. Ο λαός να αρνηθεί οργανωμένα και αποφασιστικά να υποστεί νέες θυσίες. Απεγκλωβισμός από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αντεπίθεση!



ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΣΕΒ
Φτηνοί εργάτες και κρατικό χρήμα

ΣΕΛ.  13
ΚΚΕ
Πολιτικό ζήτημα το δικαίωμα στη δουλειά

ΣΕΛ.  9
ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ
Προσφορά για κέρδη στο κεφάλαιο

ΣΕΛ.  19
ΚΚΕ
Αναρμόδια τα δικαστήρια για πολιτικές αποφάσεις

ΣΕΛ.  19
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Νέα αλματώδης αύξηση

ΣΕΛ.  9
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Λαίλαπα περικοπών και καταργήσεων

ΣΕΛ.  8
ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΒΑΡΝΑΛΗ
Σάββατο και Κυριακή το Συνέδριο

Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ αύριο Σάββατο 16 Απρίλη και την Κυριακή 17 Απρίλη, με θέμα «Κώστας Βάρναλης, φως που πάντα καίει», στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Θα απευθύνουν χαιρετισμό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 10.30 π.μ., και θα ακολουθήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.


ΣΕΛ.  32

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ