Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Αυγούστου 1997

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο "Ρ"
Δυναμώνει η φορολεηλασία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Ολο και περισσότερο έντονα χρησιμοποιείται το άδικο και βαθιά αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα, ως μηχανισμός ανακατανομής του εθνικού εισοδήματος και του μόχθου των εργαζομένων, προς όφελος της άρχουσας τάξης

Η φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων μαζί με τις άλλες μορφές ξεζουμίσματός τους αποτελούν ...θέμα αρχής για όλες τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, τα οποία κάθε φορά τις συνθέτουν και τα ψευδεπίγραφα χαρακτηριστικά, που οι ίδιοι οι κυβερνώντες επιχειρούν να προσδώσουν στους εαυτούς τους, η φορολεηλασία των οικονομικά ασθενέστερων αποτελεί κοινό παρονομαστή της πολιτικής τους και των επιμέρους επιλογών τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν αβίαστα από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), όπως τα επεξεργάστηκε ο "Ρ" και τα φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις υπέρμετρες διαστάσεις της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων όλα τα τελευταία χρόνια, από την εποχή της διακυβέρνησης από τη"φιλελεύθερη" ΝΔ, το "σοσιαλιστικό" ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, τον "εκσυγχρονιστικό" διάδοχό του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για την περίοδο 1993 - 1996 και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των μισθωτών παρουσίασε πέρσι συνολική ονομαστική αύξηση 43,76%.Την ίδια περίοδο, ο μέσος κατά κεφαλήν φόρος αυξήθηκε κατά 145,4%!Με δυο λόγια, η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, μόνο για το φόρο εισοδήματος, υπετριπλασιάστηκε! Από τα ίδια τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, προκύπτει, αβίαστα, ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ακόμη μηχανισμό κλοπής των λαϊκών εισοδημάτων, με μία από τις περισσότερο αποκρουστικές πλευρές των πολιτικών λιτότητας, που εφαρμόστηκαν από το 1985 και μετά, με συνέπεια τη μεταφορά του μόχθου και του ιδρώτα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, γενικότερα, προς διάφορα τμήματα της άρχουσας τάξης. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Η φορολογική πολιτική, σαν εργαλείο αναδιανομής εισοδημάτων, η εμμονή της κυβέρνησης στον αντιλαϊκό της κατήφορο και η προσήλωση στη μονόπλευρη σε βάρος των εργαζομένων λιτότητα συνέβαλε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή.


ΣΕΛ.  9

ΑΒΑΝΑ
Υπόσχεση αγώνα από το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Με μια εκδήλωση γεμάτη παλμό, ζωντάνια και αγωνιστικό ενθουσιασμό, "έπεσε", το βράδυ της Τρίτης, 5 Αυγούστου, "η αυλαία" του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στην Αβάνα. Στο κατάμεστο "Παναμερικανικό Στάδιο" της κουβανικής πρωτεύουσας, παρουσία του Φιντέλ Κάστρο, χιλιάδες νέοι απ' όλο τον κόσμο, ένωσαν τα χέρια και τις φωνές τους, δίνοντας υπόσχεση αγώνα και ελπίδας.

Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, τόνισε στο "Ρ" ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης και υπογράμμισε: "Η μεγάλη επιτυχία, που σημείωσε το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, κόντρα στις δύσκολες συνθήκες, μετά τις ανατροπές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, δείχνει, από τη μια, τη συνειδητή ανταπόκριση που συνάντησε διεθνώς η συνέχιση της ιστορίας του Φεστιβάλ και, από την άλλη, την επικαιρότητα των ιδανικών της διεθνιστικής αλληλεγγύης και την αναγκαιότητα, οι νέοι του κόσμου, μαζί με τους λαούς τους, να αντισταθούν και να αντεπιτεθούν στην καθημερινή επίθεση και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών"


ΣΕΛ.  10   -   11

Προσφορά

Επειδή η ΛΔ Κορέας δεν υποτάσσεται στα κελεύσματα των ισχυρών και επιθυμεί να συνεχίσει το δρόμο της ανεξαρτησίας, οι ανά τη Γη "προστάτες" των λαών και όσοι ακολουθούν την πολιτική τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον "ανθρωπισμό" τους, αρνούνται κάθε βοήθεια στα σοβαρότατα προβλήματα, που πρόκυψαν στη χώρα.

Σαν ελάχιστη έκφραση συμπαράστασης στις δύσκολες αυτές στιγμές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) καταθέτει το ποσόν των 100.000 δρχ.



Ναυτεργάτες
Ο αγώνας συνεχίζεται

Σταθερά στο δρόμο του αγώνα είναι προσανατολισμένοι οι ναυτεργάτες και δεν κάμπτονται από τη συμβιβαστική και υπονομευτική τακτική της ηγεσίας της ΠΝΟ


ΣΕΛ.  9
Μακρόνησος - 50 χρόνια
Στιγμές ανυπέρβλητου μεγαλείου

Τις τραγικές και συνάμα ηρωικές στιγμές του απάνθρωπου βασανισμού του Γ. Σαμπατάκου και των συντρόφων του, στο κολαστήριο της Μακρονήσου, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο "Ρ"


ΣΕΛ.  6   -   7
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου
Στο κυνήγι του δολαρίου

Καθώς η εμπορευματοποίηση βάζει βαριά τη σφραγίδα της και στις αθλητικές διοργανώσεις, οι αθλητές υποχρεώνονται να συμμετάσχουν στους αγώνες ακόμη και τραυματισμένοι


ΣΕΛ.  13   -   14,    27

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ