Σελ. /49
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995

ΟΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΕΥΥΠΟΛΗΠΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ"
Φορολογικός παράδεισος για μεγαλοεπιχειρηματίες

Το πανόραμα των 800 φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα στη χώρα μας. Η φιλολογία για την κατάργησης τους συνδιάζεται με μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων

Φορολογικός παράδεισος έχει γίνει η Ελλάδα για τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και τους κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεισοδηματίες, με εκατοντάδες φοροαπαλλαγές που έχουν νομοθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Από το σύνολο των περίπου 800 περιπτώσεων φοροαπαλλαγών, που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα, ελάχιστες είναι αυτές που αφορούν - και μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα - των μισθωτών, των συνταξιούχων και των εργαζόμενων αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι φοροαπαλλαγές που νομοθέτησαν όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν φορολογική ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο.

Με δεδομένο ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών,ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά το πανόραμα των περίπου 804 φοροαπαλλαγών, για να επαναδιατυπώσει τη θέση του ΚΚΕ, ότι πρέπει να καταργηθούν όλες οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, στα πλαίσια της ανάγκης των καιρών για ριζική δημοκρατική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, που θα ανακουφίζει τους εργαζόμενους από τα φορολογικά βάρη.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα γίνει με γνώμονα τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και επικαλείται τον "κοινωνικό διάλογο" που θα γίνει στην ΟΚΕ με τους εκπροσώπους των "κοινωνικών εταίρων". Με δεδομένο, όμως, ότι η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και οι "κοινωνικοί εταίροι", που θα μετάσχουν στο "διάλογο", έχουν Ευαγγέλιό τους τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν ότι στο στόχαστρο βρίσκονται οι 24 κρίσιμες φοροαπαλλαγές, που αφορούν ΟΛΟΥΣ τους φορολογούμενους.

Οι εργαζόμενοι, που πρώτοι παλεύουν για την κατάργηση όλων των προκλητικών φοροαπαλλαγών, ζητούν άμεσα να συνοδευτεί η σχετική απόφαση με τη νομοθετική κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα του επίσημου ορίου φτώχειας, ποσό που θα τιμαριθμοποιείται κάθε χρόνο παράλληλα με τη φορολογική κλίμακα.


ΣΕΛ.  13   -   15

ΠΕΡΑΜΑ
Το ... κοστολόγιο των ανθρώπινων ζωών

"Δεν υπάρχει περίπτωση να μπω σε κινηματογράφο ή κλειστή αίθουσα και να μη δω πρώτα πού είναι η έξοδος κινδύνου". Σ' αυτά τα λόγια μιας γυναίκας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πέραμα, συμπυκνώνεται ο φόβος όλων αυτών που είναι αναγκασμένοι να ζουν αγκαλιά με τα "καζάνια του θανάτου", που μάλιστα λειτουργούν εντελώς ανεξέλεγκτα.

Την προηγούμενη Τρίτη κινδύνευσαν άλλη μια φορά, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στην "EL PETROL". Προχτές, συζητήθηκε στη Βουλή ερώτηση του ΚΚΕ. Η κυβέρνηση, διά του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας, ξεκαθάρισε ότι "είναι πολύ δύσκολο να μην υπάρχει εκεί καμία εγκατάσταση υγρών καυσίμων", καθώς μετρά περισσότερο το κόστος μετεγκατάστασης (6 δισ. δρχ. ) από τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πυρκαγιά.

σελίδες 24 - 25


Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Αντιπροσωπεία του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ επισκέφθηκε τα γραφεία του ΚΚΕ και πρόσφερε 1.000.000 δρχ. για την αποκατάσταση των ζημιών και τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.

Για την αντιμετώπιση των καταστροφών που υπέστησαν το κτίριο και συνολικά οι εγκαταστάσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, ανοίχτηκε λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/624722 - 93




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ