Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 1999

ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ "ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ" Η "ΣΥΜΜΑΧΙΑ" ΤΑ 50ΧΡΟΝΑ
ΝΑΤΟ
σημαίνει χούντες και πολέμοι

Οι συνεχιζόμενες, τραγικές εξελίξεις στα Βαλκάνια αποδεικνύουν, ότι η "νέα τάξη πραγμάτων" και ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ είναι σύμφυτα με τον πόλεμο και τη βαρβαρότητα, με πολύμορφα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα, με το πισωγύρισμα της ανθρωπότητας σε συνθήκες περασμένων δεκαετιών

Με φόντο τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς ενάντια στη Γιουγκοσλαβία ...γιορτάζει τις μέρες αυτές το ΝΑΤΟ τα 50χρονα από την ίδρυσή του. Προκαλώντας τον πρώτο, μετά το 1940 - '45, πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παραβιάζοντας κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ακόμη και αυτή τη δική του ιδρυτική διακήρυξη, καθώς προχωρά, για πρώτη φορά, σε πολεμικές ενέργειες εκτός των ορίων ευθύνης του.

Αποδεικνύεται, έτσι, με τον πλέον κραυγαλέο, αλλά και τραγικό τρόπο, ο πραγματικός, βαθιά αντιλαϊκός και αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της "συμμαχίας". Αποκαλύπτεται, ταυτόχρονα, με τον πλέον επίσημο, αλλά και δραματικό τρόπο, ο ρόλος, που επιφυλάσσουν για το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ και οι ισχυροί Ευρωπαίοι εταίροι τους, στον 21ο αιώνα. Εναν ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα, που θα επιβάλλει και θα τηρεί την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων", δίχως την παραμικρή αναστολή και χωρίς να λογαριάζει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, τους διεθνείς κανόνες και αρχές και όλα όσα κατέκτησε η ανθρωπότητα μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτόν, ακριβώς, το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ καλούνται οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της "συμμαχίας" - μαζί και η κυβέρνηση Σημίτη - να επικυρώσουν και να επισημοποιήσουν, στις 23 - 25 του Απρίλη, στην Ουάσιγκτον. Γεγονός, το οποίο φέρνει τον ελληνικό λαό, αλλά και όλους τους λαούς της περιοχής, της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου, μπροστά σε νέους, σοβαρούς κινδύνους και προκλήσεις. Οι συνεχιζόμενες, τραγικές εξελίξεις στα Βαλκάνια αποδεικνύουν, ότι η "νέα τάξη πραγμάτων" και η δράση των μονοπωλίων είναι σύμφυτες με την άγρια καταπίεση και εκμετάλλευση των λαών, τον πόλεμο και τη βαρβαρότητα. Είναι σύμφυτες με πολύμορφα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα, με το πισωγύρισμα της ανθρωπότητας σε συνθήκες περασμένων δεκαετιών.

Τις δραματικές αυτές προοπτικές, που διαγράφουν τα σχέδια και οι επιδιώξεις των πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, πρέπει και μπορούν να αντιστρέψουν οι λαοί, με την ενωμένη, αποφασιστική και μαχητική τους αντίσταση και πάλη. Ο 21ος αιώνας μπορεί και πρέπει να γίνει ο αιώνας, που η ανθρωπότητα θα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά, στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου.


ΣΕΛ.  14   -   16,    33

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Θα ξαναδούμε τις ίδιες, τραγικές εικόνες;

Θα αντικρίσουν, άραγε, και οι μεταπολεμικές γενιές των Ελλήνων τη φρικτή εικόνα της φωτογραφίας; Οταν κατέπλεαν τακτικά τα αμερικανικά οπλιταγωγά στο λιμάνι του Πειραιά, για να ξεφορτώσουν φέρετρα με τα πτώματα Ελλήνων φαντάρων, που θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό των αμερικανικών συμφερόντων, κάπου στη μακρινή Κορέα.

Το κρίσιμο αυτό ερώτημα έχει πάρει, πλέον, μια τραγική, αλλά χειροπιαστή υπόσταση, καθώς τα ΝΑΤΟικά τύμπανα του πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά και η κυβέρνηση Σημίτη σέρνει τη χώρα συνεχώς και βαθύτερα στο θανάσιμο αγκάλιασμα του αμερικανοΝΑΤΟικού πολεμικού τυχοδιωκτισμού στα Βαλκάνια. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά σ' αυτό τον αιώνα, που ελληνικές κυβερνήσεις και ο αστικός πολιτικός κόσμος, γενικότερα, έθεσαν τη χώρα και τα στρατευμένα ελληνικά νιάτα στην υπηρεσία των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού.


ΣΕΛ.  34   -   37

Οι σημερινές αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις

ΤΥΡΝΑΒΟΣ: Μηχανοκίνητη πορεία, στις 11 το πρωί, από τη Λάρισα στο στρατόπεδο "Σχοινά", όπου εδρεύει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

ΑΡΑΞΟΣ: Περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στον Αραξο. Τα πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 4.30 μ.μ., από την πλατεία Αγ. Γεωργίου.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Αντιπολεμική συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το στρατόπεδο "501" και πορεία στο κέντρο της πόλης.

ΛΗΜΝΟΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στο λιμάνι της Μύρινας.



Βαλκάνια

Εντείνεται η αποσταθεροποίηση

Ο συνεχώς εντεινόμενος και απρόκλητος ΝΑΤΟικός πόλεμος ενάντια στη Γιουγκοσλαβία ναρκοθετεί καθημερινά και περισσότερο το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Κι ενώ όλα δείχνουν πως ο UCK θα παίξει το ρόλο της εμπροσθοφυλακής της χερσαίας επέμβασης και συνεχίζονται οι ανηλεείς βομβαρδισμοί, το αγωνιστικό φρόνημα του λαού των Σέρβων παραμένει υψηλό.


ΣΕΛ.  6   -   9
ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Δε χαραμίζουμε τα παιδιά μας

"Σαν Ελληνες γονείς, εργαζόμενοι και πολίτες αυτής της χώρας δηλώνουμε την πιο κατηγορηματική αντίθεσή μας, τον αποτροπιασμό μας στη μετατροπή των παιδιών μας σε μισθοφόρους των ταγμάτων θανάτου του ΝΑΤΟ, σε σφαγείς των λαών της περιοχής, που θα χύσουν αδελφικό αίμα". Αυτά δηλώνουν, ανάμεσα σε άλλα, με ανοιχτή επιστολή τους στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, δεκάδες γονείς στρατευμένων νέων.


ΣΕΛ.  5
Στο Βελιγράδι ο Χ. Φλωράκης

Το Βελιγράδι επισκέπτεται, την Τετάρτη, 21 Απρίλη, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  3
Πολύμορφες και συνεχώς εντεινόμενες είναι οι αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις των εργατικών συνδικάτων και οργανώσεων. Με γρήγορους ρυθμούς προετοιμάζεται η βδομάδα αντιπολεμικής δράσης που προκήρυξε η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (24 έως 30 Απρίλη) και ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις έχουν αποφασίσει σειρά εργατικών σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.


ΣΕΛ.  24   -   25

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ