Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 1995

Ερχονται νέες αποφασιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων ανακοίνωσε νέες κινητοποιήσεις αμέσως μετά το Πάσχα. Ετοιμάστηκε η υπουργική απόφαση για το "φιλοδώρημα" της ντροπής


ΣΕΛ.  16   -   17

ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ
ΡΕΚΟΡ
για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οριστικό λουκέτο βάζουν 35 επιχειρήσεις το μήνα. Νέα έξαρση στα απλήρωτα γραμμάτια και τις ακάλυπτες επιταγές

Σε έξαρση βρίσκονται οι χρεοκοπίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα "φέσια" στην αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που σκιαγραφούν τις καταστροφικές συνέπειες της συγκεκριμένης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, φέτος το Μάρτη, έκλεισαν ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης, συνολικά 780 επιχειρήσεις, έναντι 616 το Μάρτη του 1994 (αύξηση 26,6%). Αυτό σημαίνει, ότι κάθε μέρα έβαζαν λουκέτο περίπου 35 επιχειρήσεις,με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό στην οικονομία αλλά και στην αύξηση της ανεργίας ειδικότερα. Τον ίδιο μήνα η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών, άγγιξε τα 23 δισ. δραχμές, ποσό που είναι στα ίδια με πέρσι επίπεδα.

Τα συντριπτικά αυτά στοιχεία, που πιστοποιούν τα τραγικά οικονομικά αδιέξοδα των μικρών κυρίως, εμπορικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων - και όχι μόνο - δείχνουν τους πραγματικούς λόγους, που οδήγησαν πρόσφατα τους επαγγελματοβιοτέχνες στο δρόμο του αγώνα. Ενός αγώνα που κορυφώθηκε με το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους, στις 29 Μάρτη και που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, με νέο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 10 και 11 Μάη.


ΣΕΛ.  15

Μαζικά και δυναμικά εξέφρασαν χτες οι δάσκαλοι και οι καθηγητές την αντίθεσή τους στην αποδιάρθρωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας που προωθείται μέσα από την "αποκέντρωση" της εκπαίδευσης. Η συγκέντρωση, που πραγματοποίησαν χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας, ήταν η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων, ενώ καθολική σχεδόν ήταν η συμμετοχή στη δίωρη στάση εργασίας καθηγητών και δασκάλων. "Αφετηρία νέων πολύμορφων αγώνων" χαρακτηρίζει την κινητοποίηση η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών.


ΣΕΛ.  16   -   17

Μέρες ντροπής

Η 9η του Μάρτη ήταν κατά τον πρωθυπουργό, η Πέμπτη της μεγάλης ντροπής. Ηταν η Πέμπτη που τα ΜΑΤ υποδέχτηκαν τους συνταξιούχους με δακρυγόνα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ζήτησε και συγνώμη ο πρωθυπουργός. Αλλά ήρθε κι άλλη μέρα ντροπής. Η τελευταία, η 31η μέρα του Μάρτη που τρεις ολόκληροι υπουργοί ανακοίνωσαν το εφάπαξ φιλοδώρημα της μισής σύνταξης "για ποσά μέχρι και τα κατώτερα όρια". Πού να φανταστούν τότε οι συνταξιούχοι πως και το ποσό αυτό, η ελεημοσύνη της ντροπής, θα δινόταν υπό όρους. Πού να υπολογίσουν ότι και εδώ θα βρεθούν εφευρέτες επαίσχυντων τρικ.

Το υπολόγισαν όμως οι οικονομέτρες της κυβέρνησης. Ετσι στην υπουργική απόφαση που συνέταξε η Γραμματεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων προβλέπεται ότι το εφάπαξ θα δοθεί με βάση τις συνολικές αποδοχές των συνταξιούχων. Κάποιοι δηλαδή θα πάρουν ακόμα λιγότερο κι από το μισό των κατώτερων ορίων, σε περίπτωση που εισπράττουν κάποιο επίδομα. Λόγος γίνεται για μερικές δραχμές ή κατοστάρικα ή και χιλιάρικα, ποσά που όμως "μετράνε" πλέον για τους συνταξιούχους. Και εκτός από αυτό, όπως τα "λογαριάζει" η κυβέρνηση, όσοι παίρνουν πάνω από 130.410 δραχμές δεν παίρνουν ούτε δραχμή.

Πάντως, οι συνταξιούχοι το έκαναν καθαρό χτες. Θα κάνουν Ανάσταση οργανώνοντας τον αγώνα τους, που θα είναι πλέον πολιτικός.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ