Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2000 - αριθ. φύλλου: 7748

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Πολιτική η δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη»

Νέα τροπή πήρε η πολιτική δίωξη σε βάρος του «Ριζοσπάστη» από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, νυν βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Ε. Γιαννόπουλο. Με προχτεσινό κλητήριο θέσπισμα, σέρνονται στα ποινικά δικαστήρια ο διευθυντής και ο εκδότης της εφημερίδας, μετά από μήνυση του εν λόγω στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Η δίκη θα γίνει την Τρίτη 10 Οκτώβρη στο Ε' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.


ΣΕΛ.  3

ΠΑΧΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Πού πήγε η... «ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» των πληγέντων;

Εχει περάσει ήδη πάνω από ένας μήνας από τότε που η καταστροφική πυρκαγιά κατέστρεψε σχεδόν το ένα τέταρτο του νησιού της Σάμου. Οπως και πολλοί μήνες έχουν περάσει σε άλλες περιοχές που επλήγησαν. Καλλιέργειες, δάση και σπίτια έγιναν στάχτη, σε ελάχιστο χρόνο, με την κυβέρνηση ουσιαστικά να παρατηρεί την καταστροφή. Αμέσως μετά, όπως συνηθίζεται, ήρθαν οι υποσχέσεις και τα θερμά «συλλυπητήρια».

Εχουν περάσει 20 μέρες από την περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου στις πυρόπληκτες περιοχές της Σάμου, όπου δόθηκαν υποσχέσεις και έγιναν προφορικές εξαγγελίες για «άμεση αποκατάσταση» των ζημιών της πυρκαγιάς. Πριν λίγες μέρες ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε ξανά στον τόπο της καταστροφής, όπως είχε βρεθεί εκεί από την πρώτη στιγμή.

Σήμερα - βασική διαπίστωση είναι - ότι και ο πλέον καλοπροαίρετος κάτοικος των πυρόπληκτων περιοχών δυσπιστεί, βλέποντας πως δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό, πέρα από το επίδομα - ελεημοσύνη των 200.000 δραχμών που πήραν κάποιοι από τους πληγέντες. Το οδοιπορικό του «Ρ» στις πυρόπληκτες περιοχές της Σάμου, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας της απαράδεκτης κατάστασης.


ΣΕΛ.  12  -  13

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΤΣΑΡΙΑΣ
Στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, το θερμόμετρο ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, όμως οι παραγγελίες σε γνωστή πιτσαρία πέφτουν βροχή. Ετσι, το μαρτύριο του χειμώνα, με βροχές και κρύο πάνω στο μηχανάκι, δίνει τη σκυτάλη στον καλοκαιρινό γολγοθά και την ανελέητη ζέστη. Είναι τα παιδιά της πιτσαρίας, τα παιδιά της παραγγελίας. Χιλιάδες νέοι, δίνουν το δικό τους αγώνα για επιβίωση, βγάζοντας το χαρτζιλίκι τους, ανασφάλιστοι και εκτεθειμένοι σε πλείστους όσους κινδύνους. Τα όνειρά τους πνιγμένα σε διαδρομές απίστευτες να τρέχουν πάνω σε δύο ρόδες, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη και η θέλησή τους για τη ζωή, για ένα καλύτερο μέλλον...


ΣΕΛ.  17


ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
46 χρόνια από την εκτέλεσή του

Στις 14 Αυγούστου του 1954 και ώρα 5.25 το πρωί, στη θέση Αγία Μαρίνα στο Δαφνί εκτελέστηκε ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», έγραφαν την ίδια μέρα οι αθηναϊκές εφημερίδες. Στη μνήμη του, 46 χρόνια από τότε, το σημερινό αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη»


ΣΕΛ.  6  -  7
ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
Εγραψε με το αίμα του το τελευταίο ρεπορτάζ

Τον Αύγουστο του 1946, μια στυγερή δολοφονία συντάραξε το πανελλήνιο, αποκαλύπτοντας πλήρως το πρόσωπο της μοναρχοφασιστικής τρομοκρατίας και τις στενές της σχέσεις με την επίσημη εξουσία. Ο πρωτοπόρος κομμουνιστής δημοσιογράφος, πολιτικός συντάκτης του «Ριζοσπάστη» και μέλος της Ενωσης Συντακτών, ο Κώστας Βιδάλης δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο από τους ληστοσυμμορίτες, στη Θεσσαλία, όπου πήγε για ρεπορτάζ.


ΣΕΛ.  24

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ