ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Απροσδόκητη και θανατηφόρα κατάρρευση πολυκατοικίας

 

Σωστικά συνεργεία στο χώρο που ήταν το εξαώροφο κτίριο

Associated Press

Σωστικά συνεργεία στο χώρο που ήταν το εξαώροφο κτίριο
Χωρίς ουδείς να κατανοεί το λόγο, ούτε καν να μπορεί να διανοηθεί γιατί ένα εξαώροφο κτίριο κατέρρευσε μέσα στη νύχτα, τα σωστικά συνεργεία που έχουν σπεύσει στην περιοχή έχουν παραμερίσει οποιοδήποτε ερώτημα και καταβάλλουν εναγώνιες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν περίπου 25 οικογένειες οι οποίες βρίσκονται παγιδευμένες στα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε σαν να ήταν από χαρτί...

Το τραγικό και εντελώς παράδοξο περιστατικό της κατάρρευσης εξαώροφης πολυκατοικίας συνέβη χτες στις τέσσερις τα ξημερώματα, στην πόλη Φότζια της νοτιοανατολικής Ιταλίας. Η ώρα που συνέβη η κατάρρευση και όπου όλοι οι ένοικοί της κοιμούνταν, συνέβαλλε εν πολλοίς στην έκταση του αριθμού των θυμάτων, καθώς ήδη 15 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί, 14 έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια από το σύνολο των περίπου 70 έως 90 ανθρώπων που πιστεύεται ότι είναι ο συνολικός αριθμός των αγνοούμενων-εγκλωβισμένων που βρίσκονται στα ερείπια. Εξάλλου, από τις πρώτες πρωινές ώρες που έγινε γνωστό το περιστατικό, οι φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών ήταν έκδηλοι, χωρίς να μπορεί να υπάρχει μεγάλη ακρίβεια στον προσδιορισμό. «Υπάρχουν δεκάδες νεκροί» δήλωσε χαρακτηριστικά αστυνομικός στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ansa».

Πάντως, όλοι οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Φότζια έχουν σπεύσει στην περιοχή προκειμένου νa εντοπίσουν και να απεγκλω ίσουν τα άτομα που έχουν καταπλακωθεί κάτω από τόνους τσιμέντου, ενώ αναμένεται να φτάσουν ενισχύσεις και από άλλες πόλεις της Ιταλίας. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών για τα αίτια της πτώσης - μετά από 13 ώρες εντατικών προσπαθειών των σωστικών συνεργείων να ανασύρουν όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ζωντανούς - πιστεύουν ότι πρόκειται για κακοτεχνία στην κατασκευή που προκάλεσε την απροσδόκητη και θανατηφόρα κατάρρευση.

Εντούτοις, η πιθανότητα της πτώσης εξαιτίας των κακοτεχνιών στην κατασκευή απορρίφθηκε από την υπουργό Εσωτερικών Ρόζα Ρούσο Τζερβολίνο. «Για την ώρα, νομίζω ότι θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα το κτίριο να είχε κατασκευαστεί παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία». Μία ακόμη πιθανότητα είναι ότι το κτίριο έχει χτιστεί σε αμμώδες υπέδαφος, μία πιθανότητα που ίσως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις αρχές, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια σε όλη την ιταλική επικράτεια έχουν κατασκευαστεί σε ανάλογο υπέδαφος. Πάντως, παρά τις αντιρρήσεις της υπουργού Εσωτερικών, το κτίριο που κατέρρευσε εξίσου άξαφνα τον περασμένη Δεκέμβρη στη Ρώμη, με αποτέλεσμα 27 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ήταν εξαιτίας των κακοτεχνιών στην κατασκευή...

MΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεύτερη συνάντηση Οντ. Εράν - Αμπέντ Ράμπο σε χαμηλούς τόνους

 

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συναντήθηκαν, χτες, για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα, η ισραηλινή και παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου γύρου των συνομιλιών για την ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», που θα πρέπει να καταλήξει σε ένα σχέδιο συμφωνίας μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη. Και αυτή τη φορά λεπτομέρειες των συνομιλιών δεν έγιναν γνωστές.

Για περισσότερο από μία ώρα συναντήθηκαν ο Ισραηλινός διπλωμάτης Οντέντ Εράν και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο στο ξενοδοχείο «Best Eastern Hotel» της παλαιστινιακής πόλης Ραμάλλα. Οι δύο άνδρες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησής τους και αρκέστηκαν να επαναλάβουν ότι οι, μεταξύ τους, συναντήσεις θα είναι τακτικότατες. Εντούτοις, στενοί συνεργάτες του Αμπέντ Ράμπο, που κράτησαν την ανωνυμία τους, υποστήριξαν ότι ο Παλαιστίνιος υπουργός εξέφρασε τη βαθιά δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής για την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να προχωρήσει στη διάλυση μόνο 12 από τους 42 παράνομους οικισμούς, ενώ φέρεται να άσκησε κριτική στην πάγια ερμηνεία που το Ισραήλ δίνει στην απόφαση 242 του ΟΗΕ, που ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλα τα εδάφη που κατέλαβαν το 1967.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ολική αποχώρησή του από το 2% και τη μερική του αποχώρηση από το 3% των εδαφών της Δυτικής Οχθης, την ερχόμενη Δευτέρα. Η παρέμβαση του στρατού για τη, δια της βίας, εκκένωση του υψώματος Μάον Φαρμ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Τα ακροδεξιά θρησκευτικά κόμματα, αλλά και οι οργανώσεις των εβραίων εποίκων μιλούν για «εθνοκάθαρση κατά των εβραίων από εβραίους», ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τη συνοχή της. Την ίδια στιγμή, πάντως, τόσο ο Εχούντ Μπάρακ όσο και ο Γιάσερ Αραφάτ πραγματοποιούν περιοδείες στην Ευρώπη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σεισμός 5,7 Ρίχτερ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ενας νεκρός από καρδιακή προσβολή και τουλάχιστον 91 τραυματίες ήταν ο χτεσινοβραδινός απολογισμός του σεισμού που έπληξε χτες τη βορειοδυτική Τουρκία, και χαρακτηρίστηκε ως «μετασεισμός» εκείνου του Αυγούστου, ο οποίος κόστισε πάνω από 17.000 ζωές επισήμως (ενώ οι αγνοούμενοι εξακολουθούν να είναι χιλιάδες).

Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο την πόλη Σαπάντσα της επαρχίας Σακάρια, λίγο ανατολικότερα από το Ιζμίτ (Νικομήδεια). Καταγράφηκε στις 16:41 (ώρα Ελλάδας) και διήρκεσε περίπου 15''. Κτίρια κατέρρευσαν, αλλά επρόκειτο κυρίως για «ήδη εκκενωθέντα», που είχαν δηλαδή υποστεί ζημιές στις προηγούμενες δονήσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», πολλοί από τους τραυματίες είναι «σε κρίσιμη κατάσταση».

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, ο Αχμέτ Μέτε Ισικάρα, επικεφαλής του σεισμολογικού Ινστιτούτου Καντιλί, είπε ότι επρόκειτο για την «ισχυρότερη δόνηση» από το Σεπτέμβρη.

ΡΩΣΙΑ
Πυρκαγιά στο κτίριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας

 

ΜΟΣΧΑ.-

Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες στο κτίριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΟΥΑ) στην πλατεία Λουμπιάνκα της Μόσχας, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Η φωτιά ξεκίνησε από το δεύτερο όροφο του κτιρίου και εξαπλώθηκε σε ορισμένα τμήματα του τρίτου και του τέταρτου ορόφου, αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τις φλόγες δύο ώρες αργότερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά ενδέχεται να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα. Η περίπτωση του εμπρησμού θεωρείται απίθανη, αλλά οι εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής και οι ειδικοί της ΟΥΑ σκοπεύουν να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα πριν καταλήξουν στα οριστικά συμπεράσματά τους. Οι δέκα υπάλληλοι που εργάζονταν την ώρα εκείνη στα γραφεία τους απεγκλωβίστηκαν από το κτίριο από τα παράθυρα. Τρεις από αυτούς υπέστησαν μικροτραυματισμούς και δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου, ενώ ένας τέταρτος που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για νοσηλεία.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Σύλληψη βουλευτή

 

ΕΡΕΒΑΝ.-

Η Εθνική Συνέλευση της Αρμενίας ικανοποίησε την αίτηση του γενικού εισαγγελέα της χώρας Αγκνάν Οβσεπιάν, για τη σύλληψη και την ποινική δίωξη του βουλευτή Μουσέτ Μοβσεσιάν, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση από τα όργανα της ασφάλειας στις 6 του Νοέμβρη, ως ύποπτος για τη συμμετοχή στην οργάνωση της δολοφονικής τρομοκρατικής επίθεσης στις 27 του Οκτώβρη στο αρμενικό Κοινοβούλιο. Οπως είναι γνωστό, στην επίθεση εκείνη δολοφονήθηκαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου, καθώς και τρεις βουλευτές, ενώ τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι. Το γεγονός ότι ο Α. Οβσεπιάν οργάνωσε την τρομοκρατική ενέργεια προέκυψε από τις καταθέσεις του επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας Ναΐρι Ουνανιάν. Ο Α. Οβσεπιάν συνελήφθη μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου, αφού προηγουμένως, από το βήμα προσπάθησε να δικαιολογηθεί. Οι βουλευτές ψήφισαν για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

ΙΡΑΝ
Ευπρόσδεκτη κάθε διαμεσολάβηση με ΗΠΑ...

 

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Την πρόθεσή της να αποδεχτεί κάθε διαμεσολάβηση από τρίτη χώρα, η οποία θα επιτύχει τη βελτίωση των σχέσεων του Ιράν με τις ΗΠΑ, εξέφρασε, χτες, δια στόματος υπουργού Εξωτερικών Καμάλ Καράτζι, το Ιράν. Οπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «IRNA», ο Καμάλ Καράτζι δήλωσε ότι η οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί από κάποια τρίτη χώρα που θα έχει ως στόχο να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν την πολιτική τους απέναντι στο Ιράν, θα εκληφθεί από την Τεχεράνη ως πρωτοβουλία και θα είναι καλοδεχούμενη. Μόλις ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, είχε εκφράσει τη βαθιά δυσαρέσκεια της Τεχεράνης για την παράταση των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε βάρος του Ιράν. Ο Ρεζά Ασεφί τόνισε ότι η απόφαση αυτή του Αμερικανού Προέδρου δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ εκτίμησε ότι η αμερικανική διπλωματία «πάσχει από έλλειψη φαντασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ