Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 1999

Λακέδες της "νέας τάξης"

Οταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε σε όλους τους τόνους ότι το ΝΑΤΟ με τη νέα δομή του θα οδηγήσει σε πολέμους για αναδιανομή της λείας μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Οταν προειδοποιούσαμε ότι το ΝΑΤΟ προωθεί αλλαγή των συνόρων. Οταν προειδοποιούσαμε ότι η Β. Ελλάδα έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο κατοχής από ΝΑΤΟικές δυνάμεις που ποδοπατούν τις ελληνικές σημαίες. Οταν οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης έμπαιναν μπροστά στα τρένα που κουβαλούσαν τους δολοφόνους της επέμβασης. Πολλοί ήταν αυτοί στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε άλλα κόμματα, όπως η ηγεσία του ΣΥΝ, που, είτε λοιδορούσαν το ΚΚΕ, είτε σφύριζαν αδιάφορα. Τώρα, εκ των υστέρων, οι ίδιοι, και ενώ βρισκόμαστε ήδη στην όγδοη μέρα των γκανγκστερικών επιδρομών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, και ενώ έχει ήδη αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα, μιλάνε υποκριτικά ενάντια στον πόλεμο γενικά, αναζητούν τάχατες μια "ειρηνική λύση" εν μέσω βομβαρδισμών, βάζουν στην ίδια μοίρα θύτες και θύματα, το ΝΑΤΟ και τη Γιουγκοσλαβία, προσπαθούν να διοργανώσουν "εκδηλώσεις" ποδηγέτησης του κινήματος.

Μοναδικός τους στόχος ο αντιπερισπασμός, η παραπλάνηση. Η προσπάθεια διάλυσης "από τα μέσα" του συνεχώς ογκούμενου αντιπολεμικού κινήματος. Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τον κύριο ένοχο, τον ιμπεριαλισμό και τις κυβερνήσεις που υλοποιούν τέτοιες πολιτικές. Η προσπάθεια ανακοπής των διαδικασιών συσπείρωσης και δραστηριοποίησης του λαού. Η συγκάλυψη των πραγματικών αιτίων και ενόχων, βγάζοντας "λάδι" το σύστημα που υπηρετούν, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Προσπαθούν έτσι να θέσουν εμπόδια στην παραπέρα ριζοσπαστική συνειδητοποίηση των λαϊκών μαζών, στο αγωνιστικό μέτωπό τους, που μπορεί να προσφέρει διεξόδους με βάση τα συμφέροντα των λαών κόντρα στα συμφέροντα των πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών. Ομως τους έχουν μάθει πια. Ο ελληνικός λαός έχει γνώση και πείρα. Αρκετοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, της ΝΔ, κατανοούν σήμερα το ύποπτο παιχνίδι τους. Δε θα τους περάσει!


ΝΕΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 6 ΜΜ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
ΕΞΩ ΤΟ
ΝΑΤΟ
από τα Βαλκάνια

Αποκαλυπτικό! Καθεστώς στρατιωτικού νόμου επιβλήθηκε αργά χτες το βράδυ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όταν κατέφθασε το γερμανικό πλοίο PETERSBURG, προκειμένου να ξεφορτώσει βαρύ οπλισμό για την εισβολή στο Κόσσοβο

  • Αποφασισμένο εμφανίστηκε το ΝΑΤΟ να εντείνει τις δολοφονικές επιδρομές ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Στο Βελιγράδι συναντήθηκε χτες με τον Σλ. Μιλόσεβιτς ο Ρώσος πρωθυπουργός Γ. Πριμακόφ, ενώ μετέβη στη συνέχεια στη Βόννη και είχε συνάντηση με τον Γκ. Σρέντερ. Να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί, ζήτησε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος. Ενταση της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας και κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των προσφύγων που το ΝΑΤΟ δημιουργεί.
  • Ολονυχτία χτες βράδυ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, αθλητών, εργατών, υπαλλήλων, φοιτητών, μαθητών. Διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στα θύματα των βομβαρδισμών και απαίτησαν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

ΣΕΛ.  2,    3,    6   -   19

Λαθροχειρία και πολιτική αλητεία

Την περασμένη Κυριακή 28/3/99 ο "Ριζοσπάστης" δημοσίευε πρωτοσέλιδα μια καταγγελία για λαθροχειρία από το ΣΥΝ σε βάρος του ΚΚΕ και φυσικά της αλήθειας. Την ίδια καταγγελία είχε δημοσιεύσει το Σάββατο 27/3/99 στη σελίδα 4. Αντίστοιχη καταγγελία δημοσίευσε ξανά στη σελ. 4 χτες Τρίτη 30/3/99.

Παρ' όλα αυτά το συγκεκριμένο κόμμα, επιβεβαιώνοντας κι έτσι το βαθιά αντικομμουνιστικό του ρόλο και την εμπάθειά του, συνεχίζει να μοιράζει ανακοινώσεις σε διάφορες επαρχιακές πόλεις και με την πολιτική αλητεία που διακρίνει τη στάση του μοιράζει το ίδιο κείμενο με τις ψεύτικες επισημάνσεις. Για τελευταία φορά - ελπίζουμε - δημοσιεύουμε την αλήθεια επί του ζητήματος, όπως τη γράψαμε στο κυριακάτικο φύλλο μας και τη διάβασαν δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες του "Ρ":

"Προχτές, ο Συνασπισμός κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση ως "δήλωση" της Ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Β. Ευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς, υπογεγραμμένη υποτίθεται απ' όλα τα κόμματα, που την αποτελούν, άρα και από το ΚΚΕ.

Στη "δήλωση" αυτή είναι εμφανής η προσπάθεια να αποσιωπηθεί ο εγκληματικός ρόλος των ΗΠΑ και, ιδιαίτερα, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ επιχειρείται ο συμψηφισμός των ευθυνών για την εγκληματική επίθεση των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους, με όποιες ευθύνες της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας και εξωραϊζεται η εκβιαστική, και υπό την απειλή των όπλων, "διαπραγμάτευση" στο Ραμπουγιέ.

Φυσικά το ΚΚΕ, δε θα μπορούσε ποτέ να υπογράψει, και δεν υπέγραψε, αυτή τη δήλωση. Μάλιστα, το ΚΚΕ με παρέμβασή του, τοποθετήθηκε και κατάγγειλε τα όσα εγκληματικά γίνονται σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, των Βαλκανίων και της ειρήνης, γενικότερα. Επίσης, αρνήθηκε να υπογράψει τη "δήλωση" και το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και, δε γνωρίζουμε, ίσως και κάποια άλλα κόμματα. Ομως, στην ανακοίνωση του ΣΥΝ, την οποία αναπαράγει πρωτοσέλιδα η "Αυγή", επιχειρείται με λαθροχειρία να παρουσιαστεί ότι η "δήλωση" υπογράφεται από όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Ομάδα! Αιδώς Αργείοι"!


Οι σημερινές εκδηλώσεις

ΑΡΑΞΟΣ: Αποκλεισμός της αμερικανικής βάσης στον Αραξο, στις 5.30μμ. Αναχώρηση των λεωφορείων στις 4.30μμ από πλατεία Αγ. Γεωργίου.

ΝΑΟΥΣΑ: 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου και συγκέντρωση στην πλατεία Καρατάσου, στις 7.30μμ.

ΒΕΡΟΙΑ: Στην πλατεία Αγίου Αντωνίου, στις 1.30 το μεσημέρι.

ΚΑΒΑΛΑ: Στην πλατεία Ομονοίας, στις 7μμ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δόπολη), 12 μεσημέρι.

ΘΗΒΑ: Στην κεντρική πλατεία, στις 8μμ.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Στην κεντρική πλατεία, στις 7μμ.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ: Μαθητική πορεία στο κέντρο της πόλης στις 11πμ.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Συγκέντρωση - συζήτηση στο Δημαρχείο της πόλης στις 7μμ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Στην πλατεία Δημαρχίας, στις 7.30μμ.

ΝΙΚΑΙΑ: Στην "Ενωση Σμυρναίων", στις 7.30μμ.



Μεγάλη νίκη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Απόλυτη πλειοψηφία πήραν οι ταξικές δυνάμεις στις εκλογές του ΕΚ Λάρισας. Αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Ελαβαν: ΕΣΑΚ: 12 έδρες (από 8 που είχε), ΠΑΣΚΕ: 7 έδρες (από 10), ΔΑΚΕ: 3 έδρες (από 4), ΣΥΝ: 1 έδρα (είχε 1).


ΣΕΛ.  5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ